Kalmár Tibor: Mulattattam és mulattam — könyvajánló

2017 június 14 9:13 de.1 comment

Madách Imre Az ember tragédiájának bábjátékosa fogalmaz Kalmár Tibor könyvének címéhez hasonlóan azzal a különbséggel, hogy nála a mondat vége „de nem mulattam”.

A Szerzől viszont a mulattatás közben mindig maga is mulatott – még akkor is, amikor erre az adott korszakban nem volt túl sok oka.

Kalmár Tibor 1937-től napjainkig nyolcvan év krónikáját tárja elénk: Horthy-rendszer, háborús évek, vészkorszak, felszabadulás, koalíciós évek, Rákosi éra, forradalom, kádári gulyáskommunizmus és a rendszerváltás. Mindeközben megemlékezik Királyhegyi Pálról és Kellér Dezsőről, akik élete és pályája meghatározó alakjai voltak, és ma is gyakran eleveníti fel bölcs és szellemes mondásaikat.

A kötetben találkozhatunk olyan híres Vidám Színpad-beli pályatársakkal is, mint Alfonzó, Bajor Imre, Benedek Tibor, Csala Zsuzsa, Kabos Gyula, vagy Salamon Béla, illetve az általa rendezett filmek művészeivel is, mint például Agárdy Gábor, Darvas Iván, Dayka Margit, Garas Dezső, Psota Irén, Ruttkai Éva, Sinkovits Imre vagy Tolnay Klári.

Szerzőről:

Kalmár Tibor gyermekszínészként kezdte pályafutását Lakner Bácsi Gyermekszínházában, majd szerepelt a Valahol Európában című filmben.

1954-ben végzett a Színművészeti Főiskola rendezői szakán. A Nemzeti Színház számtalan produkciójában segédkezett Gellért Endre és Marton Endre mellett, majd előbb az Állami Déryné Színházhoz, 1960-ban pedig a Vidám Színpadhoz szerződött.

A Vidám Színpadon olyan produkciók fűződnek nevéhez, mint a Férjvadász Mezey Máriával, a Lovagisa ügy Bilics Tivadarral, a Leszállás Párizsban Kabos Lászlóval és Csala Zsuzsával, a Család ellen nincs orvosság Gálvölgyi Jánossal, a Good bye, Charlie Hernádi Judittal és Sztankay Istvánnal, valamint a Vidám Színpad ötvenedik évfordulójára készült Ezt is túléltük című kabaré Agárdy Gáborral és Bodrogi Gyulával.

SZÚR-ok, Forradalmi Ifjúsági Napok és ORI-műsorok kapcsolódnak a nevéhez. A Magyar Televíziónak ötven éven keresztül rendezett, közel kétszáz – egész estét betöltő – műsort készített (például a Nemcsak a húszéveseké a világ, a Slágertévé vagy a Szilveszteri Színházi-buli).

1990–1994 között a Pesti Vicc szatirikus hetilap főszerkesztője volt.

Könyvei: Kulisszatitkok, Sztárok és kutyák, Volt egyszer egy kabaré, A nagy nevettetők, Legendás komédiások, A humor háza, Sztárok az éjszakában.

A konyv kiadója a Kossuth Kiadó.

unnamed

 

1 Comment

  • Nagyon jó az illusztráció, pontosan visszaadja a hangulatot melyet Kalmár Tibor teremtett! Gyakran egy jól eltalált borító “hozza meg az étvágyat” – K.T. egyébként is gazdag életútja már csak ráadás!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.