Látássérültként kezdett új életet

Akaraterővel és segítséggel sok minden lehetséges

Tiszteletjegyet kap a Vasas Sportclubtól

 

Mátészalkán született, s 14 éves volt, amikor Debrecenbe költözött, az ottani kollégiumba. Vendéglátó-ipari végzettséget szerzett, s dolgozott pincérként, szakácsként, üzletvezetőként is. Egészen 32 éves koráig, mert akkor történt az, ami az egész életét megváltoztatta.

- 2005. nyarán észrevettem, hogy a látóterem kezd beszűkülni, nekiütközöm a vendégeknek, s a pohár mellé öntöm az italt. A szemészeti vizsgálaton tudtam meg, hogy nagyon ritka, genetikai alapú betegséget kaptam, ami sajnos, gyógyíthatatlan.

Papp László ma már képes higgadtan beszélni mindarról, amin átment. Csak látássérült nagymamája zokog még mindig, ha találkoznak. A fiatalember azt mondja: ebbe már bele kell törődni.

El is kezdte új életét szervezni. Szerencsére sok segítőkész emberrel hozta össze a sorsa. Rendszeresen jár a Fehér Bot Alapítványhoz, mert ott segítenek neki a levelek megírásában, s a hivatalos ügyintézésben is.

- Korábban látóként gyakran használtam a számítógépet. Látássérültként újra meg kell tanulnom a kezelését, erre most egy tanfolyam keretében nyílt lehetőségem. Az utcai közlekedés nehézségeiről sokat tudnék mesélni. Bár vannak Debrecenben is hangot adó közlekedési lámpák, azért az akadálymentesítésben még van tennivaló bőven. Most igyekszem olyan helyeket felkeresni, ahol már jártam. Vásárolni inkább a kisebb üzletekben szeretek, mert ott azonnal akad segítségem. A nagyáruházakban csak fényeket érzékelek, s eladót még véletlenül sem találok, aki útba igazítana.

Bár magánélete úgy alakult, hogy egyedül maradt, régi kollégái és egykori osztálytársai meg-meglátogatják, s jelenlétükkel is jelzik, hogy számíthat rájuk. És épp így segít neki Markovits László is, a Vasas Sportclub elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Mivel Papp László nagy sportrajongó, régebben mindig elutazott kedvenc csapata, a Vasas mérkőzéseire. Manapság erre már nem lenne se módja, se pénze, de, mivel a klubtól időnként meglepik egy-egy tiszteletjeggyel, ott lehet mégis a lelátón. Nemrég a vízilabda kupadöntőn szurkolhatott csapatának.

Elhatározta, ha lesz lehetősége rá, cselgáncsozni fog. Ezt a sportot látássérültként is űzheti, s jót tenne neki a rendszeres mozgás is.

Szülei Jármiban élnek, ő jól érzi magát Debrecenben. Sorstársainak azt üzeni: ne keseredjenek el, próbálják megtalálni a bajból kivezető utat. Akaraterővel s egy kis segítséggel ez is lehetséges.

Ahogyan a költő mondja: És tudod: az erő micsoda? Akarat! Mely előbb vagy utóbb borostyánt arat.

 

G. A.