Kérdéseinkre válaszoltak az elnökök

Volt-e siker az óévben és mi a cél az új évben?

 

Kovács Béla, a Vakok és  Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének elnöke:

Megyei egyesületünk és a kistérségi egyesületek eredményes tevékenységét az év folyamán megtartott 48 sikeres rendezvény bizonyítja. Előrehaladás következett be a sorstársak foglalkoztatása, oktatása és továbbképzése terén is. A számos jól sikerült rendezvény közül e helyen csupán néhányról teszünk említést. A keszthelyi sorstársaink már hagyományszerűvé vált találkozás keretében a siófoki sorstársakat fogadták. Ekkor Márai Sándor életéről és tevékenységéről tudományos előadás hangzott el. A nagykanizsai sorstársak szervezésében került sor a budafai honismereti találkozóra. A zalai olajmezők működésének megkezdését jelentő egyes és kettes tankállomások bemutatására és őshonos fafajták ismertetésére is sor került. A zalaegerszegi sorstársak a határ menti hegyvidék egyik ékességét jelentő Gosztolával ismerkedtek,  míg a lenti egyesület tagjai  az Őrségi Nemzeti Parkban tett látogatás során szereztek maradandó élményeket. December 1-én Zalaegerszegen megrendezésre került a helyi egyesület szervezésben a már hagyományos műveltségi vetélkedő, nyolc megyei csapat részvételével. Muraszombat adott otthont a vasi, zalai és a muravidéki sorstársak részvételével zajlott egész napos sportrendezvénynek. Kiemelkedő rendezvényként tartjuk számon a Keszthelyen tartott Fehérbot Nemzetközi Napját. 

Az MVGYOSZ Zala megyei szervezete megalakulásának éve 1957. Így 2007-ben több rendezvényünk is az 50. évforduló jegyében zajlik. Az 5 egyesület várhatóan mintegy félszáz, különböző témákat érintő kisebb-nagyobb rendezvényt tart. A nemzetközi regionális sportrendezvényre a szlovéniai, a Vas és a Zala megyei látásfogyatékosok és mozgáskorlátozottak részvételével Zalaegerszegen kerül sor. Kiemelt rendezvényként tervezzük 2007. októberében a Fehérbot Nemzetközi Napját. Ez egyúttal az 50 éves évforduló eseménysorozatának befejező rendezvényét is jelenti, melyet a nagykanizsai Ifjúsági és Civilházban tervezünk megtartani.

 

Dr. Szőke László, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke:

A 2006-os esztendő a foglalkoztatás éve volt. Hosszú időn át nagy problémát jelentett a tagság számára, hogy nem volt munkalehetőség, legfeljebb átmenetileg tudtak néhányan dolgozni. A pápai rehabilitációs foglalkoztató létrehozása nagy eredménynek számít. További eredmény, hogy bedolgozóként a Savaria Nett-Pack Kft. Várpalotán látássérülteket foglalkoztat, mert ott csak erre volt megfelelő helyiség. S most folyamatban van a tapolcai és ajkai látássérültek szintén bedolgozóként való foglalkoztatása is.

Eredményesen pályáztunk 2006-ban, kaptunk például a Nemzeti Civil Alaptól 180 ezer forintot, a megyei önkormányzattól 300 ezer; Veszprém Város Önkormányzatától 50 ezer forintot, s mindez nagy segítséget jelentett ahhoz, hogy működhessünk. A körzeti csoportok is pályáztak a saját területükön. Szerencsésen alakult az elmúlt év, hiszen ki tudtuk egészíteni a Szövetségtől kapott állami támogatást, s így az Egyesület működését is hatékonyabbá tettük.

Teljesen körzetesített megyei egyesületként működünk. Ajkán, Balatonfüreden, Pápán, Tapolcán, Várpalotán, Veszprémben és Zircen van csoportunk. 

