A szellemi frissességüket őrzik

 „Kéz a vállon” tatabányai egyesület

 

Veres Istvánné Bea középkorú aszszony. Látóként érettségizett 1975-ben. Aztán jöttek a szembetegségei. Először a bal szeme, majd a jobb is kezelésre szorult. A bajt a cukorbetegsége okozta.

Öt évet dolgozott a bányában, majd 1980-ban leszázalékolták. Még leszázalékolt nyugdíjasként is dolgozott öt éven át a megyei OTP telefonközpontjában.

A Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének segítése céljából Veres Istvánné megalakította a „Kéz a vállon” elnevezésű egyesületet, mint a látássérültek kulturális baráti körét. A céljuk a szabadidő minél hasznosabb eltöltése. Ezen belül pedig kulturális programok szervezése és a szellemi frissességük megőrzése. Rendszeresen szerveznek házi vetélkedőket szerény díjakkal. Olyan tudáspróbákon mérik össze szellemi erejüket, mint például: a magyar közmondások és szólások ismerete, vagy a „Legyen ön is milliomos”, bár az ő esetükben nagy pénzösszegekről szó sem lehet.

Az íjász egyesülettől kaptak segítséget (nyilakat, íjakat és egyéb sportszereket) és tervezik egy házi bajnokság megrendezését meghívott vendégek részvételével. A Fekete István író emlékére rendezendő ajkai vetélkedőn a Komárom-Esztergom megyét a „Kéz a vállon” egyesület fogja képviselni.

Klubnapot minden hónap harmadik péntekén tart a „Kéz a vállon” egyesület a tatabányai KPVDSZ Művelődési Házban, ahol ingyen kapja a teremhasználatot ehhez az eseményhez.

A megyei Civil Fórum napjának rendezvényein természetesen a „Kéz a vállon” egyesület is mindig részt vesz. Idei terveik között szerepel egy nagyszabású vetélkedő; kirándulás a Szuha-völgybe; részvétel az aradi vértanúk emlékére rendezendő koszorúzáson; továbbá két lengőteke verseny is.

Ettől az évtől az adófizetők is segíthetik adójuk egy százalékával a „Kéz a vállon” egyesületet. Eddig a United B.J. alapítvány és egy magánszemély támogatását élvezhette ez a rokonszenves látássérültekből álló csoport.

 

Kelemen György