Kedves Barátunk!
2015. október 7.
Propaganda az első világháborútól 1945-ig

RENDEZVÉNY
2015. október 15., csütörtök, 16.30

A KönyvTÁRlat következő rendezvényén megtudhatjuk, hogyan működött a két világháború közötti időszak irredenta propagandája? Milyen épített és írott alkotásokkal hatottak az emberekre? Milyen toposzokat, jelképeket működtetett? Hogyan jelent meg a revíziós és irredenta gondolat a hétköznapi életben? Milyen szervezetek álltak e mozgalom mögé és kik voltak a központi szereplői a kultuszképzésnek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a témában több könyvet is publikált Zeidler Miklós, az Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék docense.

Program:
16.30: Zeidler Miklós előadása
17.30: Hot Jazz Band zenekar

Ezúttal a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés javából, a Karády-, Kabos-, Jávor-, Latabár-filmek zenéiből válogatva idézi meg a két világháború közötti időszak hangulatát. A zenekar tagjai: Bényei Tamás – trombita, bendzsó ének, alapító, zenekarvezető, Bera Zsolt – harsona, Fodor László – klarinét, szaxofon, Szabó Lóránt – gitár, bendzsó, Juhász Zoltán – bőgő, Galbács István – dob.

A programon való részvétel az NKA támogatásának köszönhetően ingyenes!

További részletek
Propaganda az első világháborúban

MEGNYITÓ ÉS KIÁLLÍTÁS
megnyitó: október 16., 15 óra VI. emelet, Díszterem (megtekinthető: 2015. október 17. – 2016. március 20.)

Az első világháborúval köszöntött be a „véres” huszadik század az európai történelemben, és ez volt az a világtörténelmi esemény is, amelyben már főszerepet játszott a propaganda. A totális háború megkövetelte a közvélemény támogatását, így minden háborúzó ország figyelmet fordított a lakosság hazafias és harcias lelkesedésének fenntartására.
Kiállításunk a hazai centenáriumi kiállítások közt egyedülálló módon erre a radikálisan új jelenségre kívánja mindenekelőtt felívni a figyelmet, felrajzolva az első világháború magyar propagandájának természetrajzát és alakulásrendjét. Arra a kérdésre keressük elsődlegesen a választ, hogy hogyan működött a propaganda a Monarchia magyar felében, milyen technikákkal igyekeztek fenntartani hazánkban a háborús lelkesedést, s milyen médiumokat használtak ehhez száz évvel ezelőtt. A Nemzeti Könyvtár mindehhez egyedülálló gyűjteményekkel rendelkezik: egyfelől az ún. egykori első világháborús gyűjteményünk, másfelől a hazai grafikai plakátegyüttes leggazdagabb gyűjteménye. Mindezt gazdag tárgyi anyag egészíti ki, s izgalmas interaktív látványi elemek és múzeumpedagógiai foglalkozások teszik hozzáférhetővé a mai látogató számára a száz évvel ezelőtti hátországi eseményeket, ahogyan megidézzük a teljes lelkesedéstől a kiábrándulásig vezető folyamatot is.

A megnyitó programja:
A megjelenteket köszönti Dr. Tüske László főigazgató.
A kiállítást megnyitja Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár.
A belépés díjtalan!
A kiállítás megtekinthető 2015. október 17-től 2016. március 20-ig, keddtől szombatig 10–19 óra között.

További részletek

Kövesse az eseményeket közösségi oldalunkon!
A „feladatművész” – Farkas Ferenc zeneszerző emlékére

KAMARAKIÁLLÍTÁS
2015. szeptember 10 – november 28.

A 20. századi magyar zenetörténet kiemelkedő alakjának, Farkas Ferenc (1905–2000) zeneszerzőnek születése 110. évfordulója alkalmából emléket állító kamarakiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Zeneműtárában, amely Farkas Ferenc hagyatékának legizgalmasabb dokumentumaiból válogat.

További részletek
„Mert szemben ülsz velem…” – 110 éve született Illyés Gyuláné Kozmutza Flóra

KIÁLLÍTÁS
2015. szeptember 1 – november 28.

„Mert szemben ülsz velem…” címmel nyílt kiállítás 2015. szeptember 1-jén az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a 110 éve született Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra életébe enged betekintést.
A kiállítás ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.