Zsidó Művészeti Napok 2017

2017 március 30 12:51 de.50 hozzászólás

A Zsidó Művészeti Napok 2017-ben is folytatódik, amelynek elsődleges célja a zsidó kultúra népszerűsítése és a tolerancia erősítése a művészetek által.

 ÖSSZMŰVÉSZETI ZSONGÁS

Idén, május 6-14. között zajlik az összművészeti rendezvényünk olyan multikulturális programokkal, amelyek híven viszik tovább a zsidó hagyományokat és karolják föl e témakörben a modern, a kortárs művészeteket. Mindez olyan helyszíneken,amelyek tükrözik a programsorozat nyitottságát és sokféleségét, ismertek a nagyközönség számára, és alkalmasak a produkciók fogadására  – Budapest Kongresszusi Központ, MOMKULT, Uránia Nemzeti Filmszínház,  BMC,  BJC,  Columbus Hajó, Bálint Ház, Bethlen téri színház -, valamint  a vallási helyszínként ismert Frankel Leó utcai zsinagóga is újra koncertteremmé alakul a Zsidó Művészeti Napokon.   Idén is helyünk van a lazább atmoszférájú városi találkozási pontokon, a nagy népszerűségnek örvendő Erzsébetváros-i kultúrterekben,  pl. a Mazel Tov, a Dohány utcában az irodalombarátok számára is egészen új Magvatő Café, az Izraeli Kulturális Intézet, vagy a Duna-parti  PONTOON, amelyek a programjaink részeseivé válnak, meghódítva így a belföldi és külföldi közönséget is.

A Zsidó Művészeti Napokat a művészeti ágak sokszínűsége jellemzi, egyedi magas színvonalú produkciók és neves előadók részvételével. Felkért művészeink örömmel vesznek részt a programjainkban, mint pl.  Izraelből  Yaniv Avraham, Guy Shomroni táncművészek, az I. Mendelssohn Nemzetközi  Karmester Verseny győztese, Anton Shaburov, a francia Ensemble Voix Etouffées,    és számos hazai kiváló művész, illetve formáció, mint pl. a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band, az Óbudai Danubia Zenekar a Miskolci Balett társulata, a tHUNder Duo, Alföldi Róbert,  Dés László, Závada Pál, Udvaros Dorottya, Hegedűs D. Géza,  Szőke Nikoletta, Csordás Klára, Nógrádi Gergely, László Boldizsár, Szűcs Gabi, Kováts Kriszta, Nyáry Krisztián, Náray Erika, Székhelyi József, Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián, Schell Judit, László Boldizsár, Hábetler András, Bácskai Juli, Szirtes Edina Mókus, Jordán Adél, Ónodi Eszter, Keresztes Tamás….

Az előadások többsége olyan  bemutatók sora, amelyek tematikába illeszkedők, és egyedi felállásban készülnek. Olyan művészek dolgoznak együtt a produkciókban, akiknek régi vágyuk volt a közös munka, de eddig nem volt erre alkalmuk. Ilyen találkozásnak lehetnek tanúi a Shoo Shoo Baby, a Shalom Mr. Berlin, a Mendelssohn utazásai, A Nő illata, a PszichOpera, a Pesti Éjszakák, a Szeretsz még?, az Ölelő koncert, a DART Társulat és az ex-Batsheva Tánctársulat tagjainak (Izrael) estje,  amelyek mindegyike izgalmas élmény lehet a közönség számára, egyben  jó kísérlet és kivételes lehetőség a fellépőknek is.

A Zsidó Művészeti Napok programjaira a korábbi közönségünk mellett azokat a fiatalokat és külföldi turistákat is várjuk, akik a zsidó kultúra rajongóivá válhatnak, mert hisszük, hogy a művészeti produkciók a hagyományaink tovább élését segítik, amely része a magyar, az európai és az egyetemes kultúrának.

A március 30-i sajtótájékoztatón a Zsidó Művészeti Napok igazgatója, Dr. Vadas Vera köszöntőjében kiemelte, hogy a rendezvénysorozat évente egyszer ugyan fesztivál jelleget ölt, mivel májusban nyolc napon át, napi több produkció kerül bemutatásra, több helyszínen, még sem fesztiválként működünk, mert évközben is számos programot szervezünk. Beszédében arra is kitért, hogy a Zsidó Művészeti Napok elnevezés becenevet is kapott, amelyet szeretnénk bevezetni, és kérte a sajtó képviselőit, valamint a művészeket és a közönséget, hogy bátran használják a rövidített ZSIMÜ nevet.

A tájékoztatón a jelen lévő művészek örömmel osztották meg az újságírókkal saját produkciójuk lényegét, illetve a műsor ötletétől a megvalósulásig vezető út néhány momentumát:

Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar igazgatója, és David Chiccetti, a Studio Musica Hungary igazgatója, mint koprodukciós partner,

Bácskai Júli, a Pszichoszínház alapítója

Dés László – zenész, zeneszerző és  Závada Pál – író,

Farkas Róbert, a Budapest Bár vezetője,

Grecsó Krisztián – író és Kollár Klemencz László –  zenész,

Szűcs Gabi – énekes és Hegedűs D. Géza – színművész,

Horváth Kornél – ütőhangszeres művész,

Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője,

Kováts Kriszta – színművész, énekes és  Fábri Péter – író,

Náray Erika – színész, énekes,

Nógrádi Gergely – főkántor, operaénekes,

Schell Judit – színművész,

Szirtes Edina Mókus – zenész,

Szőke Nikoletta és Takács Nikolas énekesek,

Ulmann Mónika – színművész

Székhelyi József – színművész

Nagy Emese – táncművész, DART Társulat

 A ZSIMÜ a saját produkciói mellett idén néhány „külsős” program ajánlását is felvállalta. Olyan művészeti produkciókat, amelyek beleillenek a ZSIMÜ tematikájába,  mint pl. A Polgár lányok c. dokumentumfilm bemutatója, amelynek rendezője: Yossi Aviram (Izrael).

A jó hangulatú sajtóeseményt megtisztelte jelenlétével Izrael Állam magyarországi nagykövete, Yossi Amrani, aki méltatta a Zsidó Művészeti Napok misszióját, mert rendkívül fontosnak tartja az országok és népek közötti párbeszédet, egymás kultúrájának megismerését, és a ZSIMÜ ezt a hidat építi és fejleszti a művészetek által.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere hangsúlyozta, hogy Erzsébetváros történelme és jelene, szorosan összefonódik a zsidósággal, ezért az önkormányzat már az első évben támogatta a Zsidó Művészeti Napok megvalósulását, amely a művészeti események sorában kimagasló színvonalú.

A Zsidó Művészeti Napok együttműködő partnere az Izraeli Nagykövetség és az Izraeli Kulturális Intézet

A 2017. május 6-14. között látható programokról részletes információ:

www.zsidomuveszetinapok.hu

50 hozzászólás

  • Kedves Bea köszönjük, ismét értékes beszámolódat!
    Elolvastam a részletes programot, és ez meggyőzött arról, hogy aki Magyarországon antiszemitizmusról beszél, az hazudik!

  • Figyelo
    milyen jogon allitja ezt? maga nem zsido.
    de majd maga mondja meg nekunk zsidoknak mit hogyan kelljen ereznunk magukkal szemben……………………almodjon cask az ingyen van

  • barlev, én ne mondok semmit. Elolvastam a beszámolót Beától és ez jutott eszembe, amit írtam. Kanadában, de szűkebb körökben, nagy városokban sincsenek zsidó napok, pedig itt is sokan élnek.

  • barlev,

    Figyelő egy saját világban él, ebbe azt enged be, ami-aki neki tetsző. Amiről nem tud, az számára nem létezik.

    Így nem tud arról, hogy március elején petíció indult NOMaccabi2019″ néven, ami így kezdődik:

    Tiltakozunk a 2019-es Maccabi Games Budapesten való megrendezése ellen! Követeljük, hogy a Magyar Kormány vonja vissza az eseményre beígért 2,1 Milliárd forintos támogatást és fordítsa az összeget szociális, kulturális célokra! – ami végül ezzel zárul:

    Javasoljuk, hogy a 2019-es Maccabi Gamesnek Magyarország helyett Izrael adjon otthont.

    Eddig közel 4700-an írták alá.

  • Ezt nem értem: “A Zsidó Művészeti Napok 2017-ben is folytatódik, amelynek elsődleges célja a zsidó kultúra népszerűsítése és a tolerancia erősítése a művészetek által.”
    Most itt kinek és ki felé megnyilvánuló toleranciáról van szó?
    Magyarországon van Zsidó Művészeti Napok, van Zsidó Nyári Fesztivál, van Zsidó Kulturális Fesztivál, van Zsidó Filmfesztivál, és lesz Zsidó Olimpiai Játékok. Ezek évek óta súrlódás nélkül megrendezhetők, rengetegen jönnek külföldről is élvezni a rendezvényeket. A mi toleranciánkat nem kell erősíteni. Akkor kiét emlegeti a beharangozó?

  • Drizari
    2017 március 31
    11:55 de.
    Nagyon sötét a szövege!
    Ti. olvasni még tudok, ha Kanadában vagy Montrealban hirdetné.

    A maga rossz indulatánál, csak a butasága nagyobb!

  • Figyeloo
    viszont amit Drizari irt legalabb igaz.

  • Charlie
    a maccabiad-on nem cask zsido versenmyzok vesznek resszt. az nemzetkozi es vallasmentes.

  • Barlev, csak zsidók indulhatnak, zsidó egyesületek sportolói nevezhetnek. Nézz csak utána. De a beírásom a toleranciáról szólt.

  • Drizari
    2017 március 31
    11:55 de.

    Milyen baromság ez? Én tudok még olvasni, csak arról írtam, amit itt, Kanadában látok.
    Változatlanul állítom, hogy itt NINCS zsidó nap!
    Mellesleg, én egy gazdag zsidó-negyedben lakom.

  • “..Elolvastam a részletes programot, és ez meggyőzött arról, hogy aki Magyarországon antiszemitizmusról beszél, az hazudik!…”

    Nekem meg az jutott eszembe, hogy aki anélkül hazugozik le másokat – számára ismeretlen embereket – hogy valójában tudná mi történik tőle 6 ezer km-re, ki mit gondol, mond, tesz, érez stb na, az hazudik igazán! Hiszen 60 éve nem is itt él, ezalatt az idő alatt pusztán látogatóba jött egy egy hétre néhány alkalommal, ám pontosan tudni és érezni véli a magyarországi közhangulatot!
    Mondja kedves Figyelő, ha Ön nem zsidó, nem itt él, a tetejében különösebben nem is érdekli a téma, miért érez késztetést mégis, hogy folyton megmondja a tutit ? Sosem jön rá, hogy épp ezzel az állandó okvetetlenkedéseivel válik teljesen hiteltelenné? Tulajdonképpen miért nem mindegy Önnek, hogy Mo.-on vannak e zsidó művészeti napok és egyéb rendezvények, és ha vannak milyen alapon rendezik meg őket?

  • Besancon

    2017 április 2
    3:20 de. Látom, fáj az igazság! Vannak itt egyesek, akik állandóan azt írják, micsoda antiszemitizmus van otthon. Én a fenti cikkre válaszoltam, hogy lám, lám mik lehetne manapság abban az országban ahonnan mindig erről írnak.
    Hogy én mióta nem élek ott, ennek semmi köze. Csak a fenti beírásra reagáltam. Kérem, szálljon már le rólam .

  • Figyelő Tehát szerinted ott kezdődik az antiszemitizmus, mikor gázkamrába viszik a zsidókat? Szerintem ott végződik.
    Ha a kurva anyád helyet a zsidó a szitok szó, mikor fontos valakiről mindig megjegyezni, hogy zsidó, de mikor híres nagyon okos ember (Nobel-díjas) akkor nem, mikor minden rossznak a zsidók a felelősei, mikor a holokausztot tagadják, vagy megérdemeltnek tartják, amikor lezsidóznak a buszon valakit mert kalapban van, mikor egy kritikusnak azért nincs igaza mert zsidó, mikor az arab terrorista jó terrorista mikor zsidót gyilkol, ahol egy népszerű nyíltan antiszemita párt működik, és még egy demokratikus oldalon is terjesztheti ocsmány nézeteit és vírusait, ahol a párt egyik tagja belepisál az emlékmű cipőkbe és ezért hosszú ideig nemzeti hős lesz, ahol Izrael zászlaját égetik, ahol felolvassák a zsidó képviselők nevét, ahol mindenkiről tudják kinek van legalább egy zsidó rokona (jobban mint a szóban forgó személy), ahol a Nemzeti zenekar vezetője nem antiszemita, de pontosan tudja, hány zsidó van a zenekarában, ahol felmentik a náci párt terrorista tagját, ahol kirúgnak egy pártból valakit, mert titkolja, hogy zsidó, ahol náci honlapok működhetnek már hosszú évek óta, az szerintem vastagon antiszemitizmus. Neked nagyon magas az ingerküszöböd, mikor nácikról van szó, de egy piros pólóért lekomcsizol valakit. Aki pártolja és védi az antiszemitizmust, az is antiszemita. Kellemetlen ez az országnak? Igen. Ezért cserébe adni kell valamit, hogy ezt az undorító viselkedést le lehessen tagadni, mert mindig van aki megeszi a képmutatást. Például Te is. Egyszerűbb lenne elismernetek, hogy antiszemiták vagytok, és ugorhatnánk a témáról. Amíg letagadjátok, addig terítéken marad. Vagy ez a cél?

  • @Llanfair

    Figyelő nem antiszemita.
    Csak idős már, és hagyományosan erősen jobboldali – vagy ha úgy jobban tetszik, anti-baloldali. Ezért aztán Miviktorunk (áldassék a neve) minden propagandaszólamát beveszi, mert azt gondolja, ő az igazi anti-baloldali példakép. Ha pedig Miviktorunk (áldassék a neve) kormányfőként valamiféle zsidó fesztivált eltűr, akkor ugyebár nem lehet antiszemita.

  • De például charlie haverunk sem antiszemita, éppen csak ő utálja a zsidókat, mert azok MEGÉRDEMLIK.

    Kapiskálod már, Llanfair? 😀

  • Llanfair
    2017 április 3
    3:57 de.

    ” hogy antiszemiták vagytok,”

    Figyelő arról írt, hogy Magyarországon mi van, te viszont politikai csoportosulásokról írsz, nem mindegy!
    Nagymamám vélhetően antiszemita politikai propagandát hallott a háború alatt, a kommunizmusban viszont Latabár és Korda voltak a kedvenc előadói. Ez arra lehet bizonyíték, hogy nem ismerte származásukat, mivel ez nem volt téma akkoriban. Megjegyzem, én is az internetről tudtam meg. És nem a kuruttyinfóról, hanem gyuri volt szíves itt fölhívni a figyelmemet, hogy minden sikeres magyar “mögött” egy zsidó áll! Tehát kik teszik föl az internetre, hogy melyik híresség zsidó? Nem bizonyított feltevésem szerint kiugrott zsidók, akik jobbos szervezetben tevékenykednek.

    Más. Egy kis trükk a toleranciára nevelésről. Anno az énekórán egy legénycsúfoló népdal volt az aznapi lecke. Az énektanárnő úgy tanította meg nekünk, hogy az eredeti verzió eléneklése után megcseréltük a szereplőket, a lányok kerültek a csúfoló részbe, a legények a dicsérő részbe! Ez mindig nagyon tanulságos. (A karádi faluvégen leányvásár lesz a réten …)

  • Azt hittem, hogy a bibliai Makkabeusokról kapta nevét a játékok, de a wiki szerint egy rómaiak ellen lázadótól.

    Hogyan kell elképzelni? Parittyavetés, szamárállkapocs csonttal verekedés, szobordöntés? Ennek lenne értelme, mint a skótoknál a farönkdobásnak, magyaroknál a petrencerúd emelésnek.
    De hogy mi szükség van a NEMZETKÖZI olimpia, meg a nemzetek közötti Európa és világbajnokságok mellett külön NEMZETI olimpiára, ez nekem magas.

