« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
A G-8 lassú összeomlása
Der schleichende Erosionsprozess der G-8
von Peter Dausend
Die Welt, 24. April 2007


A régi tagok szeretnének újabb csúcstalálkozókat, de a feltörekvők nélkül a jövőben nem fog menni. A június 6. és 8. között a németországi Heiligendammban megrendezésre kerülő G-8 csúcstalálkozón a szervezők szeretnének visszanyúlni a gyökerekhez. A szervezéssel megbízott Bernd Pfaffenbach gazdasági államtitkár Berlinben hozzátette még, a 34. csúcstalálkozón el kell dönteni, hogy új tagokkal bővüljön a klub, méghozzá mindenekelőtt Kínával és Indiával.

Jelenleg mindkét tagjelölt a világ leggyorsabban fejlődő régiójának számít, évek óta kétszámjegyű gazdasági növekedéssel, továbbá rekord mennyiségben vonzzák a külföldi tőkét és újabban maguk is befektetnek külföldön – mint Kína Afrikában. Egyes források szerint 2-3 éven belül Kína megelőzi árukivitelben az eddigi exportvilágbajnoknak számító Németországot is. Ehhez jön még az összesen 2,4 milliárd kínai és indiai energia- és fogyasztási cikk éhsége, mely súlyos hatással van a környezetre. Ha tehát megtekintjük a heiligendammi konferencia két legfontosabb napirendi pontját, nevezetesen a gazdasági növekedés kérdését és az éghajlatváltozás megfékezését, Kína és India helyet kell hogy foglaljon. És így is lesz. Az első tárgyalási napon csak jelképesen, másnap azonban már komoly félként, Mexikóval, Brazíliával és Dél-Afrikával. Az öt országot ugyan nem veszik fel tagként, de elismerik őket egyenlő tényezőként, mert bizonyos kérdésekben nem lehet megkerülni őket.

A tárgyalások kibővítése az öt országgal sikerként is elkönyvelhető, de negatívan is értelmezhető, egyfajta felhígulásként. Ez abban is nyomon követhető, hogy nem csak a sikeresebb fejlődő országok szerepelnek a meghívottak listáján, hanem 54 további harmadik világbeli állam. Példának okáért az afrikaiak, a „Nepad” program megalkotói (New Partnership for Africa’s Development – Új Együttműködés Afrika Fejlődéséért), Egyiptom, Szenegál, Algéria, Nigéria és a korábban már említett Dél-Afrika. Az Afrikai Unió soros elnökeként fellépő Ghánával együtt közösen szeretnék elérni a fekete kontinensnek nyújtandó fejlesztési támogatások mértékének növelését, továbbá egy afrikai gyors reagálású hadtest támogatását, mellyel a belső konfliktusokat sikerrel tudnák megoldani. Az AIDS elleni küzdelem szintén napirendi téma lesz.

Pfaffenbach úgy válogatta ki a témákat, hogy az a gazdag és szegény országoknak egyaránt megfeleljen, és ne biztosítson támadási felületet a globalizációellenes szervezetek számára. A találkozó a deeszkaláció jegyében zajlik, tette hozzá az államtitkár, ezt a célt szolgálja, hogy a júniusi eseményeket megelőzően a G-8 képviselői nem kormányzati szervezetekkel (NGO), Merkel kancellárasszony pedig az NGO-kon kívül a szakszervezetek vezetőivel is tárgyalásokat folytat. Bono, a U2 együttes legendás tagja és híres Afrika-aktivista szintén több alkalommal találkozott a német kancellárasszonnyal a csúcstalálkozó kapcsán és szorgalmazta a fekete kontinens ügyének felkarolását, hasonló eseményt tervezve, mint Bob Geldorf 1985-ben, a világhírű Live Aid koncertjével. Azonban sem Bono, sem Geldorf nem lesz oly kemény tárgyalópartnere Merkel asszonynak, mint George W. Bush és a napirendi pontok között sem Afrika kapja majd a főszerepet, hanem az éghajlatváltozás.





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány