stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



F. Postma–J. van Sluis: Auditorium Academiae Franekerensis

(Bibliographie der Reden, Disputationen und Gelegenheitsdruckwerke der Universität und das Athenäums
in Franeker 1585–1830.) Fryske Akademy. Leeuwarden 1995. 706 lap

 Az utóbbi évtizedekben különösen nagy lendületet vett a peregrinációkutatás az erdélyi művelődéstörténetben. Mivel történészeink viszonylag nehezen jutnak el külföldi kutatóutakra, munkájuk során különösen nagy hasznát veszik a különböző egyetemek működésével kapcsolatos forráskiadványoknak, bibliográfiáknak.

A franekeri egyetem létesítése óta fontos szerepet töltött be az egész protestáns Európa, ezen belül Erdély értelmiségének képzésében. Nyers számlálás alapján is kb. 248 erdélyi diákra vonatkozóan találhatók adatok ebben a kiadványban. Éppen ezért kutatóink számára minden bizonnyal nélkülözhetetlen segédeszközzé válik majd ez a mű, a franekeri egyetemen elhangzott vagy annak életéhez kapcsolódó, itt közreadott beszédek, disputációk és alkalmi nyomtatványok bibliográfiája ugyanis alapvető fontosságú forrása az 1585–1843 közötti időszak művelődéstörténetének.

Az eddigiekben a beszédeknek, disputációknak a könyvtárak, sőt a szakemberek is másodlagos fontosságot tulajdonítottak, különböző egyetemi címek elnyerését szolgáló puszta formalitásnak tartották. Ezzel magyarázható, hogy ezeket a műveket sokszor nem is katalogizálták önálló egységekként, és így az anyag egészében igen nehezen hozzáférhetővé vált a kutatók számára.

Ezen az áldatlan helyzeten kívántak javítani a szerzők, akik remélik, hogy ez a kötet is hozzájárul e forráscsoport fontosságának felismeréséhez. Segítségükkel a történész nyomon követheti a különböző szellemi áramlatok terjedését, a franekeri egyetemen oktató tanárok gondolkodásának hatását, de hasznát vehetik a tananyagkutatásban, a diákokra vonatkozó személytörténeti, genealógiai búvárkodások alkalmával is. A kötet ugyanakkor kiegészítője kíván lenni S.J. Fockema Andreae–Th.J. Meijer 1968-ban megjelent művének. (Album Studiosorum Academiae Franekerensis 1585–1811, 1816–1844. I. Franeker é.n.), valamint Th. J. Meijer 1972-ben kiadott munkájának (Album Promotorum Academiae Franekerensis 1591–1811. Franeker é.n.). A szerzők nem csupán az orációkat és disputációkat vették figyelembe, hanem valamennyi olyan nyomtatványt is, amely adatokkal szolgál az egyetemi életre vonatkozóan.

A bibliográfiát megelőző bevezetőben a szerzők felvázolják a kiadvány összeállítása során tapasztalt nehézségeket, a címleírások alkalmával követett elveket, a leírások szerkezetét, hangsúlyozva, hogy bár teljességre törekedtek, egy ilyen jellegű mű esetében ez aligha elérhető. Anyaggyűjtésükkor ugyanis egész Európa könyvtáraiban búvárkodniuk kellett, hiszen a mindenfelől érkezett hallgatók, akik tanulmányaikat befejezve magukkal vitték e nyomtatványokat, az orációk és disputációk fő terjesztőivé váltak.

A kötetben található bibliográfiák három csoportra oszlanak. Az első az Orationes et Disputationes sub praeside címet viseli. Ebben az anyag a védéseket, disputációkat vezető professzorok, lektorok, magándocensek (tanárok) szerint van csoportosítva. Az eligazodást segíti a tanárok időrendbe állított névsora, feltüntetve a tanszéket is, amelyen tevékenykedtek, és az időszakot is, amikor a franekeri egyetemen dolgoztak. A második bibliográfiai csoport a Disputationes pro gradu címet kapta. Ebben a valamilyen tudományos címet elérni vágyó olyan diákok disputációinak címleírásai találhatók, akiket nem irányítottak tanárok. A harmadik kategóriát a Miscellanea  képezi olyan nyomtatványokkal, amelyek nem voltak a két előbbi csoportba illeszthetők, de a franekeri egyetem életéhez kötődnek. Ide sorolhatók például az egyetemi törvények, könyvtári katalógusok vagy a tan- és órarendek, köszöntőversek, halotti búcsúztatók és egyéb egyetemi kiadványok. A szerzők hangsúlyozzák, hogy mindhárom bibliográfia esetében csupán a nyomtatásban megjelent műveket foglalták jegyzékbe, a kéziratosokra ezúttal nem terjedhetett ki a figyelmük.

A kötetben való eligazodást különböző mutatók segítik: személynévmutató, konkordanciajegyzék az Album Studiosorumhoz(a kiadott franekeri egyetemi anyakönyvekhez), a nyomtatványok szövegének nyelvét feltüntető jegyzék (amennyiben ezek nem latinul, görögül vagy hollandul íródtak).

A 706 lap terjedelmű igen hasznos kötet szerzői pótkötetek kiadására is készülnek. Számunkra külön segítséget jelent, ha ezek közül elkészül Ferenc Postma műve: a magyarországi és erdélyi diákok franekeri peregrinációjára vonatkozó források gyűjteménye.

Jakó Klára


stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret