Vakbarát bankautomaták

 

Immár a harmadik jelentős hazai bankautomata-gyártó és -szállító cég, a Wincor Nixdorf is kínál vakbarát ATM-eket. Ismert, hogy a Volksbank mellett a K&H Bank automatái között is voltak, vannak fülhallgatóval látássérültek számára is jól használható készülékek, ezek azonban más cég gyártmányai voltak – mostantól viszont a K&H Banknál a Wincor Nixdorf által újonnan üzembe helyezett automaták is vakbarátak lesznek.

Mindhárom gyártó más-más technikai megoldást választott az automatái meghangosítására, de ez a látássérült ügyfelek szempontjából eddig nem jelentett lényeges különbséget. A Wincor Nixdorf azonban két lényeges újítást is bevezetett. Az első, hogy a készülék vezérlését immár nem csak a képernyő melletti, nehezebben elérhető funkciógombok segítségével, hanem – a nemzetközi szabványnak megfelelően – a számbillentyűk, az úgynevezett PIN-pad segítségével is meg lehet oldani, amelyek elérése és kezelése a vak ügyfelek számára lényegesen egyszerűbb. A másik fontos különbség, hogy az eddigi változatokban szinte csak a pénzfelvétel volt lehetséges vakon, itt azonban az összes funkció elérhető a látássérültek számára is, így például az egyenleg-lekérdezés és a kártyás mobiltelefonokra vonatkozó feltöltési lehetőség is.

Az automaták a JAWS for Windowsból jól ismert, a BME TMIT-n fejlesztett Profivox beszédszintetizátor hangján szólalnak meg, és a vakos használat az immár szokásosnak mondható fülhallgató segítségével oldható meg, sőt a csatlakozó feletti gomb segítségével a hangerő is egyénileg beállítható. Az újonnan üzembe helyezett Wincor Nixdorf-automaták jelenleg két K&H bankfiókban, a Pozsonyi út 77-79. alatt (a bankfiókon belül), illetve a Vígadó tér 1. alatt (a bejárathoz közel) érhetőek el. Várhatóan április elején helyezik üzembe az esztergomi (Rákóczi tér 1.), a sárvári (Batthyányi út 19-21.) és a komáromi (Ipari park, Nokia porta) készülékeket. Utóbbiak kültéri, de ugyanúgy a K&H bankfiókoknál elhelyezett automaták lesznek.

 

Szatmári Péter