Egy film, amit nem fognak szeretni a szcientológusok

2015 november 29 9:39 de.19 hozzászólás

„Szcientológia, avagy a hit börtöne”. Egy film, amit a napokban is vetítenek. Budapesten, a napokban, a Tabán moziban. S már csak azért érdemes megnézni, mert a science fiction világából alapított vallás, vagy némelyek szerint üzleti vállalkozás, meglehetősen ködbe burkolódzik a hétköznapokban.

Amely köd már csak azért is káros lehet, mert a ezzel, az információk hiányával, tulajdonképpen tág tere van az információs manipulációnak. Márpedig ez mindenképpen káros. Akár vallásként, akár vállalkozásként, akár mozgalomként is kezelnek valamit. Jól megfigyelhető ez a káros, a tömegeket az információs monopóliummal visszaélve manipuláló jelenség a mindennapokban, illetve a történelem számos korszakában. Márpedig minden olyan esetben, amikor valamilyen ideológia mellé próbálnak híveket toborozni, kétséges a szabad választás mindaddig, amíg a „jelölt” meg van fosztva a teljes körülménykör mérlegelési lehetőségétől. Így, mintegy önmagamat ismételve, a szcientológiáról szóló filmet — eredeti címe: „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief” — mindenképpen megnézésre ajánlanám. Azoknak is, akik számára szimpatikus a szcientológia, és azoknak is, akiknek nem.

Mert kár lenne szemellenzősen kezelni a kérdést. Nem válhatott volna tömeges jelenséggé, ha nem rendelkezne olyan vonásokkal, amelyek szimpatikusak lehetnek sokaknak. S ez nyilván nem a pénzadományok begyűjtése a csatlakozóktól. Ahogy az sem, ahogy gyakorlatilag zsarolási potenciállal bíró adatokat gyűjtenek az auditálásnak kinevezett kihallgatásokon, gyónásokon. Azonban az utóbbiak kétségtelenül rendelkeznek azzal a felelősségmentesítő hatással, ahogy a katolikus papok által végrehajtott gyóntatás is. Márpedig ez tényleg segíthet azoknak, akiknek a személyiségét a belső vívódások, a senkivel sem megbeszélhető gondolatok mérgezik a mindennapokban. S akiknek az ezen való átlendülés valóban segítheti az életét. Ahogy sokaknak az a felelősséghárítási lehetőség is segítség lehet, amellyel egy másik lélekre, lélektöredékre, külső rosszra lehet fogni minden gazságot, bántót, következetlenséget, csibészséget. Nem véletlen az, hogy hasonló motívumok számos tömeg-ideológiában megjelennek. Ahogy a vezérközpontú rendszerektől szintén nem idegenek általában.

Márpedig a szcientológia, az említett film alapján, igencsak egy vezérközpontú ideológiai rendszer. S mint ilyen erősen hierarchizált is. Amelyben a szinteken lépkedés nem kevés anyagi áldozattal, de valószínűleg legalább ekkora személyiségi áldozattal jár. Miközben családok szakadhatnak szét, dollár-milliárdok gyűlhetnek össze, és celebek kegyét kereső marketingakciók folyhatnak. Mely utóbbit ugyancsak bemutatja a film. Nem kisebb ember narrációjával, mint a szervezet egykori, már kilépett „marketingfőnöke”. Így aztán akár el is hihetjük azt, hogy a szervezet olyan „arcainak”, mint Tom Cruise gyakorlatilag mindent biztosított az egyház. Gyakorlatilag ingyen munkásokat, ha tatarozni kellet,, és ágyast is, ha úgy adódott. Miközben az alsóbb szinteken fizikai erőszakkal, pszichikai nyomással, és persze az auditálások alkalmával készült feljegyzésekkel sakkban tartottak sokaságától várják el a feltétlen engedelmességet. Amit különben meg is kapnak. Önként és dalolva. Hasonlóan a többi, nem kevésbé durva eszközökkel operáló szervezethez. Bízva, és joggal bízva abban, hogy a személyiség egy idő után a kisebb ellenállás irányába torzul, és elkezd önigazolásokat gyártva beletörni az előre felállított ketrecbe. Ami ezt követően már valóban egy öngerjesztő, önmagának falakat állító börtönné válik.

Ahonnan azért van menekvés. Akkor, ha túl erős sokk éri az illetőt, vagy az ideológiai korbács olyan pontot ér, ami mélyebben rögzített az adott embernél, mintsem egy pénzhajhász egyház azt elérhetné. Mert ez utóbbi motívumról, a pénzről sem érdemes megfeledkezni. Arról, hogy az egyházzá nyilváníttatás egyik legfőbb mozgatórugója az adóelkerülés volt. A vezetésnek. Ami független attól, hogy a részt vevők egy része akár hihet is a szcientológiai alapideológiájában. Az egész rendszer azért korántsem kizárt, hogy kizárólag a pénzről, illetve a csúcson levők hatalmi ambícióiról szól.

