Traviata a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

2016 június 25 12:54 de.1 comment

Giuseppe Verdi:

Traviata

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

két részben, három felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal

Verdi egyik legnépszerűbb műve, A kaméliás hölgy szívszorító szerelmi történetéből írt Traviata a zenetörténet egyik leggyakrabban játszott operája. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon először kerül színre, olyan kiváló sztárok főszereplésével, mint a világhírű koloratúrszoprán, Miklósa Erika és az olasz tenor, Giuseppe Filianoti.

Verdi magával ragadó operájában Alexandre Dumas híres regényének világa elevenedik meg: az ismert kurtizán, Violetta és a vidéki fiatalember, Alfred tragikus szerelmi története a 19. századi Párizs pezsgő társasági életének közegében játszódik. Tiszta érzések, igaz szenvedélyek, hazugság, fondorlatok és számító ármány szövik át ezt a fényűző, fülledt kort, amelyben a tradícióktól és a társadalmi kötöttségektől való szabadulás vágyának gyakran a hétköznapi valóság: az anyagi szükség és a kor pestisének számító tüdővész szab határt.

La traviata, vagyis A bukott nő: nemcsak az irodalom, hanem az operatörténet rajongott tárgya. Emma Bovary, Mimi, Musette, Manon Lescaut mellett leghíresebb képviselője a Dumas regényéből ismert Marguerite Gautier, aki Violetta Valéry néven vált az egyik legösszetettebb Verdi-hősnővé.

A melodráma megrázó kerettörténetét mindvégig ellensúlyozza a teljes operát átszövő táncmelódia, a keringő lüktető ritmusa és könnyedebb témái, amelyek közel állnak Verdi románcaihoz. Violetta megformálása a szerep nagyfokú jellemfejlődése miatt olyan mélységeket kíván – a könnyed kacérságtól kezdve a tiszta szerelmen át a kétségbeesés, lemondás és összeomlás állapotáig –, amelyek ábrázolását aligha láthatnánk kiválóbb tolmácsolásban, mint a világ minden pontján hatalmas sikereket elérő „briliáns szoprán”, Miklósa Erika előadásában, aki a tavalyi Virtuózok-koncertet leszámítva először lép színre a Margitszigeti Nagyszínpadon.

(forrás: színház)

Violetta Valéry: Miklósa Erika
Alfred Germont: Giuseppe Filianoti (IT)

Vezényel: Héja Domonkos
Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának művészei
Rendező: Anger Ferenc

Fotók: Gergely Bea

Traviáta a Margitszigeten 025

Traviáta a Margitszigeten 085

Traviáta a Margitszigeten 111

Traviáta a Margitszigeten 177

Traviáta a Margitszigeten 244

Traviáta a Margitszigeten 249

Traviáta a Margitszigeten 261

Traviáta a Margitszigeten 275

 

1 Comment

  • Szép lehetett! Ezek az operák a szigeten, mindig nagyon hangulatosak! Egyszer az Aidát láttam ott, több mint hatvan éve!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.