Segítség az elemi rehabilitációhoz

Pályázaton 12 milliót nyert a Vakok Állami Intézete

 

A szervezők sajtótájékoztatónak hirdették, de inkább szakmai tanácskozásnak bizonyult az a népes összejövetel, amelyre a Vakok Iskolájának Nádor termében március 8-án került sor. Ugyanis a résztvevők között túlnyomó többségben voltak a vakügyi szakemberek és a szponzorok.

Batiz András televíziós újságíró a konferencia narrátoraként emlékeztetett arra, hogy évente legalább négyezer ember veszíti el felnőttkorban a látását Magyarországon. A Vakok Állami Intézetében folyik a felnőttként látássérültekké váltak elemi rehabilitációja. A kapacitás azonban messze elmarad a szükségletektől. Több ilyen központra lenne szükség az országban.

Horváth Péter, a Foglalkoztatási és Szociális Minisztérium főosztályvezetője, arról adott tájékoztatást, hogy a minisztériumnak a “Látássérült emberek számára elemi rehabilitációs szolgáltatás támogatása” című pályázatán a Vakok Állami Intézete 12 millió forintot nyert. Szabóné Berta Irén igazgató a náluk folyó elemi rehabilitáció gyakorlati fontosságát ismertetve arról szólt, hogy a csoport eszközparkját fogják a most nyert pénzből bővíteni. Nagy elismeréssel szólt a csoport látássérült vezetőjének, a négy gyermeket nevelő dr. Tolnayné Csattos Mártának az áldozatos és sikeres munkájáról is.

Bartha Zsuzsanna több nyelven beszélő, népszerű újságíró és a háromdiplomás Szuhaj Mihály alapítványi informatikus ügyvezető szavaiból az derült ki, hogy ők az elemi rehabilitációjuknak is köszönhetően érték el a munkában és tanulásban a kimagasló eredményeiket.

A pályázaton egyébként eredményesen szerepelt a hajdúdorogi Fehér Bot Közalapítvány és a budapesti Szempont Alapítvány is. A két alapítvány összesen 48 millió forintot kapott céljainak valóra váltásához a minisztériumtól. Horváth Péter főosztályvezető utalt rá, hogy a következő években ilyen célokra többszáz millió forintot fordítanak.

 

Cseri Sándor