A szexuális szabadosság veszélye

Már Magyarországon is kapható a vakcina

 

Mi kell ahhoz, hogy kívül-belül nő maradjon? Az egészségügyi felvilágosító reklám szerint méhnyakszűrés - legalább 3 évenként. A citológiai vizsgálat ugyanis kimutatja, megfertőződött-e a páciens a Humán Papilloma Vírussal.

Dr. Szőczey Beáta, a Fővárosi Szent István Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa beszélt erről a rendkívül veszélyes és a méhnyak karcinómát leggyakrabban kiváltó vírusról azon az egésznapos rendezvényen, amelyet “Férfiak éve 2006” címmel rendeztek meg néhány héttel ezelőtt a Nagyvárad téri gyógyintézményben.

A rendező: a Hun Nándor Egészségileg Hátrányos Helyzetű Nyugdíjasok Egyesülete, valamint az István kórház igazgatótanácsa szerkesztőségünket is meghívta e tudományos konferenciára. Hiszen a látássérült lányok és asszonyok is járnak nőgyógyászhoz, számukra is fontos, hogy ezen a téren ne legyenek problémáik.

Mert a Humán Papilloma Vírus (HPV) mindenkit érinthet, aki szexuális életet él, korra való tekintet nélkül, olykor még a férfiakat is. Becslések szerint a nők fele megfertőződik a kórokozóval, mielőtt még betöltené a 30. életévét.

A vírus, amelynek 100 féle altípusa van, egy gazdaszervezetben tudja magát reprodukálni. Körülbelül két év telik el, mire a szervezetben valamilyen elváltozást okoz. Ha hosszú ideig kezelés nélkül marad, rosszindulatúvá válhat. Szerencsére a nők többségének szervezete képes védekezni, segíti az immunrendszere. Akiknél viszont a vírus állandósul, hosszú, tünetmentes időszak, akár 6-10 év után is betegséget okozhat. A HPV vírus általában akkor válik aktívvá, ha az immunrendszer működése csökken, s lelki megrázkódtatás is kiválthatja. A daganatos betegség kialakulásához vezethetnek: a dohányzás, a higiénia hiánya, a nőgyó-  gyászati és egyéb gyulladások. A cigarettázó nők között ötször gyakoribb a méhnyakrák,  mint a nemdohányzók között.

Minél korábban létesített egy nő szexuális kapcsolatot, s minél több partnere volt, annál nagyobb nála a méhnyakrák kockázata. Az időben elvégzett szűrésnek éppen ezért óriási a jelentősége. Sajnos, a nőknek ma még csak 5 százaléka jár évente rákszűrésre. Pedig az ott elvégzett citológiai vizsgálat segít a pontos diagnózis felállításában. Ha már régebbi a fertőzés, a hámelváltozás észrevehető. A méhnyakrák a méhnyak felszínén a normális sejtek lassú, de egyre romló változásaival kezdődik. Kezelés nélkül ezek a sejtek tumorossá válhatnak. Ha viszont a    HPV-t időben felfedezik, maradéktalanul gyógyítható. Ám ha későn kerül orvoshoz a beteg, az az életébe is kerülhet.

Magyarországon a 19-30 év közötti lányok, asszonyok között fordul elő a leggyakrabban ez a szöveti elfajulás. Ezért kell elmenni a citológiai vizsgálatra! A HPV teszt, ami egy éve van forgalomban hazánkban, szintén segít, a vírus jelenlétét már a fertőzés bekövetkezése után néhány héttel képes kimutatni.

A HPV-vel való megfertőződés megelőzhető a szexuális partnerek számának mérséklésével (monogámiával), a dohányzás mellőzésével és a gumióvszer használatával. Kezelhető: vírusellenes szerekkel, de ha már súlyosbodott a baj, sebészeti beavatkozással.

Az orvostudomány nagy vívmánya, hogy felfedezték a védőoltást ellene. Már Magyarországon is meg lehet vásárolni a vakcinát. Ha ezt minden 14-16 év körüli leány megkapja lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt, akkor egyetlen szúrás elég ahhoz, hogy már ne kelljen félnünk többé ettől a vírustól.

 

Garamvölgyi Annamária