Luther nyomában

2017 július 16 9:24 de.36 hozzászólás

A Hibernia Nova Kiadó és az Evangélikus Egyház hivatalos kiadója, a Luther Kiadó közös gondozásában egy karcsú, de mégis sokatmondó kötet jelent meg. Olyan, ami útmutatásul szolgálhat a hívőknek, de legalább annyira hasznos az egyszerű turistáknak is. A szerkesztők célja Luther életútján a fontosabb állomásainak bemutatása volt úgy, hogy az egyes helyszínekről egyben jó útikalauzt is adjanak.

Lut-2

Luther életét főként a mai Türingia, Szász-Anhalt és Szászország tartományokban töltötte, e három tartománynak a reformáció szempontjából különösen fontos városait az útikalauzban és a könyv belső borítóin található térképeken egyaránt kiemelten ábrázolják, de a nagy Reformátor útjait követve Németország más vidékeire is ellátogatnak. A helyszínek rövid, pontos leírása és a jól követhető térkép segítségével a lutheri életutat a valóságban vagy virtuálisan követni szándékozó olvasó minden számottevő állomásról, a reformációval kapcsolatos minden alapvető információról tudomást szerezhet. A könyvben, melyet 15 térkép és 200 fénykép színesít – a szabályos útikönyveknél megszokottak szerint – találunk kis útiszótárt a turisták számára legszükségesebb német szavakkal, de ugyanígy megtaláljuk benne születésétől, 1483-tól kezdve haláláig, 1546-ig a Luther Márton életéhez kötődő legfontosabb események felsorolását.

Prohle

Sokan vannak, akik az évfordulókat – általában – ellenzik, ünneplésüket fölöslegesnek tartják. Ám tudnunk kell, hogy ezek nemcsak az emlékezetkultúra részei, hanem – például a jelen esetben – azt is látni kell, hogy azokat az üzeneteket, amik ötszáz évvel ezelőtt hangzottak el, valahogy közelebb kellene hozni a ma emberéhez. Hiszen a XVI. századhoz képest azok a közvetítő eszközök, melyekkel az emberekhez az üzenetek eljutottak, mára lényegesen megváltoztak, megsokszorozódtak. Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója úgy látja: ez az útikönyv szinte zarándokútra serkent bennünket. Végtelenül nehéz eltalálni azt a terjedelmet, tudományos mélységet, ami a „rövidnadrágos” utazónak mégis megfelelő szellemi táplálékot és hatékony segítséget nyújt. Ennek a könyvnek ez sikerült!

Luther nyomában indul, aki ezt a könyvet kézbe veszi, de ki az, aki nem kíváncsi – ha már ott van – Drezda, Jéna más nevezetes emlékeire is? Az igazi maradandóság az utazási élményből jön, a könyv pedig ennek kiváló segítője lesz. Benne a teológiai kifejtés és a kultúrtörténeti háttér szép, kerek egységet alkot.Thüringiáról harminchat éve nem készült magyar nyelven útikönyv – állapította meg Marton Jenő, a Hibernia Nova Kiadó vezetője. Németországban már hosszú ideje készültek erre az évfordulóra, nyolc jól kialakított Luther-út van, kézenfekvő volt tehát az általuk érintet terülteket egyetlen önálló könyvben megjelentetni. A helyszíneket a térképen szembetűnő L betű jelzi. A tartalmat úgy szerkesztették, hogy felkeltse az érdeklődést a Lutherhez közvetlenül nem kapcsolódó, de az útvonalak közelében lévő más, fontos dolgok iránt is. Lipcse kapcsán szó esik például Bachról, Wagnerről, Felix Mendelssohn-Bartholdyról, sőt még az 1813-as „Népek csatája” emlékművéről is. A városban való eligazodást a belterület külön térképe segíti. Ugyanez igaz Drezdára, melyről azt is megtudjuk, hogy egy időben Elba-parti Firenzének is nevezték, nem érdemtelenül.

Marton

Egy külön fejezet foglalkozik a könyvben „Németország más tartományai”-val, benne olyan nevezetes helyszínekről találunk rövid ismertetést, mint Augsburg, mely ezúttal nem a magyarokkal folytatott csata, hanem az „Ágostai hitvallás”, az evangélikus egyház alapvető és kötelező hitvallási irata kapcsán érdemes figyelmünkre. Coburg várában hat hónapig lakott Luther, mivel a Birodalom által kiátkozva, személyesen nem lehetett jelen Augsburgban. Heidelberg már Luther idejében is fontos egyetemi város volt, tartott is itt előadást a nagy hittudós. Marburgban alapította Nagylelkű Fülöp gróf 1527-ben a világ első, kezdetektől fogva evangélikus egyetemét. Itt élt és halt meg Árpádházi Szent Erzsébet. Ilyen és ehhez hasonló, valóban figyelmet érdemlő ismeretek sokaságát tartalmazza a mindössze négy oldal terjedelmű külön fejezet.

