Világszínvonalú objektum átadása

Csak a látássérültekre nem gondoltak a tervezők

 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adta át a diákoknak a Wallis Ingatlan Zrt. fejlesztéseként megvalósult új oktatási és könyvtárépületet szeptember 12-én a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az ünnepélyes eseményen jelen volt Hiller István oktatási mi-niszter és elődje, Magyar Bálint, aki a Magyar Universitas Programban sokat tett azért, hogy ez a beruházás megvalósulhasson. Köszöntötte a vendégeket Noah M. Steinberg, a Wallis Ingatlan Zrt. elnök-vezérigazgatója és Mészáros Tamás, az egyetem rektora is.

A Wallis Ingatlan Zrt. 10 milliárd forintból, PPP (Public Private Partnership)- konstrukcióban építette fel a Budapesti Corvinus Egyetem 50 ezer négyzetméteres új épülettömbjét, amelyből az egyetem 22 ezer négy-zetmétert foglal el. 3500 hallgató, 500 oktató és az adminisztratív személyzet kapott itt helyet. A nagy előadó 500 személyes, s van még 6 kisebb előadó és 32 oktatóterem is. A könyvtár 4700 négyzetméteren található. Itt helyez-kedik el 13500 négyzetméteren a Stúdium Irodaház is.

Az alapkőletételtől csak másfél év telt el és a diákok már birtokukba is vehették az új épületet. Ezért is szemléletes példája a magyar felsőoktatás fej-lesztésének ez a beruházás. Az egyetemi hallgatók ezt a tanévet végre kényelmes és korszerű körülmények között kezdhetik, világszínvonalon tanulhatnak, készülhetnek az életre.

A minden igényt kielégítő létesítményhez egy 400 férőhelyes (ebből 9 mozgássérülteknek kialakított) parko-lóház is tartozik.

Sajnos, a vak és gyengénlátó hallgatókra nem gondoltak a tervezők, így nincsenek itt vakvezető sávok, Braille-feliratok, stb. De a sajtótájékoztatón megígérték, hogy kísérőt adnak majd a látássérültek mellé, hogy ők is eligazodhassanak a többszintes, csupa üveg objektumban.

 

G. A.