Vissza

Egy készülő adatbázisról

Szinte hihetetlen, hogy tizenkét évvel ezelőtt mutatkoztam be és kértem segítségüket kutatómunkámhoz a Vasváry Collection Newsletterben.

Röviden összefoglalva az azóta eltelt időszakot: közel két évtizede munkálkodom az elmúlt tizenegy évszázad jeles és kevésbé jeles magyar szereplőinek sírhelyadattárán. Egyre inkább előtérbe kerül a sokszor hiányos és nem korrekt életrajzi adatok dokumentálása. Sajnos az elmúlt évtized drasztikus visszaesést hozott a kutatási feltételek terén. Jelenleg független kutatóként szinte lehetetlen boldogulni.

Hozzávetőleg 38000 személyről rendelkezek adattal, félezernél több temetőt dokumentáltam Magyarországon és a környező országokban. Az elmúlt években önerőből három kötetet adtam ki: A budapesti Rákoskeresztúri Izraelita temetőben nyugvó jeles személyek adattárát (2007), illetve Csongrád megye (2008) és Szerbia (2010) összefoglaló temetői adattárát. Néhány hónap múlva jelenik meg a budapesti templomokban nyugvó személyek lajstroma.

Egyre bizonyosabb vagyok benne, hogy soha nem jutok el az Amerikai Egyesült Államokba kutatni, ezért vetettem föl azt az ötletet, hogy a Vasváry-gyűjtemény együttműködésével jövőre közkinccsé teszem az eddigi - hangsúlyozottan "csak" írott és digitális forrásokon alapuló - Észak-Amerikára vonatkozó eredményeimet. E sorok írásakor az Amerikai Egyesült Államok vonatkozásában 732, míg Kanadát illetően 103 személy szerepel az adatbázisomban. Sajnos - dacára a szinte korlátlan internetes forrásoknak - továbbra is több nagyon fontos személy halálozási, temetési helye ismeretlen.

Az érdeklődők segítségére a továbbiakban is számítok!

Vissza az oldal tetejére

Tóth Tamás
toth.tamas.szeged@gmail.com