Czeiszing-1 (1)

A mi feladatunk az, hogy minél több magyar turistát vonzzunk Németországba, erősítette meg Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetője. Munkájuk alapja, hogy minden évhez egy téma kapcsolódik, most itt van ez a csodálatos kerek szám, ötszáz éve, október 31-én szegezte fel Luther a 95 tézisét Wittenbergben a vártemplom kapujára. A vallási összefüggéseken túlmenően ezért Luthert joggal tekinthetjük nagy rendszerváltónak is. Nemcsak vallástörténeti szempontból tett nagyon sokat. Lefordította a Bibliát, hatással volt a német nyelvre. Megváltoztatta a társadalmat, a családot, a gyerekek helyzetét a családban. Németországban ezt a jubileumot már évekkel korábban elkezdték előkészíteni, középpontba állítva olyanokat, hogy Luther és a németek, Luther és a nemesség, Luther és a zene. Ezekhez mindhez volt köze!

Lut-4

Az ország számos múzeuma önállóan dolgozta fel a különféle témákat és azok mindegyikét érdemes megnézni, felkeresni. Az hosszú előkészületeknek része volt az érintett városok egyes területeinek felújítása is. Ebből az évfordulóból az egész ország profitált! Luther születésének ötszázadik évfordulóját 1983-ban még az NDK is felújításokra használta fel. Most pedig – köszönhetően annak, hogy Wittenberg belvárosában nem épültek panelházak, modern épületek, ezért a régi stílust gyönyörűen felfrissítve végezték el a tatarozást. Ugyanez vonatkozik Eislebenre, Mansfeldre, Eisenachra, a volt keletnémet kisvárosokra, melyek, mint főnixmadár, teljesen megújulva támadtak fel, olykor romjaikból. Jól érzékelhető, hogy elsősorban a három leginkább érintett szövetségi államba, Türingia, Szász-Anhalt és Szászország tartományokba Magyarországról is a korábbiaknál többen utaznak. Bátran kijelenthetjük tehát, hogy a Luther-év nemcsak az evangélikusok számára vált különös jelentőségűvé!

Révay András

36 hozzászólás

  • Révay ur! ÁLDÁS – BÉKESSÉG !

  • Ez az u.n. Reformacio vissautasitotta a Papa, ill. a Vatikan imperial felsobbseget az u.n. Kerszteny hiten.
    De lenyegeben nem volt semmi mas mint VIII.Hemry tette.
    (Nem, a noi ugyeit kiveve).
    A vallas teologiaja, szertartasa, valojaban alap-elvei nem valtoztatva egy iotat (pontot vagy vesszoet) sem.

    Velem majd sokan tiltakoznak pl. hogy a papa-kezen a gyurrut a protestansok nem csokoljak ma, stb.

  • azert a szazeves vallashaboruk alatt a protestansok se voltak hudepiskotak az elfogott keresztenyekkel………….
    a zsidokat meg oldostek tuzszunet alatt kozosen is

  • BARLEZ soraira;

    IGEN, az tortenelmi teny. DE nem a Reformacio, sem a vallas eredmenye.
    Csuoan az emberi gyarlosag es uralom vagy masok felett ami okzta.
    Persze az onvedelem jogat mindenki termeszetesnek veli gyakorolni.
    Mi parancsot kaptak Izrael utadai az Amelikaitokkal szemben ?

    S miert megy ugyan azon ellensegeskedes a mai napig is ?

    Miert nem hajlando, vagy kepes az emberiseg meg a mai napig sem kovetni amit ismtelten eskudtek kovetni?
    A Mozes kobe-vesett sorait. Lenne valassza ?

  • IRIGYSEGBOL………………..ennyi.
    egyszeruen irigyek arra hogy nem nekik adta az UR a sinain levo har Horb-en a Torvenyt.
    megkiserlik ezt kisajatitani ha kell a zsidok lemeszarlasa aran is.
    Moshe nem vesett kobe semmit………..azt az O.-rokkevalo veste a kotablakba….eppen EZERT oly fontos.
    megkisereltek kissebbiteni a zsidok tortenelmet mar tobbezerszer de siker nelkul. az eszak egyptom-i Goshen foldjen regota regeszeti leletekkel bizonyitott a zsidok jelenlete. a men’erpta -/ramszesz fia/-farao kotablajan ott all.;- legyozte IZRAEL Kiralysagat….
    tortenelmileg bizonyitva ezzel a 3evezredes zsido jelenletet ottt ahol most is letezik izrael allam.
    termeszetesen ezt egyptomi regeszek talaltak es ha jol tudom egy belga is.
    szeretnek ezt hamisitani moszlim korok hogy jajjhataznbemugyvan hanem palastina……………..csakhogy egeszen az 1950-es evekig senki se beszelt palastina-rol ott.

