Ellenzéki mutogatás kifele, meg körbe-körbe

2017 június 27 1:52 de.103 hozzászólás

A más országokban élő magyar állampolgárok szavazati joga alapvetően egy nagy találmánya Orbánia vezető erejének. Egész egyszerűen azért, mert olyan szinten osztja meg a határon kívül, illetve az azon belül élőket, hogy még véletlenül se lehessen megbékélésről beszélni. S talán az sem teljesen véletlen, hogy az eddig leginkább önfelmorzsolásban jeleskedő ellenzék is felült erre a vonatra.

szavazgatas (1)

A határon túli, importválasztókra vonatkozó választójogi kezdeményezés, mint arra emlékezhetünk, még 2010-ből ismert. Akkor jelentette be Semjén, hogy ez annyira, de annyira kell a kormánypárt klerikális lobby-platformjának. Nagyjából egy évvel ezelőtt olyan tervbeszámolót tartott, hogy a jelenleg a Fidesz, illetve a KDNP soraiban felhalmozott egykori MSZMP-tagok bármelyike elégedetten csettinthetett. Könnyes nosztalgiával emlékezve vissza az egykori, rég feledett, ám mostanában leporolt kádárista hagyományokra. Habár nem az alsónadrággyártási normákról, és a vályogvetési tervtúlteljesítésről volt szó, hanem a magyar nemzeti demokrácia hőn lobogó vágyainak oltárára helyezett sokadik magyar állampolgárságról. Arról, hogy hányan élhetnek majd azzal a jogukkal, hogy elmehetnek a csalános szélére, majd bottal belepiszkálva és hurokba fogva a másét végezhetik el a csalános megverését. Mert azért alapvetően erről van szó.

S ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy kire szavaz az, aki még a szavazatát is levelező állampolgárként kívánja érvényesíteni. Mert még a háborús övezetből menekülők is nagy ívben kerülnék el a jelen magyar viszonyokat. Ha a földrajz ezt lehetővé tenné. Amúgy, ahogy a hazai gazdasági exodus mutatja, a helyben születettek közül is egyre többen érzik szükségét a mielőbbi távozásnak. Erősítve azt a folyamatot, ami már az előző választások előtt is látható tendenciaként vezetett, és vezet napjainkban is, a társadalom szociális abortuszához. Alkalmasint már az előző választások előtt is világossá téve: a kormány számára a választási öngyilkosság egy kifinomult formája, ha a külföldön dolgozó magyarok tömegei érvényesítik a szavazati jogukat. Keresztbe is feküdtek ennek, amennyire csak tudtak. Miközben a választások utáni kivándorlási hullám azt is jelezte, hogy a Fidesznek elemi érdeke fűződik a gazdasági exodus fenntartásához. Egyszerűen szólva: emigrációra kényszerítve az elégedetlenkedőket. Ami rövidtávon kétségtelenül csökkenti a belső elégedetlenkedések tömegbázisát. Hosszabb távon ugyan a magyar gazdaság versenyképességét, innovációs erejét, illetve a társadalom rugalmasságát és túlélőképeségét is. De Orbán aligha tervez hosszú távra. Neki teljesen megfelel a rövid ciklusú szabadrablás úgy, hogy az így elhelyezett aknák a tetszőleges időben bekövetkező leváltása után robbanjanak. Mások talpa alatt.

Ez természetesen az egyik serpenyője annak a bizonyos mérlegnek, amelyet most éppen Ujhelyi István tett fel ismét az asztalra. Tudatos választási csalásként emlékezve meg a semjéni tervfelajánlásokról, illetve a külföldön élő magyar állampolgárok egyenlőtlen kezeléséről. S ebben nyilvánvalóan lehet igaza. Ahogy abban is lehet nézőponti igazság, hogy az egyenlőség akként is teljesülhet: csak az szavazzon itt, aki a következményekből is részesül. Éljen bár Londonban vagy Kolozsváron. Függetlenül attól, hogy hol élnek a rokonai, a fel-, és lemenői. Egyfajta adófizetési cenzushoz is kötve a szavazati jogot. Mely egyenlő kezelés természetes módon szüntetné meg a zsigeri árokásást a határok különböző oldalain élő magyarok között. Ami különben kérdésesen lenne akár az ellenzék érdeke is. Ha ugyanis a potenciális szavazatok számát nézzük, akkor a határokon belülről még mindig többen járulhatnának az urnákhoz.

Akkor, ha az ellenzék felmutatnak majd alternatívákat. Azon túl, hogy a féligazságok lovagjainak odadobják a félválaszok demagógiájának lehetőségét. Amit 2013-ban is megtettek. Egymással veszekedve. Ha erre, egy valószerű, kommunikálható, szövetségben képviselhető, és kompromisszumokon alapuló fellépésre, programra képtelenek, akkor a határon túliak szavazatainak kérdését az ellenzéknek sem túl sürgős rendezni. Addig ugyanis erre, mint kiváló pót-okra, lehet ráfogni, hogy nem a saját pipogyaságuk miatt bukják 2018-at, hanem csakis a londoni szavazatok hiánya, illetve a többiek megléte miatt.

103 hozzászólás

  • Ne haragudj, de beszélsz össze-vissza. Annyi kivehető: ez is kakis az is kakis. De mivel értenél egyet Te?
    A nem Magyarországon élők szavazati jogát ellenzem – és nem érdekel, hogy más országokban hogy van. Azért ellenzem, mert egészen más a nemzet és egészen más az állam. Az állam az együttélés kereteit szabja meg, a nemzet meg egy érzelem, szakrális erő. Amely elfogadja, hogy a nemzet tagjai nem tökéletesek, sokfélék – de a társaink. Ezért kiváltképp ostoba az “álmagyarozás”, meg a hasonló hülyeségek. Az ilyen, ha egészségileg nem tökéletes gyermeke születne, kidobná? Vagy ha felnőve, nem értene egyet vele kitagadná?
    Sok magyar él az állam határain kívül – nem vesz részt a mindennapokban, fogalma nincs, hogy mivel jár itt a munkavállalás, a gyerekszülés, az iskolába járás stb., amit mind-mind az államnak kellene intéznie. Hogy milyen formában intéztessenek a közügyeink – arról csak annak van joga dönteni, aki ennek a következményeit is viseli.
    Az adózási cenzus jó eséllyel a feudális hatalmat erősíti. Milyen adóra gondolsz? Mert ha a személyi jövedelemadóra, akkor kb.1 milliót az hazai polgárokból is kirekesztesz, hiszen a nyugdíjasok azon része, amelyik nem vállal munkát,nem fizet szja-t. A forgalmi adóra (ÁFA-ra)? Azt meg mindenki fizet, aki itt vásárol, a japán turista is. Viszont nem fizet az a felvidéki, erdélyi, kanadai magyar, aki nem a magyar állam területén vásárol.
    Szóval maradjunk annyiban: szavazati joga van annak a magyar állampolgárnak, aki itt él. Ha valaki ideiglenesen külföldön lakik, az, ha megtartja az állandó magyarországi lakhelyét, szavazhasson. (Az állandó lakhely megtartása utal arra, hogy csak átmenetileg él a határokon kívül.)
    Még egy: ahelyett, hogy folytonosan siránkozunk, használnánk ki a helyzetet. Hogy van sokmillió nemzettársunk, aki több nyelvet, több országot, életmódot ismer.
    A guta ütött meg, amikor csoporttal járva Felvidéken (a kedvenc helyem Európában, mármint a szülővárosomon kívül), mást se hallottam az idegenvezetőtől, minthogy “ez is a miénk volt, azt is mi építettük”. Az útitársak persze elvizesült szemmel, meghatottan bólogattak. Holott a frászt volt a “miénk”pl. a betléri kastély. Az az Andrássy családé volt, és jó eséllyel nem is “mi” építettük, hanem a környékbeli tót atyafiak. Akkoriban még építőmestert sem az Alföldről, inkább Olaszországból, német földről hozattak a főurak. Azért pedig, hogy a mai szlovákok példásan rendben, látogathatóan tartják a kastélyt, nem kell hálálkodni. Fölismerték: közös európai kincsünk az, ahogyan Budapesten a svájci Ganz Ábrahám hagyatékát őrző Öntödei Múzeum, vagy az angol Clark testvérek jelképpé vált műve, a Lánchíd.
    Ami meg a mai ellenzéket illeti: mindegyik pártnak van programja, ajánlata, rövidebb és hosszabb formában is. elolvasni senki nem tudja helyetted.

  • Adózási cenzushoz kötné a választójogot Ujhelyi Isván, a magyar “szocialista” párt egyik vezető figurája? Nagyszerű ötlet, méltó a mai magyar “baloldalhoz”; alig 100 esztendő visszalépés, és a legalapvetőbb szocialista politikai – és nemcsak szocialista, hanem polgári radikális – követelés elárulása.

  • A biztos pártválasztók körében a Fidesz kisebbségben van a többi párttal szemben. A támogatottságuk ugyan meghaladja a 40 százalékot, de csak éppen hogy.

    Ez elég a Fidesznek megnyerni a jövő évi választást abban az esetben is, ha letiltanák az összes külföldön élő magyar voksolási részvételét.

    Ezen a tényen legfeljebb csak rágódni lehet, amikor annyi minden szépet és jót lehet tapasztalni a világban. Keresve persze lehet rosszat is, de ahhoz nem kell külföldre utazni.

  • Bagoly mondja verébnek, hogy “féligazságokat” ír.

    Szerintem az emigránsok, határon túliak véleménye is számít, mert ők kívülről látják a dolgokat. Az viszont feltűnő, hogy nem ugyanannyit ér a különböző külhoniak szavazata.

  • Belzebub
    2017 június 27
    8:05 de.

    Az adózási cenzus nem Ujhelyi ötlete, hanem a szerzőé, ha elolvasod. Egyébként mi kifogásod lenne az ellen, hogy az válassza a zenekart, aki fizeti?

  • talalom
    2017 június 27
    5:41 de.

    A vége különösen butaság annak, amit írsz. A szövegben ez van, ha nekifutsz:
    “Ha erre, egy valószerű, kommunikálható, szövetségben képviselhető, és kompromisszumokon alapuló fellépésre, programra képtelenek, ”

    Melyik részét kívánod és milyen sorrendben cáfolni?

    Hol van a valószerűség? Hol vannak a konkrét, számon kérhető pontok? Mondjuk olyanok, hogy amennyiben az ellenzéki pártszövetség nyer, akkor az első fél évben ezt, a következő negyed évben amazt célozza meg. A cél egy év múlva pedig ezmegaz. Ja, hogy ilyen nincs? Afenébe.

    Kommunikálható? Ja, hogy elolvasható az interneten? Remek. Hányan is használják elsődleges ismeretszerzési és orientációs platformként a netet? Még a fővárosiak sem mind. De tegyük fel, hogy 2 millióan? Mármint választásra jogosult. Hány biztos szavazat is kellene Orbán megbuktatásához? Ja, és a kocsmapadok mellől is, a zsákfalvakból is. Az elitista “mivagyunkavezetőpárt” szlogennel megszólított 20-30 ezer, jórészt már saját csömörébe fuldokló értelmiségi ehhez kevés.

    Szövetségben képviselhető? Ne viccelj. Az MSZP lassan önmagával sincs beszélő viszonyba. Miközben Botka minden áron Gyurcsányt akarja leváltani a saját (értsd a DK) pártja éléről, és nem Orbánt az ország éléről.

    Kompromisszumokon alapuló fellépés? Olyan körülmények között, hogy az MSZP jelöltjének az alapmottója az volt és maradt, hogy vagy az lesz amit akar, vagy coki? Ezt nem kompromisszumnak hívják.

    Hogy is írtad: “Ami meg a mai ellenzéket illeti: mindegyik pártnak van programja, ajánlata, rövidebb és hosszabb formában”

    Úgyhogy bocs, nem butaság amit írsz. Mert ez teljesen igaz. Alkalmasint megerősíti a cikk állítását. Van sok kicsi párt sok kicsi, izolált programkával. Sok kicsi zárt honlapon, sok kicsi szavazóklubnak.

    “Az adózási cenzus jó eséllyel a feudális hatalmat erősíti. ”
    Vagy sem. Az életvitelszerűen külföldön élők esetében pedig semmiképpen. A cikk szövege erre: ” Éljen bár Londonban vagy Kolozsváron. Függetlenül attól, hogy hol élnek a rokonai, a fel-, és lemenői. Egyfajta adófizetési cenzushoz is kötve a szavazati jogot. ”
    Hogy is írtad az előbb? “elolvasni senki nem tudja helyetted.” Naugye.

  • TALALOM felidezte a regi elvet a kozos dontes elven.
    Amit meg az osi Gorogog is gyakoroltak.
    Ami igen egyszeru es valo elv ma is.
    Ami az hogy az szavazhasson aki fizeti megszavazott dontesek arat. Tehat csak az adofizetok.
    Persze a reg idokben csuapan a “kaptal”,ill. vagyon volt adoztatva, nem a munkaval nuert fizetes, ill letfentartas koltsege.
    No de a mai “semokaraciaikban” az nem igen mukodne ma.

    De mi “igazsagossag” lehet abban, amikor Peter megszvazhat valamit, amirt csak Pal-nak kell majd fizetni?
    Lehet “demokracia” igazsagtalan ?
    Az is csupan a szavazas kerdese. Amikor tobbek akik ingyen kapnak majd valamit, amiert annak kell fizetni aki nem szavazott arra. Hm ? Demokracia ?

    Hat gondolkozhat hogy valoban mit is lehetne nevezni demokracianak?! Hm? Tul bonyadalmas ?

  • Andy Mage:
    “Egyébként mi kifogásod lenne az ellen, hogy az válassza a zenekart, aki fizeti?”

    “Csak” annyi, hogy a modern polgári (kapitalista) társadalmakban a politikai jogok, a választójog sehol sincs vagyoni cenzushoz kötve. A mai Magyarországon – különös tekintettel persze a magyarok nem csekély hányadának Kertész Ákos által is fölvázolt mentalitására – nem látom különösebb akadályát a százéves történelmi hátraarcnak, a legalábbis elvben még létező állampolgári jogegyenlőség felszámolásának.

  • talalom
    2017 június 27
    5:41 de.

    Noha Te “elfelejtetted” betenni az MSZP igen komoly programját, ami ugyebár bárki által elérhető…. Szerinted. Próbáltam helyetted.

    A Program cimke az MSZP honlapján
    http://mszp.hu/cimke/program

    Tudod, mi az első találat?
    Tegyünk igazságot! Botka László miniszterelnök-jelölti programja
    Erről tudod mi tölthető le? Még csak nem is a programja, hanem a pályázata
    http://mszp.hu/page/download?ct=art&cid=13207&dt=atch&did=449

    Ebben pl. az oktatáspolitika szó 1-szer fordul elő. Egy bullshit-generátorral bármikor előállítható szövegrészben:
    “A képzési, átképzési programokra a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni, keresett szakmát, piacképes tudást kell adni a ma még kiszolgáltatott közmunkásoknak. A mostani szakképzési politika nem illeszkedik egy nagyobb gazdaságfejlesztési és oktatáspolitikai stratégiába, és mivel agyaglábakon áll, törvényszerű, hogy előbb-utóbb össze is roskad. A szakképzési politikának ezt a gyenge támasztékát és téves irányát felül fogjuk vizsgálni, szorosan az oktatás megújításához kapcsolva. Mind jogszabályi, mind munkaerő-piaci oldalról tényleges esélyt adunk majd a közmunkásoknak arra, hogy rendes munkaszerződéssel, közalkalmazotti állásban vagy piaci alapon vállalhassanak munkát. ”

    Ez az MSZP programja? Vagy csak a lokális személyi kultusz hatása? Vagy mégsem elérhető az a program? Mégis, hogy fogja akkor Józsi-bácsi elolvasni a kukutyinbütykürüki krimóból hazatérve? Vagy ő tényleg nem célközönsége a Botka-pártnak?? Akkor meg mit kell megsértődni, hogy a Jobbik térnyerésben van?

    Viszont azt megértettem, hogy Te miért nem tetted be pl. ennek az önállítás szerinti legjelentősebb pártnak a program-linkjét. Valószínűleg titkos dokumentum. Vagy mégse van.

  • Bendegúz! Éppenhogy nem értek egyet az adózási cenzussal: nem azt mondom, hogy az szavazzon, aki fizet,hanem azt: az szavazzon, aki viseli a következményeket, vagyis itt él, és be kell tartania a magyar állam törvényeit. Logikus, hogy az szavazzon a törvényhozókra, akinek az életét befolyásolják.
    2. Andy. Már bocsi,de ha különböző pártoknak együtt kell működniük egy cél- ezesetben a ma uralgók leváltására, akkor a legkisebb közös többszöröst kell keresniük: nem szarozhatnak részletekkel – pláne nem adatokkal. A MOMA,a DK, az MSZP egy csomó dologban másképpen gondolkoznak: azért vannak különböző pártokban.
    A demokrácia nem az,amikor nekem – vagy neked – van igazad. A demokrácia a különféle értékek,érdekek folyamatos párbeszéde, konszenzus keresés és kötés, amihez még a reális lehetőségeket is be kell kalkulálni.
    A demokrácia nem a többség uralma – az a bolsevizmus. Már csak azért sem lehet a többség uralma, mert a többség nem állandó: sem időben, sem az egyes kérdésekben.
    Még egy: a demokráciát nem lehet “felépíteni”,aztán hátradőlni, hogy na,ez kész. Folytonosan korrigálni kell,valamint kontrollálni – ehhez kellenek a politikailag tudatos polgárok. Ez is az előnye bármilyen diktatúrával szemben: képes a változó helyzetekhez alkalmazkodni.
    Mivel még Magyarországon is 8 millió szavazópolgár van – ez kicsit macerás lenne athéni módra. A különböző elképzelések, tervek így a különböző pártokban alakulnak, erre valók a pártok,az aktív polgárok eszközei.
    Van jellemző mondanivalójuk a pártoknak: az MSZP szerint fizessenek a gazdagok, a DK sokak Magyarországáról beszél, a PM híve az alapjövedelemnek, az LMP a korrupció elleni fellépést tartja fontosnak, a Jobbik célja a rend. Egyedül a ma kormányzó pártoknak nincs markáns mondanivalójuk – hacsak az “állítsuk meg Brüsszelt,Sorost, esetleg később a Földet, napkitörést, nem vesszük komolyan, marad a legutóbbi: Csak a Fidesz!

  • Lassan oda jutunk,hogy a kormányunk cseelekedetéből a külföldiek döntenek a Magyarországon élők sorsárol.Tehetik ezt a köteleségek és a következmények viselése nélkül.Számukra az a fontos,hogy olyan kormány legyen Magyarországon,amely minden támogatást megad számukra.

  • Andy! A fenti hsz-emmel együtt jelent meg a Te válaszod, erre ezért csak most tudok reagálni.
    Tényleg nem értem, mi a bajod. Az idézett részlet szerint az MSZP megszüntetné azt a gyakorlatot, hogy közmunkássá minősítsenek át közalkalmazottakat. A közmunkást a központi költségvetés fizeti, nem az önkormányzat, kórház vagy iskola költségvetését terheli a bére. Ráadásul a minimálbért sem kell adniuk, – a közmunkásra nem vonatkozik a bértábla.Ezt jelenti a szerinted bulshitt generálta szöveg. De hogy jön ide a személyi kultusz?
    “Józsi bácsi” nem a programot olvassa: hanem ha mégis hall, olvas valamit, – és nem a közszolgálatit -, akkor az összes, “liberálisnak” tartott platformon mást sem hall, minthogy az ellenzék béna, programja nincs stb. Nem azt mondom, hogy nem lehet bírálni, ellentmondani,sőt kell is. (Igaz, akkor jön az újabb közhelykazal, hogy “veszekszenek” stb.)
    Egyetlen jelentős, a jogállam védelmében elért politikai sikere volt az ellenzéknek az elmúlt 7 év alatt: a magyar népességnyilvántartásban szereplő választók kötelező regisztrációjának megakadályozása. Ezt pedig a DK érte el. Mi volt a reakció az ún. liberális ellenzék részéről? Gúny és megvetés.
    A nyilvánosan megszólalóknak akkor is felelősségük van, ha bírálnak – mégha a jelenlegi kormányt bírálják is.
    Igaz,régen néztem az MSZP oldalát,valószínű, hogy a korábbi programjukat átírják Botka megválasztásával. Demokratikus pártban ez úgy megy, hogy készül egy alapanyag,amit minden szinten megtárgyalnak, módosítanak,a végleges változatot a kongresszus fogadja el. Igen, ez macerásabb, mintha valami éceszgéber lózungjait pufogtatnák. A Jobbik – ahogy Charlie írta korábban itt – most módosítják:a régi egyébként nagyon profi a kivitelezését tekintve. A DK eleve ajánlatot tett közzé Sokak Magyarországa címmel, jelezve, hogy kész módosítani. A PM ugyancsak javaslatokat gyűjt. A Párt(a néhai fiatalok és keresztények) meg 21%-os “nemzeti többségre” hivatkozva nyomatja a hazug dumát.

  • TALALOM irta
    ” … a demokracia nem a tibbsef uralma…”

    Nem lenne senki uralma, “uralaom” az dictatura, de HA nem a tobbseg hatarozata…akkor mi, kiknek a hatarozata alapjan.

    Hogy nmaguk mit NEM hajlandok elfogadni, sot meg meg hallani is hogy az egyeni jogok a legefelsobbek.
    Ami az hogy meg a teljes tobbse (a 99%) sem sertheti meg az eggyetlen egyen jogait sem.
    Az az emberi felsobseg joga. Nem valaki allitolagos elvei a legfelsobb.

  • Írtam föntebb, lehet ugyan a gumicsonton rágódni, de annyi minden szépet és jót lehet tapasztalni a világban, hogy sokkal érdemesebb azokkal foglalkozni.

    Úgy tűnik, a fiatalok jórésze így is tesz, legalábbis számomra ez tűnik ki az általuk internetre feltöltött videókból. Az egyik az osztrákoktól, a másik a németektől, a harmadik az amerikaiaktól, a negyedik japánból, és még több másik országból tudósít az ottani életről. Köztük van, aki éppen elkezdte a kinti életét, van olyan, akinek már helyi felesége és családja is van, de mindegyikben közös: bemutatni a kinti életet. Némelyiknek ez annyira jól sikerül, hogy a hozzá érkező kommentekből kiderül: sokan a közeljövőben, vagy már azonnal követnék, indulnának is azonnal, elhagyva Magyarországot.

    El kell ismerni, ezekkel a vlogokkal kedvet csinálnak a migrációhoz, hiszen beszámolnak a lakásbérleti árakról, a havi megélhetési költségekről, és persze a munkalehetőségekről is. Amit kihangsúlyoznak, hogy fontos valamilyen szinten az angol nyelvtudás, menjenek akár Kínába, a helyi nyelvet ráérnek megtanulni ottlétük alatt. De akad olyan kint élő vlogger, aki szerint például lehet nyelvtudás nélkül is elkezdeni az új életet Floridában, mert ott többségében úgyis spanyolul beszélnek. Nem hallgatják el azt sem, hogy mielőbbi boldogulásra az számíthat, akinek minél magasabb az iskolai végzettsége. De nem zárja ki a magyarországinál jobb életvitel lehetőségét az sem, ha az illető fiatalnak szakmája sincs, csak legyen benne kellő akarat.

    Ehhez a témához mutat be vita párbeszédet egy másik vloggerrel az alábbi videó készítője:

  • DRAZIRI xikkiere;

    Nevetteni ohajt minket a maga velemenyen?

    Inkabb a tenyekhez lenne jobb iranyulnia.

    Az a velemnye es a kozolt video-adv.-t bizonyara a szemtben talalta.

    Megjegyzese hogy Floridaban legtobben a Spanyolt beszelik is tavolabb van a valosagtol mint a Nap a Foldtol.
    Igen, a Spanyol is elismert hivatalos nyelv. A “Kis Havana”-ban ertehetoen de mashol inkabb NE beszelje amig a bore feher.

  • Nos a kint (bárhol élő)magyarok ugyanúgy szavazhatnak,mint az itthon élő magyarok,ami helyes ,akkor is ha nem itthon élnek,de tájékozódnak,”képben” vannak megtehetik!
    A normális kint élők a volt hazájuknak csak jót akarhatnak,ami pedig az elvakult és tájékozatlan ballibsiket illeti,hát nincs sok….esélyük4
    Az itthoni baloldali ellenzék,(de a leszerepelt Jobbik is!)meg ugye egymás kiirtásával vannak éppen elfoglalva,nem a hazájukat képviselik,csak ellenszenvet váltanak ki a normális,tisztességes többségből,így semmi esélyük nincs szerencsére,a szégyenkezéshez
    meg még nem jutottak el…..

  • Bendeguz79,

    Öcsi, a videót nézd meg, és keress még kint élő magyar fiataloktól feltöltött vlogokat, aztán szövegelj.

  • talalom
    2017 június 27
    5:41 de.

    Ha a nyugdíjasokat ki lehetne zárni a szavazásból, másnap megbukna a fidesz.:)

    Az MSZP be se kerülne a parlamentbe. Bocs, de a nyugdíjasok egy része se képes átérezni, hogy a mai fiataloknak mivel jár manapság az élet.

  • talalom
    2017 június 28
    6:40 de.

    Mi a bajom?
    1. Az idézet, mint írtam, egy lózunggyűjtemény, egy üres halmaz. Bullshit. A program akkor ér valamit, ha
    – van célja
    – van módszertana
    – vannak a fentiek alapján leírt lépései
    – vannak a lépésekhez rendelt határidők
    – vannak a lépéseknek, határidőknek felelősei.
    Ezzel szemben ez a lózungyűjtemény a nagyjából “ezt álmodtam, és majd meg lesz valahogy valamikor” rizsa;
    2. Az idézet, mint írtam, még csak nem is az MSZP programja, hanem Botka pályázata.
    3. Szóval hol is az MSZP programja?
    4. Teszek rá, már bocs, hogy van a magát ellenzéknek állító katyvasz 6-8 pártjának 8-10 tézisgyűjteménye. Akkor, ha nincs kompromisszumos, közösen képviselt, stb. programja. A fenti ismérvekkel.

    Eladdig az ellenzék egy “szavazzatok ránk, oszt majd jó lesz” mozgalom. 10 fejjel, + 1 Botkával, aki aligha fej, mert még az MSZP-t is villámsebesen sikerült megosztania. Az ellenzékről nem is beszélve.

  • talalom
    2017 június 28
    6:40 de.

    A kongresszus mintha meg lett volna, MSZP-program meg sehol. Ciki. Nem kicsit.
    Az MSZP magát annyira vezető erőnektekinti, hogy a jelöltje előírná egy másik párt másik tagságának, hogy kit válasszanak elnöknek: vö. A DK igen, de az elnökük, akit megválasztottak, nem. Ergo, Botka demokráciája nem demokrata.

    Írod, hogy a sok kicsi párt ezt azt közzétesz, aztán majd nekiállnak. Tudod, hogy ezt mikor kellett volna elkezdeni? 2014-ben. Ugyanis, ha nem tudnád a választások 2018-ban lesznek. S jelenleg 2017 nyara van.

    Az oktatáspolitikában ez azt jelenti, hogy augusztusig a fű sem nő. De a pártokban sem. Augusztusban majd szépen mindenki elkezd visszaszivárogni a való világocskáiba. Remélem addigra Szárszón ismét előadja az ellenzéki értelmiség a maga zártkörű vállveregetését. Ez a két hatás (nyári szünet, retorikai önimádat)2013-ban kb. novemberig megbénított minden egyeztetést.
    Legyen idén rövidebb az egymás köldökébe vájkálás és lehet, hogy már októberben nekiállnak egyeztetni.
    Mikor lesz kompromisszumos program-tervezet? Legkorábban december elejére. Akkor, talán még Karácsony előtt, előterjesztik a tagságuknak. akkor jól megköpködik, és Karira ott lesz a fa alatt.
    Január közepére talán ki is józanodnak azok, akik első sértődöttségükben mindennek keresztbe fekszenek.
    Akkor neki lehet állni egy “Józsi-bá”nak is kommunikálható verzió legyártásának. Február elején közepén meg is van. Na ekkor kellene nekiállni meggyőzni egymás szimpatizánsait. S nem csak a fővárosban, hanem a falvakban is. Nem leugatni, és leuralni, hanem meggyőzni. Valós vitákban, olykor ellenséges hangulatban, de az ilyen hangulatot is kiálló érvrendszerrel.
    Erre emberileg hány embet is lehet mozgósítani? Aki “ott lent is hiteles”! 20-50-100? legyen 200. Nem pártonként, hanem összesen. Holott minden pártnak a sajátjait kellene meggyőzni, hogy hajlandó legyen a másik (közös) jelöltre szavazni. Hány helyre is kellene fórumot szervezni? Van 346 város (incl. Budapest a maga közégnyi kerületeivel) és 2 809 község. (A falusiak a még indultak lesznek így is). Ezt mármint akkor, ha a pártoknak sikerül valóban közös fórumokat szervezni és valóban komolyan vehető közös programmal országot járni és minden elsőre sikerül, akkorjövő augusztusig még össze is jönne.

    Jah, hogy a választások valamikor áprilisban lesznek? Pech.

    Na ezért szívás, hogy Botka még mindig Gyurcsányt és nem Orbánt akarja leváltani. Mert minden egymás köldökébe turkálással bukott nap hetekre odázhatja el közös kompromisszumokat. S akkor a jövő augusztus 2050 decembere lesz.

  • Bendeguz 79! Látszik,hogy nem sokat tud az Európában a XX. sz.-ban történtekről.Önnek ez lehet mentség,de a Magyarországról íróknak nem, hiszen itt átélhettük a többségi (bolsevik, népi) demokrácia minden áldását és átkát.
    Igen, áldásai is vannak az ilyen uralomnak: ha nem kérdőjelezed meg az alapvetéseket – az egy Párt jogát az uralomra -, akkor élhetsz nyugodtan, jut munka, étel, ruha. Megmondják,mit tegyél,hová állj a felvonuláson vagy a körmeneten, hogyan tartsd a lobogót vagy a szentszobrot. Európában a II. vh sokkja után hosszú, a békét, a népek barátságát értéknek tartó korszak következett,amiben a népi demokráciák polgárainak is jutott jólét: hús minden napra, remény összkomfortos lakásra, autóra, nyugati útra. Magyarországon sose bukott volna meg a Kádár-rendszer, ha a többségen múlik.
    Az ilyen rendszereknek az bajuk, hogy képtelenek a változásra, az alkalmazkodásra, ezért nem tudnak választ adni semmilyen problémára, így hamar összeomlanak.A Kádár-rendszer kétségtelen erénye, hogy nem súlyosbította az összeomlást a munkáshatalom védelmére szervezett erőszakkal.
    A mai kormányfő fölismerte az igényt – ezért akar annyira Horthy-t játszani – csakhogy neki nincs szerencséje. Nagyon súlyos, globális kihívások előtt állunk,amiben a tét a Föld élhetőségének megmaradása. Szerintem erre nem lehet nemzeti választ adni – semmilyen nemzetit, így magyart sem. Pontosabban lehet, csakhogy annak a következménye nagy biztonsággal a magyarság további erodálódása, pusztulása lesz.

  • Fáziskésés: csak most látom a hsz-edet. Válasz: a DK vezetői az elmúlt 6 hónapban 136 helyen jártak,és szerintem az MSZP hasonlóan. Más kérdés, hogy ha a 136 helyen 1360-an lettek volna kíváncsi rájuk (nem voltak annyian), az is kb. 190 ezer ember. Reálisan inkább a harmada:úgy 60-70 ezer személyt értek el. Miközben az alig nézett közkanálisok hírműsorából így is olyan 200-300 ezren tájékozódnak.
    Ráadásul: ha néhányan rá is vetődnek egy-egy szabadabb fórumra, mit hallanak? Az ellenzék megosztott, hülye, nincs programja, egymást marja, lefizetett stb., stb. Ugyan miért lenne kíváncsi egy “bohóc” Gyurcsányra, egy “demagóg” Botkára vagy egy “libsibolsi” Bokrosra? Ez a bajom a Hozzád hasonlókkal: kimondatlanul is azt sulykoljátok:”ezeknél”százszor jobb, ami van.

  • talalom
    2017 június 29
    12:58 de.

    Én úgy tudom, hogy csak a Kádár-rendszerben volt gulyáskommunizmus, meg talán a csehszlovákok éltek jól.

    Romániában szegénység volt. Lengyelországban se volt téliszalámi, azért jöttek ide a “lengyelpiacosok” mackót árulni.

    Nyugati útnak talán az ausztriai kiruccanást nevezed mélyhűtőért? Sok mindenben igazad van, ami a magyarok mindennapi életét illeti. De a nyolcvanas években bizony sok probléma volt a megélhetéssel, az addigi színvonal fönntartásával.
    Az a hatvanas-hetvenes évek már nem jött volna vissza, amire sokan nosztalgiával emlékeznek. Akkor tényleg volt elég munkahely, lakásépítés, ház építési lehetőség, népautóra esély a dolgozóknak.

  • talalom
    2017 június 29
    6:42 de.

    Megtiszteltelek egy szerintem levezetett, szerintem érvelő válasszal a korábbanis kissé fellengzős és különben nem sok konkrétumot tartalmazó kérdésedre.

    Ha ez a válaszod arra, amit 2 hozzászólásban kibontottam. Pontokkal, saccperkb dátumokkal, akkor végtelenül sajnálom.

    Bocs, de ez a fajta személyeskedés nem érdekel: “Ez a bajom a Hozzád hasonlókkal: kimondatlanul is azt sulykoljátok:”ezeknél”százszor jobb, ami van.”

    Ez az indulat Nálad pótolhatja azt, hogy vitatkozz azzal, akivel nem értesz egyet. De tényszerűségében egy hámozott luftballon. Nem kávézni hívtalak, és nem a kezedet kértem meg. Nem kell szeretned. De ha felteszel egy kérdést, és tényszerűen tudod cáfolni a válaszban leírtakat tedd meg. Mit is írtál a megszólalók felelősségéről?
    Miből gondolod, hogy ez mindenkire igaz, csak Rád nem?
    Te miért nem vállalod fel az érvelés felelősségét?

    Ha nem akarsz, akkor természetesen ne válaszolj.
    Az talán még mindig jobb, mint ez a lekezelő terelés.

  • TALALOM ELVTARS soraira;

    Mi az ordogot gondol maga ,hogy en talan a vinyettarol leptem le?

    S a tomeggyilkossainak a magasztalasait termesztesen nem ohajtom emlekezetembe idezni.

    A “gulyas-kommonizmus barakjat” latta a vilag.
    Meg a Vorosparadicsom kirakat vilaga ,a DDR is rohely volt a vilag szamara amikor az a beton-fal megnyilt.

    Maganak biztos jobb volt elete fotitkar lettere. De akinek meloznia kellett az alig elhetett.
    Az allami valalat altali mukas-ruhakban, meg csupan a vallalti konyha ebedein tengodtek a dolgozok sokai.

    S mibol fedeztek elvtarsai mind az adomanyozasokat?
    Nem elraboltak mindent mindenkitol ?!
    Aztan meg Kadar a terden konyorgott a nemet bankok elott kolcsonokert?!
    S kinek kellet izzadnia azt visszafizetni a kamattal egyutt?
    Ha tanivallomasokat ohajt nyujtani az akkori helyzetrol beszeljen, ill. irjon a kinzottak es kivegzettek neveben
    is par szot.
    Tudom, vannak tobb volt “elvtarsak” akik a magyar nep izzadasabol ma a Rivieran elenek. Meg a Spanyol Del Sol draga condominuimaikban pezsgoznek manapsag.

  • Hát így nem könnyű: ha a darabra pontosan megmondott alkalmak “hámozott lufik”. Van itt a fórumon más(Charlie), aki “szalmabábnak” hívja azt az érvet, amivel nem tud szembeállítani semmi konkrétumot.
    Akkor megkérdezem: pontosan mit vár andy az ellenzéktől? És na nem kapja meg,miért nincs egyetlen ötlete sem? Már azon kívül, hogy mindenki hülye.
    Bendegúz. Tényleg halványlila fogalma nincs a magyar, de az európai elmúlt 60 évről. Semmiféle “tömeggyilkost” nem magasztaltam. Sőt, magam személyesen egyetlen “megkínzottat” sem ismertem. Természetesen tudom, hogy 1956 után 331 embert kivégeztek a fegyveres felkelésben való részvételükért, és sokakat évekig megfigyeltek. Gondolja,hogy most nem így van?
    Én viszont itt éltem és itt élek. Tudom, hogy az 1956-ban távozott nagybátyám, aki katonaként hagyta el az országot, 1963-tól kezdve háborítatlanul jött haza minden évben. Ugyanúgy ahogy a Corvin közben harcolt unokabátyám is, aki nagy arccal dicsekedett itthon, milyen jól él az USA-ban. 1969-ben. A kutya sem ugatta meg.
    Sosem voltam főtitkár – de ez a kisebbik baj. Mi családilag elég nyomorú körülmények között éltünk, de ez nem volt szégyen, és lehetőségünk volt arra, hogy dolgozzunk és tanuljunk. A szüleink négy osztályt végeztek: mi mindhárman érettségiztünk, kettőnknek diplománk is van. Szoba-konyhában nőttünk föl: mindhármunknak saját összkomfortos lakásunk,(nekem házam) van, és csak a nővérem volt egyáltalán párttag. Én csak a nyolcvanas évek végén léptem be a pártba: úgy gondoltam, meg kell védeni valahogy a szolidaritás társadalmát.
    Milyen “vállalati munkásruhákban, vállalati ebéden” tengődő munkásokról beszél? Én 1962-ben kezdtem dolgozni – nem voltam még 15 éves sem. Ipari tanuló voltam, és bár szívesebben ültem volna könyvtárban,mint a satupad mellett,az a tíz év a műhelyekben öntudatra tanított. Meg arra, hogyha nem is értek egyet a munkatársaimmal, akkor is kötelező érvelnem, nem nézhetek le senkit csak azért, mert lassabban olvas, és nem ért némely idegen kifejezést.
    Ami meg a kölcsönöket illeti. Normális ember tudja,hogy a kölcsönöket vissza kell fizetni. A Kádár rendszer által felvett kölcsönök jó része tényleg népjólétre ment:az állami vállalatok támogatására-ami egyben biztos munkahelyet és fizetést jelentett. Lakótelepek építésére – én 32 éves voltam, amikor először fürödhettem a saját fürdőszobámban, és nem a nagylavórban. Tudja Bendegúz,ha az ember felveszi a kölcsönt, tudja,hogy vissza kell fizetnie.Ma viszont az a helyzet, hogy felvesszük a kölcsönt,a szomszéd elkölti, de nekünk is fizetnünk kell, és a szomszéd még ki is röhög,hogy milyen lúzerek vagyunk.
    Hogy miért volt a Kádár rendszer mégis életképtelen? Sok oka van annak, nemzetközi is, ennek elemzése nem fér egy hsz kereteibe. Most csak annyit: a mai magyarországi Párt(a néhai fiatal demokraták) nem azzal okozza a legnagyobb kárt a hazámnak, hogy kivételezett emberei jachtokon, meg helikoptereken rázzák a hátsójukat – az én hazám gazdag ország, el tud tartani néhány ezer macskajancsi gázszerelőt. Az elmulasztott lehetőségek amik már talán soha nem hozhatók vissza.

  • Talalom – 9:16 – 🙂

    CSATLAKOZOM! Ahogy leírod, ÉN IS UGYANÍGY ÉLTEM MEG AZT AZ ún.”ÁTKOST”. (Még az egyes részletek is stimmelnek.)

    .

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 = 5*
    .

    ˙
    Ui.:

    Viszont érthető, hogy a disszidens, hazája sok évtizede történt elhagyásának sokezerszer megélt mentális kudarcát, mindenféle kreált mocsok, “szemrehányás” felhánytorgatásával próbálja kompenzálni, illetve igazolni. Épp ezért tőlük objektív következtetést várni meddő igyekezet…

  • talalom
    2017 június 29
    9:16 du.

    Akkor Te szalambábokat írsz?

    Ezt írtad:
    “Válasz: a DK vezetői az elmúlt 6 hónapban 136 helyen jártak,és szerintem az MSZP hasonlóan. Más kérdés, hogy ha a 136 helyen 1360-an lettek volna kíváncsi rájuk (nem voltak annyian), az is kb. 190 ezer ember. Reálisan inkább a harmada:úgy 60-70 ezer személyt értek el.”

    Korábban, amikor a dátumokat emlegettem, akkor kifejezettenkiemeltem, hogy a kompromisszumok jegyében foggant közös program közös képviseletéről lenne szó, hiszen a pártoknak meg kellene győzni a támogatóikat, hogy ott ugyan DK-s fog indulni, és annak ellenére szavazzanak rá, hogy Botka hadjáratot indított Gyurcsány ellen.

    Ezek után leírod, hogy hány gyűlés volt az ELŐTT, hogy a közös szövetség megköttetett a közös program kialakult volna.

    Korábban leírtam, hogy mit tekintenék programnak. Minimum. Formai, és tartalmi jegyek alapján. (2017 június 28
    5:36 du.)
    Most megkérdezed, hogy mit szeretnék? innentől nem érzed komolytalannak? Mert én egyre inkább.

    Írod: “És na nem kapja meg,miért nincs egyetlen ötlete sem? Már azon kívül, hogy mindenki hülye.”

    Egyrészt nem írtam senkire, hogy hülye. Legfeljebb azt, hogy hülyeséágeket ír. De Neked azt sem, ha jól rémlik.
    Viszont, mint írtam, pl. egy ötlet lenne, hogy az egymás köldökszöszében turkálás helyett üljenek már le végre a nagyon kiváló ellenzékiek. Hogy Botka ne Gyurcsányt akarja végre leváltani, hanem Orbánt. Hogy bullshit helett valóban programmal álljanak elő, stb.

    S ne gyere azzal, hogy csináljam, ha nem tetszik. Ígérem, hogy amennyiben ilyen ambícióim lesznek azonnal alapítok egy pártot, kiállok a színpadra, és kihirdetem. Addig azé a felelősség, aki a színpadra áll. A közönség joga, hogy meghallgassa az előadást és rózsát vagy rohadt narancsot dobáljon a színpadra. Mert ilyen a pop-szakma 🙂

    Szóval mikor is lesz kompromisszumos közös program?
    Mikor indulnak a pártok ennek jegyében kampányolni?
    Egy hét múlva, vagy 2050 augusztusában?

  • Mutogatnak egymásnak,a kormánynak,mindenkinek a szerencsétlenek…

    Amúgy :
    Teljes népesség Biztos szavazók körében
    Fidesz 34 % 53 %
    MSZP 8-9 % 12 %
    Jobbik 13 % 21 %
    DK 4-5 % 6 %
    LMP 3 % 3 %

    “törpék”
    5 párt
    összesen! 5 % 5 %

    tesznek ki a legfrissebb felmérések,közvélemény kutatások szerint!

  • TALALOM aki valaki mas ELVTARSANAK a soraira;

    Koszonom hogy oszinten bevalott nehany egyszeru dolgokat.
    Fokent hogy part-tag volt. Amit minden olbvaso ertett sorait olvasva mindeg.

    Igaz hogy nem eltem ottan 1956 November 16-atol.
    Szerncsemre !!!

    Elsoben. A Kadar uralom adtai szerint 331 egy magyart vegeztek ki. De a legkegyetlenebb modon am.
    S az 1990-ese evek utan amikor a dossziek napvilagra jottek, s a sirokat kezdet feltarni, kiderult hogy nem kevesebbet olteg meg mint 3 ezret.
    S hanyat oltek meg a Rakosi uralma idejen?.
    Sot meg Nagy Imre mint “beszolgaltatasi” allamvezeto volt?
    Allitja hogy nem letezett kinzas nagymertekben.
    A brutalitas a legkegyetlenebb modjan volt alkalmazva.
    Akar elo peldat?
    Unokatestverem ferje aki Oxfordi vegzetsegu ferfi volt alig 40 eves. Elt egy battyja Brusselban. Nem tudom hogy mit irhatott volna neki. De barmit is, akkor nem letezett egyeni jog.Az akkoriak elmejeben az semmi mas mint kapitalista ossze-eskuvest jeletett.
    Kb, 3 honapot toltott az Andrasy ut 60-ban.
    Soha nem latta a Nap fenyet. Pincehlysegben tartottak. Minden aladott nap fizikailag kinoztak, vertek.
    Talan maga nem volt aldozata a “harangozasnak”.
    Harom honap utan vegre belattak hogy szegeny embernek nem volt semmi amit bevalhatott volna.
    Kiengestek. Alig elt egy evet utanna. Agyba kenyszeritett nyomorekkent elt. Soha nem volt kepes labra alni tobbe. Kb egy ev utan meghalt fiatalon.
    Bizonyara sokan elveztek kegyetlensegeik gyakorlasat.
    Az volt nevezve a “szoccialista igazsag szolgaltatas rendszere.” Remelem dicso arra .!

    S talan olvasna hogy mikent gyilkoltak meg a fiatal Mansfeld Peter zsido fiut.
    No de mi ujsag abban? Az 1917 tol kezdve felvilagszerte az volt kedvncueik. Ma meg Eszak Koeaban, Kinaban, Cubaban, sok mas fele az az rendszer.

    !984 ben Becsmelett talalkoztam igen kozeli csaladtagjaimmal. Persze hivataloan jottek Magyarorszagrol. S rogton jelent meg egy BM-es Borgward.
    Ket egynok, eggyikuk az oszhaju Hardy Pista,aki az en idomben AVH hadnagya volt. Ot felismertetesemre hoztak.
    1990-91 beli latogatasomkor tanultak hogy akkor Pista mar nyug. alezredes volt.
    S hanyakat nem csak hogy kovettek, de meggyilkoltak meg messze europai varosokban.
    Sot Lev Bornstein elvtarsat(ismerve mint Leo Trocky) Mexicoban vertek szet a fejet 20 evvel kesobb.
    Tomef gyikossagok es tomeg-kinzasok az elvtarsainak a nev-jegye vilagszerte maig is.

    Arra am igazn buszke lehet.

    S a kolcsonzes esete Kadar altal.
    A penzt a Kadar rendszer egyszeruen elkoltotte. Nem befektettek a kozgazdasag novekedesere. Mert csak onzok es gazdasagi ugyekben ertelmetlenek voltak.
    de a magayar dolgozoknak kellet izzadni minden filleret visszafizetni.
    S mkiert lett volna szukseges a “kolcson” a kapitalaistakto;, ha olyan jol ment az orszag elete ?

    Persze Andrasy idejen is kolcsonokkel kezdte a nemzet az orszag elohaladasat. Az az idoszak emelte ki a nemzetet az okorfeneketol egy vilagszinti nemzette.
    S tomeggyilkossagok es kinzasok nelkul ment mind az.

    Remel tudjha hogy mit jelent a ” collektive-feleloseg”?
    Sok masokat allandoan vadoltak azzal.
    Maganak is ver ragad a kezehez a domdon. Meg ha nem is egyenileg, de abban a “kollective”-ban teljes resze volt.

  • Kiegészítés:

    Hát 2018-ban többen csodálkozni fognak,ha a szavazók többsége
    nem mutogat,hanem válaszol….a szánalmas mutogatóknak,főleg a
    törvény által biztosított lehetőségeivel élve!!!

  • Kedves talalom! Kár a gőzért. Amikor alapvető fizika-tételeket söpörnek le az asztalról a kedves tudatlan, de mégis magabiztos fórumtársak, akkor ugyan miféle objektivitást remélsz politikai kérdésekben?

    Én már akkor is elégedett vagyok, ha egy hozzászólás nem mocskolódik túlságosan. De már nem szólok be semmibe. Menthetetlenek… 😀 😀 😀

  • Boda Marcsi
    2017 június 30
    10:55 de.
    Az én churchil-tipusu közvélemény kutatásom nem ezt az eredményt mutatja!

  • Kösz Alma. De én fontosnak tartom, hogy az írások alatti beszélgetések miről és hogyan szólnak,mert mindenkinek joga- és most már lehetősége is van arra, hogy elmondja a véleményét, mégha fogalmazási készsége nem is tökéletes. De van, akié javulhat. A két hölgyben nem reménykedem:ők olyannyira megcsontosodtak a falvédő-mondások szintjén álló közhelyeikben,hogy már csak felejtenek.
    De itt van pl. Bendegúz: egyre érhetőbben fogalmaz magyarul, bár a logikája igencsak gyenge lábakon áll. Főképp azért,mert nagyon keveset tud nemcsak a magyar, az európai viszonyokról is.
    Engem véreskezűnek nevez a kollektív bűnösség jegyében, mert tagja voltam az egykori egypártnak. Most vágjak vissza azzal, hogy ő is véreskezű – mint elmondta 1956 novemberében távozott,úgy vélem, a forradalom leverése miatt. A környéken, ahol én akkor gyerekként laktam, ugyanis az történt, hogy az egyik ház kupolájában volt egy fegyveres egység,a környékbeli kollégiumok fiataljaiból. Még bőven november negyedike előtt, a békés napok egyikén kinyitott az utca sarkán álló közért, pillanatok alatt sor gyűlt föl. A fiúk meg odapörköltek a sorba: két halott maradt, az egyikük egy 10 éves kislány. A fene tudja, miért zavarta őket a sor, az is lehet, hogy az ájulásig elfáradtak a napok óta tartó feszültségtől,vagy csak jelezni akarták:ők figyelnek. November 4-e után ez az egység megbénított egy,az utcába forduló szovjet tankot. A következő tank aztán nem cicózott: az egész kupolát lelőtte a házról, és a biztonság kedvéért valamennyi környékbeli ház felső emeleteit végigsorozta.
    Akkor most Bendegúz “véreskezű”? Lehet,nem tudom. Csak annyit akartam mondani: ahol a viták eldöntését erőszak, fegyver veszi át, ott senkinek nincs “igaza”.
    És még egy káros, ártalmas közhely. Itt is sokan erényüknek vélik,hogy “sose voltak párt tagjai”, “nem politizálnak”. Az athéni demokrácia idején azokat hívták idiótáknak, akik – bár joguk lett volna erre – nem törődtek a közügyekkel,nem nyilvánítottak véleményt, vagyis “nem politizáltak”.
    Bendegúz nyilván megrémül a megátalkodottságomtól: de én ma is tagja vagyok pártnak. Annak, amelyik a legközelebb áll a szabadelvű (liberális), szocialista meggyőződésemhez. Persze nem értünk mindenben egyet, egymás között is vitázunk – úgy vélem, demokratáknál ez természetes.
    És bárhogy is gondolja Andy: ha nem lennénk pár százan, akik minden egyes hétvégén (hét éve!) mindenféle köznyilvánosságtól elzárva kiállunk a lakóhelyünk egy forgalmas pontjára, hogy (tévé, újság híján) személyesen szólítsuk meg az arra járókat – itt tényleg az idióták győznének.

  • Kedves talalom, az érzést ismerem. Én is sokáig – még tán a minap is – kötelességemnek éreztem, hogy tudásomnak és hivatásomnak megfelelően mindenkinek megpróbáljam felnyitni a szemét, akár a tudományban, akár az általam megtapasztalt politikában.

    De aztán történt egy váratlan prózai esemény: a klaviatúrám ledöglött, és fordtva esett meg velem, mint Karinthy Szabolcska MIhályával: “Volt valami Sándor, nem lehet azt bírni, nem olvastam, ‘sz nem is tudok olvasni, csak írni.”
    Szóval én csak olvasni tudtam, és nem tudtam írni.

    És akkor OLVASTAM. Az egyik témánál néhány cionista és magyarnemzeti öli egymást szavakkal a legocsmányabb módon; másutt begyöpösödött agyú, Rákosi által üldözött horthysták gyűlölik azt a kommunizmust, amit sohasem éltek át; és mindenütt másutt mindenki gyűlöl arabot, muszlimot, cigányt, liberálist és józan embert egyaránt, és az egész világ bajait tudományos kóklerek által kiagyalt fizikával és titokzatos felsőbbrendű csoportok tevékenységével magyarázza.

    Kedves talalom… ÉRVELNI?

    Mellesleg egy szakmai fórumon éppen most füstölögnek a kollegák, hogy valakik másfél milliárd forintot markoltak fel a kormánytól (vagy honnan?) a Perpetuum mobile megépítésére… Ócsó…

  • Ja, ja…
    Nem véreskezű itt senki, csak hülye.
    De engem már nem érdekel, szeretem őket és jól szórakozom rajtuk, mondd már, van még néhány év az életemből, minek bosszankodnék…

  • Valasz TALALOM soraira;

    Mindenek elott elismeresemet kell nyujtanom Talalom oszintesegeert.

    Kerdesere egyszeru valszt adhatnek azal a kerdesemmel ,hogy velne az akkori Nylaskerestes part tagait hasonloan az 1944 osszen kovetet tetteikert?
    Ertve egyeni tagokat, akik semmi kegyetlensegeket, sem gyilkossagpkat nem kovettel el a sajat kezeikkel?
    Veli hogy mindazok hasonloan a “Kollewktive bunosseg”-ben
    resztvevok lennek?
    Varom valaszat arra.

    Na most a maga, s minden eggyes “part-tag” eseteben.

    Nem maga, de a “part”, illetve az a hatalom amiket elkovetett a “part” neveben,talata maga azt tisztesseges
    kozerdeki, erkolcson alapulo tettekenek ?
    (Abba szamitva minden kenyszeri, kegytlen, e,bertelen tetteket.)

    S persze, maga nem csak hogy egy part tagja volt, de csak az “egyedulli” partnak volt tagja. S mit kovettek el a “mas-partok tagjai ellen” ?

    Hogy maga, vagy barki is csatlakozik, vagy tagja barmi partnak, lenne az Fascista erdeku, vagy Maoista, Kim-ista, vegy barmi partnak tagaja, amig mas partok is hasonlo jogi alapokon letezhetenek, az magat csupan egyenlove teszi.

    Persze a kerdes hogy mi a partjanak az eredeti celja?
    Mi erdekeket szolgal?
    Igen, tudatabn vagyunk mindannyian hogy meg Uljanov (Lenin) es Dzsugaszvili (Stalin) is a tomeges verontasaik celjat takargattak szephangzasu hazugasagokkal.
    Velhetnenk, hogy maga ma is ugyan azt a szephangzasu szloganokat ismetelik, de celjaik ismet a hatalom szerzese mindenaron, minden eszkozzel?
    Bevallana azt is ?

    Most valaszolva a maga elmlitett esetere a “kupola”-ban.

    A kerdesem onhoz ismet, hogy mi mercevel meri maga az emberi tetteket ?
    Erkolcsi, vagy csak szelsoseges politikai celjai alapjan?
    Ellenezne maig is barmi nemzet onhatarozati jogat fuggetlenne valni az idegen katonai rem-uralmak alol?

    Na lassuk mennyire lessz kepes igazan oszintenek lenni !

  • Tovabbi par szot Talalom elobbi soraira;

    Persze nem valaszolt egyetlen kerdesemre sem!!!

    De probalkozott engem “buntettek” ertelemzeseit ream forditani nem csak a “kupola” eseten, hanem hogy a Magyar nemzet 1956-oszen a nemzet es a nep fuggetlensegeert fellepet egy vilaghodito katonai hodito elnyomas ellen.

    S annak az elnyomo hatalomnak kevesebb lehetosege lett volna HA az elnyomott nemzet tagjai NEM segitette volna semmi modon.
    Igen, az egyenlo volt a Fascistak es a nyilasok eseten is. Tehat “TALALOM” sem kivetel abban.
    Sot, meg ma is hasonlo remenyeket tamogat.

    Ne mondja hogy jogtalanul vadolom !
    Ha Putin hadserege elfoglalna az orszagot, egyszeru a kerdes hogy maga melyik oldalon alna !!!

  • talalom,

    sokan nem bocsájtanak azoknak, akik elkötelezték magukat az egypárt rendszerben. Pedig ez, ha nem nagy számban, de sok esetben nem volt egyenlő a képviselt eszmével való elkötelezettséggel.

    Itt az egyik írásnál megemlítették Melitta Schiller nevét, akinek neve nekem valamiért halványan rémlett. Aztán rátaláltam itt a neten, két további névhez/személyhez volt kapcsolható: az egyik Hanna Reitsch, a másik von Stauffenberg.

    Az előbbiről annyit kell tudni, hogy “kartársa” volt, berepülő pilóta, mindketten új tervezésű repülőgépeket teszteltek a sorozatgyártásuk megkezdése előtt. Az utóbbi meg az a katonatiszt, aki kivitelezője volt a Hitler elleni robbantásos merényletnek.

    Nos, minkét hölgy tagja a náci pártnak, mindketten kapnak vaskeresztet, de egyikük se politizált, mindössze éltek és haltak a repülőgépekért és a repülésért. Légiharcokban sosem vettek részt, sokkal fontosabbak voltak a repülőgép tervezőknek, mint hogy légicsatába vezényeljék és lelövessék őket. Ennek ellenére pont Melitta Schillert lelövik a német légtérben evakuálás közben 1945. április 8-án.

    Melitta Schiller asszonyneve Melitta Schenk Gräfin von Stauffenberg volt, mivel 1937-ben feleségül ment Alexander Schenk Graf von Stauffenberg történészhez, aki testvére a Hitler elleni merénylőnek. E frigynek az az érdekessége, hogy Melitta apja zsidó családból származott, és emiatt 1936-ban elbocsátották a Luftwaffe-tól. De ez a házassága és kiváló repülővezetői képessége ismét tesztpilótát csinált belőle. S mivel nem állt vérszerinti rokoni kapcsolatban a von Stauffenberg családdal, a merénylet után sem esik bántódása, és folytatják vele az új tervezésű harci repülőgépek tesztelését a légi evakuálás közbeni lelövéséig. Sógornőjével együtt menekült egy egymotoros kétüléses sportrepülőgéppel, ami fegyvertelen volt.

    Hanna Reitsch rosszabbul járt, mert életben maradt. Ő volt Hitler elsőszámú kedvence, rengeteg propaganda fotó készült róla a diktátor társaságában, ami miatt a háború után a közvélemény elfordult tőle annak ellenére, hogy 1955-ben még vitorlázó repülésben német bajnokságot nyert. Ezután inkább a külföldet járta, ahol szinte mindenütt megállapították politikai naivitását. Hanna Reitsch ugyan soha nem politizált, de hitt a nemzeti szocializmusban, ahogyan ezt nyilatkozta a 70-es években, mint mondta: a gyémántokkal kirakott vaskeresztet, amit Hitler személyesen adott át nekem, ha tehettem, mindig örömmel hordtam.

  • Alma!Mindazonáltal nagyon élveztem hosszú vitátokat Nagy Gyulával: szerintem ilyesmire valók ezek a beszélgetések, amiket elindít egy írás,aztán ágaznak-bogaznak – sokszor új ismereteket is adnak. De mindenképpen mutatnak valamit abból, hogy milyen érdekes és sokszínű a világ, milyen nagyszerű és összetett szerkezet ebben az ember. Nem is értem, hogy egyesek miért zárják be magukat előítéleteik korlátai közé: nem veszik észre, mennyit veszítenek? Az én gondolkodásom túl racionális – földhözragadt – a fizikához és a matematikához. A számokkal nincs bajom, ma is osztok-szorzok fejben 2-3 jegyű számokat: a matekhez szükséges absztrakciós képesség azonban hiányzik belőlem. Egy ideig követem – pl. vitátokban a centrifugális és az ellenerő felfogásait, aztán arra jutottam: ok., érdekes. De mire jó ez nekünk? Nekem elfogadhatóbb, logikusabb volt a Te érvelésed, de azt is érzékeltem, hogy Nagyot nem győzted meg. Vajon miért jó neki, hogy titokzatos háttérhatalmakban, meg “ősvaskor” szerű feltételezésekben hisz? Azt tudom, látom, hogy társadalmi vezetőknek miért jó: lebéníthatják az ember cselekvőképességét, rávehetik őket mindenféle aljasságra. De miért jó egy Nagy Gyulának?
    Az ateizmusom sem attól van, hogy tudom, hogy nincs isten. Csak úgy látom, hogy a világ, az élet, és benne az ember túlságosan összetett ahhoz, hogy rábízhatnám egyetlen mindenhatóra. Úgyhogy továbbra is várom az akár hosszú hsz-eidet is: gyorsan olvasok és kíváncsi vagyok.
    Bendegúztól elnézést: neki sem tudok 2 mondatban válaszolni,kérem a türelmét.

  • Kedves talalom!
    Írod:
    Vajon miért jó, hogy titokzatos háttérhatalmakban, meg “ősvaskor” szerű feltételezésekben hisz? Azt tudom, látom, hogy társadalmi vezetőknek miért jó: lebéníthatják az ember cselekvőképességét, rávehetik őket mindenféle aljasságra. De miért jó egy Nagy Gyulának?
    _________________________________

    A titokzatos háttérhatalmak, legyenek azok szittyák, zsidók, űrlények, vagy éppen Soros – az istenfogalom változatai. Mi emberek, emlősök lévén, hosszú ivadékgondozás során válunk felnőtté, felelős emberré. Felelősnek lenni a legtöbb ember számára nem jó, sőt ijesztő állapot, mivelhogy legtöbben sohasem növünk fel teljesen. Különösen társadalmilag. Szükséges tehát feltételezni egy nagyhatalmú VALAKIT, aki gondoskodik rólunk, vagy éppen gonoszul a vesztünkre tör, és akik mellett semmiért nem vagyunk felelősek. Az ilyen hitek voltaképpen gyermetegségünk bizonyítékai. Az már csak hab a tortán, hogy a legősibb istenek mindig valamiféle biológiai ősök. Mint Nagy Gyula szittyái.

    Jó hogy vannak, hiszen feleslegessé teszik a helyzetek felelős mérlegelését, a személyes felelős döntéseket, ad abszurdum a fizikát, matematikát, kémiát és más emberi verejtékkel megszerzett tudást sem kell megértenünk, magunkévá tennünk, horrible dictu továbbfejlesztenünk és alkalmaznunk. Elég, ha az erre szakosodott szélhámosok mesevilágában élünk. Hiszen úgyis MÁSÉ a döntés lehetősége…

  • Én ezért nem haragszom senkire, mert tudom, mennyi energia és munka valóban megérteni egy matematikai tételt, vagy egy fizikai elméletet. Hát még mekkora munka kezdeni is vele valamit, különféle helyzetekre alkalmazni a tanultakat…

    Csak el vagyok egy kissé keseredve, mi lesz így a társadalomból? Ha szélhámosok uszályába kerül?

    De, mint mondtam, koros vagyok, és arra a pár évre a Világ még bizonyosan kitart… 😀

  • A politikában még nyilvánvalóbban ugyanez a helyzet.

