Menekülés a montreáli Botanikus kertbe (képriport)

2017 december 28 11:41 de.18 hozzászólás

Az elmúlt napok kegyetlen hidege még egy strapabíró kanadainak is megpróbáltató élmény. A legmagasabb nappali hőmérséklet Montreálban mínusz 20 fok körül mozog, a szél miatt pedig mínusz negyvenre becsülik. Montreál Botanikus kertjében – pontosabban a melegházakban – a déli, egzótikus, helyenként trópusi világ langyos levegője, a párás meleg és dzsungelszerű zöld növényzet veszi körül a kint fagyoskodó montreálit. Szerdán felültem a metróra és a IV. Piusz pápáról elnevezett metróállomástól végig szaladtam azt a pár utcasarkot ami a botanikus kert színes és nyárias világától választott el engem.

A botanikus kert múltja a huszas évekre nyúlik vissza. Ekkor Marie-Victorin Kirouac testvér, a De La Salle római katolikus rend tagja kezdeményezett egy botanikus kert létrehozását Kanada legnépesebb városában. A kertet végül 1931-ben hozták létre, a kert épületeit pedig a harmincas években tervezték meg és húzták fel. A melegházakat viszont két évtizeddel később, 1956-ban nyitották ki.

A melegházak a világ különböző tájait és növényzeteit képviselik. Igy tehát vannak száraz, szinte sivatag-szerű vidékek, amelyek Arizona államra, esetleg Mexikóra emlékeztetik a látogatók. Van párás dzsungel, ázsiai bonzai gyűjtemény, párfrányban gazdag erdők és mindenféle kertivirág.

A melegházak több mint négyezer négyzetméteren keresztül terjednek és e terület nagy része a látogatók számára egészben évben nyitva áll. Körülbelül 12 ezer típusú növény tekinthető meg.

A mai melegházak szerény elődjéről és a legnyűgöző tervekről Adélard Godbout Québec tartomány kormányfője lekezelően beszélt 1939-ben, amikor azt mondta, hogy ez nem más mint “pár darab páfrány egy kertben, ami 11 millió dollárba kerülne”. Az építkezést le is állították, ezért tartott egészen 1956-ig míg végre megnyílhatott az első melegház.

Érdekesség, hogy az öntözést általában kézzel végzik a kértészek, hiszen minden növénynek más-más mennyiségű víz és öntözési metódus szükség. Továbbá a délre néző melegházakban gyakrabban kell öntözni, hiszen itt gyorsabban szárad ki a föld. A trópusi esőerdő világát ábrázoló melegházat például naponta háromszor-négyszer kell kézzel megöntözni.

Napközben a belső hőmérséklet általában 21 és 23 fok kozött mozog, azonban az “esőerdőben” olyan magas a páratartalom, hogy télikabátban vagy pulóverben nemigen lehet kényelmesen hosszú időt tölteni. De talán ez teszi olyan különlegessé a melegházakat a kiméletlen montreáli télben. Nem kell repülőre ülni, pusztán a zöld metróvonalon utazni egy keveset és máris melegebb éghajlatra varázsolnak bennünket.

18 hozzászólás

  • Gratulalok Christopher, a nagyszeru temahoz es a leirasahoz is.
    Bar nekem lenne batorsagom kimenni most oda……hideg van na, -25 a mostani homerseklet a TV szerint, Montrealban,

  • Tehat van egy csopp kis hely ottan is ahol az elet letezhet?!
    Nem csaoda hogy minden evben a Hala-adas Napjanak idejen kb. egy millio Kanadai is idekoltozik, rendszerint a Husvetig.
    Az en brohmeliadaim a pafranyok mind kivalloan vannak.
    De fuvem meg var a nyirasra,de lenyirom a pafranyokat is.

  • Szép!

  • Figyelo Te csak ne maszkalj ebben a hidegben, vegzetes lehet. Aki teheti, maradjon otthon. Nyaron is szepek a meleghazak. Szerencsere mar sokan nem tartjak pazarlasnak a botanikus kerteket, lassan minden nagyvarosban lesz. Ha igaz, ket ev mulva megnezem ezt is. 🙂

  • Magyarországon(a fővárosban) az ünnep mindhárom napján olyan szép fényes nap volt, mint máskor október táján: szikrázó napsütés, +11-14 (néhol 17!) fok. A futórózsám a kertben elkezdett bimbókat nevelni.
    Itt egyébként az orvos- és gyógyszerészképzéshez kapcsolódó első fűvészkert 1701-ben létesült Budán. Több költözés után 1847-ben került mai helyére, a Józsefvárosba. Itt nemcsak melegházak vannak, hanem szabadtéri növénycsoportok is. Meg tó, vadászház, pavilonok, romantikus sétautak. A banánfürtöktől terhes pálmák mellett kanadai fenyőfélék, a színpompás orchideák szomszédságában a tavaszi erdők szerény szépsége, a tőzike nyílik.
    Ha erre jártok, ne hagyjátok ki! A hármas (kék) metro Klinikák állomásától érhető el.
    Köszönet Chrisnek a fotókért.

