Pályázati szempontok az elnökség ülésén

 

Megtartotta ez évi első ülését február 3-án a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöksége. A testületből az ülésen dr. Szőke László elnök, továbbá: dr. Nagy Sándor alelnök, dr. Földi János, Szabó Tiborné, dr. Tóka László, Zilahi György elnökségi tagok mellett részt vett a munkában Kutor Sándorné, a felügyelő bizottság elnöke, dr. Hódosi László, a felügyelő bizottság tagja, Németh Orsolya, az elnökség póttagja, dr. Micserics József, az országos hivatal vezetője; a jegyzőkönyvet Simon Enikő vezette.

Az elnökség elfogadta a tagegyesületek múlt évi működéséről szóló szakmai beszámolókat, kivéve a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Egyesületének elszámolását, amelyről azt állapította meg, hogy az a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségét nem teljesítette. Ez a tagegyesület az elnökség döntése értelmében ez évre vonatkozóan nem nyújthat be támogatás iránt pályázatot mindaddig, amíg a 2006. évre vonatkozó elszámolási kötelezettségét a szerződésben foglaltak szerint nem teljesíti. Az elnökség felkérte a felügyelő bizottságot, hogy a Fejér megyei egyesületnél ellenőrizze a 2006. évi működési támogatás felhasználását és a vizsgálat eredményéről tájékoztassa az országos elnökséget.

Pályázatot írt ki az országos elnökség a tagegyesületek ez évi költségvetési támogatására a következő szempontok figyelembe vételével:

1. Az energiaköltségekre (villamose-nergia, gázenergia, víz- és csatornaköltségek, köztisztasági szolgáltatás díjai, a távfűtés díja) a tavalyi bázisév maximum 115 százalékáig, de legfeljebb öszszesen 700 ezer forint összeghatárig lehet pályázni.

2. Az irodaszerek, takarító-tisztítószerek, karbantartási anyagok és egyéb eszközök költségére a tavalyi bázisnak maximum 100 százaléka, de legfeljebb évi 240 ezer forint pályázható.

3. Ingatlanbérleti díjra a tavalyi bázis maximum 100 százaléka, de legfeljebb évi 600 ezer forint pályázható.

4. Az Internet-, a posta- és telefonköltségekre a tavalyi bázis maximum 100 százaléka, de legfeljebb évi 240 ezer forint igényelhető.

5. Az egyéb igénybe vett szolgáltatásokra, amelyek jellemzően a könyvelési díjat is magukba foglalják, a tavalyi bázisév maximum 100 százaléka, de legfeljebb évi 300 ezer forint pályázható.

6. A biztosítási díjak és bankköltség együtt a tavalyi évnek maximum 100 százaléka, de legfeljebb évi 120 ezer forint lehet.

7. Az első és második munkavállalóra a tavalyi bázis maximum 105 százaléka fordítható, de legfeljebb az első munkavállalónál 120 ezer forint/hónap, ha nyugdíjas a munkavállaló, akkor 10 százalékkal kevesebb; ha részmunkaidőben foglalkoztatott a munkavállaló, akkor a bérek időarányos része és hogyha nyugdíjas a részmunkaidős, akkor az időarányos bér 10 százalékkal való csökkentése a követelmény. A második munkavállaló bére a tavalyinak legfeljebb 105 százaléka, de maximum havi 65500.- Ft lehet; ha ez a személy nyugdíjas, akkor bérét 10 százalékkal csökkentve kell meghatározni. A részmunkaidős esetében is csökkenteni kell az időarányos bérkifizetést 10 százalékkal, ha a részmunkaidős már nyugdíjas. Mindez azt jelenti, hogy idén megbízási díjakra nem lehet pályázni.

Az elnöki tiszteletdíjat erre az évre a tavalyi 105 százalékában, de legfeljebb havi 80 ezer forintban maximálták.

Útiköltségtérítésre a tavalyi összegnek maximum 115 százaléka, de legfeljebb 115 ezer forint vehető igénybe.

Étkezési utalványok tekintetében pedig egy dolgozóra évente 60 ezer forint fordítható.

Az országos elnökség az egyesületek 2007. évi működési költségeire 81 millió forintos keretösszeget határozott meg,  s az az előbbiekben ismertetett szempontok szerint kerül az egyesületek között felosztásra.

