« Vissza: Polgári Szemle tartalomjegyzék 
Rugalmas lehetőségek céltudatos vállalkozóknak
Flexible Modelle für agile Unternehmer
Von Jürgen Fleig
Financial Times Deutschland, 29. Januar 2007.


Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy nem létezik ideális szervezeti felépítés. A cégvezetők időről időre újabb „gyógymódokkal” állnak elő, hogy vállalkozásaik vérkeringését felfrissítsék. A német Telekom mostanában sok ügyfelét veszíti el, többek között azért, mert nem nyújt vonzó, a vonalas telefonszolgáltatást, mobiltelefonálást és szélessávú internet-hozzáférést egyszerre biztosító ajánlatcsomagot vevőinek. Idejétmúlt a vállalatóriás három részre tagolódása, vagyis a T-Com, T-Mobile és a T-Systems szolgáltatások különválasztása.

Ez a felosztás már nem felel meg a mai technológiai fejlődés és az ügyfelek elvárásainak. Sok más mamutvállalat is elveszni látszik szervezeti felépítése útvesztőjében. A Volkswagen azzal kísérletezik, melyik márkákat vonja össze, ugyanis példának okáért a SEAT az Audi csoportban az utóbbi időben igen gyengén szerepelt. A hatalmas autógyárnak nehéz a saját és ütőképes márkáit összeállítani. A cégvezetők egy nagy és állandó kihívás előtt állnak, vállalatuk struktúráját folyamatosan változtatniuk kell, hogy mindig meg tudjanak felelni az elvárásoknak. Feladataik a következők:

A vállalatnak azonnal reagálnia kell a piaci változásokra, a konkurenciai kihívásaira, vagy az ügyfelek elvárásaira, vagy lehetőség szerint előre is jelezni őket.

Hatékonyan kell végrehajtani a feladatokat, kihasználva a méretből, vagy együttműködésből származó előnyöket. Ez jelentheti a berendezések hatékonyabb alkalmazását, vagy a gazdaságosabb anyagbeszerzést.

Biztosítani kell az információ szabad áramlását, hogy a döntéshozatal gördülékenyebb lehessen. A munkatársak tapasztalat- és információcseréje nagyon fontos.

Fontos szerepet játszhat a szerkezetátalakításban, ha egy tehetséges vezető kerül egy felelősségteljes pozícióba. Ilyen esetben nagy lendületet vehet a vállalat fejlődése, de vigyázni kell, hogy a személyes karriercélok ne rendelődjenek a vállalati érdekek fölé. Ennyi különböző körülményt figyelemmel kísérni nehéz feladat, éppen ezért számos cégvezető a siker reményében elemzőket fogad, akik azután délibábokat kergetnek, mesébe illő terveket szövögetnek, legtöbbször tényleges eredmény nélkül. A vállalkozások több mint fele rosszul működik. Ez derül ki a Booz Allen Hamilton (BAH) vállalati tanácsadó cég felméréséből, melynek keretében több tízezer vállalkozás vezetőjét, illetve alkalmazottait kérdezték meg cégük működésének hatékonyságáról. A leggyakrabban előforduló hiányosságok a következők voltak:

– Az információáramlás nem működik.

– Nem tisztázott, ki milyen feladatért felelős.

– A középvezetők által felismert problémákat a felső vezetés rosszul kezeli.

– A nagyobb vállalatok érzékenyebbek.

Ahol fenti hiányosságokat felismerik, a szervezeti felépítést újra és újra átalakítják a kívánalmaknak megfelelően. Aki azt akarja, hogy vállalkozása hatékonyan működjön, a mátrix vagy holding típusú szerkezeti felépítést választja.





© 2005-2011, Polgári Szemle Alapítvány