Nyomorult Idők

2016 január 13 9:47 de.56 hozzászólás

Önéletrajzi elem.

Diktatúrában születtem, életem cca. első felét diktatúrában éltem le, azt ismerem tehát a legjobban. Mint a radioaktív sugárzás, örökre a csontjaimba ivódott a diktatúra nyelve, stílusa, módszerei.

És mégiscsak tegnap jöttem rá, miért volt könnyű dolga a kommunistáknak. Most meg ezeknek az újaknak. Egy cikk, egyetlen jelentéktelen, vacak kis írás hozta el a felismerést.

Én magam nem olvasom a kormánysajtót, továbbá hevesen ellenzem, hogy az ellenzéki médiában szót kapjanak a diktatúra emberei. Értelmes vitára ugyanis alkalmatlanok, mivel vagy hazudnak, vagy hazudnak, vagy ha mégsem, akkor meg gyengeelméjűséget színlelnek, elvégre épelméjű ember biztosan nem találja vonzónak a gonoszságot, a becstelenséget és az irracionalitást.

De tegnap a hírfolyamban elém került egy írás – az egészségügy volt a téma: a szerző a mellékelt fotón látható Dr. Haidekker Bence, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont igazgatója, a lap pedig a Magyar Idők.

Egy fiatalember, ránézésre harminc sincs, aki az egykori pártemberek nyelvét beszéli, mégpedig meghökkentően kiforrott, magas szinten. De hiszen a rendszerváltás körül született! Kitől tanulta? A korai fideszesek tiszta sor – többnyire a családból hozták, sokan közülük maguk is ifjú káderek voltak, nem egy a vezetők közül is KISZ-titkár.

De ő, hogyan?

Előbb Sándor Máriát szapulja Az a tény, hogy a kórházban fekete ruhát viselt, szerinte „… a súlyos betegek állapotát nyilvánvalóan csak ronthatta a cselekmény, de ez valószínűsíthetően Sándor Máriánál nem volt szempont, amikor ezt elkövette. Ezt a cselekedetet természetesen minden jó érzésű és kultúránkban elfogadott alapvető etikai normákkal rendelkező ember elutasítja.”

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetét frissen megalakító Dénes Tamást sértegeti, gúnyolja, majd így összegez: „A két érdekvédő tehát járja az országot, mint Che Guevara annak idején Dél-Amerikát, és szítja a forradalom tüzét, ahol lehetséges.” És persze a liberális média hergeli, félrevezeti az orvosokat, a nővéreket, stb. stb., az egész szöveget mintha csak egy trottyos, öreg, bolsi írta volna, a mellén száz kitüntetéssel.
Megrázó és félelmetes.

Negyedszázad csődje, rosszabb a helyzet, mint az induláskor. Az egykori nagy sikerfilm, az Ördögűző kis Reganja, akiből az ördög beszél – itt meg egy EU-tagállam modern öltözékű, ifjú tisztségviselője.

Eltűnődhetnék most az örök kérdésen, hogy az ember jónak vagy rossznak születik-e, de az biztos, hogy nem születik demokratának. Az nevelés, folyamat, a szabadságnak Magyarországon jó, ha egy maroknyi született híve van, míg a zsarnokság forrásai legalább egy évszázada kiapadhatatlanok.
Ebből táplálkozott Horthy, Kádár és most Orbán.

És valószínűleg doktor Haidekker is már a születésekor a szabadság és a szabadok ellensége volt.

Vagy csak jól megfizetik érte?

És akkor pénzért demokrata is tudna lenni?

Bruck András

Flowers of Corruption / Lilla Kuizs

Flowers of Corruption / Lilla Kuizs

56 hozzászólás

  • Bruck András, azért a bolsik a hibásak, mert maga abban a korban élt? A Horthy-korban súlyosabb karaktergyilkosságok, lejáratókampányok történtek, mint a komcsi diktatúrában. Pl. Károlyit hazaárulózták, Móriczot zsidóbérencezték. Bangha Béla görényezte a zsidókat. A komcsi időkben kitől hallott rasszista, népirtó szövegeket?

  • hazai lampa!
    haaaaat aze volt olyan is…………….sooooot meg pogrom is vot!!