    A zsidó művészeti fesztiválokról is az a véleményem, hogy biztos nagyon szépek, de azt a célt felejtsük el, hogy elősegíti a kultúrák egymáshoz közeledését. Arra a vegyes műsorok alkalmasak, ahol van magyar népzene meg zsidó klezmer, pl. a Szól a kakas nagyon sok magyar népdal válogatásban ott található.

  • Kedves Alma, ezt írod: “De például charlie haverunk sem antiszemita, éppen csak ő utálja a zsidókat, mert azok MEGÉRDEMLIK.”
    …..
    Van itt egy hiba. A “haverunk” kitétel nincs idézőjelben, plussz én a magyarok javaiért küzdőket szeretem, legyen az tót, szerb vagy zsidó. Akik ellenérdekeltek ebben, azokat nem szeretem. Akik pedig identitásukban érdekeiknek megfelelően ide-oda ugrálnak, azokat szóvá teszem. A pozitív diszkriminációt szintén elvetem, Magyarországon legfeljebb a magyarokkal lehetne ezt megtenni.

  • Llanfair

    2017 április 3
    3:57 de.

    és Almási Alma

    2017 április 3
    5:19 de.

    Minden hozzászólás igen érdekes és tanulságos! Alma, védeni próbál az antiszemita jelzőtől, de végsőfokon, ő sem ismer.
    Llanfair, meg hamar ítélkezik, a háttér információja nélkül.
    Llanfair

    2017 április 3
    3:57 de.
    Tudja, én éltem a náci időkben is, emlékszem az IGAZI zsidó üldözésre, családomra stb. Amit most egyesek próbálnak terjeszteni a mai m. kormány antiszemitizmusáról, az csak egy politikai ellenzéknek a fűtése. Ti. nem tegnap születtem, ismerem a különböző fogásokat. Úgy tudom, a magyar kormánynak tagjai között több zsidó van, a “zsidó nap” amit itt olvastam dicsérendő szervezés, kormányi engedéllyel! Mi a nyavalyát akarnak még a magyar zsidók?
    Gondolom vissza kívánják Rákosi Mátyást és Gerő Ernőt.

  • Figyelő Az óvodából figyelemmel kisérted a deportálásokat? Ez hitelesen hangzik.

  • Almási Alma Tehát akkor szegény Figyelő már olyan szellemi állapotban van, hogy egy párttitkár fiát, aki maga is KISZ titkár volt, és baráti köre (üzleti és harcostársai) is tele van KISZ és MSZMP párttaggal, anti-baloldalinak lát? Akkor komolyabb a baj, mint gondoltam. 🙁

  • Nem, sajnos akkor már iskolás voltam. Látom, szellemi állapotomat itt szeretik emlegetni, ha nem értek valakivel egyet. Mivel igenis, láttam a deportálásokat, itt egyszer valahol írtam is róla.

  • Figyelő
    2017 április 2
    7:12 du.

    Besancon

    2017 április 2
    3:20 de.

    “Látom, fáj az igazság!…”

    Milyen igazság kedves asszonyom, mi a fene fájna nekem és tulajdonképpen miről beszél? Már ennyire mindegy hogy mit ír, csak üthesse a gépet? Élből rávágja a tagadást, anélkül, hogy elgondolkodna legalább néhány másodpercig miről is szól az írás amire épp reagálni készül?

    Én konkrétan arra a hozzászólására válaszoltam, melyben azt állítja (egyenesen állítja!) hogy aki a mai Magyarországon antiszemitizmusról beszél, az hazudik! Erre írtam Önnek azt hogy aki 60 éve nem itt él, de még csak nem is a szomszédban hanem 6 ezer km távolságban – a tetejében pedig saját maga által deklaráltan sem ismeri a hazai viszonyokat, így nyilván a közhangulatot sem – az milyen alapon hazugozik le másokat, akik esetleg másként látják a dolgokat! Talán azért mert “illetékesebbek”,itt élnek, nagyobb a rálátásuk, és benne vannak a sűrűjében!
    Erre Ön megkérdezi tőlem, fáj – e az igazság!? Jól van kedves Figyelő?

