←Vissza

Liget.org   »   2010 / 5   »   Szentgyörgyi Zsolt  –  A díszszemle receptje
http://www.liget.org/cikk.php?cikk_id=1964
betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatás

Az ország nagyjainak példáján felbuzdulva, bizonyára már Önökben is felmerült a gondolat, hogy milyen nagyszerű lenne – a rokonok és az ismerősök legnagyobb ámulatára – saját díszszemlével rukkolni elő.
Sajnos mindmáig sokakat visszariasztanak a vélt nehézségek, pedig kérem, higgyék el, egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség az egész. Csupán néhány könnyen beszerezhető, hétköznapi alapanyagra van szükség, és az alább közölt eredeti recept alapján bárki a világnézetének megfelelő, kellemes és egyben felettébb szórakoztató díszszemlével örvendeztetheti meg szeretteit.
Hozzávalók
–    1 db haza (mindegy, milyen)
–    1 db isten vagy istenpótló
–    1 db jeles évforduló, nemzeti ünnep vagy más hasonló alkalom
–    1 db kormányzó (ha éppen nincs szezonja valami miniszterelnök-féle is megteszi)
–    néhány tucatnyi egyházi és világi méltóság, valamint a hadsereg vezérkara
–    1 db jelentős létszámú hadsereg (lehetőleg gyalogság és lovasság vegyesen)
–    1 db közönséges dísztribün
–    különféle zászlók és transzparensek (ízlés szerint)
–    minimum 5 gépelt oldalnyi, készen kapható ünnepi beszéd
–    néhány (tíz) ezer főnyi lelkes tömeg
–    zenei aláfestés
1/ A jeles évfordulót megelőző napon, fogjuk a közönséges dísztribünt, alaposan lobogózzuk és pántlikázzuk fel az éppen aktuális trendek vagy egyéni meglátás szerint, majd gondosan helyezzük el a haza fővárosának valamely alkalmasnak tűnő közterén.
2/ Másnap aztán a kora délelőtti órákban sorakoztassuk fel a hadsereg díszegyenruhába bújtatott tagjait a díszszemle útvonalának tetszőlegesen választott kezdőpontjában. Keverjük össze a lelkes tömeget, és sűrítsük a rendezvény központi helyszínén, majd a maradékot egyenletesen osszuk szét az útvonal mentén. Kapcsoljuk be a zenét, és helyezzük a kormányzót, a néhány tucat egyházi és világi méltóságot, valamint a hadsereg vezérkarát a már előzőleg felékesített dísztribünre. Végül tegyük az istent vagy istenpótlót közvetlenül föléjük, a haza fővárosának kéklő egén lebegő felhők közé.
3/ Ha mindez megvan, adjuk a kormányzó szájába a minimum 5 gépelt oldalnyi, készen kapható ünnepi beszédet, majd hangosítsuk fel a zenét, indítsuk el díszlépésben a hadsereget a díszszemle útvonalán, és tulajdonképpen már készen is vagyunk.
Az ínyencek természetesen további beszédekkel, tűzijátékkal, kirakodó vásárral, néptánc bemutatókkal is gazdagíthatják e klasszikus receptet.
Lépjenek tehát a tettek mezejére és a végeredmény garantáltan felülmúlja majd várakozásaikat!
Jó szórakozást és mielőbbi kellemes díszszemlét!