  • erdekessegkent.;-………az 1930-as evekben az europai diasporaban elo zsidokat belyegeztek ugy “palastinok”.

  • Kedves András, ez a kulturális/vallási nivó, ami itt a KMH-on leledzik, az több mint elkeserítő… De ne szegje kedvét, azért nem minden mag fog az útszélre esni !

  • BARLEV megjegyzeseire;

    Fogalmam nem letezik hogy ki probalkozik, vagy probalkozott Israel tortentenek semmisiotesevel, csupan az atheista liberalisok igyekezete annak szellemi es erkolcsi jelentosegeteltorolni.
    ( Nevezheto elsonek a prof. Izrael Finkeltein is.)

    A tortenelmi jelentosegeit, s azok feltarasat a vilagszerti kutatok megallasok nelkul teszik maig is.

    Persze rabszolgakka valtak Egyptomban csupan mert eladtak sajat testveruket irigysegbol es bosszubol.
    Na de vissza ohajtottak menni mert ottan volt uborka es foghagyma;))
    Az lett a kezdete Israel sarjainak nemzette valni.

    De az igeret bevolt tartva a Mindenhato altal. Csupan az utodok hagytak figyelmen kivul kotelesegeiket!

    Sisak legyozte es elfoglalta folduket csupan par evvel Solomon halala utan. Sajat fiai sem tudtak bekeben elni egymassal.tehat a gyarlo emberi magatartasnak senki nem kivetel.
    Az megy ma is. A Philisztinek soha nem voltak fuggetlen nemzet. De emberi es teremtes alatali joguk elni ahol szulettek.
    S a Torah koveteli meg az idegeneket es jarokeloket is Israel foldjen mint testvert elfogadni.
    Irtam mar mind ezt itt a KMH soraiaban. Nema maradt maga.

    Mikor lessz a modern Izrael egy dmokracy minden lakossa szamara, vallasi megkulomboztetesek nelkul?
    Ha kezdtek volna 1948-ban ma sokkal kozelbb lehetnenek a bekes egyuttelesukben.S akkor nem lett volna PLO soha.

    Talan ideje lenne a valok szerint es oszinten itelni a dolgokatt, minden reszrehajlasokat felredobva.

    Javaslom emlekezesere, a Torah kovetese nelkul nincsen jovojuk!

    De a kerdesem, mi koze a Reformacihoz ?
    A vallashaboruk egyszeru bizonyitekai hogy Izraelnak abban 3500 eves gyakorlata letezik. De maig sem tanultak abbol bekesen elni meg sajat lakossaikkal sem.

    Mondhatnak hogy az mind csak kudarc volt ?

  • luther cask arrol feledkezett el de nagyon……………..hogy a kereszteny biblia jo 87% a Torahbol kimasolt resz.
    az izraelitak nelkul a keresztenysegnek meg cask letalapja sincsen

  • az osszes misen a szentlecke neven fololvasott reszek a TORAH forditasai.

  • BARLEV ket megjegyzeseire;

    Persze maga tevess !
    Az u.n. kereszteny Biblia 100% a Torah szovegevel egyenlo.
    Csupan a nyelvi forditasaikban valtoztatva az ertelemi es adatai.
    Csodalkozik, hogy egy Hasidic rabbi kovette a Torah adtait, s nem a Sanhadrin velemenyeit ?

    De teves masodik allitasaban.

    Constantine I, egy Imperial, az az allam-vallast alapitott birodalmanak a sajat vallasa alapjan. Ami Mitra-izmus volt.
    Abbol jott a “szuz-szuletes”, a “kereszt”, a “het-elso-napja” a Sabath helyett, stb.stb.
    Csak Teodosus I. 200 evvel kesobb nyilvanitotta azt a Romai Kereszteny vallassava.

