A hit segít a bajok elviselésében

Vakon is folytatja az egyéni lelkigondozást

 

Húsz esztendeje él Tunyogmatolcson Lucski István református lelkész. A 2800 lakosú település megbecsült emberét egy éve hatalmas trauma érte.

– Családommal franciaországi nyaralásunkból jöttünk hazafelé autóval – idézi fel az emlékeket. – Én vezettem. Amikor az egyik nap Budapestről folytattuk volna utunkat Tunyogmatolcs irányába, azt vettem észre, hogy a közlekedési lámpákat nem látom.

Néhány hónap alatt teljesen elveszítette a látását. Többször is megoperálták a szemét, de nem következett be a várt javulás. A 45 éves férfinek el kellett fogadnia, hogy ez most már mindig így lesz.

– Valószínűleg a felnőttkorban kapott cukorbetegségem okozta a bajt. Mint keresztyén ember, mindig azt vallottam, hogy az életben semmi sem történik céltalanul. S mindennek, ami velünk megesik, van valamilyen rejtett értelme. Isten akarta, hogy az életem így alakuljon, biztosan volt ezzel valamilyen terve.

Lucski Istvánt a hite segítette ebben a nehéz helyzetben. És persze a felesége, a leányai, a barátai, a hívei, akik továbbra is számítanak rá, s nemcsak adnak neki, tőle is kapnak erőt a bajok elviseléséhez.

– Hónapok óta élek teljes sötétségben. Bennem is él a remény, hogy még látni fogok, hiszen az orvostudomány ma szinte csodákra képes. Addig is folytatom a lelkészi munkámat. Hittanórákat nem tartok már, ezeket a feleségemre bízom, aki szintén lelkész. Istentiszteleteken továbbra is prédikálok, s a hívek bármikor felkereshetnek engem. A falubeli idősek klubját is fel szoktam keresni, s folytatom az egyéni lelkigondozást.

A látássérült lelkész teológiai akadémiát végzett Debrecenben, s néhány éve Pastoral pszichológia lelkigondozói diplomát is szerzett. Ez a végzett lelkipásztorok lélektani megsegítését szolgálja, mivel ők is gyakran kerülhetnek válsághelyzetbe.

– Az emberek nehezen nyílnak meg egymás előtt, s többnyire magukba zárják a problémáikat. Aztán a feszültség csak gyűlik, gyűlik bennük és jönnek a pszichoszomatikus betegségek. Az orvosok gyakran csak a testet kezelik, a lélek gyógyítására nincs idő. A vidéki emberek egyébként sem nagyon járnak pszichológushoz, s nem könnyű elnyerni a bizalmukat. Én lelkészként már közel 900 embert temettem el, sok volt közöttük az öngyilkos. Jól ismertem mindnyájukat, s nagyon megrázott a haláluk. Sajnos, kevés ma a boldog, kiegyensúlyozott családi élet. Életkori, egzisztenciális, egészségügyi gondok gyötrik az embereket. Nincs előttük példakép, a percemberkék időszakát éljük, s a tévéműsorok nagy része is romboló hatású. Ezért jó annak, akinek van hite. Mert kell egy értékrend, amit vallunk, ami tartást ad az embernek. Legfőbb küldetésemnek tartom, hogy a válságba jutottakon segíthessek.

Gyermekei, a 17 éves Márta és a 15 éves Zsófi is a debreceni református gimnáziumban tanulnak, ahol annakidején az édesapa végzett. A családra mindig számíthat. Sokan felajánlották segítségüket a hívek közül is. Vannak a gyülekezetben látássérültek, akik szintén rengeteg gonddal küszködnek. Őket is a hitük erősíti a mindennapjaikban.

– Bennem semmi sem változott meg, a hitem ugyanolyan szilárd, mint amilyen akkor volt, amikor még láttam. Mindennap imádkozom, hogy a Jóisten adjon erőt elviselni ezt a próbatételt. Nagy megelégedettséget érzek, ha úgy térhetek nyugovóra, hogy az a napom is sikerült. Nem a keserűség tölt el, hiszen én, ha kiállok a híveim elé, örömhírt, evangéliumot hirdetek.

Lucski István szabadidejében han-goskönyveket olvas. A Magyar Református Egyház nemrég adta ki a hangos Bibliát, ez is nagy segítség a számára. Nyíregyházára, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Nagy Tünde vezette megyei szervezetéhez is rendszeresen eljár. Meg akarja tanulni a Jaws programmal ellátott számítógép kezelését, hogy továbbra is benne maradhasson a lelkierőt szilárdító szellemi vérkeringésben.

 

Garamvölgyi Annamária