Tojások tárlata Zengővárkonyban

Indonéziai, izraeli, kínai különlegességek

A népi hagyományok átörökítője az utódoknak

 

Néhány évvel ezelőtt hazánkban elsőként nyílt meg Zengővárkonyban a Míves Tojás Gyűjtemény állandó kiállítása. Az alapító magángyűjtő, dr. Ninhaus Rózsa muzeális értéket képviselő, háromezer darabos hímestojás-kollekciójában a húsz országból származó tojások igazi művészi élményt nyújtanak. Láthatók egyebek között az európai és kárpát-medencei tojásfestők remekei, de még a kínai, izraeli, indonéziai különlegességek is.

Idén a húsvétot április 8-án és 9-én tartjuk. Sokan úgy tudják, hogy a tojásfestés kizárólag a húsvéthoz kötődik. Pedig a tojásdíszítés hagyománya régebbi eredetű, mint a húsvét ünnepe.

Számos néprajzi kutatás foglalkozik a tojásdíszítés eredetével, a díszítmények jelképrendszerének tanulmányozásával és a tojásdíszítéshez fűződő hiedelmek, mítoszok, népszokások történetével. Az autentikusan díszített tojás muzeális értékű tárgy, amely mintázatában, színeiben, festékanyagában, elkészítési módjában népi hagyományokat testesít meg. Ezen hagyományok őrzője, átörökítője a nemzedékek számára.

Hogy a tojás ősidők óta kultikus, szakrális tárgy, népi motívumok hordozója, azt az is igazolja, hogy már a honfoglalás előtti avar sírokban is találtak karcolással díszített tojásokat.

 

Kerékgyártó Mihály