Catholic cultural magazine
Keresztény kulturális havilap

Benedek Ramóna
iSTEN ORSZÁGÁNAK „NAGYKÖVETEI”

 

A szerző családanya és a nagyváradi Szent László Gimnázium hittantanára. Hivatásának megélésében számos, különböző rendekhez tartozó szerzetessel dolgozik együtt.

Számomra a szerzetesek Isten országának „nagykövetei", akik jelenlétükkel közelebb hozzák Istent az emberekhez, és a krisztusi értékrendet közvetítik a világ számára a saját rendjük karizmája által. Az életnek talán nincs is olyan területe, amelyet a szerzetesek jelenlétükkel meg ne szentelnének.

Ők azok, akik Krisztus szemével látnak, kezével ápolnak, fülével hallanak, szava által tanítanak, bátorítanak, és az ő alázatával hajolnak le a szenvedő emberhez, akihez a küldetésüket kapták. Imáikkal lelkeket mentenek és engesztelnek, a világ sebeit gyógyítják. Elkísérnek bennünket életünk egy-egy szakaszán, amikor betérünk hozzájuk, hogy a kolostoraikban, házaikban lévő szent csendben rátaláljunk a bennünk élő Istenre, és a belső rendet újból megteremtsük az életünkben.

Lelki testvéreink, akikkel imáinkban hordozzuk egymást, mert hisszük és tudjuk, hogy szükségünk van egymásra, mert mindnyájan zarándokok vagyunk itt a földi létben, ahol sokszor elfáradunk, vagy a nagyobb akadályoknál megtorpanunk, de újra elindulunk, és folytatjuk utunkat, ha van, aki bátorítson, erőt adjon.

Isten melletti teljes elkötelezettségük és az evangéliumi tanácsok szerinti életük jel a világ számára, amely az Istenbe gyökerező, teljes belső szabadságra törekvő, egyszerű, rejtett élet lehetőségét tárja elénk. A szerzetesi hivatás ajándék, ami Isten gazdagságából fakad, és egyben titok is, aminek a nagysága és mélysége láttán az ember hálát zeng Teremtőjének.