  • Vegyük például a kommunizmust. Ez egy olyan rendszer, amit egy zseniális közgazdász tervezett meg. És persze éppen ezért voltaképpen működésképtelen volt, méghozzá úgy, hogy megjavítani sem lehetett. Az egyéni tervezés ugyanis sem társadalom, sem a biológia területén nem működőképes, folyton javítgatni kell, de attól csak egyre rosszabb lesz. Egy ennyire sok paraméteres rendszert SENKI SEM LÁTHAT ÁT.

    Mennyivel kézenfekvőbb az evolució, amely a próba-szerencse alapon változtat. Vegyük például az angol kultúrát. Tudjuk, hogy MINDENT igyekeznek változatlanul megőrizni, és eszükben sincs célszerűen átkonstruálni a világukat, még az életük apróbb, nagyobb momentumait sem. Néhány száz év alatt viszont ezzel a konzervatív hozzáállással kiizzadtak magukból egy társadalmi konstrukciót, ami egészen jól működik, kellően demokratikus és élhető. Pedig – ha belegondolunk – mennyi blődli van benne… Én úgy látom, más nyugati kultúrák a nyomukba sem jöhetnek. Mást ne mondjak, mit gondoljon az ember egy olyan társadalom élhetőségéről, ahol a rendőr, ha méltányosságból elenged is egy közlekedési bírságot, ő maga tarthat leginkább attól, hogy a kedvezményben részesült állampolgár bemegy a rendőrségre, és feljelenti? (Konkrét eset Svájcból…)

    Persze Angliát is elérte egy súlyos változás, amikor a birodalom felbomlott, és más kultúrájú egyedeket kellett befogadniuk a XX. században. De eddig ezt a sarat is keményen állták. Lehetséges, hogy nekik valóban ártalmas az európai gondolkodás átvétele, talán ezért az ösztönös brexit…

    Na, csak néhány kósza ötletemet fogalmaztam meg, nem kell komolyan venni. Játék a gondolatokkal…

  • Almási Alma
    2017 július 1
    6:29 du.Ne légy elkeseredve, már jönnek az afrikaiak, é már Angliát el is érték alaposan. Persze, nekik a múlt bűneiért kell megbűnhődniük!

  • Almási Alma A Brexit szerintem nem ösztönös volt, csak egy megtervezett zsarolás, ami nem úgy sült el, ahogy a konzervatívok akarták. Utána már elindult a lavina, Cameron lelépett, és próbál a párt jó pofát vágni a dologhoz. Közben erkölcsi mélypontra mennek le, még egy elmebeteg párttal is hajlandók lefeküdni, bár még Ők is szégyenlik. Bármi áron hatalmon maradni, ki is mondták. (Ilyet mondjuk már hallottunk). Nem véletlenül választottak ülöelnököt, a legbutábbnak tartott miniszter miniszterelnökké választásával. Most nagy a fejetlenség, és reménykednek abban, hogy majd jó lesz, mert most nagyon rossz, a társult államoknak különösen. Fogalmuk sincs a jövőről. A nacionalisták boldogok, a vállalkozok pedig bukják a pénzüket, ami tulajdonképpen a nacionalisták pénze is. Azonkívül rengeteg olyan tűzet ébresztettek fel, ami parázslot csak, oltani kellett volna, nem feléleszteni. Rég megszűnt birodalmi vágyaikat akarják újra élni, fedezet nélkül. Most abban reménykednek, hogy volt gyarmataik életben tartják Őket (USA, Canada, Ausztrália), illetve Európa kegyes lesz hozzájuk.

    Lehet, hogy jó Angliába élni, de nem tudtak idáig annyit igérni, hogy átköltözzünk “No way”. Pedig derekasan jönnek az ajánlatok, a Brexit óta kb hatszor annyi állásajánlat jön, mint előtte. Nekem különösen jobb lett volna Anglia, megúsztam volna egy hajóutat. De inkább vagyok tengeribeteg.

  • Valasz ALMASI soraira;

    Az Angolok csupan boldogtalanokka lettek hogy nemzeti onhatarozaik lehetosege atment Europaba.

    Vannak akik az “anyagi” erdekekt feltik ma, de onalloak akartak lenni ismet.
    Az ami osztokeli a Lengyeleket, Csehekt, stb. A magayr rugkapal, de fuggetlensege szoban sem jonne, amig kaphatnak valami Nemet penzt.

  • Bendeguz79 Akik a kilepest akartak, azok semmit nem kockaztattak. Az O penzuk megmarad. De a “kisemberek” tomegeinek okoznak kaoszt es tragediat, de ez az angol konzervativokat sosem erdekelte. Csak annyi van, hogy mindenki szolot akar jatszani, keruljon amibe kerul (nem neki). Magyarul, mindenki ur akar lenni a szemetdombjan, ahelyett, hogy egy eros Europat csinalnanak.

  • Llanfair, Bendeguz és többiek!
    Nem tudom, mi a jó megoldás a brexit esetében az angolok számára. Csupán arra céloztam, hogy ez is egy tipikus “társadalmi evoluciós” változás: vagy vakot, vagy hatot… És ez a módszer hosszútávn mindenképpen jobbat eredményez, mint az intelligens tervezés… Mégpedig azért, mert a társadalom annyira bonyolultan működik, hogy senki sem láthatja előre az eredményt…

  • Hát,akkor a párttagságomról, vagy általában párt-tagságról. Nekem különösebben nem hozott semmit:azt hiszem, Magyarországon egyedüli vagyok, akinek még egy Kiváló Dolgozó kitüntetése sincs,kizárólag szakmai nívódíjaim vannak. Valahogy sikerült mindig, mindenhol “ellenzékivé” válnom.
    Pedig olyan egyszerű,amiben hiszek. Úgy gondolom, hogy mi itt a Földön csak akkor élhetünk – nem jól, vagy békében, hanem egyáltalán -, ha elismerjük minden ember jogát az élethez, a méltósághoz. Ennek egyenes következménye, hogy szolidárisak vagyunk a gyengébbel, a butábbal. Ez nem jótékonyság: annak felismerése, hogy minden anyagi gazdagságba bele lehet fulladni, ha nélkülözők hada figyel minden számhoz vett falatot. Ülhetek aranyhegy tetején, ha a lábaimat ciános víz mossa, a tüdőm meg füstfelhőben fuldokol. Nekem ezt jelenti a szocialista: racionalitást,empátiát.
    Miért kell ehhez párt tagjának lenni? Mert nem vagyok sem szebb,sem gazdagabb, sem okosabb az átlagnál – így egyedül semmire sem megyek. Van felelősségem a családom, az utódaim, a népem iránt. Tehát nem bújhatok valamiféle mindenható mögé.
    Hogy egy pártban sem gondolkodik mindenki egyformán? Hát persze hogy nem. De az alapvető ügyekben egyet érthetünk.
    Bendegúz 79 pl. annyira sematikusan gondolkodik, hogy kiváló tagja lehetett volna a Rákosi vezette MDP-nek.(Én nem annak voltam tagja, lévén, gyerek voltam még akkor.) Nem szánom sértésnek – sokan vannak ilyenek, itt is. Érdekes módon leginkább a magukat jobboldalinak tételezők körében. A jobbikosok egyenesen követik a bolsevik irányvonalat De a fideszesek körében is sokan bolondjai a “többségnek” – akkor is, ha a számok ezt nem igazolják. Igaza volt annak a jobbikosnak, aki pár éve azt mondta: a magyarok 90%-a jobbikos,csak még nem tud róla. Sőt,sokan vannak a baloldalon is ilyenek. De velük érdemes vitatkozni,általában elfogadják az érveket, ahogyan a konzervatívok is.
    A mai magyarországi kormányfő erre érzett rá: szarik ő a keresztényekre, meg a zsidókra is. Sőt a “nemzet” is csak egy dallam a számára, mint a hammelni patkányfogónak: az után masírozik a legtöbb egyed,vakon és süketen. Ettől érezheti magát jelentősnek, akinek jár a királyi vár, meg pompa. Amúgy nem hiszem, hogy érdekelné a pénz. Miért érdekelné? Lakásért,kocsiért, telefonért nem kell fizetnie. Szerintem az érdekli,hogy “nagy emberek” közelében lehet,szóba állnak vele. Szerintem Clintonra, Obamára is úgy nézett volna,mint Erdoganra, ha a közelükbe kerülhet. Ez a baj vele: szemernyi tartás sincs benne.

  • talalom
    2017 július 3
    3:43 de.

    Spec a magam részéről akkor sem voltam párttag, amikor abból (középvzetőként) talán hasznom származott volna. Ma már nincs jelentősége. a gengszterváltáskor láttam, ahogy a volt pártmókusok sorra megtalálták magukban a kisgazdát és a többit.
    De tudom, hogy nem nekem szót a válaszod.

    Ezzel vitáznék. “Ez a baj vele: szemernyi tartás sincs benne.”
    Mert van benne valamilyen tartás. Mint a suttyó falubikájában.
    Sosk-sok túlkompenzált kisebbrendűségi komplexussal, és paranoid skizofréniával.

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 július 3
    3:43 de.
    Nem mindegy hogy, valaki önös karrierista érdekből lovagolta meg anno a pártot vagy meggyőződésből, hogy valaki a karrier elérése után dobta el felesleges koncként a megjátszott elveit vagy a meggyőződése változott meg önkritika és a visszásságok felismerése miatt! Ezért én feleslegesnek tartom a mentegetőzésedet, Te egy olyan fejlődésen estél át, amin SAJNOS a legtöbb begyepesedett gondolkodásu agymosott képtelen! Szerintem sem rossz a szocializmus alapgondolata, de valahogy a jó szándékot önző emberek mindig rossz irányba terelik, ezért volt idáig megvalósíthatatlan és úgy hiszem nem is lesz. Mondom mindezt kiábránduló félben levő jobboldaliként.

  • ALMASI ALMA soraira;

    Persze szeretett Marx elvtarsa nem volt nagy zseni, sem sikeres kozgazdasz. Eredelieg egy eleg sikertelen ugyved volt.

    Pesze a Rajna videki bortermelok kihasznalas az alacsony fizetesekkel a boriparban alaklmazott dolgozok esete befolyasolta gondolatainak kepzeseben.

    Marx maga a Swajci prof.Weinhaupt elveit ohajtotta tovabbi erdemekre vinni.

    De mivel hogy az eletben minden a vaslosagon, s nem elmeleteken alapszik, ugy elvenek “kifejlesztese” is nagyon sikertelen lett vilagszerte.

    A lakossag anyagi szuksegleteinek (es ohajainak is) a kieleigetese mindeg, mindenutt, minden korulmneyek kozott, csak a gazdasagi eredmenyek alapjan lehetseges.

    Elvek, azok csak elevek mindeg, az az ures blah-blah-blahk.

    Mas szoval, mas mondasok szerint; Got to have the beef, or the masses go hungry. ( A husnak ott kell lenni abban, anelkul a tomegek ehesen maradnak.)

  • TALALOM soraiabol fakado kerdesem;

    Lenn jo, vagy kepes bevallani mit talal Maga “sematikus”-nak az en velemyeim,ben ?

  • 1.Orsós félreértett: eszem ágában sincs mentegetőzni. Sőt, ma is tagja vagyok pártnak, mert kötelességem valami keveset tenni is – amennyire képes vagyok.
    2. Andy! Sose latolgattam, haszon-e vagy kár a párttagságom. 1989-ben elmentem vagy 5-6 párt alakuló-toborzó gyűlésére. Elrémültem, amit azokon láttam – kísértetek vicsorogtak egymásra: De most aztán, mi jövünk! Mindig kényesen vigyáztam arra, hogy az egzisztenciám ne függjön a pártomtól, bár természetesen ingyen dolgoztam az érdekében.
    Egyetlen dolgot kaptam “ingyen” az életemben: az 50 ezer forint értékű kárpótlási jegyet, apámék üzlete után. Nem értettem egyet a kárpótlással: tiltakoztam, aláírtam – de a “többség” nem hajlott az észszerű érvekre. Hát kivettem én is a jegyeimet. Volt kollégám, aki felháborodott, hogy a nagyapja földjei, bérháza után nem kapott kárpótlást. Aztán kiderült: az öreg még a harmincas években elkártyázta az egészet. Ez az ember azóta is sértetten dúl-fúl: kisemmizték a komcsik!!! Holott a “komcsiknak” végképp nem volt közük a kárpótláshoz.
    Erre mondom azt Bendegúz 79, hogy sémákban gondolkodsz. 1956 óta Közép-Európában is eltelt 60 év – Te meg hajtogatod a semlegességet,ami nagyobb országokban sem jön már be, mert olyan problémákkal kell szembenéznünk, amit egyetlen nemzet nem képes megoldani. Hiába vagy te független (mitől, a tényektől?) és semleges, ha a szomszédod beleönt a Tiszádba egy hegynyi ciánt, vagy elszennyezi a tengerpartodat millió tonna műanyaggal. Te “véreskezűzöl”, amikor a magyar MSZMP választásokon átadta a hatalmat: nem romboltatta le az országot,és gyilkolt meg 1 millió embert.

  • VSALASZ TALALOM soraira;

    Hat, velne hogy en “semakban gondolkodok” mert a legalapvatobb emberi elvet a kovetkeztetesek alapjan velem.

    Ketsegtelenul maga a Kommunista eszmekhez kototte eletet.
    Az ketsegtelenul elonyos volt annak idejen akik azt a szekeret toltak, de persze azon utaztak is.

    S vannak meg ma is akik meglatasa hogy az annak idejen kudarcokat vallott vilagszerete, csupan mert nem ok akik uralatak azt. S ha megegyszer lehetosegeik lehetne, talan valami el-nem-kepzelt okok miatt ok ma sikerre vihetnek.

    Hat az am egy ugyan ojjan elkepzelt amlomdozas mint az volt mindeg az elso perctol.
    S normalis gondolkodassal azt barki lathatja ma is vilagszerte. Persze azok maig is mind a propagandajuk ellenere, csak az eroszak lehetosegeit ohajtjak alkalmazni ismet a hataloszerzesere.

    Allitasa soraia szerint, hogy a maga partja, ill. eszmeiknek az alaklmazasa;

    “…nem rombolta le az orszagot es nem gyilkolt meg 1 milliot…”

    Az on altal elkepzelt es gyakorlott modszer eljesen tonkre tette az orszagot. Kozgazdasagat, elrabolt mindent mindenkitol. Az emeberi eletet semmibe vettek. Nem tudom a pontos szamaikat az altaluk meggyilkoltaknak, de igen sokat gyilkolatak meg csupan politikai celokbol.

    Megsemmisitettek a nemzet onallosagat. A lakossag erkolcsi nivojat. Megsemmisitettek meg az emberek remnyeit is a totalis diktaruraikkal.
    Azt erte el a maga eszmeinek kovetese.

    Na de kerem arulja el nekunk, mit lat maga elitelendonek
    abban a felfogasban hogy mivel minden emberi leny egyenloen teremtettet, mindeniknek egyenlo es elzalogosithatatlan joga lehetne a sajat eletet, gondolkodasat, tevekenysegeit, lehetosegeit, sot meg ambicioi es tevekenysegevel elert tulajdonat is a sajat onallo hatarozata altal donteni-el, s hogy kovethesse azt amint minden emberi leny (barki is lenne)amint azt sajatmaga jonak latna es ohajtana ???

    S hasonloan a kollektive ertelemeben, miert ne lehetne a tomegeknek, nemzetisegu csoportokanak joga nemzeti onhatarozataikat donteni es kovetni ???

    Lenne ara egy ertelmes es erkolcson* alapult valassza ?

    (* NE ertelmezze “erkolcsnek” a diktaturas ,embertelen tiszteseget semmibe vevo hatalom celu ideologiakat! )

  • Valasz TALOM megjegyzesere a SEMLEGESSEG ertelmeben.