  • Szerintem azért ennél bonyolultabb a dolog. Nekem, aki ’56-ban gyerek volt, természetesnek tűnt, hogy azokat, akik lövöldöztek, és új romokat csináltak a régiek mellé, bezárják, megfékezik. Elhittem, hogy a kormányaink jót akarnak, hiszen épült az ország, a város. Természetesnek gondoltam, hogy fentről mondják meg, mi legyen. Úgy gondoltam bajok csak amiatt vannak, mert nem értünk egyet, nem fogunk össze. “Nem elég a jót akarni, a jóért tenni kell” – írta a kor költője Váci Mihály, és én teljes szívemből helyeseltem. Csakhogy a dolgok elkezdtek egyre rosszabbul működni. Meg fog lepődni: a munkásfiataloknak is szánt ML-egyetemen hallottam először elgondolkodtató dolgokról. Hogy van ez? ’56 után Magyarországon már nem erőltették annyira az internacionalizmust: a szocializmusban is fontos a nemzeti elv. Akkor ez mi? Nemzeti szocializmus?
    De voltak más dolgok is. Ott volt például a parlament. Milyen gyönyörű, hogy mennyire egyetértenek! Ha mégis valaki kritikus hangot ütött meg, az legfeljebb a városa útviszonyait, vagy kereskedelmi ellátottságát érintette. Nekem meg szöget ütött a fejembe: ugyan miért nincs elég sör, tej, színes tévé, akármi? Mi a baj? Nem gondolom ma sem, hogy a fideszesek tiszta aljasságból, vagy pénzért beszélnek hülyeségeket – bár biztos vannak ilyenek is. Egyszerűen úgy hiszik: ők tudják a “jót”, mindenki más tévúton jár, nem is érdemes meghallgatni. Ebben a jelenlegi első szolga igen jól teljesít.

  • hazai lámpa!

    Szerintem ismételten olvasd el a cikket, és próbáld újra értelmezni!

  • Hát hogyne tudna!Bármi és annak az ellenkezője is, mert elvégre van az a pénz amelyekért még a Haidekkerek haja is korpás…
    Ez a minősített kis görény, aki Sándor Máriának a lábvizét nem ihatná meg,és akinek egy havi fizetése alighanem máris több mint a S.M. egy egész évi, betegágy mellett eltöltött robotbére – előbb utóbb maga is rászorul majd a Sándor Máriákra, mert, hogy semmi nem tart örökké! Szívemből kívánnám,hogy kapja meg tőlük azt ami jár/na neki, de sajnos ez nem így működik: mert aki jó, az jó és úgy tűnik ők nem fognak változni

    Az ilyen Csepregi ill. Haidekker félék a rohadt nagy arcukból talán csak akkor vennének vissza valamelyest, ha komoly fenyegetettséget éreznének pozíciójuk irányában – ám ezzel egyenlőre nem kell számolniuk, pontosan tudják!

  • Besancon, a fidesz fijjuk nagy része jogász vagy töriszakos. Az ilyen karaktergyilkosságokat törikönyvekből tanulják meg Finkelsteintől. Bruck forduljon a hazai jobbos történészekhez, ha meg akarja tudni, honnan veszik a fideszesek a tudományukat! Még a liberális történészek is példaképnek állítják Bethlent vagy Klebersberget, a numerus clausus meg az úri középosztály politikusait (pl Ungváry K).

  • Barlev, a rendszer hivatalos ideológiájában nem volt rasszizmus, a pogromok még a háború után történtek, ha jól tudom. Tehát felnőtt legalább két generáció Magyarországon, amelyik nem kapott antiszemita propagandát. A Holokauszt bűnei is ismertek voltak. Viszont a Kádár-rendszerben elnézték a hétköznapi zsidózást, nem voltak társadalmi programok ezellen. Megjegyzem a rendszerváltás után sem voltak széleskörű felvilágosító programok, és ez a liberális okatatás nagyon nagy szégyene szerintem.

  • Talalom, ezek szerintem egy szűk kör problémái voltak, hogy “nincs színestévé”. A sörből meg a tejből nem volt hiány, az emberek életszínvonala nem volt túl fényes, de alapvető dolgok jutottak szinte mindenkinek. Ma valószínű nagyobb probléma a felnőtt és gyermekéhezés, mint a Kádár-korban!

  • Igen, lehet, hogy a Kádár korban volt tej és sőr.
    A hatalmas kölcsönökből.
    Ma, zsidózás nincs sem a médiában, sem a kormányban.

  • hazai lámpa Az egész gyermekkorom azzal telt el, hogy lesz elég sör nyáron, nem lesz elég sör nyáron, miért nincs elég sör nyáron. Ez valamiért nagyon belém ragadt, pedig utálom a sört.
    Azon kívül, hogy a Kádár korszakot “megszépíti” a múlt, nem volt az olyan jó. De az igaz, a dolgozó embernek jobb volt, sokkal kevesebben lopták meg.

  • Hát aki régen élt a diktatúrában és ezt el is ismeri,az most miért hörög?
    Tény,volt kaja ,munka,sör,de milyen áron?(csak később tudtuk meg…),utána és még most is fizetjük…Ami a szólás,sajtó szabadságot illeti, hát az ugye nem
    volt,mert ellenkező vélemény vagy kritika esetén simán elvitték az illetőt!
    Most demokrácia van,mindenki azt mond amit akar,sőt még hazugság,rágalmazás,uszítás esetén sem viszik el….kár!