  • Bendeguz ,
    Nem szeretek vallasi vitakba bocsatkozni,de…
    ha on valoban karaita,mint ahogyan egyik
    postjaban allitja,itt csak- kezdodik a vita.
    Ugyanis, a rabbinikus zsidosaggal ellentetben-
    {amely-minden vitank ellenere-a tobbseg}
    ok nem ismerik el a Misna-t es a Talmud-ot.
    Meg valamit- “A Tora koveteli meg idegeneket
    es jarokeloket mint testvert fogadni…”-igaz,
    ezt irja a “ger” rol,mert “idegenek voltatok
    Egyiptom orszagaban…”- de ez is irva van :
    “הקם להורגך השקם להורגו”- aki felkel,hogy megoljon-
    elozd meg…”
    Meg egy lenyeges es alapveto dolog: a zsido
    vallas-mindenkor- egy nep vallasa volt,vagy azoke
    akik-betertek.
    Soha nem probaltak eroszakkal,vallasi haborukkal
    terjeszteni a vallast {lasd:keresztes haboruk,
    inkvizicio,az iszlam haborui}.
    Meg valami-minden mas vallassal ellentetben-
    a gyermek vallasat es ezzel egyutt nepi hovatartozasat
    az anya hatarozza meg.
    Azt hiszem, ez a nehez zsido tortenelem kovetkezmenye.
    Tudott dolog,hogy minden haboru elso aldozatai-
    a nok es a gyermekek.
    Azt hiszem, e nelkul a torveny nelkul-sokan
    elvesztek volna-a zsido nep szamara {zsido fogoly
    nok a haborukban,stb}.
    A modern Izrael mindazok szamara demokracia-
    akik becsuletes polgaraikent viselkednek-
    es nem tornek letere- 1948 ota.
    Ket ilyen izraeli polgar pl.
    egy izraeli muszlim patriota-es egy izraeli kereszteny-
    akik az izraeli demokraciarol vallanak.

    https://www.youtube.com/watch?v=4BHbvAKzNx8

    https://www.youtube.com/watch?v=7YwzGkciLjU

  • ISRAELI soraira;

    Nem, nem vita semmi valasrol, sem vallasok itelesein.
    Csupan a jelen es a mult tortenelmi adaira emlekeztetve.

    S mint a Tanakh adatai bizonyitjak hogy mindenki messze esett a megkovetelt igaszsagossagtol.

    Hivatkozott elobbi soraimra is. Igen, meg a nagyon kisszamban letezo Karaitak is kulomboznek. Vannak akik velik, hogy ami nem tagadja, vagy nyiltan ellenzi a Torah adatait ,az elfogadhato.
    S van a masik csoport aki meggyozodese ,hogy “csak a Torah, semmi mas “.
    De nem csak hogy leteznek tobb szektak manapsag, de meg az itteni Rconstructionist-ak. Sot, vannak meg Atheista Jewish Congrigationok.
    Persze minden vallasokban letezik a tobb kulombozo elvek es szektak.

    A mai Izraelban a problema a szelsoseges Muzulman onkenyes kissebsegek a hatalomert. A sok fiatal, haragos, sikertelen, tanulatlan, munkatlanok akiket konnyu felre vezetni es onfelaldozo harciassagra iranyitani.

    Persze azok is Izrael polgarai is am. Sot, valoban Abraham utodai is. tehat testverek. S mi mas lehetoseg van a jovoben bekesen elni ?
    Az orokke valo oldokles nem okoz nemmi mast mint tovabbi oldokleseket. Ohajtana azt orokkevalova lenni ?

    Mint a regi mondas, aki nem tanul a mult hibaibol az orokke csak megismeteli azokat. Szep jovo ?

  • Bendeguz,
    A zsidok-tanultak a mult hibaibol.
    A tanulsag-a fuggetlen,demokratikus, zsido allam.
    Hat- Abraham-tobbi utoda,akiknek 23 orszaguk
    van,es megis-irtjak- egymast es masokat-
    es a “palesztinok” akik nem ismerik el
    a zsido allamot ?
    Erdekes,hogy az arab nemzetallamok,melyeknek
    hatarait az europai nagyhatalmak huztak meg,{Sykes Picot egyezmeny 1916}-
    kezdenek-torzsekre bomlani. Pl,Sziria {szunitak,
    siitak,alavitak,kurdok},mig a zsidok Izraelben-
    minden vita ellenere-kezdenek torzsekbol-neppe valni.

  • Izraeli, a zsidók, mindig összetartottak, ez tény!
    És segítik egymást.
    Bár a keresztények is követnék ezt a példát!

  • ISEALI soraira az elobbi megjegyzeseben.

    Kivancsi vagyok hogy hogyan ertelmezi maga a Horeb-i eskut ?

    Kulonosen a szavainak ertelmezeset?

    Sokkan a “valasztott nep” magyarazatat velik. De ugy az egesz Tanakh-ban leveo emlekeztetesek arra hivatkozva emlekeztetnek hogy az valojaban mit is jelentett.

    Mindazokat egyuttesen ertelmezve a Horeb-i esku, nem a kivaltsagossagot jelzi, hanem egy ketsegtelenul megnevezett/ megszabott kuldetest kotelezetseget.

