Liget.org   »   2013 / 12   »   szerkesztőség  –  Széllel szemben
http://www.liget.org/cikk.php?cikk_id=2855
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatás

A Liget Műhely Alapítvány az ősz folyamán pályázatot hirdetett hazai és határon túli könyvtárak, színházak, múzeumok, kulturális és oktatási intézmények, civil szervezetek számára: maximum 150 000 Ft értékben Liget-kiadványokat nyerhettek. A 26. éve működő Liget olyan mennyi-ségű és olyan sokrétegű szellemi értéket halmozott fel, amelynek folyamatos gondozása elemi feladatunk.

 

Örömünkre több száz intézmény és civil szervezet küldte el pályázatát, ezek közül 67 tervet választottunk ki, ahol az együttműködésre lehetőséget látunk. Pécstől Sárospatakig, Nagyszalontától Újvidékig művelődési házak és iskolák, egyetemi körök és községi könyvtárak, múzeumok és hátrányos helyzetű gyerekeket segítő tanodák pályázatai bizonyították, hogy a közös gondolkodásra szükség és igény van.

 

A támogatottak listája és az elnyert csomag értéke megtekinthető a Liget blogján.

 

Pályázatunkkal mindenekelőtt szellemi kapcsolatokat kerestünk. A kiadványokért cserébe figyelmet és tartós együttműködést várunk. A pályázatok értékelésekor a kölcsönösség és személyesség lehetőségére figyeltünk. Nagyon színvonalas szervezetek pályázatát sem értékeltük pozitívan, mert esetlegesnek tűnt, mivel kívánják jutalmazni versenyzőiket, önkénteseiket. Nem értük be a szokványos szponzor-híreléssel sem – számunkra a Liget logójának feltüntetése még nem szellemi kapcsolat.

 

Reméljük, hogy kezdeményezésünk nemcsak a kiadványok révén segíti a nyomasztó gondokkal, anyagi szűkösséggel birkózó kultúraközvetítőket, hanem új gondolkodásmódot indít el.

 

A kultúra, az oktatás és a szociális gondoskodás ellehetetlenítésének idején rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a hasonló törekvésű intézmények és kisközösségek ismerjék mások tevékenységét és összehangolják munkájukat. Az anyagi forrásokért versenyeztetett szervezetek gyakran saját céljaiknak ellentmondva próbálnak minél többet megszerezni az egyre kevesebből. A Liget szellemi műhelye igyekszik szembefordulni ezzel a romboló és tartós rosszkedvet okozó folyamattal. Bízunk abban, hogy a szegénység közepette a javak megosztása nemcsak etikusabb és ökologikusabb, de eredményesebb módszer is a túléléshez.

 

A tartós együttműködés érdekében a nyertes pályázókat beszámolóik kreativitásától és az együttműködés intenzitásától függően a jövőben is friss kiadványokkal, lapelőfizetésekkel ajándékozzuk meg. Kiemelten értékeljük majd, ha a nyertes pályázók megkeresik egymást és közös projekteket dolgoznak ki.

 

Kérjük szerzőinket, olvasóinkat, a szellemi műhelyek képviselőit, hogy írják meg nekünk, ha rokon kezdeményezésről tudnak – szívesen adunk hírt róla a Ligetben.