  • Hazai lámpa! A hetvenes években nem egy szűk kör gondja volt a színestévé. A 68-as reform után már a vállalatok is fizettek nyereségrészesedést, abból a legtöbben egy mosógép vagy tévé első részletét fizették be. A áruvásárlási kölcsön kamata 3, később 5% volt, mert “infláció nem volt”. A nyolcvanas években a legjobb üzlet volt az OTP-nek tartozni, – állandó kamattal dolgozhatott, amit rendelet határozott meg. Volt olyan idő, hogy a hitelkamat fix 5% volt, a betétért meg adtak 8-9%-ot. Kilencvenben oldották föl a hitelkamatok állandóságát, és központi meghatározását. A szövetkezeti lakásom részlete egyik hónapban még 320 forint volt, a következőben meg 2700! A fizum meg 7500, ami nem volt rossz fizu.

  • Figyelő
    2016 január 14
    11:10 de.
    Olvasd ezt végig. Néhány dolgot talán helyrerak a fejedben..

    http://24.hu/fn/gazdasag/2011/03/03/tevhitek_magyar_allamadossagrol/

  • talalom
    2016 január 14
    2:06 du.
    Tedd hozzá, hogy a kamatok egyszeri, a teljes összegre szabott százalék volt. Egy százezer forintos kölcsön harmincéves kamata hatezer forint volt!!!
    (Viszontdemegám az tény, hogy a hetvenes évek végén tizenkét telefonon, huszonnégy órában tőzsdézett a kormány, hogy szinten tudja tartani az államadósságot. Nemis lett volna veszélyes a dolog, ha nem marhaságokra, az elavult technika, technológiákra költik a pénzeket. Meg állami támogatásokra. Három forintokért vették a tej literjét, és adták három hatvanért pasztőrözés, zacskózás, kiszállítás után, amiben benne foglaltatott már a kiskereskedelmi árrés is.. Gyerekcipőt, gyerekruhát szintén állami támogatással. Azután a fiatal házasok kamatmentes kölcsöne, a családi pótlék, a gyes, mind vitték a pénzt.)

  • Mindenkinek! A cikk nem a Kádár rendszerről szól! De ha már így alakult, tegyük tisztába a dolgokat. Bizony a kisembernek jobb volt a sora, mint most. Menjetek csak el vidékre, nézzétek meg, mikor épültek azok a házak, amikben az emberek laknak. Amik aztán most a karbantartások és felújítások hiánya miatt tönkremennek. Aztán gondolkodjatok el azon, hogy az utóbbi majd harminc évben hány családi ház épült, és hány családi ház fog épülni a jövőben. Talán arra is kellene emlékezni, hogy akkor nem voltak Mészáros Lőrincek, Habonyok, de még Simicskák sem. /Orbánok voltak, mint tudjuk annak a rendszernek is a haszonélvezői voltak./
    Ám diktatúra volt!
    A magyar bal- és jobboldal között éppen az a különbség, hogy amíg a jobboldal vissza akarja vinni az országot a Horthy korszakba, addig a baloldal nem akar visszamenni a Kádár korszakba. Ne is menjen, mert azért volt a rendszerváltás, hogy egy nyitott, szabad, demokratikus Magyarország jöjjön létre. Vajon akkor melyik az igazi “nemzeti” oldal? Az-e, amelyik már a WC-re is kiírja, hogy “nemzeti”, miközben a nemzet felét /sőt nagyobbik részét/ zárja ki a nemzet fogalmából,miközben annyira “magyar”, hogy az már fáj neki, vagy az-e, amelyik továbbra is egy szabad, demokratikus országban gondolkodik? Választhatunk.

  • Tudnám folytatni. “Világhírű” exporttermékeink jó részét kevesebbért tudtuk eladni, mint amennyibe az abban felhasznált importalkatrészek kerültek. (A mezőgazdaságra is áll, hiszen a műtrágya, a jó munkagépek, eszközök szintén importból érkeztek.)
    Valamelyik figyelmes meg beszél itt hülyeségeket az akkor felvett kölcsönökről. Csakhogy egészen más azt a kölcsönt visszafizetni, amiből munkahelyek százezreit, meg támogatott tejárakat tartottak fönn, mint amiből procc stadionok meg királyi várak épülnek keveseknek.
    A lényeg szerintem: miért nem működött az a diktatúra sem, holott abban sokaknak volt biztosabb életük? Ez a diktatúra sem működik soká – még 33 évet sem adok neki. A félelmem az, hogy amíg az a diktatúra szétesett, viszonylag csendesen, ennek csak egy kataklizma fogja végét vetni. (Nem belföldi.)

  • Falusi, igaza van a szerzőnek, hogy hajtott mindenki a háztájiban meg a gmk-ban, és volt is ennek látszatja! De nem bizonyított számomra, hogy a katasztrofális eü-mutatókkal ez összefüggésbe hozható!
    Azt hiszem Fergénél olvastam, hogy a kilátástalanság, a bizonytalan jövő megbetegítheti az embert, akár halálosan is! A rendszerváltáskor sokan hullottak a semmibe, és szerintem ez vágta egészségileg haza a mai ötvenes, hatvanas korosztályt.

