Koszorúzás Fejtő Ferenc szobránál

2016 augusztus 31 4:56 du.28 hozzászólás

Ez év augusztus 31-én lenne 107 éves Fejtő Ferenc francia-magyar történész, író, újságíró.

Ebből az alkalomból ma koszorúzást szervezett a Népszava az író szobránál a Szent István parkban. A szobor Kocsis András Sándor alkotása.

A megemlékezésen köszöntőt mondott Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó vezetője, Iványi Gábor lelkész és Hiller István történész, az MSZP választmány elnöke.

A fotókat a koszorúzáson készítettem.

Fejtő Ferenc szobrának koszorúzásán 098

Fejtő Ferenc szobrának koszorúzásán 004

Fejtő Ferenc szobrának koszorúzásán 037

Fejtő Ferenc szobrának koszorúzásán 043

Fejtő Ferenc szobrának koszorúzásán 051

Fejtő Ferenc szobrának koszorúzásán 072

28 hozzászólás

  • Göllner András

    Fejtő Ferenc egy csodálatos ember volt – Márai, József Attila, Ady, Babits, Polányi és leg nemesebb gondolkodóink köréhez tartozott. Az egész nyugati világ tisztelte, szertte. Megtiszteltetés hogy személyesen ismerhettem, akár barátomnak is mondhattam. Sajnálom, hogy a közönségről nem készültek képek, bár talán jobb hogy nem, bizonyára alig volt ott valaki aki el ment szobrának avatására.

  • Gergely Beatrix jegyzetei mindig egy pozitív színfoltot jelentenek itt. Most is ! Meglepő, hogy a Magyarországon (Budapesten) élő KMH munkatársak közül senki nem volt ott Francois FEJTŐ koszorúzásnál. (Sajnos még fia sem jött át Romániából.) Magam ugyan “ötvenhatos” vagyok, de Fejtő egyike azoknak, akiknek sírját évente egyszer felkeresem a temetőben. Éppen ezért is…

  • Körülbelül százan voltunk, de készültek fotók…
    Sok ismerős arc, például ott volt:Heller Ágnes, Bitó László, Hann Endre, Horváth Csaba, Lendvai Ildikó, Mécs Imre, Sommer Katalin, de még sorolhatnám. Ismert és számomra ismeretlenek, de mint tisztelői, szeretői Fejtő Ferencnek.

  • Göllner András

    @ Trixi

    Ezt jó tudni és köszi a tájékoztatást. Ennél már csak az lenne jobb ha nem csupán a nagy nevű aggastyánjaink, hanem népünk fiataljai, népünk szine java, is képes lenne tisztelegni előtte. Az Orbánféle iskola-rendszer a Wass Alberteket, a Nyirőket tárja a fiatalok elé,a Bayereket, Bencsikeket, Csurkákat tünteti ki. Jozsef Attila szobrát kipucolja a térről. A Fejtőket vagy gyalázza, vagy a szőnyeg alá sepri. Aki ismerte tudja, Fejtő élete végéig úgy gondolkozott mint egy fiatal lázadó. Az igazságosság, a jogállamiság, az emberi méltóség tiszteletének oroszlnánszívű védelmezője volt. Egy igazi hazafi volt, aki sose tagadta meg népét, pedig attól, és elsősorban, nép-nemzeti, keresztény kurzusától, általában csak pofonokat kapott. Nyugodjék lelke békességben.

  • Miért?

  • Bizony óriási ember volt. András beírása után pont arra gondoltam, hogy talán Beatrixet kellene megkérdezni, hányan voltak. Pont azt válaszolta, amit vártam. A top értelmiség nagyon is elismerte őt. Nekem jó barátnőm az a hölgy, aki az író utolsó két évét az ágya mellett ülve napi rendszerességgel leírta Fejtővel való beszélgetését, amit aztán ki is adott egy könyvben.
    Andrásnak teljesen igaza van. Ő bizony hiába csak 8 éve halt meg (99 éves korában)- a történelem részévé vált. A mai tahó, torz kurzus hallani se akar róla, mert ellenkezik gyarló szellemiségével. Így sajnos a mai fiatalok csak legszűkebb és érdeklődőbb rétege jut hozzá. De ez meg fog változni – mint sok minden más is..

  • Kedves Figyelo!

    Mert megbizhato, jo elvtars volt.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ferenc_Fejt%C5%91

  • Most elárultad végre magad, Te szerencsétlen!Tényleg fingod nincs, hogy mit beszélsz…

  • Kedves Druszam!

    En ilyen arulkodos vagyok, nem tehetek rola.
    De ha mar ilyen szerencses vagy, miert nem kattintasz a linkre es olvasod el mit irnak rola?

  • Ne druszázz, mert szégyellek! Nagy barom vagy te öreg. Elvtárs?? Ez hullagyalázás! Hacsak nem a zsidó származását érted ezalatt.

  • Kedves Szegyellnivalo Drusza!

    A cikk vegefele ez van irva rola:

    ” François Fejtő remains one of the great European intellectual figures of the 20th century. Close friends with Nizan, Mounier and Camus, critical interlocutor of Malraux and Sartre, he met with leaders of the Comintern and the Communist movement, talked to the masters of the Kremlin, to Tito, Castro, ”

    Szerinted miert talalkozott Sztalin, es Castro elvtarsakkal, es mit keresett a Kominternen, ha nem volt “elvtars”?
    Csak azert kerdem, mert en mar csak egy ilyen kis ertetlen barom vagyok, te pedig ertelmesen meg tudod allapitani, hogy az igazsag egyenlo a hullagyalazassal.

    Nem megy az angol? Itt van magyarul is:

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Fejt%C5%91_Ferenc

    Ebbol csak egy mondatot idezek, mert a vegen meg tul megterhelne az intelligenciadat:

    ” A mindinkább radikális nézeteket valló Fejtő számára a költő nézetei adták meg a végső lökést ahhoz, hogy csatlakozzon az illegális kommunistákhoz. ”

    Tehat szerinted az aki csatlakozott a komcsikhoz nem volt elvtars a radikalis nezetei dacara sem?

    Te engem nezel hulyenek, vagy magadat hulyited?
    Avagy talan tudsz egy zsido osszeeskuvesrol, aminek soran a tudost az amerikai gonosz kapitalistak bekuldtek a magyar komcsi partba kemkedni?
    Vegulis annak idejen roppant nagy hatalommal rendelkezett a magyar komcsi part, konnyen lehet, hogy az amerikai kulugyminiszterium remegett toluk felelmukben. Ha hiszel abban, hogy o nem volt “elvtars”, akkor barmilyen gyerekes marhasagban hihetsz…

  • De mit csináljon, kedves Moshe, ha ő is egy “elvtárs” ?!

  • Kedves Figyelo!

    Igy van! Ez az egeszben a problemas. (Nem nekem.) Nehez bevallani a “baloldalon”, hogy meg mindig cocjalistak, vagy komcsik, mert jelenleg demokraciasat kell nekik jatszani.

    Kerdezni akartam mar korabban, de mindig elfelejtettem: Milyen volt nalatok a julius es az augusztus?
    Csak azert, mert kezdek hinni a klimavaltozasban: Juliusban kozel 5-szor annyi eso esett Albertaban, mint a sokevi atlag, ami asszem elmondja, hogy milyen “meleg” lehetett.
    Augusztusban volt talan 2 nap, ami aranylag meleg volt, a tobbi huvos, szeles, felhos, esos. Az utolso heteben oktoberi idojars volt, ami meg most is tart.
    Tehat jon a jegkorszak.
    Nalatok is igy valtozik a klima, vagy volt egy kis nyar is?

  • Kedves Moshe, nálunk aránylag “normális” nyár volt. Az igaz, hogy júliusban itt is sokat esett az eső!
    Én nem hiszek a klíma változásban, ami ma már megfelel egy új vallásnak.
    Az emberek, mindig emlékeznek hideg télre és meleg nyárra.
    Mikor ide jöttem, az elején volt néhány igen meleg nyár, amire emlékszem.

  • Moshe Akiva

    2016 szeptember 4
    1:41 du.
    Az első bekezdéshez: maradt egy komcsi réteg, ami nem tud belenyugodni a magyarok fordulásán, azaz, hogy a Fidesznek volt több szavazata az utolsó választáskor.
    Nem hiszem, hogy megérem, hogy ez a réteg kihalna, Végsőfokon, ezért nem megyek haza, mert csak gyűlöletet olvasok vagy látok a TV-n, vagy ha emberekkel beszélek. DE ez kölcsönös, úgy látom.mielőtt én elmegyek.
    Sajnos, bennem a baloldali ellenszenv visszamegy fiatalkoromra, mikor 17 évesen lecsuktak egy évre.

  • Moshe, ha visszavonod az utólsó személyes rágalmazást és bocsánatot kérsz, akkor még utoljára válaszolok neked és elmagyarázom, amit nagyon nem értesz – tisztelettel. Ha nem, akkor le se írom, hogy mit tartok rólad…

    Különben Te, Figyelő, Marcsi, Charlie és Tóth Péter nálam teljes tiltólistán van már egy ideje. Az orvosom eltiltott ezektől a krontradiktistáktól, akikről az jut az eszembe, hogy ezek valószínűleg a saját gyerekeik játékai közé is beleszartak mindig. Mi keresni valótok lehet nektek itt, hiszen szellemi és hitvilágotok fényévnyire van ettől a laptól. Nem értem miért itt töltitek nagyon drága időtöket és raboljátok a mienket. Ha tehetném, elküldenélek a saját csordátokhoz titeket. Vajon a sokkal nagyobb számú kormánylapokban is ilyen intenzitással kommentáltok? Kötve hiszem.. Annyi idő nem létezik:)
    Nem, ez nem demokrácia kérdése..

  • Moshe Akiva Nem hiszem, hogy Magyarországon néhány darab “komcsinál” több lenne. Azt is kétlem, hogy Magyarországon lenne baloldal, Thürmer kivételével. Azt pedig végleg kétlem, hogy ha valaki tényleg szocialista gondolkodásmódú, azért ilyen gyerekes selypítéssel kellene gúnyolni, főleg, hogy Hofi már lelőtte.

  • Kedves Figyelo!

    Koszonom a valaszt. Mikor en jottem, kovetkezo evben volt egy szokatlanul forro aprilis es majus. Azota sem volt olyan.

    En hiszek a klimavaltozasban, csak ahhoz kell egy eleg jelentos kontinesvandorlas is, vagy legalabb a kontinens rotacioja, vagy a Fold kepzeletbeli tengelyenek jelentos es tartos megbillenese. Azt, hogy a foldtorteneti kozepkorban elo dinoszaurusok fingja okozta akkoriban a klimavaltozast, viszont nem tartom lehetsegesnek. 🙂

  • Miklos Banfi

    2016 szeptember 4
    4:22 du.

    Nem írhatok mások nevében, de magam részéről, azért írok ide, mert ez itt az egyetlen forum, ami magyar- kanadai.

  • Miklos Banfi

    2016 szeptember 4
    4:22 du.

    Nem írhatok mások nevében, de magam részéről, azért írok ide, mert ez itt az egyetlen forum, ami magyar- kanadai.

    Megint viccel velem a lap azt üzeni, hogy nem ismételhetek.

  • Kedves Druszam!

    Nem emlexem mivel ragalmaztalak meg, de ha ugy volt, akkor azert elnezest kerek.

    Viszont van egy fontos aprosag, amit ugy latszik nem ertesz: Ha mindenki tokeletesen egyetertene ezen a vilagon, akkor halalra unnank magukat mindanyian. Te is es en is.
    Tehat nyilvanvalo, hogy olyan forumra megyek, ahol van mirol vitatkozni.
    Hova mennek? Oda, ahol mindenki egyetert velem, es aztan irkaljuk egymasnak, hogy “jaj de jo, egyetertek veled”?

    xxx

    Kedves Llanfair!

    Ebben valoszinuleg 100%-ig igazad van. En kapom a hireket a Mebal nevu site-rol, amit igen rancos toku bacsikak szerkesztenek es szolnak hozza. A maradek magyar komcsik: Lehetnek ugy 7-en, vagy 8-an. 🙂
    De legalabb ok oszintek voltak akkor is es most is.

  • Moshe Akiva Kedves Moshe Ennek fényében számomra teljesen érthetetlen, ahogy Moldova Györggyel viselkednek. Nagyon jó író, és nem adta fel az elveit. Őt azért bántják, mert nem hajlandó a divat szerint viselkedni és megtagadni önmagát.
    Pedig csak hit valamiben, és nem adta el magát a jelennek.
    Volt itt egy “parittyás” nevű kommentelő. Őt mindig hülye kommunistázták. Igen, fiatal ember létére kommunista volt és vállalta, de nagyon nem volt hülye, sőt!
    Ezért nem gondolom, hogy gúnyolni kellene Őket. Sokkal becsületesebbek, mint a jelenlegi hatalom szekértolói, és jellemtelen szócsövei.

  • Göllner András

    Azt hogy Moshe Akiva egy tudatlan bunkó, azt mindenki, akinek egy csepp esze van, tudja. Fejtő, a huszas éveitől kezdve, élete végéig, a Sztálinizmus és örökösei elleni kűzdelemmel töltötte az idejét. Az hogy a Figyelő egyetért akiva gyalázatos történelemhamisításával, őt is minősíti. Nem kell ezekkel a tanulatlan, műveletlen emberekkel sok időt tölteni. Fejtő könyveit javasolnám inkább. pl A History of the People’s Democracies (Penguin, 1969) amelyből megismerhetik mi a véleménye a Szovjet birodalomról, Sztálinról, stb.

    Miért nem szereti a magyar jobb oldal, és annak ide látogató talpnyaló serege Fejtő Ferencet ? Azért, mert Fejtő anti-fasiszta volt, felfordult neki is, mint Márainak, Bibónak, József Attilának, Babitsnak a gyomra a keresztény – nemzeti kurzustól. Íme egy rövid összefoglaló Fejtőröl

    “..Fejtő Ferenc vállaltan baloldali volt, bár a kommunista mozgalommal már az 1930-as évek közepén szakított és magát szociáldemokratának tartotta. 1938-ban Párizsba utazott, ahol a Népszava tudósítójaként dolgozott. A II. világháború alatt részt vett a francia ellenállásban, majd szakítva a diktatórikus magyar baloldali vezetéssel 1949-ben hivatalosan is politikai menedékjogot kért Franciaországban. Műveiben sokat foglalkozott a kommunista diktatúrákkal, a Szovjetunióval, 1956-tal…”

  • Valamit kéne azért itt tisztázni!
    T.i.Márai sem volt Kommunista barát, mert elítélte a nácikat! Sőt, kiment az USA-ba, mikor jött 1948!
    Igen sokan vannak, akik utálták a nácikat, de éppen úgy utálták a másik diktatúrát is!
    Úgy látszik, egyeseknek nehéz ezt felfogni.

  • Kedves Llanfair!

    Amelyik meg ma is felvallalja, vagy beismeri, hogy fiatalon meg hitt benne, de aztan rajott “valamire”, azzal nekem semmi bajom.
    Azt nem birom elviselni amikor letagadja, pedig meg ma is cocjalista, vagy komejnista.
    Mint pl. Gollner elvtars, aki ennyire vedi szeretett cocjalista mentorat. Szerinte ha egy komejnista, vagy cocjalista nem kedvelte Sztalint, akkor az mar nem is lehetett elvtars.
    Most mar csak azt nehez eldonteni, hogy az ilyen kirohanasokat azert eszkozli Andrasunk, mert o is sztalinista volt, vagy azert, mert a bekesebb utu cocjalizmusban hisz?

  • Göllner, gondolt már arra, hogy vannak magyarok akiknek lenyomták a torkán a szocializmus elvét és a többit, ebben nőtt fel! Majd, megtapasztalta GYAKORLATBAN azt, és azóta menekül tőle?!

  • Nehéz azt felfogni, hogy egyeseknek, lenyomták a torkán a szocializmus eszméjét és gyakorlatban megismerve, nem kértek belőle?

  • Nehéz azt felfogni, hogy egyeseknek, lenyomták a torkán a szocializmus eszméjét és gyakorlatban megismerve, nem kértek belőle?
    Megint, nem közlik le az írásomat !

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.