Vissza
Most Te is beolvashatsz!
A Nagy Könyv évében a Lőrinci Nagykönyvtár hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerekeknek is kínált programokat.
A foglalkozásokat a kerületben dolgozó logopédusok és gyógypedagógusok közreműködésével, valamint Kálmán Katalin, a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény igazgatónője szakmai tanácsaival valósítottuk meg.

Akkor fel a Könyvek birodalmába!

Tüskevár: Kinek-kinek mitől fontos ez a könyv? Karayné Pavalacs Zsuzsa logopédus a Gyöngyszem óvoda integrált beszédhibás csoportját invitálta képzeletbeli utazásra a Berekbe. Mint mondta is, minden érzékszervüket meg kell mozgatni a gyerekeknek, ettől fejlődik beszédük, gondolkodásuk. Gőzösre szálltunk, és elsihuhuztunk egészen a Tüskevárig. Miután a gyerekek még nem ismerhették ezt a könyvet, az egyik kislány szerint csakis Rózsa királykisasszony lakhat itt. Együtt eveztünk Tutajossal és Bütyökkel, és megismertük a Berekben élő növényeket, állatokat, ahol a tavirózsában tündér lakozik. Szénával tömött kispárnával még egy igazi nádkunyhóba is bekuporoghattak a gyerekek. Én sajnos nem fértem be:-). A sok élmény hatására nagyon szép képek születtek.



Novotny Béláné Éva le sem tagadhatta, hogy iskolai könyvtáros. Rengeteg könyvvel, újsággal érkezett. Fekete István sok könyvet írt, így ezeket is figyelmébe ajánlotta a gyerekeknek. Az újságok képein pedig láthattuk a kanalasgémet, sast, tavirózsát, miközben madárhangokat hallgattunk. Sor került a regényben szereplő ismeretlen szavak megbeszélésére is. A gyerekek két verssel készültek, ami a nádas világáról szólt.



Al Aniné Nánássy Anzsi még engem is meglepett. A természetről beszélgettünk, az emberekről, növényekről, állatokról. A tapasztalás fontosságáról, hogy hogyan vált két felelősségteljes fiatalemberré Bütyök és Tutajos. A meglepetés egy relaxációs gyakorlat volt, melyet a gyerekek már ismertek, gyakran alkalmazzák, ha elfáradnak. A lazítás után, a zene és hangok segítségével képzeletbeli világba kerültünk, ki-ki milyen képet látott. Nyuszi ugrált a réten, szél zúgott a fák között..



Micimackó: Vajon kik laknak a Százholdas pagonyban? Bencze Vera logopédussal a Szivárvány óvoda beszédhibás gyerekei keresték a lakókat, akik bizony titokzatos ajtók mögé bújtak a könyvtárban. De már a pagonyba se volt könnyű eljutni, mert először a varázslepedőt kellett megszerezni hozzá. Sok-sok játék, vers, mozgás után végre minden lakó előkerült. És ezek után egy varázsversikével a kosárban lévő labdák csoki tojásokká alakultak. Volt nagy meglepetés!



Pál utcai fiúk: Kerepeczky Éva vérbeli drámapedagógus, és maga a könyv is egy kincsesbánya, nem véletlen, hogy annyi nyelvre lefordították, és olyan sikeres. Valami régi padláson lelhette a tárgyakat, mert volt itt gukker, itatóspárna, tintatartó, petróleumlámpa, ami a könyvben szerepelt. Mozdulat és mozgássorok segítségével ismerték fel a gyerekek a szereplőket. Majd megalakult a vörösingesek és a Pál utcai fiúk csapata, érvek csatája következett, hogy kinek miért fontos a grund. A feszült hangulat levezetésére a vitás kérdést homokbomba csatával és birkózással döntötték el a gyerekek. Ilyen még nem volt a könyvtárban!



Ezután kiléptünk a könyvtár falai közül. A programsort egy rajzpályázattal zártuk, melyben kedvenc olvasmányélményüket rajzolhatták meg a gyerekek. 113 rajz érkezett, melyet Csik Árpádné Mara néni készített elő zsűrizésre, és a Kondor Béla Közösségi Házban, január 4-ig lehet megtekinteni. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe! Nem volt könnyű dolga a zsűrinek sem. Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár és Kiss Marianna a Műv.Ház igazgatónője komoly fejtörés után a fődíjak mellett különdíjak tömegét osztotta ki. De senki nem ment haza üres kézzel! Könyvjelzők, noteszek, tollak várták a többieket, melyet a Nagy Könyv Programiroda küldött.



Magam is sokat tanultam, tapasztaltam a programok alatt. Emberséget, toleranciát, szeretetet, ami sugárzott felém, a másság elfogadását, és újból megerősödött bennem az a gondolat, hogy mindenkire szükség van, az élet így teljes.

Budavári Klára

Támogatóink:

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Nemzeti Kulturális Alapprogram Könyvtári Szakkollégium
Nagy Könyv Programiroda