    ( talan magyarul a ‘ Ti lesztek nekem a kuldotteim mind a nemzetek (goyimok)elott ‘). Tehat mint a Levi-tok kuldetese Israel torzseihez, ugy Izreal a vilg nemzeteinek kulddetve.
    Minden megjegyzesekben csak akkor erkezik a Millenial Sabat, amikor a YHVH neve ismerve es tisztelve a vilag korul.
    Israel nepe begubozodott a nemzitesegre. Nem azert jott, ill. volt kuldetve Nebuzaradan csapatai, az elore ismertetett 70 eves rabsag, majd Syria , Roma, s majd Shickleburger tettei.

    Mi hozta a bunteteseket ? Ha nem a NEM engedelmesseg ?
    S az “engedelmesseg”, ketsegtelenul nem a jelkepes szertartasok elhagyasainak eredmenye volt.

    Persze, belatom hogy mind a g___k es Istentelenek azt csak viccnek velik. Azoknak a valosagok jelentektelenek.

  • ISRAELI July 18 soraira;

    A mai modern Izrael, a politikai hatalom, lenyegeben a Zionizmus eredmenye. Lenyegeben Budapastrol ered.

    De sok Neologok meglatasa volt reg, hogy Izrael nem egy politikai szervezet, hanem a millineal igeretben nevezett Izrael. Az igeret foldje. Volt ertelme szellemi, s ma fizikai valosag.

    Sajnos a “szellemi” ertelme hianyzik maig is. S akorulmenyek nem jobbak mint volt a “vallashaboruk” idejen Europaban.

    A Kurd-ok azok egy ethnik, nemzetisegi csioport. Torok orszag keleti fele, Syria eszak-keleti fele es a mai Iraq eszaki resze a szulofoldjuk.
    Persze a Kurdok Suuni misulmanok. De semit nem ohajtanak mind a mas orszagokban levu Suunikkal.

    Ok is megerdemelnek fuggetlenseguket. Sok veraldozatotkat hoztask mar. A US toobszzor serekentette oket harcolni Sddam ellen, Assad ellen, ma ISIS ellen, de mindeg “elfelejtve” lettek.

  • ISRAELI july 18-i soraira;

    Az utolso mondataban irta ,hogy
    “…minden vita ellenere-kezdenek torszokbol neppe valni. ”

    Ketsegtelenul volt mintnep es van ma mint nemzet is.

    De merek fogadni, hogy fogalma sincsen ,hgoy pl. mely torzsbol eredo barki is .

    S mi lett az eszaki kiralysag, ill a tiz (10) torzsbiol allo Izraeli Kiralysag lakossainak a jovoje.

    Juda csupan a deli kiralysag, ill. a legnagyobb torzs esa lehkisebb torzsbol letezewtt.
    Az eszaki tiz torzsbol levo nemzet ami velve “The lost tribe of Izrael”. Vnnak persze akik allitjak hogy Ethipoiban menekultek. Sot allitjak hgpy az Azrk of the Covenant ottan van. Masok ,hogy az David altal asatott alagutakban rejtve.

    A kerdes lessz-e majd harmadik Temple ?
    Ma annak helyet a Muzulmanok tulajdonozzak.

    Persze tudataban vagyunk a bekes Muzulmanok letenek Izraelban, fokent a Druzok. Tobb szolgal az IDF-ben is.

    A problema a fiatal, kepzetlen, munkatlan, konnyen felrevezetheto haragosak.
    Az jelenti a problemat. De kell kezdeni valahol megnyerni mindet. Nem loheti mindet le. Az eroszak tovabbi eroszakot es verontast hozz.

    Vissza a Torahoz. Az az en meggyozodesem !
    Minden mas kudarcokat valott Adam es Eva napjaitol !

  • nincs es nem is volt sosem olyan hogy “adam” es “eva”.
    volt viszont ADON….torah/bereshit;- bershit bara EL…….Adon.-/teremte az UR Embert/-
    valamivel kesobb ez all.;- bereshit bara EL….Hava.-/teremte az UR a nostenyt.
    ennyit errol

  • BARLEV soraira;

    Persze az ADAM es EVA a Mozes altali magyarazata az emberi leny eredetenek.
    De a lenyeg hogy volt egy kezdet.
    De a lenyeg hogy Mozes megenvezte, ill. kovetele a teremto nevet. S kapott is nevet. Ex.3;15. Emlekszik?

    S ne felejtse, hogy Astoroth, Baal, Dagan, Marduk, Juupiter, Zeus, stb.stb. mind adoni es elhim-ok voltak, az az urak es istenek voltak.
    De mi az a Ruah ha Kodesh ?
    Mi volt annak az eronek az eredete ami okozta ,pl. a Big Bang-et (Nagy Bummot) vagy a szerves elet eredetet ezen a Foldon.???
    Elfelejtett a harmadik parancsolatot ? szegyen szegyen !