    Csopp kis Swajc, sikeresen meguszta mind a tomeges verontasokat a SEMLEGESEGUK-kel az elmilt 400 even at.

    Nem volt az jobb, sikeresebb, s ugyszintan erkolcsosebb mint pl. a Magyaroszag esete, minden tomegverontasokban reszvenni ,s milliok eletet pusztitani?

    Talan azert ellenzik maguk meg ma is a “semlegesseget” ?

    A vilag allandoan valtozik, sot percenkent, s nem csak az elmult 60 evben.
    De az emberi termeszet,ohajok, szuksegletek az mard allandonak.

    Persze hogy vannak nagyhatalmu orszagok melyek manapsag a mult-idok szerinti hatalomvagyaikat kovetik ma is.

    S mint az orok multban is, hasonloan a jovoben is a hatalom vagy a masok folott ismet azon modra vezet, amit az volt kovetve a multban mindeg.

    Sajnos ma, hatalmasabb gazdasagi erok mogotte, s hatalmasabb vagyak es celok ami azt ma is uralja.

    Nemetorszag gazdasagi erdekei, s hasonloan minden gazdasagi nagyhatalom erdekei a tovabbi gazdasagi hatalom terjesztese.
    Hasonloan minden iparilag elorehaladt tarsadalomnak az elso let-erdeke a PIAC, a nyersanyag es a termelo munkas.

    Az elso ketto ami kenyszeritette Nematorszagot ket vilag-haboruba a multban.
    Manapsag az olcsomunkaero is egy szukseglet.
    S Nemetorszag ismet Europa gazdasagi nagy-hatalma.
    Celjai es erdekei nem valtozott, de szukseges az olcso munkaero is ma.
    Azert ma az “egysegesnek nevezett”, az EU cime alatt,
    es a “piac” erdekei ismet keletfele kacsingat.

    Mint Uljanov (Lenin)elvtarsa irta meg regen,hogy a haboruk mindeg a vilagbefolyosalasainak erdekeben tortenik. Az iagaz am ! Sot meg Ferenc papa is elismeri , s mint a szuletesnapi torta szeletelesehez hasonlitotta.

    Vajon mit vel maga, s barki mas is, a jelen helyzetben, a mai fegyverekkel, s a jelen gazdasagi hatalom vagyakkal levo erok ( US, EU, Russia, Kina, Eszak Korea, Iran,a muzlim nemzetek osszessegei es a szelsosegesek) mi mennyisegu aldozatkat hozhat na ma ?

    S mibol velne hogy a mult nem lenne megismetelve az emberiseg alatal ? (mint az mindeg volt megismetelve)

  • Sajnálom, kedves Bendegúz79,hogy csak a hazug sémák ismétlésére talált alkalmat. Egyébként nem kommunista,hanem szabadelvű szocialista a felfogásom.

  • talalom
    2017 július 4
    3:34 de.

    Nem azt írtam, hogy hasznod volt belőle 🙂
    Hanem azt, hogy sosem voltam párt tagja. Egyiké sem.
    Az MSZMP-nek azért, mert nem tudtam volna őszintén támogatni. A későbbiek meg…., hagyjuk.
    A kárpótlás egy baromság volt.
    Nagymamám, aki családjának elvették mindenét, és dédnagyapám a kitelepítés során halt meg, azt mondta akkor: elég lett volna, ha egy őszinte hangú levelet küldenek és benne egy bocsánatkérést.

  • TALALOM July 2 soraira BODA MARCSIhoz;

    Elobbiekben, velem oszinten irta, hogy a Kommunista partnak tagja es elvbeli tamogatoja volt. Amit ma is folytata, talan mas nevet alklamazva ma.

    Ma irta hogy a “szocialiasta” (lehetne az “nemzeti socialista” vagy “International socialista”) mind ket esetekben azok alapelvei alapjan onnek NEM lehet semmi joga a Boda Marcsihoz irott jogok gyakorlasaban.

    Az teljes ellentmondas, inkabb nyilt- hazugsag lenne. Semmi mas.

  • TALALOM Jul 5-i soraira;

    Hat igazi Kommunista modjan “hazugsagok_nak es “semak”-nak nevezte valaszomat.

    De nem valaszolt, nem volt kepes megnevezni mi volt a “semak” es mit “hazud”tam ?

    Maga nyilvanosan tette azt, jogom magatol megkovetelni tisztan megjelolni azokat pontosan.

    Maskulomben kovetelem boxsanat kereset, ha azt nem lenne kepes megnevezni.

  • Bendeguz79 Találom soha nem volt a kommunista párt tagja. Sosem írt ilyet. A szocialista pártba lépett be, de nem hiszem, hogy köteles neked számot adni róla. Már zaklatás amit művelsz vele, sem erkölcsi, sem jogi alapod nincs rá. Mit akarsz Te itt, vérbíróságot? Keressél már magadnak más alanyt, tudok neked itt ajánlani néhány forumtársat, aki hamar a helyedre tesz, nem olyan szelid mint Találom, ne élj vissza visszafogottságával.
    Nem tudom, Te ki vagy, de Találom minden tiszteletet megérdemel, mert Ő legalább hűséges az elveihez, és nem forgatja a köpönyegét.
    Már akkor kellett volna Téged elküldeni a francba, mikor véreskezűnek nevezted! Vegyél már vissza! Találom és Boda között van 100 IQ, és egy egész embernyi különbség. Nem védenced javára.

  • Köszönöm Llanfair. DE úgy érzem, nem szelíd vagyok, hanem kíváncsi.
    Itt van pl. Bendegúz, akitől eszem ágában sincs bocsánatot kérni, ugyanis nem sértettem meg: nem azt írtam, hogy hazudik, hanem azt, hogy hazug sémákat ismételget. Bodára csak annyiban utalok néha, hogy sokan gondolkodnak hasonlóan. Amire az öntödékben azt szokták mondani: alul sima, felül egyenes, de nagyon jó meló: nyomja a súlyt meg a százalékot. Ez volt a féktuskó. De július 2-án nem is írtam, nem tudom, mi lehet Bendegúz baja.
    Nézzük a hazug sémákat.
    Bendegúz szerint mindenki kommunista, aki nem azt gondolja, amit Ő.
    Hogy ő mit gondol, azt elég nehéz kihámozni. Mert egyrészt ostorozza a “kommunistákat”, másrészt meg olyan echte “komcsi” dumákat ereszt meg a hatalomról, meg a gazdasági érdekről, hogy minden vulgármarxista megnyalná a tíz ujját.
    A leghazugabb, és legkártékonyabb az Európai Unió állandó becsmérlése. Valami miatt nagyon beakadt neki Németország, mert sose felejti el gyalázni. Hiába írod neki,hogy speciel Németország évente ezermilliárdokat AD (nem kölcsön,ingyen), hogy az EU szegényebb népei is megkapaszkodjanak – meg se hallja. Csak hajtogatja, hogy a PIAC, meg az olcsó munkaerő – mint egy ötvenes évekbeli Ludas Matyi.
    Hazug és kártékony séma, hogy a hatalom és az érdek eredendően gonosz, önző és aljas. (Ez többeknek is szól,pl.Orsósnak.) Rajtunk múlik,hogy mit engedünk meg a hatalomnak:csak az ellenőrizetlen,korlátlan hatalom ön-és közveszélyes. A kedvenc magyar mondásom, hogy: a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve. Az ember hajlandó pusztán jószándékból elképesztő gaztetteket elkövetni.
    A szolidaritás – ami a szocialista eszme alapköve -, nem nyálas jótékonykodás. Annak az ÉRDEKNEK a felismerése, hogy a társadalomnak ez az egyetlen hatékony eszköze a káosz és az erőszak ellen.

  • Elnézést, ezt a szolidaritás dolgot kicsit részletezném. Van a katolikusok Márton nevű szentjének egy példázata, ami szerint Márton odaadta a köpenye FELÉT egy fagyoskodó koldusnak. Mert olyan jószívű volt? Jószívű IS – gondolom. De ÉRDEKE is volt, hogy odaadja a köpeny felét, mert, ha a koldus rátámad, elveszi az egészet, és akkor ő fagyhat meg.
    A példázatból persze adódik a következő kérdés: miért van az egyiknek egész ruhatára, a másiknak meg annyi se, hogy megvédje a fagytól? (Na, erre mondta nekem gyerekkoromban a hittanórán a pap, hogy isten tudja, hogy mit csinál, és szereti a szegényeket, nem szabad kérdezősködni a szándékai felől. Nem voltam vele kisegítve.)

  • Orsós Elemér

    talalom
    2017 július 5
    9:14 du.

    “Hazug és kártékony séma, hogy a hatalom és az érdek eredendően gonosz, önző és aljas. (Ez többeknek is szól,pl.Orsósnak.)”

    Ezt én, így, általánosítva soha nem írtam le, de konkrét esetre hivatkozva igen, mondjuk a rendszerváltás körüli mizériáknál. Ne általánosítsunk ex catedra, mert az kizárja a kivételeket, amik nagy ritkán, de azért előfordulnak!

  • LIANFAIR soraira.

    Talalom onmaga irta nitten hogy tagja volt es mai sis tagja az u.n talan Szocilaista Munkas vagy Dolgozok Partjanak.

    Az a Marxiizmus es Leninizmus eszmeinek alapjan es annak eleinek a terjesztesevel, es azon elvek alapjan lkevo allamhatalom metermtesere eskudtek meg Uljanov (Lenin) holt-teste mellett.
    Na ha az nem Kommunista, barmi nevet is alaklmaznanak, akkor javaslom menjen vitaba Talalom-al.

    Nem tudom honnan veszi allitasainak az alpjait, de soha nem vadoltam semmivel. Fokent nem hogy veres-kezu lenne.

    Mivel tagja es talogatoja volt a rendszernek amely kovetet el rengeteg embertelen es kegyetlen tetteket sok magyar ember ellen, mint part-tag, annak tetteiben elvileg eloserkentojeve volt. Mint a Kollective felelosegben, talalom is reszsse volt annak.
    Hasonloan, Horthy sem kovetet el buntetteket sajat kezeivel, de reszsse volt a hatarozatainak a kovetkezmenyeiben.

    S “talalom” ketsegtelenul (sajat sorai szerint, mint irta hogy a TV, radio hirdetesek hianyaban osztogatja a part propaganda cedulait az utca sarkon) poartja ma is ugyan azon elveket es celokat kovet. Annak elosegiytesere valalkozott.

    Sot, nem hogy “talalom” valsztotta volna a partot, hanem a “part” valasztotta ot. (talalomot).

    Persze ma torvenyes es vedett joga barmi partnak eloserkentoje lenni. Meg oly partnak is amely celja azt megtagadni masoknak. Amint partja azt is tette fel-evszazadon at masoknak.

    “Talalom” sorai ma is “..rajtunk mulik hogy mit engedunk meg…”…” hazug…”, “..alajas..” , “..gonosz es kartekony…” a szamomra cimezett sorai is ma.

    Nem a “talaom” sajat bizonyitasa abban, hogy ma is ohajtana masok alapveto emberi jogait megtagadni ismet ? Ha lehetosege lenne, s magat is nevezi abban mint jovendobeli resztvevot.

    Jogosan kovetkeztetheto hogy aki ma az itten irott es kozolt szavaik-lapjan itelve, ma is, ha lehetosegeik jonne, talan ugyan azt tennek amit Samuelli, es kb. 200 tarsai, akik az utcakon akasztottak fel barkit is akit “ellensegnek” veltek, barmi elkepzelheto bizonyitekok nelkul.
    S vajon mit kovetne el HA a jovoben az Andrasi ut 60-anak a parncsnokava lenne kijelolve?
    Velhetne barki is, nem ugyan azt tenne amit a mutban elkovettek ottan?
    Ha “huseges az elvehez”.

    Na ez nem vadolasom, csak normalis alapveto koveteztetesem a “talalom” sajat irott szavaik alapjan.
    Tagadhatna azt ? Vagy velhetne azt “hazuhgsag”-nak ?

    Azok a “talalom” sajat szavai. Tehat hol az en altalam tett valotlan allitasaim.
    Mi hazugsagot talal az en soraimban? Mi a “gonosz’-sag abban? Mi az “aljas”-sag abban?

    “Verbirosag”-nak nevezte maga az en meglatasaimat.
    De feljtette es celzatosan kihagyta hogy kik voltak a eredeti es valosasahbeli “verbirak”.

    Remelnem hogy a jovoben a valotlan ragalmaik hianyaban lenne kepes csupan aletezoket es valosagokat irni reagalasaikban.

  • Valaszom TALALOM soraira.
    De a fenti LIANFAIR-hez cimezett soraimat remelve TALALOM is olvassa.

    Allitasi teljesen valotlanok, s nem hinnem el ,hogy az a maga ertelmezesei alapjan nyerte soraimbol.
    Csupan celzott rosszindulatabol eredhetok mind.

    Az allitasa hogy en “mindekit Kommunistanak vel”-ek, aki nem ugy gondolkodik mint en.
    Idezze azt !!! Ha tudna.

    Azert mert meglatasom hogy minden emberi leny egyenloen teremtetett, s lete alapjan felhatalmazva bizonyos elzalogosithatatlan jogokkal, kozottuk az elet, szabadsag es boldogulasuknak az elerese.

    Az maganak es elvtarsainak “hazug sema”.

    Ha ellenzi azt hogy az EU nem egy demokratikus alapokon letezo europai Nemzetek Szovetsege, hat szukseges hogy maga olvassa az EU alap-szerkezetet, mukodeseinek szervezetet. S ha talana meg az Alkotmanyukat !

    Valotlannak veli hogy Nemetorszag gazdasagi erdekeiknek celjabol ket (2) vilaghaborut kezdett. Maga csak alapveto tenyeket tagad !

    Hogy Nemtorszag ma nem Europa gazdasagi nagyhatalma ismet, s gazdasagi erdekei ma is valtozatlanok.
    Mimt minden gazdasgi nagyhatalmaknak a piac az elso let-lehetosege.
    Masodik a nyersanyag, iparat mukodtetni. S manapsag, nemtorszag erdeke az olcso munka-ero. Mint a keleteuropaiak es a Kozel-keletiek ,meg afrikaiak,stb.

    S tagadna hogy ma is ,Nemetorszag keltfele csikkangat, mint Hitler. A keleti orszagok a piacai, es a nyersanyag meg olcso munkaero forrasa.
    Miert lett a baj Ukrajnaban? Miert baj az Orosszal? Stb.

    Maga elhiszi hogy Frau Merkel milliokat, billiokat ad barkinek is joszivusegebol???

    Hogy nem letezik annak semmi erdeke?
    Hogy nem amodon kotelezi le azokat ?
    Mint az alma, vagy a saragrepa mutogatasa az oszvernek !

    Nem latja mi tortenik ma az Angolok kilepesevel ?

    Az angolok onallosagaukat adtak fel a gazdasagi lehetosegek igereteiert.
    Ma a fenyegetesek es buntetesek allando emlegeteseit kapjak. csupan mert onalloak ahajtanak lenni mint voltak mielott az EU tagja lettek.

  • Bendeguz79 Nem óhajtok erről beszélgetni. Megírtam amit gondoltam, nem érdekel még a válasza sem. Tartom, alávalóság amit Találomnak írt. Bocsánatkéréssel tartozik, de nem nekem.

  • Valasz LIANFAIR soraira;

    “.. errol nem akar beszelgetni..”

    Maga sorolta vadait, arra csupan reagaltam tagadhatatlan tenyekre emlekeztetve.
    Az talan onerzetet talalta el. S nem kepes azokra meg emlkezni sem.
    Talan almaban latja mind azokat akik szeretett partjanak aldozatai voltak. Mind akiket tonkre tettek, meghurcoltak, kinoztak es eltuntettek. Ugy a Szalasi es Rakosi fele modszereikkel.

    Maga elvtarsa cimzett engem mint “GONOSZ”, “ALJAS…”, “..HAZUG…” egyen. S most bocsanatot kovetel?!
    Maguk tartoznak tobbel mint csak bocsanat keresel partuk minden aldozataikanak.

  • Hát, nem nagyon van mit kezdeni azzal, akinek halványlila segédfogalma sincs arról, hogy mi a különbség Marx és Lenin eszmerendszere között, és még mindig az Andrássy út 60-ról delirál, ami egyébként a pályafutását nyilasházként kezdte. (Talán ezért is hajtogatnak jobbosok lenini eszméket, mert nem tudják, honnan származnak.)
    Nem tartok igényt senki bocsánatkérésére, főként nem olyan szellemileg alultápláltakéra, mint Bendegúz. Akinek szemmel láthatólag gőze nincs, mi történt-történik körülötte.
    Egyébként ha az MSZMP akarta volna, 1989-ben játszhatott volna pár hónapig “vérbíróságot”. A hadsereg és a rendőrség mellett jelentős létszámú munkásőrség is volt. De ami a legfontosabb: a nagy többségnek nem volt baja a Kádár-rendszerrel. Sőt, ma is erős a nosztalgia az állami feudálszocializmus iránt – ezen épül a Párt (a néhai fiatal demokraták szövetsége) mai többsége is. Alaposan megszórva a sovinizmus, irredentizmus mérgével.
    1994-ben a szocialista párt 51%-ot szerzett, ami a szabaddemokratákkal együtt 72% volt. De nem élt vissza a kétharmaddal. Pl. az Alkotmány módosítását négyötödös többséghez kötötte: ezért írt teljesen újat, más néven a mostani Párt. Mert azt nem szögezték le, hogy az alkotmánynak közmegegyezésen kell/ene alapulnia.Így lett alaptörvénynek nevezett kívánságlista, amit eddig hétszer kellett módosítani, és még így is lépten-nyomon elfogad a mai parlamenti többség ezt sértő törvényeket. Főként a személyiségi, egyéni jogok korlátozásában járnak élen, ami Bendegúznak állítólag oly fontos.
    Persze egyszerűbb komcsizni, sorosozni, véreskezűzni.
    Nem tudom, hogy mi tudna rávenni, hogy felemeljek egy szívlapátot bárkire is – de remélem, ha fizikai inzultus érne, azért nem hagynám magam. (Futni meg már nem nagyon tudok.)

  • Valasz TALALOM soraira a SZOLIDARITAS ugyen.

    A Szolidaritas az egyetertest jelenti, barmi alany is lehetne a kerdes.
    Mint volt a Lengyelek Solidasknosk mozgalma a nemzeti fuggetlenseguk es honfitarsaik egyeni szabadsagaert.

    A “Talalom” altal emliette papnak a valaszar ,merek fogadni hogy a bibliai fiatal rabbi (Jezus) szavait idezte neki ; “Akinek van ket kabatja, adja az eggyiket annak akinek nincsen egy sem.”
    Az az emberi testverieseg elve.

    Csak gondolkodjon egy percig, mi ertelme lenne fel-kabatot adni barkinek is, s felkabattal maradni ?
    Az az Uljanov-Dzsugaszvili-Mao-Kim-Castro fele otletek es tettek eredmenye volt.
    Tehat nagyon mas mint amit TALALOM allitott.

  • TALALOM valaszara, Bendeguzhoz irt soraira;

    En valaszoltam a maga gyanusitasaira, amint engem “HAZUG”, “ALJAS” , es “GPNOSZ” egyennek nevezett soraiban.

    Reagalasomban, es tisztesseges hanggal es modorral ismteleve kertem a ragalmainak celjait, vagy okait ,megadni.

    Tehat most nekem minden jogom leheto, legalabb is amaga elvei es egyeni magatratasa alapjan most magat nevezni ugyan azon jelzokkel amit maga vadolt engem ,hogy’ “HAZUG”, “ALJAS”, “GONOSZ” !

    Azt persze ismetelten keptelen, vaft jellemtelen volt valszt adnimegadni.
    Csupan kerdore veszi tudatomat az Uljanov (Lenin) es Marx kulombozo erteelemiket ,s azon elkpzelesek eredetet.

    Ha TALALOM nem tanulta volna a part-iskolan, de mind az a Swajci prophessor Weushaupt agyabol eredt.
    Majd kesobb Robspiere es Dalton hasznaltak azt a sok emberi-lefejezesek indokanak.
    Hasonloan mint TALALOM tobbi hosei is mind az ismert tomeggyilkosok altal.

  • Jaj! Mi köze van Uljanovnak, Sztálinnak, Maonak, Kim Ir Szennek vagy Castronak a szolidaritáshoz? Nem is mondtak ilyesmit: proletárdiktatúrát építettek.

  • TALALOM bevallasara;

    Tehat maga a ” kapitalizmus csitajabol” erdett?!

    Karpotlast kapott elodei kapitalista kixaakmanyolo, verszivo teteiert.
    Mifele kommunista, bocsanat “Szovialista” maga ?

  • TALALOM megjegyzeseire;

    Engem vadol tamogatni az egyeni jogok korlatozasaert ?!

    Almodozik maga ?

    180 fokkal pont az ellenkezojet predikalom allandoan !

    Nem olvassa, vagy nem erti meg amit olvas soraimban ?

    S hogy elvtarsai, a “Szocialista” nev alatt 51%-ot kaptak az 1994-i valasztasokon.
    Hat nem ugy sikereskedett az “EJJEL-NAPPAL HAZUDO elvtarsa PM lenni ?

    S vajon miert nem ohajtotta a lakossag tovabbi allando hazudozasaikat ?

  • TALALOM kerdezte;

    Mi koze ahoz Uljanov (Lenin) Stalin, Mao, Kim, Castro, etc-aknak ?

    Mind ugyan azt a hoditasi elvet, modszereket, eszkozoket s fokent ugyan azon modu kegyetelensegeket alkalmztak es alkalmaznak ma is hatalmuk feltartasaiar a nep megtagadott hatarozatai ellenere.

    De hogy valaszoljak reszletesebben maganak, az amit maga velt “szocialaista” eszmainek.
    Persze nem volt soha semmi kulombseg a “nemzeti” mint a “nemzetkozi szocializmus” kozott.
    Ugyan azt az elevet, modszereket, es vilaghodito-celokat kovettek.

    Csuppan hogy a “nemzeti szocialistak” a szegeny nemet ipari es mezogazdasagi ferfiakat haszanlatak agyu-toltelekeikne”.

    Amig a “nemzetkozi szocialistak” a semmitlen fiatal kolhozistakat” meg a rizs-foldek szolgait hasznlatk agyu-toltelekeiknek.

    Na mondja mi volt valoban a kulombseg?

    Kiket celoznak maguk majd hasznalni agyu-toltelekeiknek ?

    Varjuk a valaszat !!!!

  • TA:LALOM mai (July 7 -i soraban bevalotta hogy a Kadar-fele szocializmussa egy igazi “ALLAMFEUDALIZMUS” volt lenyegeben.

    Persze, az elvtarsak voltak a mindenhato “nemes-urak” , a dolfozok meg a “jobbagyak”. Jol bevalotta Talalom.

    Eltekintve hogy elvileg a Szocializmisa “ALLAM-KAPITALIZMUS”. De a kulombseg csa a kifejezesek valtozatai.
    A lenyeg es a valosag valtozatlan.

    Orulok a bevallassanak TALALOM. Kezd maga tanulni !

  • A “kommunizmus” elleni propagandaszövegek, úgy látszik, jól működnek. A témában tombol a butaság, különösen azok között, akik nem is éltek a “kommunista” világban.

    De hát mit várunk azoktól, akik szerint “Newton elmélete megbukott”, a Föld közepe pedig üres…:D

  • ALMASI ALMA 2017 July 7 ,8;45 pm. soraira;

    Irta;” A kommunizmus elleni propagandaszovegek,ugy latszik,jol mennek.”

    A valaosag emlekeztetese NEM propaganda. S ha az lehetett volna, MIERT nem CAFOLTA tenyekkel ?

    Meg TALALOM elvtarsa is csupan azt volt kepes hatalmanak tettekent elismerni soraiban;

    ” az MSZP a valaszatsokon atadta a hatalmat es nem rombolt le az orszagot nem gyilkolt meg 1 millio embert.” (July 4.3;34 d.e. soraiban)
    Persze hogy 1989-ben a magyarok elso lehetosegukre kiruktak oket.
    TALALOM elvtarsa szerint igazan jo szivukek voltak,hogy “nem pusztitottak el az orszagot s nem oltek meg 1 millio embert..”

    Persze el pusztitotak az orszagot 1945-tol. S sokakat gyilkoltak meg. Meg ha nem is pontosan 1 milliot.
    Kommunism (nemzetkozi socializm), nem kevesebb mint 94-100 milliokat gyilkolt meg vilahszerete.

    Javaslom az adatokat ; http;//en.Wikipedia.org/wiki/Mass_killings_under_Communism

    Meg a nemzetisocialism (nazi) meggyilkoltai 28 millio.

    TALALOM hivatkozott soraiban “termeszetes torvenyek”-re.
    De maga irta; ” De hat mit varunk azoktok akik szerint Newton elmelete megbukott, a Fold kozepe meg ures…”

    Azert emlekeztettem a Newton almajara. Kerdezve ,hogy az alma miert esik az alam fa ala? Miert nem masfele, mas iranyokban, smiert nem nagy sebbeseggel. Tudja azt maga?

    Ha nem emlekezne Phisika 101-ra, a harmadik elemibol, talan tudna ,hogy minden fizikai tett/esemeny mindeg valami fizikai ero hatasanak az eredmenyekent tortenik.

    Mint a Fold gravitacioja, s nem mas nem-letezo ero hatasara mas iranyba.

    De mi volt az a phizikai ero/hatas ami okzta a fizikai tettet/esemenyt, az u.n. NAGY BUM-ot? (Big Bang-et ???

    Mi valaszt ad arra atheista hituk? Probalna a valaszt?

    ” A temaban tombol a butasag…”

    Mirt nem adta az adatokat ami maga szerint nem lenne “butasag” ?

    “..kulonosen azok kozott akik nem, is eltek a kommunista vilagban…”

    Sajnos eltem ottan abban, ill. annak kegyetlensegei alatt. De NEM neveznem azt “vilag”-nak soha.

  • Bendegúz! Nem az Ön hmmmm, kissé következetlen beszédének hatására jöttem rá mindenféle egypárt rendszer – centrális erőtér – lényegére,és nem is most. A hetvenes évek második felében, amikorra kiderült: a gazdasági reform nem hoz átütő eredményt. Sokat vitáztunk akkoriban, kerestük az okokat. Pontosan emiatt tartom kártékonynak a mai magyarországi kormány tevékenységét: teljes erővel nyom vissza minket a mocsárba. Ehhez pedig alantas, hazug eszközöket is bevet.

  • “Azert emlekeztettem a Newton almajara. Kerdezve ,hogy az alma miert esik az alam fa ala? Miert nem masfele, mas iranyokban, smiert nem nagy sebbeseggel. Tudja azt maga?”

    😀 😀

    Nehéz az én sorsom. Gimnáziumban én voltam a legjobb matekos és fizikus. Elvégeztem a kutató-fizikus szakot az egyetemen. 40 évet ledolgoztam egy fizikai kutató intézetben. Sehol sem volt baj a fizikatudásommal. Elismeréssel voltak a fizikatudásom és kutatási tevékenységem iránt a dubnai intézetben, és a genfi CERN-ben. Már-már azt hittem, tudom a fizikát.

    De most jön maga, kedves Bendegúz (na meg Nagy Gyula is, pláne!!!) És kiderült, hogy magukhoz képest hülye vagyok a fizikában… Bizony-bizony, ha nem jövök ide a KMH lapjaira, hülyén is halok meg. De szerencsére itt találkoztunk, és föl lettem világíostva.

    És, ha már a fizikával így jártam, merek én érveket felhozni a létező kommunizmus mellett? Amikor maguk itt vannak, hogy a tutit megmondják? 😀 😀 😀

    Komolyra fordítva a szót: lehet itt valakivel kölcsönös tisztelettel beszélgetni bármiről? Nézzen magába, kedves Bendegúz!

  • Ami a BigBang-et illeti, elmondtam, hogy a fizika nem tudja az okát. Attól azonban maga sem tud többet, hogy azt mondja, Isten csinálta. Egyrészt mert maga semmit sem tud istenről, miféle erőket használ, és hogyan közvetíti azokat? Másrészt mert a BigBang nincs benne a Bibliában. De Nagy Gyula is hiába állítja, hogy a titokzatos felsőbb szittya hatalmakat kell a BigBang mögött keresni, sajnos ezt ő sem tudja semmivel sem alátámasztani – na jó, legfeljebb azzal, hogy a Föld beül üres, de van középen legbelül egy másik Föld, amelyik sokkal nagyobb, mint ez a külső…

    Szóval szerényebben, kedveseim!

  • Bendeguz79 (Talalomnak)
    “Reagalasomban, es tisztesseges hanggal es modorral ismteleve kertem a ragalmainak celjait, vagy okait ,megadni.”

    Valószínűleg nem tanulmányoztam (és nem is fogom) azzal az elmélyültséggel a Bendeguz79
    által iderondított firkálmányokat, hogy tisztességes hangnak és modornak a leghaloványabb nyomait, maradványait észlelhettem volna azokban.
    Emiatt mostantól nem olvasom a firkálmányait még kevésbé reagálok azokra. Bármennyire is sértő, annak tekintem a szerzőjüket ami.

  • ALMASI ALMA 2017,July 8. 4;01 pm soraira;

    Sajnalom Kedves Almasi, hogy nagy osszekalmajkaba sodorta onmagat.

    En azt a sorokat TALALOM-hoz irtam, valaszomban, amikor az alapveti fizikai torvenyeket dobta be a “szocialista” elveinek megvitazasan.

    Tehat maga nagyon tevesen reagalt, ill. cimezte valaszat.

    Ugyszinten emlekszem kivalloan amint a multban mar tobbszor kijelentette hogy FIZIKUS volt es kulombozo fizikai kserletezesekebn vett reszt mint hivatasa.

    Remelem lessz majd a jovoben figyelemsebb hogy kinek es miert dobja reagalasait.

  • TALALOM 2017, July 8,10;26 pm soraira;

    Sajnalom hogy maga “kovetkeztetetlen”-nek veli az adatokat amikre altalanosan hivatkozom.
    Talan mert maga nem koveti azokat, s fokent hogy NEM kovetkeztet.

    Persze barmenyit is vitaztak, erveltek, kerestek vagy ohajtottak volna a gazdasag elolenditeset ,az kudarcokat vallott vilagszerete a maguk “szocialaita”kenyszeritett, kozponti hatalom altali probalkozasok.

    Az emberiseg elolendulesei csupan a szabad-lehetoseg alkalmaval sikereskedett vilagszerte mindeg.
    Mehet azt elemzni vissza barlanglakok ideeig is.
    Csupan az emberi, s az az emberiseg osszessegei alatli otletek, probalkozasok, kezdemnyezesek ,kepessegeik es ambiciol alapjan fejlodott s haladt a jobbra.

    Ami persze a szabad-versenyges, az egyediulli elomzditoja , s az mindenki erdekeit, eletet elolenditi.
    S az senki jogait NEM korlatozza, nem tagadja egyeni szabadsagaikat.
    Meg a Szoviet elvtasai is rajottek arra.

    Persze ma sokan ellenzik azt mert az ad lehetoseget mindenkinek. s nem az allamhatolom uralamat bejegezte szentte.
    Az az u.n.”kapitalista’ rendszer, mert az alap-toke, ill a kezdemnyezes koltsege az inditoja annak.

    Maguk csak az ALLAM-KAPITALIZMUS-t velik elfogadhatonak.
    De arra soha nem tudtak logikus valaszt adni hogy vajon MIERT ?!