    Azt meg egyszer és mindenkorra fejezze be legyen szíves, hogy ha bárki nem ért egyet Önnel, és azt még a tetejében megindokolva ki is fejti – azt Ön egyenesen a személye elleni támadásnak véli, és “piszkálással”, a verbális támadások különböző módozataival vádolja meg az érintett kommentelőket! Higgye már el, hogy a fél világ nem arra szakosodott, hogy “Önre szálljon, Önt bántsa, piszkálja”, vagy a szellemi aktivitását vitassa!
    Kicsit sokat foglalkozik saját magával, és ennél fogva jóval nagyobb érdeklődést tulajdonít önmaga irányába, mint az a valóságban előfordul!

  • Besancon
    2017 április 4
    9:33 de.
    Utolsó mondatára még válaszolok. Na látja, éppen erről van szó,!
    Mindig engem piszkál, senki mást. Tehát kénytelen vagyok “magammal foglalkozni”. Ha majd nem írnak ÁLLANDÓAN rólam, én sem írok, vagy ha igen, akkor sem magamról.
    Viszont, azt hiszem, minden ártatlan embernek JOGA van, megvédeni magát!

  • Llanfair
    2017 április 3
    3:57 de.

    “Sok beszédnek, sok az alja”..mondja, egy magyar közmondás.
    Az igazság az, hogy az az ország, ami megrendezi a “Zsidó napot”, nem lehet antiszemita! Ennyi.

  • Figyelo Kedve Figyelo Az orszag nem is antiszemita, csak rengeteg magyar alllampolgar az. A naci Nemetorszagban sem volt mindenki antiszemita, megis mi lett a vege?

  • Kedves Figyelő!

    Azt írod: “Az igazság az, hogy az az ország, ami megrendezi a “Zsidó napot”, nem lehet antiszemita! Ennyi.”

    Nos, az ország nem is antiszemita (még), bár a kormányunk és a Jobbik már vagy tíz éve erősen dolgozik rajta. Hogy miért rendeznek akkor zsidó fesztivált? Nos, pontosan azért, hogy az innen távol élő normális emberek azt higgyék, amit te is hiszel.

  • Llanfair
    2017 április 5
    5:48 du.

    Ez a beírás nagyon sötét volt, de vitához gyenge!
    T.i. fogalma sincs mennyire volt náci akkor a német nép, csak írt valami hangzatosat. Én emlékszem, milyen náci volt.

  • Kedves Alma, ez egy kissé rosszindulatú megállapítás.

  • Figyelő Nem is vitának szántam, megállapítás volt. Ha nem fojtják el csírájában, tragédia a vége. És most öntözgetik a kis palántát, senki nem láthatja a végét. A palackból könnyű kiengedni a szellemet, de visszazárni sokkal nehezebb.
    Egyébként honnan tudod, milyen az ország? Úgy tudom, csak egyszer-kétszer jártál arrafelé az elmúlt hatvan évben. Mert szeretnéd, ha nem olyan lenne, vagy szeretnéd, ha a világ nem tudna róla?

  • Almási Alma
    2017 április 5
    8:35 du.

    Biztos van benne valamennyi propaganda, de akkor meg minek adják hozzá a nevüket a zsidó szervezetek?

  • Llanfair
    2017 április 5
    5:48 du.

    “Az orszag nem is antiszemita, csak rengeteg magyar alllampolgar az.”
    Valami bizonyíték erre?

    “Ha nem fojtják el csírájában, tragédia a vége”
    A náci Németországban biztos voltak filoszemiták is, akkor mégis hogyan történt a zsidóüldözés? Talán mert Hitler zavaros fejében kitalálta a végső megoldást, és ezt ki tudta terjeszteni az államgépezetre, mivel teljhatalma volt, különböző véletlenek folytán.

  • Almási Alma
    2017 április 5
    8:35 du.

    Ez a mindenkori félelem csírája ami örökké él, úgy látszik.
    Ha most egy nép nem náci, de még lehet, ez egy olyan pszichológiailag beteg gondolkodásra val, ami sajnos sok zsidóban még ma is él.
    Viszont ennek a hitnek terjesztése a nagy világban igen ártalmas lehet az illető a népre !