  • Bendeguz,
    Sajnos,onnek irt valaszom nem ment at,
    ugy latszik,technikai okokbol.
    Mint mar irtam onnek,nem folytatok vallasi
    vitat,ehhez-nincs eleg felkeszultsegem.
    A zsido nep nagyjai mar regota foglalkoznak
    a hit, es a kuldetes kerdesevel.
    En csak nehanyat emlitek meg nev szerint-
    de sokkal tobben voltak es vannak.
    A postomban emlitettem Rasit, Rambamot {Maimonidesz}-
    o kulonosen erdekel, mert ez a 12-ik szazadi
    nagy zsido orvos es filozofus,meghatarozta a hit
    lenyeget-13 pontban,es mint orvos is-elore mutatott-
    napjainkig. Neki tulajdonitjak ezt a mondast:
    “Legyen eteled-orvossagod”-ami a 21-ik szazad
    elhizott,elkenyelmesedett embereinek is-szolhat.
    Izrael orvosai – az o nevere eskudnek.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Maimonid%C3%A9sz

    Maimonidesz orvosi imaja
    http://www.gvmd.hu/htm/ima.htm

    Hadd emlitsek az ujabbak -a Haszidizmus nagy alakjai
    kozul- kettot {itt is- sokkal tobben vannak}-
    Rabbi Nachman Breszlavbol es Rabbi Menachem Mendel
    Schneerson- a 20-ik szazad talan legbefolyasosabb
    zsido vezetoje,aki mint matematikus es termeszettudos
    is kivalo volt. Mottoja- a “tartalmas elet”-es egy
    vilagot atfogo mozgalmat allitott fel,ahol kuldottei-
    segitseget nyujtanak a raszoruloknak.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Menachem_Mendel_Schneerson

    Most nezzuk-az on tobbi allitasat.
    A buntetesekrol- es a “nem engedelmesseg”rol szolvan-
    ahogyan on meghatarozza-pontosan ez-a zsido vallasbol
    “kiszakadt” 2 masik monoteista vallas “mottoja”.
    Mert hogyan lehet “igazolni” hogy az ovek,az
    egyetlen,igazi,udvozito {stb} vallas?
    Ha a masikat-megsemmisitjuk.{Keresztes haboruk,inkvizicio,muszlim haboruk}.
    A modern Cionizmus atyja-valoban Theodor Herzl volt.
    De- mar elotte probaltak sokszor, tobben szervezkedni
    a visszateresre,majdnem minden korban.
    Egyik erdekes szemelyisege ezeknek{itt is-tobben voltak}
    Donna Gracia Mendesz Naszi-a marannus uzletasszony,
    (1510-1569} aki foldeket vett Tiberiason-letelepiteni
    uldozott zsido testvereit.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Gracia_Mendes_Nasi

    Visszaterve Herzlhez-minden nehezseg ellenere-
    amely utjaban allt,az esemenyek amelyek szuksegesse
    tettek- a zsido otthont : az oroszorszagi pogromok,
    es a Dreyfus per Franciaorszagban,melyrol Herzl
    ujsagirokent tudositott,a per amelynek hatasara
    Emile Zola kozzetette- J`accuse -{Vadolom} cimu
    kialtvanyat.
    Latom,nagyon hosszan valaszolok onnek-de nincs
    valasztasom-sok tevhite miatt.
    Megprobalom-roviden.
    A torzsekrol szolva-valoban Judea kiralysaga
    {mint Provincia Judea} 73-ban esett el,sot,
    volt meg egy felkeles- Bar-Kochba i.u 132-135-
    amely elesett a romai tulerovel szemben.
    Es a 10 torzs? Kepzelje el-nem vesztek el.
    Kezdenek visszajonni-Etiopiabol,Eszak Indiabol,
    Kinabol es mashonnan.
    Es a 3-ik Templom?
    Vartunk 2000 evig?
    Egyszer-ha nem is a mi eletunkben-az is eljon.

    https://www.youtube.com/watch?v=pKsFuC0yeME&t=19s

  • Bocsanat, ez lemaradt-
    Kinai zsidok-Kaifengbol

  • Bendeguz70
    de NEM nevezte meg Moishe rabbenu egyiket sem.
    illetve ugy ahogy az az eredeti o-heber textben all.
    adon es hava = ember es nostenye.
    az adam eva marhasag a minduntalan rendkivulien pocsek forditasok eredmenye.

