←Vissza

Liget.org   »   2008 / 9   »   Németh Ágnes  –  Napóránk
http://www.liget.org/cikk.php?cikk_id=108

betűméret: nagyobb - kisebb  |  nyomtatás

Sokféle és többnyire ellentmondásos időfogalom létezik. Beszélnek például történelmi, szubjektív, mitikus, szakrális és profán időről, metafizikai- és örök időről, sőt, időtlen időről is. S persze az idők végezetéről és kezdetéről, mennyiségi és minőségi időről. Az ember kétségbeesetten és elszántan próbálja bekeríteni, megfejteni a - tudja - megfejthetetlent.

    A napóra is ilyen kísérlet - szakrum és profánum egyszerre. Mintha összehozná a mindennapi, praktikus létet meg a kozmikus időt - s mert műalkotás, idő és emberi viszonyáról "szól". Szabadtéri, 30 méter átmérőjű napóra készül Bonnyára - Somogy Kertje üdülőfalu területére. A horizontális napóra óravonalainak végpontjain helyezkednek majd el a félig földbe süllyesztett, térben előre-hátra mozgatott építményekben a szoborpárok vagy egyes alakok. A bambuszvázra font fűzfa- és drótfigurák időfogalmakhoz és csillagképekhez kapcsolódnak, és jelzik az egész órákat. A fűzfafigurák - a kentaurlét kínjával - esendően is mindig a szellemi felé vágyakoznak. A központi alakpár vörösrézdrótból készül- a nőalak a kezében tartott, pontosan tájolt tükör segítségével mutatja az idő múlását. Az óravonalakat a központi térből induló ösvények jelzik, s ezek a kis építmények bejáratáig tartanak. A fény ezen az ösvényen halad át, és a középvonalra érve mutatja az egész órát.

A központi alakok mögött nyílik lehetőség a korrekciós idő jelzésére: az egyik Emberangyal szárnyáról vetődik árnyék. A tükör a helyi idő fényvetője, a szárny a zónaidő árnyékvetője.

    A figurák színezését a csillagképek jelentése határozza meg (magyarországi színes-földekkel, fémpatinákkal). Történelmi koroktól független emberi tulajdonságok szimbólumai is láthatók, összekötve a csillagjegyekkel, hónapokkal.

    Reméljük, egyszerre lesz energiakert és meditációs objektum, ami úgy segíti a befelé utazást, hogy a napórához közvetlenül kapcsolódik egy illatos pihenő-, gyógynövény-kert, amelyet Máté Bea tervez. A napórát Marton Géza napórakészítővel és Szeghő György építésszel készítjük.

    Kétségtelen, minden szobornak van irodalmi indíttatása, nálam ez az alap gyakran mitológiai, mesei motívum - s fontos, milyen anyaggal dolgozom, hogy mit kínál és mit zár ki az anyag; milyen a felülete, van-e például lendülete. Számomra a fonás eleve izgalmas; ahogy szálanként rakódik fel a bambuszvázra, van rasztere, belülről színes földekkel vakolt. A fonás között kibukkan, kibuggyan a vörös föld. A fonás persze nemigen enged kezet, lábfejet - így aztán minden szinte befejezetlennek látszik - számomra azonban ennek külön varázsa van.