 Ez az év nyilvánvalóan nehéz lesz. Eredménynek tekintjük, ha az eddig elért színvonalat tartani tudjuk. Szeretnénk Veszprémben is bemutatni azt a szituációt, amelynek lényege az, hogy látó emberek találják magukat sötét teremben olyan élethelyzetek sorában, amelyeket mi vakként naponta megélünk. Ezt a láthatatlan kiállítást szeretnénk a Veszprém 2000 Lions Klub segítségével  bemutatni. Készülünk Székesfehérváron az ottani Lions Klub segítségével megszervezendő országos találkozóra is.

 

Jakab Sándorné, a Nyírségi Látássérültek Egyesületének elnöke:

Egyesületünk legfőbb eredményeként könyvelheti el, hogy több mint 70 látássérült tagunknak tudtunk munkalehetőséget biztosítani. Egy olasz cégnek egy kft-én keresztül egészségügyi segédeszközöket tekercselünk. Két kellemes kiránduláson vehettek részt tagjaink. Nagy eredménynek tartjuk egyesületi szinten, hogy a közel 280 tagból egy-egy rendezvényünket, illetve közgyűlésünket 80-90 fő látogatja. Terveink között szerepel a szlovák testvérszervezettel való kapcsolat bővítése, esetleg pár napos üdülési lehetőség biztosítása tagjaink részére Szlovákiában. Keressük a lehetőségét annak,hogy dolgozni vágyó tagjaink munkalehetőséghez jussanak.                                                                                  

 

Klimász Sándorné, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke:

 

Elsődleges terveink között szerepel egy napközi otthon létrehozása 2007-ben. Emellett szeretnénk szolgáltatásainkat bővíteni, többek között hírlevelet indítunk, mely minden tagtársunkhoz közelebb viheti egyesületünk munkáját.

Büszkeségre csak akkor lesz okunk, ha kézzelfoghatóan tud egyesületünk javítani tagtársaink életminőségén, addig pedig dolgozunk becsülettel, hogy mindez megvalósulhasson.

 

Dr. Kiss László, a Vakok és Gyengénlátók  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke:

Egyesületünk az új  évben az egyre nehezedő és bizonytalan gazdasági feltételek között igyekszik majd, optimizmusát megőrizve, a túlélést gyakorolni.

Bővíteni szeretnénk a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásának lehetőségeit és ezért  akkreditáltatni kívánjuk egyesületünket.

 

Szokó Zsolt, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) elnöke:

Szolgáltatásaink: fénymásolás, iratfűzés, nyomtatás, szkennelés,  internetes hálózat működtetése. Klubfoglalkozásaink: kommunikációs, informatikai képzések, angol nyelvű oktatások. Együttműködünk az önkormányzattal, az Esélyek Háza Fejér megyei intézményével, az Oktatási Központtal, a Fejér Megyei Munkaügyi Központtal és egyéb érdekvédelmi szerveződésekkel. Részt veszünk a sérült emberek védett és integrált foglalkoztatása érdekében zajló folyamatokban. A térségünkben működő, fogyatékkal élők részére működtetett, foglalkoztató üzem létrehozásáért tevékenykedünk. Népszerűsítjük a segédeszközöket, az életvitelt megkönnyítő eszközöket, a speciális, látássérültek által használható háztartási berendezéseket. Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy túléltük a kezdeti működési nehézségeket, új, megfiatalított vezetőséget tudtunk választani, erős, jól működő kapcsolati hálóval rendelkezünk és vannak még megvalósítható terveink.