  • llanfair, én büszke vagyok a szüleimre, akik világéletben kétkezi munkások voltak, és igényük volt a műveltségre. Könyvtáruk volt a Kádár-korban, mert olcsó volt a klasszikus irodalom meg az igényes lektűr.
    Megvoltak a Kádár-rendszer korlátai, csak pont nem a “kisember” elbutítását kéne a szemükre vetni. Én ezért írtam Bruck Andrásnak, hogy nagyon kár volt ezt a “bolsi” témát idekeverni, mert a Kádár-korban egy ápolónő nevét nem merték volna így szájukra venni a csinovnyikok.

  • Talalom, a hetvenes években én még nem éltem :). Valamikor a nyolcvanas évek végén lett színes tévénk, örültünk, de hozzáteszem a mi családunk soha nem volt kütyümániás. Egyszer emlékszem dohányfűzés közben a nagybátyám meg a nagynéném azon vitatkoztak hosszasan, hogy a falu aranyifjúja milyen hülyeségekre költi a pénzt, pl. videóra, ahelyett, hogy traktort venne.

  • Jichak Perlmutter

    .

    Barlev, ne hülyülj már, kérlek! Mikor volt “a komcsi idókben” – hacsak nem 56-ra gondolsz – pogrom ???

  • Barlev és Bruck !

    Abban az “”átkos”” 40 évben nem volt zsidózás, de különösen nem törvényes keretek közt, állami szinten. Legföljebb 56-ban de hát az forradalom volt ugyibár… Akkor egyesek szerint mindent szabad…

  • Figyelő szerint, “ma zsidózás nincs sem a kormányban sem a médiában.”

    Hát idesüss angyalom: az “idegen szívűek” kódot éppen a mai kormányfő, Orbán Vezér használta először.
    Aztán meg a rádióban alig pár hónapja vádaskodott “Soros György és körei” ellen, már előre hozzá téve, hogy lehet hogy ezért a kijelentéséért majd megint sokan megharagszanak rá… stb,stb…

    S végül, Figyelő, maga folyton azt hazudja, hogy Orbánnak még a tevékenységét sem ismeri, azt sem tudja, mit csinál. Akkor most meg honnan a f,,,ból tudja, hogy kormány részéről nincs zsidózás ??? – Maga aztán tényleg egy fogadott provokátor prókátor. Csak nem Kumin Ferenc uszályosa? Maga kis huncut…

  • Kitűnőek itt Besancon, Tódor 48, Találom, Falusi és Hazai Lámpa mélyen megalapozott kommentjei, melyek mondanivalóját én egyetlen, a Kádár korszaktól el nem vehető, le nem tagadható rendkívül fontos szociológiai , pótolhatatlan fogalommal foglalnék össze, amit úgy hívnak, hogy L É T B I Z T O N S Á G !
    (Egyes részleteit lásd: az említett kommentekben.) 🙂

  • málnaszőr:
    A Kádár-korszekban az volt a vezérelv :
    ” Ha pénzhez jutsz , ingatlant vegyél !!! Azt már utána SENKI nem veheti el tőled ! ”

    Ma meg ?
    Képesek lenullázni és hajléktalanná tenni egész családokat ezek , valami szaros 90 ezer Forintos kis tartozásokért.

  • Marcsi miért hazudozol ?
    Méghogy nem volt “szólásszabadság”
    Soha annyi vicc nem született pártfőtitkárról és vezető kormány-fejesekről mint akkoriban !
    Mondj ma 1 ( egy ) viccet a hazai elitről !
    ( olyat amin röhögni is lehet persze . Mert a mai viccnek nevezett izéken leginkább csak sírni lehet.Anyira szarok.)
    A kabarékban az emberek hanyattestek a röhögéstől mikor a Hofi Géza elkezdte a műsorait..stb. Ma meg az emberek kussolnak. Mindenki rejtőzködik a barátai , szomszédai előtt ( is ) !
    Olvastál..ugyan..olvasni…volt a kezedben egyáltalán Ludas Matyi ?

  • barlev:
    NEM volt itten porgom a szocializmus idején.
    De majd még lesz. Effelől biztosíthatlak.
    Egyesek már nagyon készülnek rá.
    Vérzivataros idők jönnek, hacsak valami csoda nem történik itten.

  • Figyelő megint hülyeségeket beszél maga.
    A tej meg a kenyér és sör NEM a kölcsönökből volt.
    Akkoriban KITŰNŐ hazai mezögazdasági ipar volt itten.
    De azt a félkegyelmű idióta Torgyán egyszerűen betiltatta.
    Szövetkezeteket alakítani azóta sem SZABAD a tejjel-mézzel folyó Árvalányhajlandban , a parasztok kikapták a is nyamvadt földjeiket a mezőgazdasági szövetkezetekből aztán seperc alatt tönkrementek.
    Utána meg elherdálták szarért-hugyért a parcelláikat a tehetősebbeknek és a saját földejeiken mint zsellérek dolgozhattak tovább.
    Mamegmár építik az uradalmakat , ahogy azt egy nemzetikeresztény országban illik.
    Szerintem hamarosan egyéni képviselői indítványra megfogják tárgyalni a Parlamentben a parasztok röghöz kötését és a földesuruk első éjszakához való jogát a muzsik házasságának esetére. A deresre húzásról majd később intézkednek , a főispán hatáskörében.