  • erdekessegkent -/hogy mennyire pocsek a forditas es elferditettek a korai keresztenyek../-alljon itt az egyik parancsolat a 10-bol.
    ne olj.
    ez se igaz. az eredeti szovegben ez all szo szerint.;-
    es tulelsz a kardod altal…

  • BARLEV soraira;

    Valaszoltam mar a maga “Adam es Eva” kerdeseire.
    Ha mas a meglatasa az a maga ugye.
    A kerdes lehetne csupan hogy honnan vette Mozes az adatoakt a Bareshith kozlesehez?
    Bizonyara voltak, s tudataiban vagyunk annak, mert letezok tobb elobbi iratok.

    De egyeni velemnyem hogy Mozes (Moshe, ha azt ohajtana) aki NEM rabbi volt, hanem egy Egyptomi herceg, s Heber szarmazasu. De az a valosag, meg ha maga nem hajlando elismerni azt.

    A “Parancsolatok” eseten. Igen, tudataban vagyok hogy helyes forditasa az V.-iknek a NE GYILKOLJ lenne.

    De ha tudna,pl. a Romai Katholikus Misrajaban az IV. parancsolat NEM letezik.
    S a X. parancsolat kettove veve, a nemi alapon, s ugy van nekik is TIZ (10)

    Na de az en kerdesem azoknak akik vallasi vitakat ohajtanank, jelezek a Torah, vagy az egesz Biblia sorai alapjan,hogy MIKOR teremteve a “VALLAS” ?

    Nem csak hogy a teljes Tanakh, sot a Biblia adatai alpjan SOHA. S a szo “vallas” nem talalhato az egesz kozel 2 millios szavu Bibliaban.

    Persze mert a “vallas’ ill vallasok mind emberilenyek altali szerkesztesek. S mind kivallo lehetoseg ugy anyagi, mint hatalom szerzesere.
    Tehat csupan az emberi gyarlosag es onzes eszkoze.
    Azert mentes az alapveto erkolcsi hataroktol.

  • IZRAELI soraira;

    Koszonom reszltes es ertelmes beszamolojat, s mind a kozolt web-lapokat.
    Ketsegtelen, hogy Maga nem vadan dobalja hozzaszollasait, mint sajnos tobb masok ezen a lapon.

    Nem, vallasi “vitakban” nem ohajtok belekeveredni, mert mindekinek van a sajat velemenye azon, s azt vakon nem kepesek csupan az adatokat ertelmezni.

    De a “hit” az nem vallas. Csupan erkolcsi fundamentuma az elet iranyutasaban.

    Persze ma Karaitak igen kis szamban letezok. Itt a US-ban csupan egy Synegoug letezik, Californiaban. Van rgy kis szamu congrigacio New York allamban, de ok csak a pincejukben jonnek ossze a Sabath-napjan.
    Karait a Babilinia visszateres utan az u.n. “elso a vissza a Torahoz” mozgalom volt.

    Belattak ,hogy Jeremiah szavai valosagot adott. Persze az idegen mmegszallas, pusztitas az napi dolog volt akkor. DE hogy a megadott 70 ev utanni eset az igazan megdobbentovnek tunt.

    Mint mar jeleztem meg a Karaitak is vannak a ket oldalon. Akik “csupan a Torah” ( s semmi mas ) es azok akik a “ha nem ellentmondo a Torahnak akkor elfogadhato”.

    En csuoan a Toraht veszem az alapvetonek, DE minden letezo s elhiheto adatokat figyelembe veszek.
    Mi tartsuk a Rash Khodest, az Aviv-ot, nincsen Sabath gyerthya sem lang. Persze vannak akik meg hutoszekrenyt is kikapcsoljak.
    Karaitak szamokban igen kis szamokban letzunk. No de az nem a “sok lud disznot gyoz” , sem a ,hogy “kinek van igaza” eset.

    Az u.n. “elveszet totzsek” esete volt mint a szovietek eseteben is, hogy a “biztonsag” erdekeben tomegeket kilakoltattak Azsiaba, s masokkal helyetesitettek oket.

    Ismertem egy holgyet (date)aki(regen)az Aba Iban “History of the Jew” muvet filmre produkalta. Vilagszerti kutatasai meglepok voltak. Nem letezne egy helyseg a vilagon ahol zsidok nem elnenek.
    Manapsag a ‘hazateres’jelentos, de sulyos anyagi es gazdasagi problemakat okoz Izraelnak.

    Itten, fokent a Reform es Conservative-ok nagyban a Rashi alapokat kedvelik.
    Moshe ben Mamon meglepu kepessegu egyen volt.
    Habar, mint sokan az elso naptol, nem velem megfelelonek a Torah kotelezetsegeinek szamait a 613- allitas szerint.

    Nem elfogadhato a “positive” es “negativ” meghatarozasai a Totah adtain, ill a kovetelmenyeknek.
    Lathato , hogy orvos volt,mert az emberi anatomia es a pogany Romai naptar alapjan veve szamitasait.