Intervenciós alapot is létrehozott az elnökség 2 millió forintos összeg erejéig. Ezt az alapot ingatlanok felújítására, karbantartására, valamint országos jelentőségű szolgáltatások működtetésére fordítják. Az intervenciós alapban lévő összegre pályázni lehet, minimum 30 százalékos önrész vállalása mellett. A pályázók között előnyt élveznek azok, akik nagyobb önrészt tudnak felmutatni. Az intervenciós alapra benyújtott pályázatokat az országos elnökség bírálja el.

A Hermina Egyesület a Horizont kultúrcsoportja részére teremhasználati lehetőséget igényelt április 14-re. Mivel azonban ezen a napon a terem az országos küldöttközgyűlés helyszíne lesz, a kérelmet az elnökség nem teljesíthette. (A szavalóversenyt április 15-re helyezte át a Hermina Egyesület, a pontos programot elmúlt lapszámunkban kö-zöltük.)

A hagyatékkezelési szabályzat elkészült tervezetét az országos elnökség ez alkalommal első olvasatnak tekintette és felkérte dr. Micserics József hivatalvezetőt, hogy a szabályzatot a felügyelő bizottság észrevétele, valamint az elnökségi tagok véleménye alapján dolgozza át és hozza be az elnökség márciusi ülésére. Addigra a közhasznúsági jelentésnek is el kell készülnie.

A Somlai Angyalka Alapítvány, valamint a Szövetség között a vakveze-tőkutya-kiképzés terén kötendő együttműködési megállapodás tárgyában az elnökség úgy foglalt állást, hogy legközelebbi ülésén meghallgatja az alapítvány kuratóriumának elnökét és azt követően dönt a megállapodás ügyében.

Napirendre került az a feljelentés is, amely szerint a Szövetség egyik tagja igen mostohán bánik a rendelkezésére bocsátott vakvezető kutyával. Az elnökség felkérte dr. Szőke László elnököt, vizsgálja ki a feljelentés megalapozottságát, s a Szövetség, mint a vakvezető kutya tulajdonosa nevében hozzon olyan döntést, amely megszűnteti a megvádolt szövetségi taggal kötött szerződés sérelmét.

A Vak Hadirokkantak Országos Egyesületének helyiséghasználati kérelmét pártolóan bírálta el az elnökség, azzal a megkötéssel, hogy az említett egyesület a taggyűlésük megtartására jelöljön meg egy másik időpontot, igazodva a székház nyitva tartásához. Felkérte ezért az egyesület elnökét, egyeztesse az új időpontot dr. Micserics József hivatalvezetővel.

Jelenics Ferencnek, a Zala megyei egyesület alelnökének a Louis Braille Emlékérem arany fokozatát adományozta az elnökség. 

A Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa részére történő tagdíjfizetéssel kapcsolatban az elnökség úgy foglalt állást, hogy a tagdíj összegét maximum évi 300 ezer forintos összegben tartja elfogadhatónak és ilyen összegben vállalja, vagy pedig alternatív javaslatként szorgalmazza a taglétszám arányában történő tagdíjmegállapítást, tagonként évi 10 forintos összegben számolva.

Az elnökség támogatja az európai fogyatékossággal élők jogaiért küzdő fórum kezdeményezését és javasolja a tagegyesületeknek, hogy minél többen írják alá az íveket és juttassák el azokat a Szövetség titkárságára legkésőbb június 30-ig. (A felhívás szövegét lapunk más helyén közöljük.)

Az elnökség támogatja a fogyatékossággal élő egyetemi és főiskolai hallgatók költségmentesítését. Vagyis azt, hogy ezeknek a felsőoktatás költségtérítésű rendszerében résztvevő hallgatóknak ne kelljen költségtérítést fizetniük.

Az elnökség felkérte dr. Micserics József hivatalvezetőt, hogy a Szövetség mindenki számára áttekinthető új honlapját készíttesse el. A testület úgy foglalt állást, hogy meg kell oldani az elnökség üléseinek, valamint az országos küldöttközgyűlés üléseinek internetes élő közvetítését.

Az elnökség felkérte a hivatalvezetőt arra is, hogy tegye lehetővé a Szövetség által megjelentetett sajtótermékeknek az egyesületeknél negyedévi, a Szövetség országos központjában pedig folyamatos előfizethetőségét készpénz ellenében.

 

Garamvölgyi Annamária