  • Geyza

    2016 január 15
    11:31 de.
    Géjza, peche van! Kitünő a memoriám, úgy a Kádár előtti és Kádár alatti időkre!
    Aki ezen a lapon írógat, azoknak AKKOR volt jó, mert hivei voltak akkori rendszernek.

  • Néhány szó a szólásszabadságról is.
    Hetedikes gimnázistát elvitt az ÁVÓ, többszöri kihallgatásra , majd egy év Fiatalkoruak börtönében sinylődött, mert az iskolában feljelenette egy drága magyar lány, az akkori rendszer kritizálásáért.

  • Szerintem, az “idegen szívüek” meghatározást azokra értik, aki a magyar kormány ellen dolgoznak, úgy belföldön, mint külföldön! Ha ezt a zsidók magukra veszik, just too bad!
    Ismerek viszont zsidókat, akik pártolják a jelenlegi kormányt.

  • Dubois:
    “az “idegen szívűek” kódot éppen a mai kormányfő, Orbán Vezér használta először.”

    A Vezér és Kancellár a szívátültetésen átesett
    betegeket értette rajta. No jó, talán még a pacemakeres
    betegeket is. 🙂

    Dubois:
    “S végül, Figyelő, maga folyton azt hazudja, hogy Orbánnak még a tevékenységét sem ismeri, azt sem tudja, mit csinál.”

    Szerinte Figyelő nem hazudik, nem teteti magát, neki nem kell bármit is tudni a kormány tevékenységről, ahhoz, hogy támogassa, ő valóban ilyen. Egyik szösszenetében egyértelműen leírta, hogy aki magyar, annak kutyakötelessége külföldön a amindenkori, az éppen regnáló kormányt támogatni, kivéve, ha a kormány épp baloldali.

  • Geyza:
    “Mondj ma 1 ( egy ) viccet a hazai elitről!”

    Tudja mi a különbség Isten és Orbán Viktor között? Az, hogy Isten nem képzeli magát Orbán Viktornak.

    Orbán a gyerekével autozik az Orbánhegyi úton, a gyerek megkérdezi: – Papa, ezt az utat rólad nevezték el?
    -A, dehogy kisfiam! Az az út feljebb van.
    (Ti. az Istenhegyi út)

  • Kedves Marcsi, Figyelő!

    Ma, tényleg nem visz el a fekete autó a rendszer kritikáért, csak hétfőn már nincs állásom, és sehová sem vesznek fel állami szektorba. Nem költenek verőemberekre, hideg alagsorra, egyszerűen hagynak éhen halni, családostól.
    Bár, az is előfordulhat, ha politikai pályára tévednék ezek után, hogy egy haldokló német turista véletlenül elgázol a falu határában…
    “A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.”
    (PKD)
    Tisztelem, és félem Orbán hitüket, de higgyék el, előbb utóbb akkor is összetörik magukat a betonon, ha nem hisznek a gravitációban.

    Üdvözlettel:
    terminus

  • Én inkább a cikkhez szólok:)
    A szerző írja: “továbbá hevesen ellenzem, hogy az ellenzéki médiában szót kapjanak a diktatúra emberei.”
    Szerdán tértem vissza Bp-ről 6 hetes látogatásomról. A legmeghökkentőbb számomra az volt februári látogatásom óta, hogy az egyetlen ellenzéki rádió is Fidesz propagandát fröcsögött minden félórai híreiben. Ahogy írja a szerző, a folyékony hazúgságot elmondja a hírkommentátor és utána ugyanazt vágatlanul meghallgathatjuk Rétváritól, Kovács Zotyótól vagy Lázár Janitól.. Vért forraló… Aztán utánajártam és megtudtam, hogy nyáron megvette egy amerikai “apolitikus” szervezet az állomást.. Ennél kártékonyabb propaganda már alig elképzelhető, mint az ellenzéki, demokratikus ruhába öltöztetett kormpány agitprop.

  • terminus

    2016 január 15
    2:58 du.
    Öszintén sajnálom, hogy elvesztette az állását! De miért nekem írja? Nem tehetek róla, de gondolom a kormány sem.
    Sajnos, velem is megtörtént, otthon is és Kanadában is! Nem könnyű állapot.
    Remélem mielőbb talál egy másikat!
    Van munkanélküli segélye ?

