Tényleg segít a MObil SegítőTárs

Eszköz a vakok életminőségének javításához

 

Aki még nem látott közelről számítógépet, az is könnyen elsajátíthatja a használatát annak a programnak a segítségével, amit a veszprémi Pannon Egyetem és a Központi Fizikai Kutató Intézet Részecske- és Magfizikai Kutató Intézete (KFKI RMKI) munkatársai fejlesztettek ki. Csupán egy mobiltelefonos kéziszámítógép szükséges hozzá. Az alkalmas készülék a Hewlett-Packard cég HP RW 6815 típusú PDA-ja (kéziszámítógépe), amelyhez 1 vagy 2 gigabájtos miniSD kártya is kell. Ha mindez már rendelkezésre áll, célszerű felkeresni  a KFKI RMKI Beszéd- és Rehabilitáció-technológiai Osztály vezetőjét, dr. Arató Andrást (06-1-392-25-64) vagy munkatársait: Vaspöri Terézt (06-1-392-25-65), Márkus Norbertet (06-1-392-25-66), s ők telepítik a gépre az ingyenes MObil SegítőTárs (MOST) szoftvert és a hozzá szükséges Braille maszkot.

A MObil SegítőTárs (MOST) Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) projektek vezetője dr. Juhász Zoltán, a veszprémi Pannon Egyetem Információs Rendszerek Tanszéké-nek docense.

– Az volt a célunk, hogy a vak emberek mindennapi életét megkönnyítsük, s ehhez olyan megoldást nyújtsunk, ami bárhol, bármikor használható – mondták a fejlesztők.

A KFKI-ben 1980 óta foglalkoznak vakok segédeszközeinek tervezésével, fejlesztésével. Az ő nevükhöz fűződik a BraiLab Beszélő Számítógépcsalád kifejlesztése.

A  MObil SegítőTárs nagymértékben megkönnyíti a látássérültek számítógép- és Internethasználatát. A készüléken futó MOST programcsomag kifejezetten a vakok számára kialakított környezetet teremt, amely lehetővé teszi a programok nem képernyő-orientált, mégis egyszerű, logikus és univerzális használatát, a szövegek, számok, egyéb adatok Braille írásban való bevitelét, s eközben mindenről azonnali hangos visszajelzést nyújt.

A kicsi, egy tenyérben elférő PDA érintőképernyőjére egy átalakított lukacsos fedőlap kerül. Ez teszi lehetővé a Braille pontok ujjal történő bevitelét. Így tehát nincs szükség külön billentyűzetre. A rendszer a hatpontos Braille-ábrázolást használja. A lukacsos műanyag fedőlap lehetővé teszi, hogy a felhasználó csak a Braille pontoknak megfelelő helyen érinthesse meg a képernyőt.

A MOST programcsomag egyes alkalmazásait egy egyszerűen használható, egységes működésű menürendszeren keresztül lehet elérni. E navigációs struktúra előnye, hogy a felhasználó nem tévedhet el a készülék használata közben, ami egyébként gyakran előfordulhat a web böngészése során a linkek követésekor.

A fedőlapért és a futtató környezetért mindössze 5 ezer forintot kell fizetni, s a KFKI RMKI munkatársai egy óra alatt akadálymentesítik és üzemképessé teszik a látássérült emberek számára a HP RW 6815-ös készüléket.

Mit tud a MObil SegítőTárs?  A legfontosabb hétköznapi alkalmazásokat. Okostelefon, MP3 lejátszó és diktafon, ébresztőóra, kalkulátor, szövegszerkesztő. Van benne telefonkönyv, alkalmas elektronikus levelezésre, sms-ezésre, meglátogathatjuk vele a weboldalakat, hallgathatunk hangos-könyveket a segítségével.

A veszprémi Pannon Egyetemen dr. Juhász Zoltán, Mógor Emil és Bognár Gábor,  a KFKI RMKI-ben dr. Arató András, Vaspöri Teréz, Márkus Norbert, Rózemberczki Zoltán és Buday László  alkotják a fejlesztő teamet.

Miként meggyőződtünk róla, olyan egyszerű a MObil SegítőTárs használata, hogy azt a látássérültek is gyorsan elsajátíthatják és dolgozhatnak vele. Egyet kell hozzá tudni: a Braille-írást ismerni szükséges, de azt sem kell tudni olvasni, csak írni. Már több felhasználó is ennek a készüléknek a kedvéért sajátította el a Braille-írás elemeit. Még idősek is akadnak közöttük, akik azóta úgy megszokták a MObil SegítőTárs szolgáltatásait, hogy egy lépést sem tennének nélküle.

 

Garamvölgyi Annamária