A Fehérbot Nemzetközi Napja alkalmából

Megemlékezések, kulturális műsorok szerte az országban

 

Az ENSZ 36 évvel ezelőtt október 15-ét a Fehérbot Nemzetközi Napjává nyilvánította. Ebből az alkalomból a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és tagegyesületei sajtótájékoztatót és programokat szerveznek szerte az országban.

Anyagtorlódás miatt mi e programokból csupán néhányat ragadtunk ki:

 

Veszprém megye:

Egy hónapon át tart Veszprémben a „Bepillantás a vakok világába” című tárlat. A rendezvények egyébként körzetenként tagolódnak.

 

Bács-Kiskun megye:

Október 13-án Kecskeméten a megyei könyvtárban Sztakó Krisztina egyesületi elnök és a város polgármestere nyitja meg a rendezvénysorozatot, amelynek kiemelt vonása: a  Kodály Zoltánra való emlékezés.

 

Zala megye:

Október 15-én Nagykanizsán a Honvéd Kaszinó tükörtermében tartják az ünnepi rendezvényt, Kovács Béla megyei elnök irányításával.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

Szolnokon az Aba-Novák Kulturális Központban október 15-én lesz vakügyi segédeszközök bemutatója, kulturális műsor és „Bőröndbe zárt sötétség” címmel projektbemutató.

 

Somogy megye:

Kistérségenként tartják a megemlékezéseket, ünnepi beszédekkel és műsorokkal.

 

Heves megye:

A 2 héten át tartó programsorozatból kiemelhető jelentőségénél fogva az október 14-én délelőtt tartandó kulturális műsor és segédeszköz bemutató.

 

Békés megye:

Nagy sikerre számíthat október 6-án a megyei könyvtárban megrendezendő ünnepi műsor, amelyen a Jókai Színház színinövendékei, tagegyesületünk kultúrcsoportja és Márkus Norbert zongoraművész lépnek fel.

 

Komárom-Esztergom megye:

Tatabányán a Béla király körúton lévő Közösségi Házban október 13-án színvonalas ünnepséget rendeznek sorstársak és látó művészek közreműködésével.

 

Tolna megye:

Ünnepi közgyűlés lesz október 15-én Szekszárdon, a Babits Mihály Művelődési Házban, amelyen fórumot rendeznek, polgármesterek, jegyzők és szociális bizottsági tagok közreműködésével.

 

Nógrád megye:

A tagegyesület irodájában október 15-én délelőtt ünnepi megemlékezést tartanak, majd kirándulnak a somoskői várhoz.

 

Székesfehérváron:

Október 12-13-án lesz a Vakok és Gyengénlátók 1. Országos Kulturális Találkozója. A 13-i tudományos tanácskozáson az első előadást dr. Szőke László, az MVGYOSZ elnöke tartja a Köfém kultúrházában.

 

Vakok Állami Intézete:

A rendkívül színes és gazdag programból ezúttal csak azt emelhetjük ki, hogy kiállítást is rendeznek, amelyen az érdeklődők megismerkedhetnek a következők művészetével: Felcser Krisztina iparművész gipszmaszkjaival; Hanis Mihály fafaragó alkotásaival; a Vakok Állami Intézetének kézműves munkáival.