  • Miklós, én is a cikkhez írok. 🙂 Ha a Kádár-korban valaki tényleg jó volt a szakmájában, és nem volt teljesen antiszociális, akkor előbb-utóbb talált magának támogatókat a pártban. Az akkori pártklikkek harcai kutyaf.sza lehettek ahhoz képest, ha ma valakire rászállnak Takony Árpiék. Ezek addig űzik a vadat, amíg az áldozat véreset nem vizel. Bruck András a múltban él, mert ha a Kádár-kori üldözéseket egy szintre hozza a ker-nemzeti oldali karaktergyilkolásokkal, akkor szerintem fogalma nincs, mi folyik ma az országban. Gogolák elvtársnő a fejét lerúgta volna egy ilyen sz.rcsimbóknak, és focizott volna vele, aki ilyen hangon mer beszélni egy dolgozó ápolónőről!
    Lehet, hogy Bruckkal ugyanazt a rádiót hallgatjátok? 🙂

  • Figyelő, nem tudom, hogy van Kanadában, de itt csak három hónapig jár a munkanélküli segély, és a fidesz ezt is el akarja törölni!
    Kimondhatjuk, hogy Magyarországon a rendszerváltás nagy vesztese a munkásosztály volt, ők fizették meg azt az árat, hogy az ország átállhasson a kapitalizmusra!
    Sajnos meg kellett ezt az áldozatot hoznia valakinek, de még róluk sem csináltak filmet.

  • Figyelő,a tizenhét éves gimnazistához írnám.
    Nem az a kérdés, hogy voltak-e a kommunizmusnak áldozatai, mert voltak. Gondolom közismert, hogy az a történészek alapvetése, hogy mindent a maga korához képest kell megítélni.
    A Horthy-korban hány tizenhét évesnek verték véresre a talpát a csendőrök, csak mert mást gondolt a rendszerről, mint ami a hivatalos előírás volt?
    A kommunizmus ilyenekre született válaszul, az más dolog, hogy nem volt működőképes rendszer, és diktátorokat termelt ki magából.

  • Figyelő, Sándor Máriát kirúgták a munkahelyéről, és kizárták a szakszervezetből is, ha jól tudom, csak mert elmondta a véleményét.

    Ez milyen szólásszabadság szerinted?

  • Hazai lámpa:)
    Melletted vagyok, de azért tán Te sarkítasz túl és egy picit vehemensen dől belőled a fruszráció – joggal. Bruck András nagyon is tiszta, csak hitelességének része, hogy nem hagyja, hogy az indulatai elszabaduljanak.
    Tudom, hogy csúnya tőlem, de miért megint Figyelő és Marcsi ostobasági rohamairól szól ez az egész blog? Minél többet heccelitek őket, annál jobban benövi a gaz ezt a fórumot.

  • Kedves Figyelő!

    Szándékosan félre ért, és nem is először. Engem nem rúgtak ki az állásomból, de ha nyíltan kiállnék ma a véleményemmel, akkor már hétfőn nem kellene bemennem.
    Több ismerősöm van viszont, akit politikai okokból mozdított el ez a rendszer, és fekete listára került (állami szférában nem vehetik fel!).
    Nem kell elhinnie, ez is csak biztos liberál-bolsevik propaganda, felőlem hihet, amit akar, én ezért nem haragszom magára, sőt, ha majd magához is elér ennek az aljas rendszernek a keze, higgye el, rám számíthat, ha tudok szívesen segítek Önön is.

    Üdvözlettel:
    terminus

  • A gazhoz virágok érkeztek
    Nagytiszteleti Üdvözlettel

  • terminus

    2016 január 15
    2:58 du.
    terminus, a fenti linket úgy olvastam, hogy megtörtént esetről ír! Az én hibám, elnézést.

  • Miklós, szépen kikerülted azzal a válaszadást, hogy a lelkiállapotommal foglalkozol, és személyeskedsz!
    Bruck András lehet, hogy egy higgadt személyiség, én meg nem, ami mellesleg hogy is jön a témához? Amellett, hogy tévedsz. Véleménykülönbséget mióta neveznek frusztrációnak, magyarázd már el nekem légyszi, mert én nem vagyok “coach”. Én azt mondom, hogy B. Á. téved! Ehhez van valami hozzáfűznivalód?
    Én azt mondom, hogy semmi hasonlóság nincs a Sándor Mária elleni hadjárat és a “bolsi idők” pártharcai között.
    Egy “öreg, trottyos bolsi” más kategória, mint egy fiatal, kegyetlen fideszes. Sándor Máriát megpróbálják egzisztenciálisan is ellehetetleníti, ami a Kádár-korban nem volt jellemző, hogy egy egyszerű dolgozó embert megfosszanak még a létfenntartáshoz szükséges dolgoktól is.

  • Hi’, Decker!

    Na, megismerhettük rút pofádat végre:
    Haidekker Bencike, kiléptél a fényre!
    Hogy “nomen est omen”, az már nem kérdéses:
    tudjuk, kit fedezel, nyeretlen kétéves!