  • ALMASI ALMA az allitolagos fizikus 2017,Jul 8,4;11 irta;

    ” ..a Fold belul ures, de van kozepen legbelul egy masik Fold, amelyik sokkal nagyobb, mint a kulso.”

    Talan maga ottan el :))

    Velhetnenk ,hogy “fizikus” kepzetseget igyekszik ezzel a fenti megjegyzesevel bizonyitani ?!

    Ami a “Biblia” es “Isten” megjegyzesekre vonatkozo hivatkozasait tette, kenytelen vagyok, annak alapjan, kerdore tenni, hogy mit velne mi is az az “ISTEN” ? a maga ertelmezese alapjan??

    De kerdeseim volt mar tobbszor itt a KMH lap soraiban, s maga HA allitolag igazan fizikus mint mar tobbszor irta,
    hogy mi lehetet volna az eredete annak az eronek ami okozta az allitolagos BIG BANG-et? (Nagy Robbanast).

    En eleg jol emlekszem szgeny Miko Imre, elemi iskolai tanitomra, hogy MINDEN FIZIKAI TETT/esemeny, CSUPAN CSAK FIZIKAI EROK/hatalomak altal OKOZVA.(Fisics 101)

    Semmi mas lehetoseg, mint “csodak” nem letezhetok !!!

    Maig, tudomany 10 fizikai erot nevez meg (amik barmi fizikai esemenyek/lehetosegek/tortentek okozi lehet).
    De maig csupan negyet (4) amit tudomany kepes vcolt bizonyitani.

    Tehat HA lenne valasza a fenti kerdesemre, amit mar az elobbiekben tobbszor tettem fel itten, boldogan olvasom, s ha leheto.

    Hasonloan megjegyzese ,hogy a;
    ” ..Bg Bang nincs benne a Bibliaban…”

    A BIG BANG szot nem talalja, az igaz.
    De ha olvasna Mozes sorait , Bereshit 1;1 (Genesys 1;1) az mint a KAOSZBOL letrehozva a vilagegyetemet. Velnem az talan a “KEZDETBEN” szoval jelezve magyarul.

    S hogyan magyarazak a BIG BABG folyamatat a tudomanyos levek alapjain?
    Van valassza barmely kerdesemre is ?

  • Valasz BELZEBUB soraira;

    RENFBEN van Belzebub. Elvezze Baal imadasat !

    De tartsa be szavait, ha kepes. NE OLVASSA s NE IRJON soha tobbe megjegyzeseit cimezve, vagy emlitve engem !!!

  • Bendegúznak válasz a részemről utoljára:
    Almási Alma
    2017 július 8
    4:11 du.

    Sajnálom, ha nem csak írni, de olvasni sem tud figyelmesen…

  • Most pedig, kedves talalom, mi lenne, ha visszatérnénk a valódi, létezett kommunizmus elemzéséhez? Meggyőződésem, hogy Magyarország csak innen kezdve tud újra magához térni. Hangsúlyozom, a VALÓDI, LÉTEZŐ rendszerről, előzményeiről és következményeiről kellene beszélgetni. Fontolgatom, hogy írnék egy vitaindító cikket a témáról, mert rengeteg “felháborító” gondolatom van erről…

  • Alma! Nagy szellemek, ha találkoznak…DDD
    Én is régóta fontolgatom ugyanezt: szerintem sem tudunk addig tovább lépni, amíg valamilyen oldali messiásra – karizmatikus egyéniségre(brrr-brrr) várunk, és nem leltározzuk precízen, mit is hozott a XX. század második fele? Kíváncsi lennék, te honnan kezdenéd?
    Én onnan, hogy Kádár Jánosnak iszonyú szerencséje volt, hogy a század felívelő, prosperáló szakaszában adatott meg a vezető szerep. Magyarországnak meg iszonyú szerencséje volt, hogy ezt a prosperitást a polgárai többsége élvezhette. Furcsa fintora a történelemnek, hogy éppen egy “proli” adta a legnagyobb lehetőséget a magyar polgárosodáshoz. Hogy ez miért nem sikerült/sikerülhetett, annak a gazdasági okok mellett kemény elvi/eszmei/politikai korlátai is voltak. Ezért is rémisztő látni, hogy szinte ugyanabba a pocsolyába ráncigálják a magyarságot. Azzal a különbséggel, hogy a diktatúrák mindig megbuknak: az a nem mindegy, hogy szabad választások útján, vagy erőszakos terror következtében.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 július 8
    4:01 du.
    Megbocsáthatatlan tiszteletlenség volt idáig titkolni hogy, nem csak okos, de fergeteges humorérzéke is van! 🙂 (Én eddig balgán -a magam középszerűségéből kiindulva- azt hittem, hogy a túl nagy tudás a humorérzék rovására megy! Ezt mondjuk anno, Göllner professzor is megcáfolta, amikor még beszélő viszonban volt velünk!) Én nagyon sajnálom, hogy a politikai ellentéteinken nem vagyunk képesek szalonképes humorral enyhíteni, szerintem lenne olyan hatásos mint annak idején a ping-pong diplomácia volt!

  • Hmm… Hogy hol kezdeném?

    Hát legszívesebben valahol Mátyás királyunknál. De elismerem, hogy az kissé túl alapos lenne – pedig a “magyar mentalitás” mai ismérvei valahol ott kezdtek kialakulni. Addig egy szokványos dinasztikus birodalom “vezető” népe voltunk, európaias bár, de mégis holmi szittya beütéssel.

    Se a rövidség kedvéért talán meg lehetne állapodni kompromisszumként valahol 1918-nál. Nem tudom, mások esetében hogy van ez, de a mi családunkban Károlyi korrekt teszetoszasága mély nyomot hagyott. Legalább is nagyanyám visszaemlékezései szerint. Kun Béla, és a kommün nem keltett szimpátiát nálunk, de Károlyi igyekezete annál inkább. Pedig nekünk semmi közünk nem volt a földhöz, egész kiterjedt családunk már akkor városi önálló iparos. Politikai szempontból Nagyanyám egyenesen Habsburg párti, fiatal házasként nagyapámmal Bécsben kezdték az ipart. De Károlyi igazságát nem vonta kétségbe, annál inkább utálta Horthyt, Hitlert pedig egyenesen őrültnek tartotta, aki szerinte a poroszokat meghülyítette – vagyhogy a poroszok hülyítették meg Hitlert, ezt már nem tudom biztosan 😀 . Nagyanyám stájer származású német anyanyelvű volt, de sohasem beszélt németekről, csak svábokról, osztrákokról, poroszokról, bajorokról vagy stájerekről.

    Ennek ellenére azt gondolom, a kommunista eszmék elterjedésének irányába Horthy tette meg az első lépéseket azzal, hogy az ifjúság sporttevékenységét erősen támogatta, mert azt hitte, ezzel kihúzza a szakszervezeti mozgalmak méregfogát. De éppen ellenkezőleg történt, mert a szociáldemokraták és az illegális kommunista párt éppen ezeket a sportmozgalmakat használták fel a nézeteik terjesztésére. Akárkire is tekintek hajdani idősebb ismerőseim között, az akkori fiatalok szinte mindegyike találkozott a sporttal és a sporton keresztül a szakszervezetekkel.

    Éppen ezért azt gondolom, hogy a II. Világháború után Magyarország már meglehetősen el volt fertőzve a baloldalisággal.

    Rákosi szovjet típusú ostoba diktatúrája nem volt szimpatikus a magyar embernek (hiszen a kezdeti “rendcsináló” időktől eltekintve elsősorban a saját őszinte híveiket gyilkolták, ami nevetséges, ha meggondoljuk), de Kádár személyisége és politikája elfogadhatóvá tette a kommunista gondolatot – már amennyiben egyáltalán kommunista volt ez a gondolat.

  • Mindenek előtt fontosnak tartom a “létező kommunizmus” oktatáspolitikáját. Sok buktató volt benne – egyik másik ki is fejtette a rossz hatását, de összességében mégis nagyon jó eredményeket hozott. Elsősorban az emberi önérzet kialakítása és az egyéni világszemlélet szempontjából, másodsorban az általános műveltség és a motiváció szintjén.

    Már Rákosiék – akik mindenáron politikailag megbízható “munkás” vezetőket akartak a gazdaság élére – bevezettek egyfajta könnyítést a felsőoktatás területén. Vagyis hamarjában mérnököket, közgazdászokat képeztek ki (vettek fel az egyetemre) hat elemivel, vagy esetleg négy polgárival. Nekem volt még ilyen műhelyfőnököm, tény, hogy a tudása hiányos volt, de szorgalommal egészen jól pótolta. Persze voltak vadhajtások, de azok is inkább nevetségesek voltak, mint károsak. Ismertem én hat elemivel rendelkező, de egyetemet végzett repülőgéptervező mérnököt is. Hát istenem, repülőgépet nem tervezett, de viszont egy tervezőirodán egészen jól megállta a helyét, mint műszaki rajzoló. Magas fizetést meg az igazi mérnökök sem kaptak, meg ő sem.

    Ezek a hamarjában kiképzett emberek gyárigazgatók, főmérnökök, főkönyvelők lettek – amennyiben el tudták látni a feladatukat. Ha nem, nem, a címük akkor is megvolt, büszkék lehettek rá (még ha pénzt ők se nagyon kerestek). Én egyáltalán nem irigyeltem tőlük.

  • Más, és egészen különleges szerepük lett később azoknak a tehetséges fiataloknak, akiket szabályosan képeztek ki, tehát akik kijárták a középiskolát is, és akik később – úgy körülbelül a 70-es évek vége felé – jutottak vezető pozíciókba, miután az előző, kényszer-kiképzett generáció kiöregedett. Ők az úgynevezett “fényes szelek” nemzedéke. Praktikus, ideáloktól mentes, józan és tehetséges emberek voltak – korrupciótól ugyan nem mindig mentesek, – viszont nekik köszönhetjük a szocialista táboron belüli viszonylag jó gazdasági helyzetünket, és például a zökkenőmentes, korrekt rendszerváltást is, szerintem. Talán kezdetben “kommunisták” voltak, de idővel kinőtték ezt. Na, ilyen igazgatóm, főkönyvelőm is volt, lehetett velük eredményesen dolgozni.

    A harmadik felsőoktatást végzett csoport azokból áll, akik a dolgok rendje és módja szerint végezték el az egyetemeket közepes tehetséggel. Sokan voltak, mert nem volt túlságosan erős a szelekció, és ezért sokan nem jutottak megfelelő érdembeli munkához. A mérnök végzettségűek technikusi munkát végeztek, vagy sokszor még azt sem. Volt az egészben valami – a létező szocializmusban megszokott – üresség és álságosság, de ez volt a teljes foglalkoztatottság átka. És magánvéleményem szerint egyáltalán nem baj egy társadalom számára az, ha sok “túlképzett” embere van. Sokkal jobb, mint a széles körben erőszakkal elterjesztett butaság.

  • Almási Alma
    2017 július 10
    6:14 du.
    Erre az idézetre reagálnék:
    Se a rövidség kedvéért talán meg lehetne állapodni kompromisszumként valahol 1918-nál. Nem tudom, mások esetében hogy van ez, de a mi családunkban Károlyi korrekt teszetoszasága mély nyomot hagyott. Legalább is nagyanyám visszaemlékezései szerint. Kun Béla, és a kommün nem keltett szimpátiát nálunk, de Károlyi igyekezete annál inkább.
    Mondja kedves asszonyom, azt tudja hogy Károlyi a léhaságát kompenzáló, jelzáloggal megterhet földjeit akarta szétosztogatni? Mégis hogyan és ha tehermentesek, akkor is ilyen jószívű lett volna, ismeri Ön a Károlyi “úr” jellemét? Valószínű nem!

  • gyuri09
    2017 július 12
    3:48 de.

    “Mondja kedves asszonyom, azt tudja hogy Károlyi a léhaságát kompenzáló, jelzáloggal megterhet földjeit akarta szétosztogatni? Mégis hogyan és ha tehermentesek, akkor is ilyen jószívű lett volna, ismeri Ön a Károlyi “úr” jellemét? Valószínű nem!”
    ______________________________________

    Ja! kedves EGY HÍJÁN gyuri10! (Van az úgy, hogy az utolsó 1-ben van minden lényeg…) Nem emlékszem, sajnos, hogy Károlyi ennyire léha vót… De örülök, hogy maga még emlékszik rá… Akkor vesztette el a vagyonát, amikor magával kártyázott a klubban?

  • Úgy látszik, hiába írtam a kommunizmus oktatási koncepcióiról, senki sem olvasta és senki sem reagált rá… 🙁

  • gyuri09
    2017 július 12
    3:48 de.

    Ez jobbos propaganda Károlyiról, amit írsz. Károlyi a saját hitbizományát osztotta szét, ami tehermentes volt, mivel azt nem lehetett eladósítani.

  • Almási Alma
    2017 július 10
    10:34 du.

    “az emberi önérzet kialakítása és az egyéni világszemlélet szempontjából,”

    Szerintem pont ez a kettő, amit a szocialista oktatáspolitika irtott, ahol ért!

    Ha szabad megjegyeznem, ezt a témát talán az “Út a portások …” c. topikban kellett volna felvetned! Ott még a témához is tartozna.

    Kommunista oktatáspolitikát a Párt határozta meg az ötvenes években. Cél a szocialista ember nevelése. A szép lózungok mögött mindenütt a Párt célja állt: engedelmes embereket nevelni a Pártnak, az államnak.

    Ideológiai alapon előírták a tananyagot, a tankönyveket, a tanárok kiválasztását stb. Sajnos jó munkát végeztek, ez látszik a mostani nyugdíjas korosztály ismeretein, erőszakosságán, illetve a mostani közép korosztály politikai tehetetlenségén. Tisztelet a kivételnek!

    Ami a Kádár-rendszerben jó volt: nem szóltak bele a magánéletbe, a családi nevelésbe.

  • Almási Alma
    2017 július 10
    6:14 du.

    “a szociáldemokraták és az illegális kommunista párt éppen ezeket a sportmozgalmakat használták fel a nézeteik terjesztésére.”

    Álomvilágban élsz. Ez lehet, hogy így volt a fővárosi, nagyvárosi sportklubokban, de ugye a magyar lakosság nagy része falun és tanyán élt. Nekik a sport egyenlő volt a leventemozgalommal!

    Ott még nagyítóval se lehetett találni egyetlen szocdemet vagy kommunistát sem, hacsak nem álcázta magát horthysta katonatisztnek.

  • Almási Alma
    2017 július 10
    6:14 du.

    “Rákosi szovjet típusú ostoba diktatúrája nem volt szimpatikus a magyar embernek”

    Teljes tévedésben élsz. A Horthy-korban nincstelen agrárproletárok és tönkrement törpebirtokosok nagy számban támogatták a KMP-t és a tsz-szervezést. Közülük kerültek ki a traktoroslányok és egyéb dolgozók, akiknek bizony előrelépést jelentett az új rendszer.

    Sajnos ezek az emberek nem tudták, hogy a politika aljas célokra használja őket, saját hatalma betonozására! Végül az erőszakos kollektivizálás odáig fajult, hogy majdnem tönkretették a mezőgazdaságot és az élelmiszerellátást. Ez is az 56-os forradalom okai közé tartozott.

  • Almási Alma
    2017 július 10
    10:57 du.

    “korrekt rendszerváltás”

    Ezen azt érted, hogy “fogták a Tőkét, és hagyták Marxot”?

    Ezeknek az identitásuktól megfosztott, elvtelen, korrupt embereknek nagy részük volt az elrontott rendszerváltásban. A liberálisok mellett neki is egyetlen céljuk volt, hogy minél jobban járjanak a privatizációval, utánuk az özönvíz …

  • Pechem van, de előítéletes lámpákkal (akik az összes igazságot – meg az ellenkezőjét is – kiolvasták valahonnan) már nem vitatkozom.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.