Kedves Barátunk!
2015. június 12.
Siska-Szabó Hajnalka: Atmoszférák

festészeti kiállítás megnyitója
2015. június 16., 16 óra

A kiállítás válogatott anyag az alkotóművész elmúlt öt évének ,,terméséből”. Képeiben a nagybányai festészet szellemiségét idézi fel az itt lévő impresszionisztikus hatásokból keletkező, de expresszív színekkel megtöltött tájrészleteken, újraértelmezett kompozíciókban. Mint egy fényképezőgép objektívjén át a madártávlatból ábrázoló realisztikus megjelenítéstől ráközelítve a tájrészletekig, amelyek ezáltal absztrakttá válnak. A víz számára egyet jelent a végtelen szárnyalással, de ugyanakkor benne van a mélység és az örvény magával vonzó ereje is. E kettős valóságábrázolásban az emberi alakok filozófiai mondanivalót testesítenek meg.

A kiállítást megnyitja Szakolczay Lajos, József-Attila díjas író, műkritikus. Az ünnepélyes megnyitót állófogadás követi. A kiállítás 2015. június 17-től július 11-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, keddtől szombatig 10 és18 óra között. Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület, V. emelet

A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
További részletek

Hitek és hitetés: A történelem és a művészet optikája

a KönyvTÁRlat estje
2015. június 18., 16.30

Az Országos Széchényi Könyvtár Válság és Újítás. Azok a tízes évek... címet viselő 2014–2015. évi irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatának júniusi estje a politika és irodalom sokrétű és szövevényes viszonyáról lebbenti fel a fátylat.

Program:
16.30: Sipos Lajos: Babits és kortársai az I. világháború idején – előadás
17.10: Rákai Orsolya: „Erkölcsi és művészi követelményem nincs”: konzervatív támadások a Nyugat művészetfelfogása ellen – előadás
18.00: Részlet Bródy Sándor: A tanítónő című darabjából a Miskolci Nemzeti Színház  előadásában
Kiállítás: első kiadások, eredeti kézirat-különlegességek
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület, VI. emelet, Díszterem

A részvétel ingyenes!
További részletek
Múzeumok Éjszakája az Országos Széchényi Könyvtárban – „Humor a köbön”

rendezvény
2015. június 20., 16 órától hajnali 2 óráig

Szeretettel várjuk a Múzeumok Éjszakáján! Az estén – többek között – vendégünk lesz Sándor György humoralista, Mikós István színművész és Vásáry Tamás zongoraművész. Bemutatjuk az Év Ereklyéjét, egy eddig ismeretlen Ady-kéziratot, valamint megnyitjuk a hozzá kapcsolódó kiállítást. Megtekinthető A királyi könyvtár – 35 corvina titkai hasonmások, képek, szövegek és filmek tükrében című kiállításunk is.

Felhívjuk figyelmüket, hogy karszalag 2015. június 13-án, vasárnap elővételben is váltható! Továbbiak és a karszalagvásárláshoz kapcsolódó részletek helyszínenkénti bontásban.
A királyi könyvtár – 35 corvina titkai hasonmások, képek, szövegek és filmek tükrében

időszaki kiállítás
2015. június 6 – szeptember 27.

Kiállításunkon a 35 corvina hiteles másolatai és a kódexekből származó pompás fotóanyag alapján a látogató képet alkothat a teljes egykori Corvina Könyvtárról, a részletes kísérőszövegek pedig feltárják előtte a Corvina történetét, nyitott kérdéseit, és bevezetik az egyes kódexek gazdag, titkokat rejtő világába. A belépés díjtalan!
Helyszín: Budavári Palota F épület, Ereklyetér

Közösségi felhívás!
Az OSZK azt a célt tűzte ki, hogy olyan modern, klimatizált vitrint készíttessen, melyben Mátyás király egy-egy eredeti corvináját folyamatosan bemutathatja a nagyközönség számára. E célkitűzéshez az Önök segítségét is kérjük! Adományaikat szívesen fogadjuk a kiállításban elhelyezett gyűjtőládában, illetve átutalás formájában a Corvina Alapítvány számlaszámára: K & H Bank Zrt. 10200823-22215673-00000000
További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkre ezen a linken íratkozhat fel.