Kedves Barátunk!
2015. október 7.
Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben

KONFERENCIA
2015. november 10., kedd 9.30

Idén július 6-án volt hatszáz éve, hogy Konstanzban máglyahalálra ítélték és megégették Husz Jánost, akit az egyházfegyelemmel és a liturgiával kapcsolatos nézetei miatt a reformáció előfutárának tartanak. Az eszméi nyomán elinduló, és neve után „huszitizmusnak” nevezett vallási mozgalom a magyarországi művelődéstörténetben is éreztette a hatását. Az OSZK, az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszéke, valamint Szláv és Balti Filológiai Intézete és Vallástudományi Központja, továbbá a Cseh Centrum, a Szent Adalbert Közép- és Kelet-Európa Kutatásokért Alapítvány és a Magyar Művészeti Akadémia kétnapos programsorozatot szervez november 9–10-én.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk az OSZK VI. emeleti Dísztermébe!

További részletek
Bíró László emlékkiállítás-megnyitó

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ
2015. november 12., csütörtök 11.00

Bíró László József, a golyóstoll feltalálójának életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás nyílik 2015. november 12-én a VII. emeleti Katalógustérben. A milánói expó magyar pavilonjában heteken keresztül nyitva tartó tárlat most a magyar közönségnek is elérhetővé válik. Nemcsak Bíró László élete és munkássága kerül kiállításra, hanem bemutatjuk az olasz Montegrappa limitált szériás íróeszközeit és Megyeri Gábor fiatal magyar feltaláló világszabadalmát, a négy színváltós töltőtollat is.
A kiállítást az Országos Széchényi Könyvtár, Szőcs Géza, a Miniszterelnök főtanácsadója, az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke, valamint Rácz Sándor és Ráczné Kernya Mária a VIKTORIA-R üzlet tulajdonosai szervezték. A kiállítást megnyitja Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A megnyitóra minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a VI. emeleti Díszterembe! A kiállítás a megnyitó napján ingyenesen látogatható, ezt követően 400 Ft-os jegy ellenében a könyvtár nyitvatartási idejében, keddtől szombatig 10 és 19 óra között.

További részletek
A sztálini propaganda módosulásai

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2015. november 12., csütörtök 16.30

Milyen is volt a sztálini propagandagépezet? Napjainkban életképes lehet-e? Tovább él-e valamilyen formában? A KönyvTÁRlat estjén választ kaphatunk ezekre a kérdésekre a Széchenyi-díjas kiváló történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézet vezetője, Kun Miklós előadásában, aki az Oroszország és a Szovjetunió történetéről legrégebben publikáló hazai szakértők egyike. A 16.30-kor kezdődő előadást követően vendégeink a Versszínház Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel című monodrámáját tekinthetik meg Turek Miklós előadásában. A rendezvény során eddig nem látott miniplakátokat mutatunk be a magyarországi állami Sztálin-kultusz idejéből.

A program az NKA támogatásának köszönhetően ingyenes!
Helyszín: VI. emeleti Díszterem

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

KIÁLLÍTÁS
2015. október 17–2016. március 20.

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására.
Kiállításunk egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felhívni a figyelmet a nemzeti könyvtár ún. egykori első világháborús gyűjteményéből, másfelől a hazai grafikai plakátegyüttes leggazdagabb gyűjteményéből válogatva. Mindemellett gazdag tárgyi anyag s izgalmas interaktív látványi elemek és múzeumpedagógiai foglalkozások teszik hozzáférhetővé a mai látogató számára a száz évvel ezelőtti hátországi eseményeket.
A kiállítás megtekinthető 2015. október 17-től 2016. március 20-ig, keddtől szombatig a könyvtár nyitvatartási idejében, 10 és 19 óra között 800 Ft-os egyéni jegy és 400 Ft-os csoportos jegy ellenében.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.