A Mozgó Világ internetes változata. 2010 március. Harminchatodik évfolyam, harmadik szám

«Vissza

Sándor Erzsi: Ha elmegy a stáb (Szeretem a testem, Viasat3, házigazda Lakatos Márk.)

Ha akarom, akkor az AGB-produkció maga a gútbácsi, amikor leforgatta a Szeretem a testem mind a tíz részét. A magyar női lapok telesírták az oldalaikat, milyen jó, hogy a topmodellek mellett magukat bálnának képzelő magyar lányok és anyák végre felülemelkedhetnek gulyásszagú bűntudatukon.

Lakatos Márk stylist és csapata tíz magyar nőt tett boldoggá azzal, hogy megszerettette velük a saját testüket. Ám az angol gyökerű reality-átváltoztatós show magyar földbe gyökereztetve hosszabb, unalmasabb, olcsóbb, érdektelenebb, mint az eredeti. Nem ér meg tízszer egy órát az életemből, hogy kifogástalan életű magyar háziasszonyok vagy annak készülők a műsoridő ötvenötödik percére megszeretik-e azt a testüket, amelyben évtizedeket (minimum kettőt) eltöltöttek már. Nagyjából harminc percet megérne, talán. Egyszer.

A reality show-ban tíz magyar dolgozó vagy tanuló nő (gondolom, gondos casting után) bevonul a cső elején mint önmaga és a környezete által felsebzett áldozati jószág, és a cső végén kijön ugyanúgy, csak éppen a szokott tépés, géz vagy fásli helyett flittereket viselve. Ha ugyan egyáltalán hord valamit. Az önsebzés nyomai természetesen megmaradnak, csak jól mutat rajtuk a lakk, a smink, a hajfesték és a testspray. Ám ezek egy idő után lekopnak, lemosódnak, lesíródnak, és marad, mi volt: a puszta lég. Vagy a légből kapás.

De ne szaladjunk előre ennyire!

Elképzelem magamnak azt a castingot, ahol az a tét, hogy ki az a tíz nő, aki a legrusnyábbnak, a legkilátástalanabbnak, a legvisszataszítóbbnak látja saját magát. Elképzelem a stábot, amint kiszórja a kevésbé rondákat, mondván, hogy még utálják magukat egy ideig. A tíz bányarém (ezt mondja magáról egy 21 éves lány) az eredményhirdetésnél meg gratulálhat egymásnak, mert nemcsak tökéletesek az alulértékeltségükben, de ők azok, akik legjobban, illetve legrosszabbul mutatnak majd a kamera előtt. Végtére is ez egy reality show, itt nem elég rondának lenni, annak is kell látszani. A személyiségnek tökéletesen megtiportnak kell lennie, de egyszersmind ugrásra készen nyitottnak és befolyásolhatónak, hogy egy hét alatt megtörténjék a kamera előtti átváltozás. Az a nő, aki megátalkodottan ragaszkodik önnön pocsékságához, akkor sem show-képes, ha egyébként pofaszakállt hord, amit angolosan nyír.

Ha akarom, ez az átváltozós reality show jót tesz. Azzal a tíz nővel, akivel elhiteti, hogy egy hét alatt megváltozhat a külseje, és ettől az élete, és esetleg a nézőkkel, akik egy órán át nem unják nézni az átváltozást. Csakhogy akarom-e? Tényleg elhiszem, hogy egy egyhetes személyiségfejlesztő és imidzs-átalakító tréning az egész életre kiható változást eredményez?

A tíz nő elhiszi. Azt is elhitték maguknak és/vagy a környezetüknek, hogy rusnyák, undorítók, megalázhatók és kijátszhatók, most elhiszik maguknak és/vagy a tévéstábnak az ellenkezőjét is. Bugyiban-melltartóban flangálnak, holott ez idegen tőlük, tükörben szemlélik magukat, pedig röstellik, legszemélyesebb magánéleti titkaikról fecsegnek egy Soma nevű hajdani énekesnőnek, noha egyébként visszafogottak, végül meztelenre vetkőznek egy divatfotós előtt, jóllehet ezt elképzelhetetlennek tartották eladdig. Az eredmény pedig, meglepetésként és jól láthatóan, gigantposzterként fogadja a show utolsó pillanatában a férjet, udvarlót, gyerekeket, anyát, anyóst egy nagy forgalmú pláza előtt, amúgy minden arra járó érdektelenségére vagy gyönyörűségére. Alkat szerint.

