Megújult a színészmúzeum

Rendhagyó tanórákhoz is alkalmas hely

 

Átrendezve, megújítva várja látogatóit a Miskolci Galéria Színháztörténeti és Színészmúzeuma (Déryné u. 3.). Még külön gyermeksarkot is kialakítottak a kicsinyeknek, bábokkal, jelmezekkel.

A tárlat nemcsak Miskolc helytörténetének egy kiemelkedő fejezetét mutatja be, de segíti a magyar színház születésének, a reformkori magyar kultúra kibontakozásának tanítását is, valamint bepillantást enged a próbák folyamatába, az előadás születésének kuliszszatitkaiba. Ezért is ajánlják az intézmény vezetői a kiállítást a magyar-történelem szakos tanárok, drámapedagógusok, színjátszó-, honismereti szakkörvezetők, valamint osztályfőnökök számára. Az ingyenes tárlatvezetések mellett külön tematikus foglalkozásokat is tartanak és lehetőséget nyújtanak a pedagógusok számára rendhagyó tanórák megtartásához.

A múzeum bolthajtásos kapubejáróján belépve márványszobrok, ekhós szekér, a lépcsőfeljáróban pedig színlapok, portrék láthatók.

Az emeleti kiállítótér első terme a második kőszínház 1857-es megnyitását és az azt követő éveket idézi meg.

A kiállítás legnagyobb anyaga az 1945 és 1949 közötti államosítást követő időszak művészeinek az emlékét őrzi. A helyi sztárok mellett az innen indulók, például Latinovits Zoltán, Szirtes Ádám alakját is feleleveníti.

A tárlat még a színház kulisszatitkaiba is beavatja a látogatót.

 

Kerékgyártó Mihály