    Igazgatsz valami Ellátó Központot?
    Hogy kerültél oda, és mint csinálsz pont’ ott?
    Még meg sem száradt a tinta diplomádom,
    mikor már százezrek landoltak számládon.

    Főtanácsadóként jól el lehet lenni:
    félmillás jutalmat máris zsebre tenni
    alig fél év után; ez ám a tehetség!
    És még többet számít egy kis ismeretség!

    Szupertitkos Bence, ki vagy valójában?
    Újabb csereszabat a Führer óljában?
    Már csak néhányat kell hazudnod, barátom,
    és mész a levesbe te is, ahogy látom!

    Azonban addig is tedd, amire kértek;
    ne feledd: a klán is mindent megtesz érted.
    Viktor csak akkor ejt, ha már kínos neki,
    hogy úgy viselkedsz, mint egy falusi yeti!

    Addig told csak szépen a szokásos mantrát:
    öklendezd fel feszt a fideSS-propagandát!
    Légy egészen nyugodt: észre fogod venni,
    ha nem a tiéddel fognak csalánt verni!

  • Bonhomme, kiegészíteném.

    Ángyán elmondásából tudhatjuk, hogy Orbán ezt mondta róla nyilvánosan: „aki tisztességesen viselkedik, és megsebesül a csatatéren, azt kihozzuk, de aki nem, arra mi is lőni fogunk.”

    Ángyán anekdotája: “egy … államtitkár barátja pár héttel korábban távozott a kormányból, akkor felkereste Orbán Viktort és elmondta, hogy nagy baj lesz a társadalom kettészakadásából. A miniszterelnök lakonikusan annyit mondott:
    „majd a Pintér elintézi.”

  • Hazai lámpa, komolyan nagyon sajnálom, hogy így érzel, ugyanis én nagyon kis különbséget látok véleményünkben. Tagadod B.A. igazát, én meg azt mondom, hogy ő is, mint én a 70-es évek elejétől szocializálódott – ma már társadalom tudós, sok éves amerikai horizont bővítéssel a háta mögött, kitűnő író. Számomra teljesen hiteles.
    Nem teszünk mi egyenlőség jelet Kádár és Orbán közé, hiszen Kádár egy ruszki nyomáson alapuló rendszer volt, míg Orbán egy saját hatalom vágyból kialakított fasiszta zsarnoki rendszert alakított ki – mindkettő a sajátságaival – és a korbeni különbségeivel (gondolok itt a kommunikáció-média hatalmas változására). Akkor nem volt nagyon más út, most egy jobbra hivatott országot ezek a mocsárba süllyesztenek. Minden esély megvolt, hogy végre kijöjjünk belőle. Ez hazaárulás.. Ajánlom Bartus Laci minapi írását – ahol ezt elég tisztán megfogalmazza, ha Göllner András nem elég..
    Barátom, aki ettől nem frusztrált, az rossz vágányon van.. Én is nagyon az vagyok. Lehet, hogy másképp élkük meg? Az is normális:)

  • Miklós, én nem tagadom, hogy Bruck A. hiteles.

    Én azt állítom, hogy B. A. ebben téved. Hány példa van arra, hogy szakmájukban újító, tehetséges embereket először üldöztek, majd támogatókra találtak a pártban vagy a pártközeli vezetésben, és megszűnt ellenük a boszorkányüldözés? Pl. Geréb Ágnes a Kádár-rendszer idején apákat csempészett be a szülőszobára, ő honosította meg ezt a divatot. Orbán rendszerében Geréb Ágnes csak azért nem ül börtönben, mert háziőrizetben ül.

    Mai hír, hogy Sándor Mária jelenleg közmunkás! No, nem azért, mert az ápolónőhiánnyal küzdő kórházba visszavették ápolni közmunkásbéren! Ez is elég felháborító lenne. Hanem most a munkanélküli (?) Máriát egy régebbi tüntetés miatt pénzbeli bírságra ítélték, amit nyilván nem tud/nem akar törleszteni. Valamelyik strandon fog két napig falevelet gereblyézni … a szakképzett ápolónő!!

  • Miklos Banfi
    Említetted, hogy a 70-es évek elején szocializálódtál B.A. kortársaként, és az akkori körülményekről már nem lehet azt mondani, hogy egy mocsárba süllyesztett diktatúrában éltünk.
    A döntő különbség az akkori és a mostani állapot között az,hogy akkoriban bátran tervezhetted a jövődet.( Ma egyáltalán nem )
    Biztos lehettél abban, hogy tanulhatsz és dolgozhatsz. Megjegyzem ez utóbbi igazságot anyám mondta, aki Ferenc Jóska idejében 1913-ban született.
    Szervusztok, jó estét !

  • mavtelep, Miklós azt írja, hogy “Kádárnak nem volt más választása”.

    Én éppen azt mondom, dehogynem volt, pl. Csau Romániája, Hodzsa Albániája stb. Ezzel együtt el tudom képzelni, hogy egy nyugatos értelmiséginek a ’70-es évek Magyarországon fogságnak tűnhetett.