Mert persze Cyranónak akkora orra van, amekkorának ő gondolja. Ezek a nők lehetnének saját magukkal elégedettek is, vagy éppen csak annyira elégedetlenek, amennyi még nem káros, de ők patologikusan iszonyodnak saját maguktól. A 21 éves főiskolás lány reggelente a paplan alatt öltözik föl, hogy ne kelljen látnia a testét. Divatország diktátorai évtizedeken át mentálisan szőnyegbombázták ezeket a nőket, majd most egy show kedvéért kinyúltak értük, felemelték őket a felperzselt földükről, és buzgón simogatni kezdték a buksijukat: ne sírjatok, ha nem feleltek meg az általunk diktált igényeknek, bebizonyítjuk nektek, hogy trendik lehettek, mert úgy akarjuk. Kicsit beleszínez ebbe az az igény is, hogy szerte a világban egyre több női magazinban jelennek meg a plus-size modellek, akik megtévesztésig hasonlítanak azokra a nőkre, akik eddig női magazinokkal a kezükben a pszichiátriák bulímiás-anorexiás kezeléseire jártak, miközben kabátzsebükből kilógott a félbehagyott hamburger. Persze csak a megtévesztésig hasonlítanak, hiszen divatország minden eddig bevált kelléke adva van, hogy a rubensi modellek kisminkelt, testfestett, gömbölyödő idomaikkal, az azokon visszaverődő szórt fényekkel kitörölhetetlenül felinstallálódjanak a női és férfi hardverekre. A férfiakéra is, hiszen a nők megfelelési fóbiája a férfiak elvárásagressziójától szökken az égbe. Könnyű dolgom lenne, ha most elméláznék a reality show tíz részében jövő-menő vagy csak úgy megemlített ápolatlan, hordóhasú, zsíros hajú, foghíjas, érzelemsivár pasikon, akiknek ezek a nők meg akarnak felelni, de igazságtalan lennék. Mert előkerültek azok a férfiak is, akik éveken át szemlélték dermedten valamely fölső trendhatalomnak megfelelni igyekvő párjukat, majd ugyanolyan megrendüléssel néztek szembe a show által prezentált eredménnyel. Látszott, biztosan tudták: nem ilyen lovat akartak. Nem akarták párjuk kihívó tekintetét és csupasz fenekét szemlélni gigantposzteren egy pláza előtt. Nem tette őket boldoggá, hogy vadidegenek fel- vagy lepontozták a feleségük sziluettjét. Miképpen nem akarnák magukat az átalakított aszszony új elvárásainak megfeleltetni. Nekik jó volt a kop-pecs-folt, miképpen maguk sem voltak mások. A 21 éves főiskolás lány internetes párkeresőn nyert fiúja kétségbeesetten bámulja a kidizájnolt végeredményt: láthatóan aggasztja, hogy így már nem is lesz ő annyira jó a lánynak, a fél felső fogsora hiányával.

A nők egyelőre önmagukkal és az élményeikkel vannak elfoglalva. A Szeretem a testem műsorban a női magazinok playmate-jeibe belegárgyult háziasszonyok megkaphatják azokat a kellékeket, amelyekről eddig azt hitték, csak a kiváltságos, harmincdekás, sztár-topmodelleknek járnak. Kaptak divattanácsadót, imidzsfejlesztőt, kozmetikust, fodrászt, manikűröst, és olyan gyorsan talpalták végig Soma-celeb pszichotréningjét, hogy lángolt a cipőjük, amikor kijöttek az ajtón. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ugyanők az eddigi életükben is moshattak volna hajat, vághattak volna körmöt, vehettek volna szempillaspirált, és a sarki turiból leemelhettek volna egy olyan nadrágot is, amelyikbe belefér a fenekük.

A Szeretem a testem az angol How to Look Good Naked tükörműsora. Az átfordítás során a súlyából annyit veszt, amennyit az általa megspórolt összeg nyom. Mert Lakatos Márk bár stylist, mégsem Gok Van, a ruhák és kellékek nagyon is a magyar butikvilág kirakataiból valók, és bár gigantposztert igen, de divatbemutatót nem képes a Viasat prezentálni az átoperált személyiségű nők köré. A legnagyobb veszteség mégis az, hogy a magyar változat ötvenöt perces az angol harminc percével szemben. Jóvátehetetlen.

Gok Van, és emiatt Lakatos Márk is, minduntalan simogatják, ölelgetik, apró csókokkal illetik az általuk terelt nőket. Minden mozdulatukban, fincsi puszijukban jól érzékelhető, hogy másik csapatban játszanak amúgy. Azt képzelné az ember, hogy ezek a nők ilyen intim közelségbe eleddig senkit nem engedtek magukhoz. Az a modellvilág, amelyik elvette az eszüket, kezet nyújt és keblére öleli őket. Ők boldogan zokognak a tükörbe, mert a stylist-smink-fodrász-fűző-báliruha bermudasokszöge maradéktalanul beszívta a józan ítélőképességüket. Azt képzelik, megtalálták magukat, holott csak eggyé olvadtak azzal a világgal, amelybe vágytak.

 

Szeretem a testem, Viasat3, házigazda Lakatos Márk.

 

 

Kapcsolódó írások:

Sándor Erzsi: Irén, a nő (Psota a férfiak hálójában. RTL Klub, XXI. század. Szerkesztő Lázs Sándor. 2010. április 7.) Az RTL Klub XXI. század című műsorának internetes önmeghatározása szerint...

Sándor Erzsi: Cuppanós ödipuszi (ÖsszeEsküvők. Reality show, TV2.) Amikor Hajdú Péter megkereste a TV2-t, és felajánlotta nekik, hogy...

Sándor Erzsi: Maunika-sirató (Mónika-show, összesen 1985 adás, RTL Klub. Műsorvezető Erdélyi Mónika.) Megszűnik a Mónika-show, mert Joshi Barath lenyomta. Erdélyi Mónika mehet...

Sándor Erzsi: A rablomata (Kvízműsorok az ATV-n és a Spektrumon.) Az egésszel nyilván az a bajom, hogy nem nekem jutott...

Sándor Erzsi: A lelkiismeret szakácsa Matisa Carlo a bizonyítéka annak, hogy a részvétlenségnél csak egy...

 

 

Cimkék: Lakatos Márk, Sándor Erzsi

 

 

 

 

© Mozgó Világ 2010 | Tervezte a PEJK