Tudományos és művészeti seregszemle

A miniszterasszony támogatja az MVGYOSZ elnökének törekvését

 

Gálakoncerttel kezdődött, tudományos konferenciával és a látássérültek kulturális seregszemléjével folytatódott a Vakok és Gyengénlátók első Országos Kulturális Találkozója (VAGYOK) Székesfehérváron október 12-13-14-én. A szervezőket: a Székesfehérvári Első Lions Clubot, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, valamint a Magyarországi Református Egyház Vakmisszióját az a cél vezérelte, hogy ezen a kulturális fesztiválon a látássérültek megmutathassák amatőr művészeti tehetségüket  egymásnak és a világnak, s a látó emberek is megtapasztalják, hogy vak és gyengénlátó társaik is lehetnek szikrázóan tehetségesek.

A tudományos konferenciát felkereste dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, aki fővédnöke volt a háromnapos seregszemlének.

Dr. Szőke László, az MVGYOSZ elnöke többek között az akadálymentesítésről, a segédeszköz-ellátásról és az egységes fogyatékosügyi igazolványról kérte ki a miniszterasszony véleményét. Dr. Lamperth Mónika a támogatásáról biztosította elnökünket. Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere arról a jó együttműködésről beszélt, ami a látássérültek szervezetei és az önkormányzat között régóta fennáll.

A konferenciát dr. Szőke László, az MVGYOSZ elnöke nyitotta meg. Szólt a Szövetség múltjáról, a szervezeti átalakításról és a jövőről is. Orvosok, a posztgraduális képzésben résztvevő pedagógusok és más területen dolgozó kiváló szakemberek adtak tájékoztatást ezután például: a gyermekkori szembetegségekről és gyógyításukról; a funkcionális látásvizsgálat és látástréning szerepéről a rehabilitációban; a Lions mozgalom és a látássérültek kapcsolatáról; az elemi és foglalkozási rehabilitációról; a látássérültek rehabilitációját végző szakemberek, tanárok képzéséről; a látássérültek informatikai eszközeiről;  a Mobil SegítőTárs (MOST) programról;  a vakvezetőkutya-kiképzésről.

 

Garamvölgyi Annamária