    Szerintem a lelke mélyén a liberális értelmiség irigy Kádárra. Nem tudják neki megbocsátani azt, hogy sok mindent ő ért el a magyar néppel, nem ők. Kádár szabadította fel a magyarokat először tartósan az ezeréves szellemi elnyomás alól (persze áldozatok árán), és ez a liberálisoknak még a rendszerváltás után sem sikerült, kedvező hátszéllel. Pedig eltelt azóta huszonöt év!

  • mavtelep, teljesen egyetértek, de azért még több alapvető különbség is volt a két rezsim között. Ehhez kapcs Hazai barátom, köztünk sincs vita, de ne tekerd túlságosan szavaimat. Nem azt mondtam, hogy Kádárnak nem volt választása, de azért lássuk be, hogy elég determinált volt.. Nem vagyok történelem tudós, de gondolom nagyon akadémikus lenne most arról vitát indítani, hogy Kádár követhette volna-e Ceau-t. Szerintem sok ok miatt nem, de ez tényleg messzire vezetne.. Persze milyen szép lett volna ha a 30-40-es évek kitűnő magyar politikusai nem mindig a rövidebbet és a rosszabbat húzták volna. Akkor Kádár se lett volna:)
    Érdekes amit írsz a liberális értelmiségről.. Van benne igazság, de azért ez így elég felületes. A demokráciának és liberalizmusnak (főleg a jó értelemben vett) Magyarországon semmiféle termőtalaja nincsen. Konrétan: nincs rá igény a nép szintjén… Az a 10% meg kit érdekel?

  • Kádár az a típus volt, akire azt mondják a mesék, hogy “szerencsefia”.

    Egy cseléd törvénytelen gyerekeként mekkora esély volt arra, hogy vezető pozícióba kerül, és nem részegíti meg a hatalom?

    Még értékelném is a liberális elit tevékenységét, ha nem szabadították volna a nyakunkra a nemzeti-keresztény rezsimet. Lehet, hogy a nép “buta parasztokból” áll (szerintem nem), de ez nem menti föl az alól a liberális elitet, hogy nem tudja lenyomni a nacionalista, bigott vallásos Orbán-demagógiát. Olyan ellenfelekkel állnak szemben, mint Semjén Zsolt, és a liberálisok könnyekkel a szemükben, tehetetlen dühvel rágják a szakállukat (ha nincs is szakálluk), ha egy ilyen Semijen politikus kóstolgatja őket.

  • Barátom, nem becsülöd Te érdemtelenül túl a liberális elitet? Ez egy szűk körű, szellemi elefántcsont torony, hatalom és pénz nélkül. Nekik semmi esélyük nincs az agymosó és agymosott csürhe ellen. Sose volt, sose lesz. Mint az előzőekben írtam az európai kultúrának egyszerúen nincsenek meg a gyökerei.

  • Miklós, emlékszel, mikor Semjén a szakállas bácsikról humorizált, akik az szdsz-ben vannak?

    Volt liberális, aki erre mert visszavágni, a vénasszonyos picsogás helyett? Merte valaki azt a geget adni erre, hogy aki meg azt akarja, hogy egy szoknyás, szakálltalan bácsi tanítsa a kamasz fiát szerelemre, az adja ministránsnak?

    Egy ilyen liberálist ismerek: Bartus L.

  • Igazad van. Azért jelent meg erről az ővsömör huszárról pár igen kemény mém (fél éve verte ki a biztosítékot az a anti KDMP-s video, amin csacsogott mindenki) Én se kedvelem a Semjén-Harrach-Rétvári triumvirátust jobban, mint Te, de tény, hogy a sokkal magasabb szellemi szinten álló szdsz és mai ellenzéki politikusok ugyanúgy viselkedt(n)ek a csűrhével, mint it pl. én. Ignorálom őket. Mert mi értelme?? A napi gaz- és bűntetteiket a két kormánypárt úgyis mindig a nép fülére tudja igazítani – teljes sikerrel..

  • Miklós, a rókának is csak akkor lett savanyú a szőlő, mikor nem érte el! 🙂

    Nem baj, ha nem hiszem el, hogy a volt szdsz-esek és egyéb ellenzékiek azért nem politizálnak normálisan, mert olyan nagy a szellemi fölényük? 🙂

    Szerintem inkább figyelmetlenek, és kihagyják a magas labdákat. Mikor volt ez a vasárnapi boltbezárás mizéria, Tömjén azt hirdette, hogy a szabad vasárnap régi szociáldemokrata követelés. És nem volt senki, aki a képébe vágja, hogy mekkora ordas hazugságokat terjeszt!

    Persze, mert az már munka, egy jó politikai stratégiát fölépíteni, azt begyakorolni, nap mint nap kiállni mellette stb. Lehet, hogy nehezebb, mint az ellenséget szidni, hogy azok nem méltók a küzdelemre, de szerintem több eredménye lenne!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.