  • Magyarországon bolondozik az időjárás, eddig nappal még nem voltak mínuszok. A hosszabb távú előrejelzés szerint 2018. január 18-án az országban várható legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 8 fok lesz, addig talajmenti fagy sem lesz.

  • KENYI;
    Mr.Adam inkabb azt probalta kifejezni hogy ma ottan a normalis es ohajatos klimai allapotokat csupan a botanikai kertben talalhato. Mindenutt minden hideg, fagyott es ho-takaro alatt.
    Az a termeszet halott.

  • TALALOM ertekes adatokat nyujtott, de a “bananafurtok” a “palmafan” ?

    Ertem hogy mire hivatkozva irta azt. Tobb palma fajtaknak a magjai furtokben mint inkabb a szollo-furtejei.

    A banana mint a fenyok tobozzai.

  • Bendeguz79 Köszönöm, tökéletesen értettem Adam bemutató cikkét. Sőt örülök neki, mert ötletet adott, gyűjtöm a látnivalókat Kanadában. De Figyelő a korára való tekintettel ne induljon el fagyban-hóban, mert neki életveszélyes. Adam nagyjából fele annyi idős sincs, Ő vigéckedhet a hóban, Figyelő nem. Miután egy barátnőnk Montrealban él, napra kész vagyok Montreal időjárásával,és nem irigylem Őket.

  • KENYI soraira;

    Nem tudom hany eves es milyen egeszsegben lenne Figyelo, azt emlekszem hogy nagymama,de a jelen idojaras korulmenyei kozott, mert tobb ho es tobb mely fagy van utban, nem ajanlatos senkinek a havas fagyott utakon reszkit venni.

    A botanika kertek nagyszeruek latogatni jobb idokben.

  • Vannak meg azok a bolgar-kerteszek Budapeten ahol a varosban a zoldsegeket termeltek ?

  • Bendeguz79
    2017 december 29
    8:41 du.

    Szerintem már nincsenek bolgár kertészek.

    A cikk érdekes, és a képek gyönyörűek. Érdekesség, hogy a jóléti társadalom előtt mennyi dolog luxusnak számított még a liberális politikus szemében is, amit ma fontos és hasznos beruházásnak tartunk! Így változik a világ, reméljük jó irányba is.

    Persze, az is lehet, hogy azt a pénzt akkor a rászorulókra fordították inkább, de az is lehet, hogy elment háborús célokra.

  • Kenny, nagyon jol esett figyelme iranyomban! Valoban hideg van es nem megyek ki a hidegben. Bizony, pontosan duplaja az eveim szama Christopherevel.

  • Figyelő Azért mert majd mindenről mást gondolunk, nem kívánom a halálodat. 🙂

  • HAZAI LAMPA megjegyzesere.
    A kozerdeku intezmenyek alapitasai nem “beruhazasok”, hanem kozerdeku koltekezesek. Mint botanikus kertek, allatkertek, stb.
    Azon celokra valo penz csupan;koltseg,kiadas.
    Az nem anyagilag hanem kulturalis formakban jovedelmezi a lakossagot.

    A “berukazas” ertelmet maguk a befektetse szo heleyett akalmazzak.
    Befektetesek csupan a jovedelmezo celora tortennek, s nem kozerdeki celokatra.Barmi formakban is jovedelmezi az egesz tarsadalmat.

    Celzatosan vezetik onmagukat felre ?

  • Talan vadoljak az ottani rem-hideg fagyokert a “Golbal Warming”-ot ? Vannak sokan akik azt allitjak.

    BUEK mindenkinek.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kedves Talalom 4:32,

    Nem hagyhatom ki e beírásod kapcsán, hogy mennyire igazad van, és hogy éppen ez az említett hely tulajdonképpen, a leghazafiasabb magyar ifjúsági regény, Molnár Ferenc Pál utcai fiúk-jának a nevezetes helyszíne, a . F ü v é s z k e r t …

    🙂

  • Ma -2O a hivatalos meres, de allitolag, a kintletben
    -34 foknakk erezni, az eros szel miatt.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.