  • Llanfair
    2017 április 6
    1:13 du.

    Neked is szól, amit Almának írtam fent.

    Válaszom, nem, legalább annyiszor jártam haza, mint te Írországból.

  • Figyelő!
    ápr.6.5:46

    “Ha most egy nép nem náci, de még lehet, ez egy olyan pszichológiailag beteg gondolkodásra val, ami sajnos sok zsidóban még ma is él….”

    Ha még nem az, de lehet! – akkor miért a zsidó gondolkodása a pszichilógiailag beteg? És miért csodálkozik a félelmen? Szerintem megint nem gondolta végig mit is akart mondani!

  • Figyelő Hát én évente minimum négyszer otthon vagyok, de volt olyan három hónapunk, amikor minden hét végén otthon voltunk.
    Félek, ez nagyságrenddel nagyobb szám, mint amit Te tudsz felmutatni, kommentjeidből kiszűrve.

  • hazai lámpa 2017 április 6 4:06 du.
    Hagyjál már ezzel a hülyeséggel. Ilyenekkel “csárli” szokott próbálkozni, azt se veszi már senki komolyan.

  • Kedves Figyelő!
    Én is azt hittem még a rendszerváltáskor, hogy Magyarországon soha többé nem lesz antiszemitizmus. Ketdetben még a szórványos zsidózás, a kezdeti “brigádok”, mint például Bácsfi Dianáé, felháborodást keltettek országszerte.

    De tévedtem. Csurka, Vona és Miviktorunk kemény propagandamunkával mintegy 20 év alatt elérték, hogy az antiszemitizmus, a cigányellenesség és a migránsellenesség legyen a kormány legfontosabb támasza.

    Itt tartunk, bármit is képzelsz te ott a gyönyörű, nyugalmas Kanadai otthonodban… És még nem is vagyunk a dolog végén…

  • Llanfair
    2017 április 7
    12:42 du.

    Bizonyítékod van, hogy a politikai antiszemitizmus vezetett a zsidó népirtáshoz?

    Hitler szélsőségesen szociáldarwinista nézeteket vallott, az már bizonyított.

  • Kedves Alma, nehéz megállnom, hogy meg ne szólítsalak Bácsfi Diana miatt. Szimpla álhungarista provokáció volt a Nemzetbiztonsági Hivatal szervezésében a szoci kormányzás alatt. Úgy kellett nekik a “felháborodás országszerte” mint egy falat kenyér.

  • Almási Alma
    2017 április 7
    2:33 du.

    Van egy nagy különbség a régi és mostani antiszemitizmus között. A mostani zsidók nélkül is működik. Régen mindent rájuk lehetett fogni, mert ott voltak minden városban, a kereskedelemben, iparban.

    A cigányellenesség a liberális kormányok hibája is, mert a súlyos munkanélküliség ellen ők se tettek semmit. A migránsellenesség új dolog, a kormány gyűlöletkampányában csúcsosodott ki, amit a magyar társadalom nagyobb része elutasított.

  • Almási Alma
    2017 április 7
    2:33 du.
    Kedves Alma, én bizony elég öreg vagyok, de mióta az eszemet tudom volt a világban antiszemitizmus. Sajnos.
    Annak ellenére, hogy pl. Magyarországnak igen sok eredményt hoztak, van több zsidó magyar feltaláló aki világhírű lett, hogy csak ezt említsem. Nekem volt egy öreg zsidó barátom, egy nagy magyar gyárnak volt a megalapítója a TUNGSRAM-nak, ahol villany körtéket is gyártottak. A németek tőlük vették a háború előtt. Ez az ember kitűnő magyar érzelmű volt, és kommunista ellenes, természetesen. Itt is alapított egy gyárat, ahol itt, 57-ben férjem első állása is volt. Előszeretettel alkalmazott akkor menekült magyar mérnököket. Igen, én tudom, hogy sok magyar zsidó igazi magyar érzelmű volt.

