Őseink kedvelt ízeit is felfedezhetjük benne Magyarország
születésnapi tortája
Ilyen még nem volt! A
Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
közös sajtóeseményre hívta meg szerkesztőségünket, amelyen megismerhettük az
„Ország Tortáját”! A speciális recept alapján készült édességet augusztus 20-ra, Magyarország államalapításának 1007.
évfordulójára alkották meg, s a sajtó munkatársai is megkóstolhatták azt
augusztus 9-én a Zila Kávéház Krisztina Cukrászdában,
ahol Budai Bernadett kormányszóvivő és hat híresség is jelen volt.
A cukrászok – tudtuk meg
Pataki János cukrászmestertől, a cukrász ipartestület elnökétől – olyan
süteményt kreáltak a jeles évfordulóra, amilyen eddig még nem szerepelt a
kínálatban. Fontosnak tartották, hogy nemzeti legyen és őseink kedvelt ízeit is felfedezhessük benne. Így született meg a Madártej-torta.
S a cukrászok alkalmazkodtak a nyári meleghez, vagyis könynyű,
ízletes édességgel rukkoltak ki. A torta receptjét
pedig elküldték 400 cukrászműhelynek, hogy ők is elkészíthessék ezt a
különlegességet.
A tortát egyébként félszáz,
az S.O.S. Gyermekfaluban nevelkedő fiatal fogyasztotta
el jó étvággyal augusztus 19-én a Parlamentben, ahová aznap látogatást tettek.
Korábban nem volt
születésnapi tortája Magyarországnak, elérkezett hát az ideje, hogy erre is
gondoljanak a Miniszterelnöki Hivatalban.
A sajtótájékoztatóra
meghívott ismert emberek: Csollány Szilveszter
tornász olimpiai bajnok, Schobert Norbert fitneszedző, Palcsó Tamás énekes,
Magony Szilvia modell és szépségkirálynő, Karsai Zita táncos, valamint Lola énekesnő meséltek arról,
hogy az ő családjukban miként ünneplik meg a születésnapokat. Schobert Norbi például a cukormentes, szójafehérjét és
növényi rostokat tartalmazó tortát kedveli, amit
cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak és rendkívül egészséges.
Mivel a látássérültek közül
is sokan szívesen forgolódnak a konyhában, s készítik és fogyasztják a
cukrászati különlegességeket, most alkalmuk lesz kipróbálni ezt az új „hungarikumot”, ami minden bizonnyal sikert arat a családi,
baráti körben is.
A Madártej-torta receptje:
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg margarin
7,5 dkg porcukor
10 dkg tojássárga
17,5 dkg tojásfehérje
22 dkg liszt
0,5 dkg sütőpor
5 dkg keményítő
5 dkg zsíros tejpor
A margarint a porcukorral
habosra keverjük, majd beleelegyítjük a tojássárgákat.
A fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz
fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük az egészet, úgy, hogy a többi
járulékos anyagot apránként beletesszük. Vigyázni kell, hogy a masszát ne
keverjük túl sokáig. Az előre becsomagolt tortakarikába öntjük a kész masszát ,
majd 160-170 Celsius fokos sütőben kb. 45-55 percig
sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert a tészta könnyen száraz lesz.
A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.
A krém elkészítése:
Hozzávalók a krémhez:
0,5 liter 2,8 %-os
zsírtartalmú tej
10 db tojás sárgája (kb. 22 dkg.)
1,5 db vaníliarúd
10 dkg cukor
30 dkg vaj
A tej 2/3-ad részét 5 dkg
vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej megmaradt, 1/3-ad részét és a
cukrot elkeverjük a tojássárgával. Visszahelyezzük a
tűzhelyre és az egészet 85 Celsius fokosra melegítjük úgy, hogy közben folyamatosan keverjük.
Vigyázzunk arra, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 25 dkg felhabosított vajhoz
fokozatosan hozzáadjuk. A krém ne váljon szét!
Javaslat: Ha a főzéskor mégis
összefutna a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így, ha a vajhoz
adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk. Ne lepődjünk meg, ha a krém lágy
lesz.
Díszítés (hab):
Hozzávalók:
25 dkg tojásfehérje
25 dkg cukor
A fehérjét a cukorral
vízgőzön felmelegítjük 45-48 Celsius fokosra, majd felverjük habbá.
Megformázzuk, dresszírozzuk, lehetőség szerint szilikonos papírra és
előmelegített sütőlemezre helyezzük, 210-215 Celsius fokos sütőbe tesszük 3-5
percre.
Fontos! Mindig akkorára
nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni.
Javaslat: Ha van rá
lehetőség, mielőtt a sütőbe tennénk a kinyomott habot, előtte gázlánggal
megszínezhetjük a felületét.
A tészta megtöltése:
A kihűlt piskótát két egyenlő
részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró
baracklekvárral vékonyan megkenjük. (Kb. 5 dkg lekvár kell hozzá.)
Visszahelyezzük a sütőkasírokat a tortalapra, majd a
kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. A félkész
tortát a hűtőbe rakjuk kb. 3 óra hosszára. Ezután tejszínnel körbekenjük és
pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Felszeletelés és vaxolás
után minden szelet külső szélére rárakjuk a kisült habot és a torta közepét megszórjuk csokiforgáccsal.
A megadott recept alapján egy
16 szeletes, 24 cm széles, 4,5 cm magas
Madártej-tortát készíthetünk.
Jó étvágyat!
(Garamvölgyi)