Látássérültek látogatása Brüsszelben

Elnökünk javaslatát helyeselte Kósáné Kovács Magda EU-képviselő

 

1370 km. Ekkora távolságot tett meg Budapestről autóbusszal Brüsszelbe a Fogyatékos Emberek Szervezetei Tanácsának küldöttsége október 2-án. Az 54 látás-, hallás-, mozgás- és értelmi sérült jól viselte az utazás fáradalmait. A delegációt – kísérőikkel – a Magyarországot az Európai Parlamentben képviselő csoportok (a FIDESZ-KDNP, az MSZP és az SZDSZ) hívták meg az EU Parlament kiemelt rendezvényére, amelyen a fogyatékos emberek európai kampányán összegyűlt aláírások gyűjtőíveinek átadása volt a fő program.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét dr. Szőke László elnök, dr. Nagy Sándor alelnök, Szabó Tiborné, a Békés megyei egyesület elnöke, Vancsai Boglárka, a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének irodavezetője, Klausz Melinda tolmács és e sorok írója képviselte Brüsszelben.

A belga főváros élte a megszokott, lüktető életét, amikor a magyar vendégek megérkeztek. Brüsszel szívében, a világörökség részeként számon tartott Grand Place-n, turisták csoportjai váltották egymást, s csodálták meg a barokk épületeket, szívták a történelmi központ levegőjét, és sétáltak el a Manneken Pishez, a bronzszobor fiúcskához.

Városnézésre azonban nem sok időnk jutott, mert máris indulnunk kellett az Európai Parlamentbe, ahol Polner Gergely, az Információs Főigazgatóság Látogatói és Szeminárium Osztályának munkatársa fogadott bennünket október 4-én. Tájékoztatójából megismerhettük az Európai Parlament szervezeti felépítését, intézményeit, a pártokhoz kötődő, a független és az euroszkeptikus képviselők arányát.

Gál Kinga, a FIDESZ Európai Parlamenti képviselője, aki az EU Parlament emberi jogi albizottságának tagja, beszélt brüsszeli munkájáról, majd megérkezett Kósáné Kovács Magda MSZP-s képviselő is. Ő a fogyatékosügynek az Európai Unióban tapasztalható eredményeit és tennivalóit ismertette. Mint elmondta, az ő tevékenységük is arra irányul, hogy a fogyatékos emberek a szociális Európában méltó életet élhessenek, úgy, hogy nem sújtja őket semmiféle hátrányos megkülönböztetés, s az empátia, az elfogadás a természetes.

Dr. Szőke Lászlóval, az MVGYOSZ elnökével is elbeszélgetett Kósáné Kovács Magda EU-képviselő. Az elnökünk javasolta, hogy legyen Európában egy egységes fogyatékosügyi igazolvány, amely megkönnyítené a fogyatékosok mindennapi életét. A képviselőasszony  nagyon jónak találta a javaslatot, s megígérte, hogy továbbítja azt uniós munkatársainak.

Szent-Iványi István SZDSZ-es képviselő nem tudott eljönni a találkozóra, de üdvözletét küldte a magyar csoportnak.

Egymillió aláírás gyűlt össze kontinensünkön az Európai Fogyatékosügyi Fórum (EDF) által, amely szerint a fogyatékos emberek egységes európai szabályozás létrehozását kérik az Európai Parlamenttől. Az „1 millió a fogyatékosságért” európai állampolgársági kampányban Magyarország is részt vett és 75 ezer aláírást gyűjtött össze. Ez 350 százalékot jelentett a hazánktól elvárt mennyiséghez képest, amire büszkék lehetünk.

A Rond-Point Schuman téren, az EU hivatalos épületeinek közelében, ünnepélyes nagygyűlés keretében találkozhattak a delegációk az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetőivel. Magyarok, franciák, olaszok, németek és még sok más nemzet fogyatékkal élő polgárai mondtak együttes nemet a hátrányos megkülönböztetésre és igent az egyenlő jogokra, az egyenlő esélyekre! A nagygyűlés alkalmat adott arra, hogy a fogyatékosok hallassák hangjukat, hogy mindenki teljes jogú állampolgárként lássa őket, s hogy felhívják az európai törvényhozó testületeket arra, hogy cselekedjenek a fogyatékossággal élő embereket sújtó diszkrimináció ellen az élet minden területén.

 

Garamvölgyi Annamária