 

Kovács Lászlóné, a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületének elnöke:

Tagtársaink munkába helyezésének elősegítése érdekében jó kapcsolatot tartunk a képzési központokkal, a Tolna Megyei Munkaügyi Központtal és megyei kirendeltségeivel. Közösen szerveztünk ECDL végzettséget adó számítógépkezelői, frissítő masszázs, talpmasszázs, angol nyelvtanfolyamokat. A tanfolyamokat a résztvevők kiváló eredménnyel végezték el. A Tolna Megyei Munkaügyi Központ Rehabilitációs Információs Centrumában “Hogyan bánjunk a látássérült ügyfelekkel?” címmel tájékoztatót tartottam, gyakorlati tanácsadással egybekötve. Elhelyezkedési tréninget szervezünk az új évben a Munkaügyi Központtal közösen annak érdekében, hogy mihamarabb munkát találhassanak a  sorstársak. (Álláskeresési technikák elsajátítása, szakmai önéletrajz megírása, módszerek, bemutatkozás stb). A tréningre irodánkban lehet jelentkezni. Előadást tartottunk hivatalnokoknak, önkéntes segítőknek, egészségügyi dolgozóknak “Hogyan segíthetik a látássérülteket?” címmel. Ugyanezen a rendezvényen tájékoztattuk az érdeklődőket a látássérülteket oktató intézményekről. A Fehérbot Nemzetközi Napja hetében “Informatika a látássérültek szolgálatában” címmel számítástechnikai előadást és vakügyi segédeszköz-bemutatót tartottunk, amelyre meghívtuk előadónak Görgényi Miklós pécsi sorstársunkat és a budapesti Docusoft Kft. munkatársát, aki bemutatta a cégük forgalmazásában lévő beszélő segédeszközöket.

A Tolna Megyei Fogyatékosok Sportszövetségénél tisztújító gyűlésen Schell Gábor sorstársunkat  elnökségi taggá választották. Eredményes pályázatokat készítettünk a “Telefonnal a rászorultakért” alapítványhoz 54 fő érdekében.

Domboriban gyermek- és ifjúsági tábort szerveztünk immár 12. alkalommal. Köszönet illeti Hámori Attila és Hámori Róbert urakat, valamint Volher Jánost, és nejét, Györgyikét, akik biztosították a gyerekek számára az egyhetes üdülést.

Megyénkben az Assisto minden volt dolgozója megkapta a felszámoló cégtől az elmaradt 2004. október havi munkabérét, egyesületi és ügyvédi segítséggel.

Nagy tisztelettel vettük, hogy egyesületünk nyugalomba vonult elnökétől, Freund György tanár úrtól meghívót kaptunk az “1956. a forradalom éve” című kiállítás megnyitójára és utána a Freund György által írt “Tolna-Mözs 1956.” című forráskiadvány bemutatójára.

2007-ben is az eddigiekhez hasonlóan szeretnénk dolgozni, természetesen figyelembe véve tagtársaink javaslatait és kéréseit.

 

Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke:

Két csoportban indítottunk 21 résztvevővel talpmasszázs tanfolyamot. Az ECDL start négymodulos oktatásban 16 fő vett részt, alapszintű számítástechnikai oktatásban 14 fő, haladó angol nyelvoktatásban 4 fő. A FOKA önálló életvitelt segítő eszközökre kiírt pályázatán tagjaink közül 170-en voltak sikeresek. A Magyar Telekom támogatásával internetes tanfolyamot szerveztünk 30 órában, s azon 14-en vettek részt. Hét szakképzett tagunkat sikerült munkába állítani a Fehér Bot Alapítványnál masszőr, gyógytest-nevelő, információs menedzser, irodai ügyintéző munkakörökben.

Az új évre vonatkozó terveink között szerepel: beszélő mobiltelefonokkal kapcsolatos előadásra várjuk Ecsedi Csabát; zenés, táncos farsangi mulatságot és Romanek Inka tapintható képeinek kiállítását rendezzük; lesz “felolvasónap”: “Hozd el kedvenc olvasmányod, versed és olvasd fel, mi rögzítjük”; rendezünk országos Braille olvasásversenyt.

 

Elnézést kérünk mindazoktól az elnököktől – hölgyektől és uraktól egyaránt–, akiknek a nyilatkozatát most anyagtorlódás miatt nem tudtuk közölni. Mulasztásunkat a következő lapszámunkban jóvá tesszük. Mea culpa, maxima mea culpa!

(A szerk.)