  • Figyelo Azt kihagytad, hogy ezek a zsido magyar feltalalok kulfoldon tudtak kiteljesedni.

  • @charlie

    Olyan mindegy, ki volt Bácsfi Diana, Szabó Albert, vagy az akkori gárdások. Jól lehetett látni (akkor még), hogy a magyarok ezekre az uszításokra nem voltak vevők.

    Csurka más kérdés, bár ő is nehezen haladt eredetileg, de mivel hős besúgó is volt (“nem baj, Pista!” – skandálta neki a tömeg), sikerült meggyőznie azokat, akik “komcsiellenesek” voltak. 😀 Egy darabig – amíg voltak más komcsiellenes pártok is, nehezen haladt, de miután az MDF és a kisgazdák ki lettek irtva, már jobban terjedt az antiszemitizmus is. Végül Miviktorunk úgy döntött, hogy a csurkista tömegeket is a maga táborában akarja tudni, így jó emberét, Vonát kiküldte, hogy alapítson szélsőséges rasszista pártot, amelybe ezt a tömeget be lehet terelni. Hogy pedig a derék propaganda következtében Vonáék nőni kezdtek, Miviktorunk rájött, hogy esetleg el is happolhatják tőle a “többséget”, így ő maga is derék nyilt rasszista lett.

    És most itt állunk, két szék között a pad alatt. Nem vagytok ti, Jobbikosok rasszistábbak a gyakorlatban, mint Miviktorunk, a különbség mindössze annyi, hogy személy szerint Miviktorunknak nem életszükséglete a rasszizmus, csupán a politikai propaganda eszköze, nektek viszont pártotok fundamentuma. Próbálta ugyan Vona kutya és macska-barátsággal (bájolgással) ellensúlyozni ezt a kellemetlen imázst, de nem sikerült. Most éppen a “mi becsületesek vagyunk és nem lopunk” jelszó maradt nektek, de persze ez is csak addig igaz, amíg a húsosfazékhoz nem fogtok kerülni… Senki sem tud ellopni semmit, ami nincs a kezeügyében, ugye? 😀

    Ne bízzál a smájlimban. Még talán Miviktorunknál is rosszabbak vagytok a szememben. Ami elég nagy szó.

  • Tudod, charlie, szerintem egy politikus százszor inkább lopja dagadtra magát – ha egyébként nem akadályozza az ország fejlődését – semmint gárdákat szervezzen és pogromokat rendezzen a neki nem tetsző lakosság ellen.

  • Hozzáteszem: Most Simicska benneteket pénzel, gondolom azzal a feltétellel, hogy felhagytok az oroszbarátsággal – mert ez borította ki Simicskát Miviktorunk ellen, ő maga mondta. Simicska pénzén vagytok most kemények és hős odamondók (kétségtelen, kedvelem a plakátjaitokat mostanában), ámde azért ne bízz a jóindulatomban. NEM VAKULTAM MEG.

  • Llanfair
    2017 április 8
    4:20 de.

    Azt kihagytad, hogy a zsidó vagyont a háború után a kommunisták államosították, elvették a tulajdonostól! Már amelyiknek visszatért a tulajdonosa.

    1947. november, második Dinnyés-kormány
    A nagybankok, és az érdekeltségi körükbe tartozó ipari és kereskedelmi vállalatok államosításáról szóló törvényjavaslatot elfogadja a parlament.

    1948. március
    100 főnél többet foglalkoztató üzemek államosítása,
    megszűnik a tőzsde,
    feloszlott a Gyáriparosok Országos Szövetsége.

    Az életben maradt zsidók közül kb. 70 ezer vándorolt ki 1947 és 1956 között a Holokauszt Magyarországon honlap szerint.

  • hazai lámpa Mi közöm van a kommunistákhoz? Tényleg CEU végzettség kell ahhoz, hogy a magyar jobboldal kritikája nem a magyar baloldal dicsérete, és fordítva? Mit nem értesz rajta?

  • Llanfair
    2017 április 8
    4:20 de.
    Ez természetes! Kis ország voltunk és vagyunk. Mindenki az USA-ba megy, ment érvényesülni!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.