    Persze mindazok csupan nemi emberi-elme alapjan ert meglatasok. Ami nem volt “kobe vesve.”
    A ko, meg ha nem orokke valo is, de sokkal tulelni fogja a gyarlo emberiseget. Tehat elfogadhato alap az emberi meglatosokat itelve ahoz.

    Ha alu Shalom.

  • Bendeguz79
    oh majd eppoen te magyarazod el nekem a zsidonak a vallasomat te lelki nyomorek.
    eloszor is szo nincsen tiz parancsolatrol…………abbol ugyanis 368 van. ebbol joresze mistvaoth positive es a tobbi mistvaoth negative.

  • BARLEV soraira;

    Mamonide (Moshe ben Mamos) 613-at velt.

    De mondja, pl. a IV. az egy vagy ketto.

    ‘Tards be a Sabathot , es tedd azat sznte’.

    De mit jelentene az ha maga figyemelemen kivul veszi mind alenyeget?

  • BARLEV megjegyzeseire;

    A nyelvi forditasok, barmi alany, barmi nyelvrol ,barmi nyelvre a telejes pontosagabban az majdnem teljesen lehetetlen. Legyen az barmi si,de ertelme mindeg valtozik.

    S a Scripture sok-nyeli forditasaik, kulonosen amikor az agy masik forditasrol van fordutva, a remesn elcsrgatja tobb erteelmeket.
    hasonlo az a versek forditasai is.
    Pl. Sheaspear magyarr forditva igen jelentektelen. Hasonloa pl. Petofi mas nylvre forditva.

    Nem , senki valassaba nem utombele az orromat. Annal tapintatosabb vagyok.
    Csupan tortenelmi tenyeket emlitettem.
    Ha az nem a maga kedvence, ne szoljon bele!

  • Bendeguz79
    latom meg mindig nem erti maga niemand.
    a forditasban a hiba…………..az o-heber text egeszen maskent es masrol szol mint amit idekormolt

  • BARLEV soraira;

    Nem erteem mi a problemaja Nehemiad forditasaival.
    En azon semit nem irtam, csupoan emlitve nevet a Rashi es Memonide melett.

  • BARLEV irta
    20127,July 17, 1;56 de irta;

    ” Az 1950-es evekig senki nem beszelt palestina-rol ott.”

    De 2017, July 17, 1:59 de. ket perccel kasobb irta;

    ” Az 1930-as eveben az europai diasporakban elo zsidokat belyegeztek ugy palestinok.”

    Hm? Ket percel kesobb 20 evet ugorva s az ismeretlen “palesite” nev altalonossa lett !

  • BARLEV irta
    20127,July 17, 1;56 de irta;

    ” Az 1950-es evekig senki nem beszelt palestina-rol ott.”

    De 2017, July 17, 1:59 de. ket perccel kasobb irta;

    ” Az 1930-as eveben az europai diasporakban elo zsidokat belyegeztek ugy palestinok.”

    Hm? Ket percel kesobb 20 evet ugorva s az ismeretlen “palesitine” nev altalonossa lett !

  • Bendeguz79
    niemand…………..rashi es Maimonides az egy es ugyanaz a szemely.
    na ezert vagy niemand

  • erdekes hogy egy goy egy siksa akar itt vallasos izraelitakat oktatni- kioktatni- a sajat vallasunkrol.
    nyomorult kis senki aki meg helyesirni se tud…..mert arabrol fordit direct magyarra.
    vigyazat ez egy iszlamista radikalis fereg itt

  • BARLEV irta ket utolso megjegyzeseiben
    ;
    “.. rashi es Maimonide az egy es ugyan az a szemely, na ezert vagy nemand..”

    “RASHI az acrinomja a Slomo Yitzak nevu rabbinak aki (4800-4865) 1040-1105 ben elt.

    Mamonide az acrinomja a Moshe ben Mamon nevu rabbinak, aki 1135-1204 ben elt.

    A BAELEV nevu “neimand”-nak azok “egy es ugyan az a szemly”.

    Hat valojaban ki az igazi NIEMAND ??? Hm???

    S ki az az allitolagos zsido, legalabb is aki zsidonak valja magat, de semmi ertelmet nem tud kifejezni meg a legalapvetobb tenyekrol sem. Mint pl. az V-ik parancsolat (bocsanat MITZVOH rol meg meg a Torah legalapvetobb tenyeirol sem fogalmat nem kepes erteni.

    ” Vigyazat ez egy ismalista ratikalis fereg itt.”

    Persze vannak nagyon sok “palestinok” akik Izraelitanak valjak magukat mert Izraelban szulettek es elnek.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.