←Vissza


Nemzetközi Gyermekkönyv Nap


Április 2-a, a feledhetetlen mesék alkotójának, Hans Christian Andersennek születésnapja különleges nap mindazok számára, akik szívükön viselik a gyerekek és általában a fiatalok olvasási kultúrájának ügyét. Ezen a napon, ill. ennek tájékán rendezi meg ugyanis minden évben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a Nemzetközi Gyermekkönyv Napot (ICBD), melynek célja az olvasás szeretetének felkeltése, különös tekintettel a fiatalokra.

A svájci székhelyű IBBY széles körű tevékenységével az olvasásra nevelést, a gyermekeknek szóló színvonalas kiadványok létrejöttét és terjesztését szolgálja. Ennek érdekében szemináriumokat, kongresszusokat szervez, díjakat alapít és ítél oda. A világ számos országában rendelkezik már nemzeti egyesülettel, köztük Magyarországon is. Díjai közül az egyik legjelentősebb az IBBY-Asahi Olvasást Elősegítő Díj, amelyet a japán Asahi Shimbun lapkiadó vállalt támogat. Ezt olyan csoportok vagy intézmények kaphatják, akik az adott évben tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak a gyerekek olvasásra neveléséhez. A díj értéke egymillió japán jen. A szemináriumok célja a szerzők, illusztrátorok és szerkesztők szakmai továbbképzése, valamint a könyvpiac szereplői közötti együttműködés erősítése. Az IBBY egy dokumentációs központot is működtet, ahol a fogyatékos fiataloknak szóló könyveket gyűjtik. A szervezet negyedévenként megjelenő folyóirata a Bookbird, amelyben szerzői és illusztrátori rovatot, könyvkritikákat és ajánlásokat találhatunk. A lap hírt ad a világban futó, olvasással kapcsolatos projektekről és az IBBY rendezvényeiről is.

E rendezvények között legkiemelkedőbb a Nemzetközi Gyermekkönyv Nap. Lebonyolításának nincsenek pontosan rögzített szabályai, de az általános elv mindig ugyanaz. Eszerint minden évben az IBBY valamelyik nemzeti egyesülettel rendelkező tagországa lehet az esemény védnöke. Maga az esemény egy, az egyesület által kiválasztott nagyobb téma köré épül. A rendezvényre meghívást kap egy neves szerző és egy jól ismert illusztrátor, akiknek feladata a mottó megírása, ill. a nemzetközi plakát elkészítése. A mottó egyben üzenet is a világ gyermekeinek. Ezt a promóciós anyagot felhasználva hirdeti az eseményt az IBBY a médián keresztül, és aki akar, rendelhet is belőle. A fő eseményt számos kisebb rendezvény szokta kísérni: összejövetelek szervezése iskolákban és könyvtárakban, irodalmi pályázatok kiírása, díjak kiosztása, író-olvasó és illusztrátor-olvasó találkozók szervezése. Arra is volt már példa, hogy az eseményt összekapcsolták az UNESCO Nemzetközi Könyv És Szerzői Jog Napjával, melynek időpontja április 23. Tehát korántsem csak egyetlen napról van itt szó, hiszen akár több hetes rendezvénysorzattá is kibővíthető a Nemzetközi Gyermekkönyv Nap.


A kezdeményezés Svájcból indult el 1967-ben. Azóta olyan országok vállalták már a védnökséget, mint Jugoszlávia, Irán, az Egyesült Államok vagy éppen Ghána, hogy csak, néhányat említsünk a sok közül. Az idén
Finnországnak jutott ez a szerep. A plakátot Mika Launis készítette, a Hannele Huovi által írt mottó pedig így szólt: A titok a könyvben van, a könyv pedig maga a titok. A hivatalos megnyitóra a bolognai gyermekkönyv vásáron került sor március 29-én. A következő év számunkra különösen fontos, hiszen 2001-ben Magyarország lesz a védnök. A majdan az egész világot bejáró mottó színvonalára Janikovszky Éva neve nyújt garanciát. A plakátot az a Rényi Krisztina fogja megtervezni, aki idén megkapta az IBBY kétévenkénti oklevelét. A rangos kitüntetést a szeptemberi, Kolumbiában rendezendő kongresszuson veheti majd át az illusztrátornő. Őt egyébként 1997-ben az IBBY Magyarországi Egyesülete is kitüntette már az Év Gyermekkönyve illusztrátori díjával.

Talán nem kell külön hangsúlyozni, mekkora jelentősége van egy ilyen eseménynek ma, amikor a fiatalok olvasási kultúrája finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. Azt hiszem, maximális megbecsülést érdemelnek azok az emberek, akik időt és fáradságot nem kímélve dolgoznak azon, hogy bevezessék a gyerekeket abba a csodálatos világba, a Könyv világába, amit vagy gyermekkorban szeret meg az ember – vagy soha. Reméljük, hogy a 2001-es Nemzetközi Gyermekkönyv Nap méltó helyet kap majd az ország kulturális programjai között.

Aki többet is szeretne megtudni az IBBY-ról, az felkeresheti a honlapjukat: http/www.ibby.org. vagy írhat nekik e-mailt a következő címre: ibby@eye.ch.

Az IBBY Magyarországi Egyesületének címe: 125 Budapest, Varázs u. 9. Ha bárkinek kérdése, ötlete van a jövő évi Gyermekkönyv Nappal vagy az egyesület munkájával kapcsolatban, annak készséggel szolgál felvilágosítással Balázs Andrea a 06 1 394-2339-es telefonszámon.


Az IBBY anyagából összeállította:


Csörgő Péter