Elektronikus Könyv és Nevelés

   

Kitekintés

   

Belső borító

 

Tartalomjegyzék

 

Rovatok

Könyvtár

Olvasáspedagógia

Tankönyv – taneszköz

Ifjúsági irodalom

Oktatástörténet

Kitekintés

Hírek

 

 

Fórum

 

Impresszum

 

Acrobat Reader 5.0 CE

 

Pallos Zsuzsa

 

K

i

t

e

k

i

n

t

é

s

Külföldi pedagógiai szakfolyóiratokból

 

Flagg Gordon: A First Lady alapítványa támogatja a hurrikán sújtotta iskolai könyvtárak újjáépítését

 

A Laura Bush Foundation for America’s Libraries 500000 amerikai dollárt adományozott a hurrikán következtében károkat szenvedett iskolai könyvtáraknak, hogy ezzel is támogassa az újjáépítésüket, jelentette be a Laura Bush Foundation 2006. május 3-án. Indulásképp Louisiana államban hét, Michigan államban pedig három köz- és magánkönyvtár kap támogatást az újjáépítéshez az alapítvány Gulf Coast Library Recovery Initiative elnevezésű programjától. Ezenkívül a Time Inc. és a Bertelsmann Rt. különböző sajtótermékek és könyvek adományozásával is segítik a könyvtárak jövőbeni működését.

 

 

(Flagg, Gordon: First Lady’s Hurricane Fund Makes First School Library Grants.=American Libraries; Jun/Jul2006, Vol. 37 Issue 6, p19.)

 

***

 

Jane Hedberg: California Régi és Ritka Könyvek Új Iskolája

 

A California Muzeális Könyvek Iskoláját egyesítették a California-Los Angeles Egyetemen a Pedagógia és Információs Tanulmányok PhD iskolájának Információs Osztályával. Ez az új iskola először indít olyan továbbképző kurzusokat, amelyen a régi és ritka könyvekkel, valamint kéziratokkal foglalkozó szakemberek és az e szakma iránt érdeklődő diákok együtt vehetnek részt. Ez egyúttal az első ilyen típusú képzés az Egyesült Államok nyugati partjain, mely az akadémiai és kutató könyvtárak együttműködésének első eredménye.

 

 

(Jane Hedberg: California Rare Book School. = College & Research Libraries News; Mar2006, Vol. 67 Issue 3, p182–182)

 

***

  

Magasabb szintű egyetemi továbbképzést kínál Illinois egyeteme a digitális könyvtárosság témakörében

 

Az Illinois Egyetem elköltözött a célból, hogy beindíthassa magasabb szintű képzését digitális könyvtári ismeretekből. A kurzus célja, hogy e témakörben alapos, átfogó és technika központú ismereteket adjon a hallgatóknak, melyek elsajátításával a következő feladatköröket: designer, döntéshozó, valamint digitális gyűjtemények alkotója, egyaránt betölthetik. A továbbképző tanfolyamra csak azok jelentkezhetnek, akik könyvtáros-informatikus egyetemi diplomával rendelkeznek. Ezenkívül egy ötször egyéves, nem megújítható tagság érhető el azon hallgatók számára, akik a 2006–2007 tanévben „szembe kívánnak nézni” a digitális könyvtárakkal.

 

 

(Univ. of Illinois offers advanced degree in digital librarianship. = College & Research Libraries News; Mar2006, Vol. 67 Issue 3, p141–141)

         

 

 

Tartalomjegyzék  |  Nyomtatható változat  |  Fel  ]