A film pedig minderről. Alapítástól a vagyonfelhalmozáson át, a személyiség-befolyásolás lépés-készletéig.

Los Angeles-i központ.

Los Angeles-i központ.

19 hozzászólás

  • Jó, informáló cikk!
    Jártam egyik “főtemplomukban” Bostonban. Elképeztő pénz gyűlt ott össze!

  • Ezt a lelkeket megnyomorító üzlet-egyházat is ideje lenne már szanálni valahogyan.

  • Valahogy úgy képzelem, hogy a két véglet fog megjelenni. A Tabán mozi a legfelsőbb értelmiség kis mozija, de gondolom a jól informált hívők is ott lesznek.. Lesz feszültség??:)

  • Ezek rendkívül agresszívak.
    Akik otthagyták őket , arról számolnak be névtelenül , hogy bújkálni kényszerülnek az életveszélyes fenyegetéseik elől.

    Nekem csak egy kalandom volt velük :
    A Blahánál volt régebben a székházuk és hát gyakran vitt arra az utam gyalog. Időnként kijöttek bentről és le-le szólították a járókelőket. Én már jóelőre “felvérteztem” magamat erre az eshetőségre 🙂
    Aztán egyszer engemet is megállított egy kapucnis balta-fejű némber , hóna alatt írományokkal. Én persze adtam az ártatlan érdeklődőt , aki mit se sejt.A spinkó egy darabig hablatyolt , mikor látta rajtam hogy halálosan únom , a kezembe adott egy vastag , láthatóan sok pénzért előállított színes fényes papírra nyomott kiadványt , hogy ebből mindent megtudok.Udvariasan megköszöntem , elindultam és közben magamelé tartottam mintha olvasnám. Aztán pár lépés után jobb kézzel hanyagul,a bal vállam fölött magam mögé hajítottam 😀

    Mikor visszanézem , épp akkor szedte föl az agent az aszfaltról és közben , ahogy utánamnézett , csak úgy sütött a szeméből a gyűlölet !

    Ezeknek lelkül van ! Sátáni !!

  • ” … Ezt a lelkeket megnyomorító üzlet-egyházat is … ”
    .
    Ez az “IS”. Ez nagyon jó!

  • Hubbard: „Ha egy kis pénzt akarsz csinálni, írj könyvet! Ha egy csomó pénzt akarsz csinálni, alapíts vallást!”

  • Geyza
    2015 november 29
    12:41 du.
    Anno, amikor még gyakran volt arra dolgom, rendszeresen leszólítottak a Blahánál. Onnan tudtam, hogy új kezdő térítők vannak, hogy leszólítanak. úgy havonta válthatták egymást. Általában pár percig hagytam ugyanis beszélni őket, majd megkérdeztem, hogy mi a helyzet az adatvédelmi nyilatkozattal, ha tutira leszoktatnak minden drogról, akkor kedves toborzó melyikre volt rászokva amiről lejött, meg hogy mi a véleményük a pszichikai elfojtásokról, és mit tudnak a saját valós motivációjukról, ha nem tudják, csak a brossurát felmondani, és hasonlók. Abból a csapatból általában többször senki nem állított meg az utcán.
    De ismerek családot, ahol gyökeret vertek. A srác elment vmi seaorgista kiképzésre és többet gyakorlatilag nem állt szóba a családjával.

  • Andy Mage :
    Szóró szóra én is ilyen rémtörténeteket hallottam ezekről.
    Rohatt lélekkufárok.

  • Egy Németországban dolgozó orvosnő üzeni a világnak (fordítás egy yahoo.com-on megjelent hozzászólásról)
    Tegnap a kórházunkban megbeszélést tartottunk a nálunk kialakult helyzetről és arról, hogy egy másik müncheni kórházban már tarthatatlan a helyzet.
    A körzeti orvosi rendelők nem tudják már kezelni a kialakult vészhelyzetet, ezért mindenkit a kórházakba küldenek.
    Sok muszlim elutasítja, hogy őket orvosnők kezeljék és mi sem vagyunk hajlandók azok közé az állatok közé menni, különösen azokhoz, akik Afrikából jöttek.
    A migránsok és az orvosi személyzet között a kapcsolat a rosszból a még rosszabbra fordult.
    A múlt hét óta, azokat a migránsokat, akik kórházba mennek, a K-9-es rendőrségi egység tagjai kell, hogy kísérjék.
    Sok bevándorló AIDS-es, szifiliszes, TBC-s és sok egyéb egzotikus betegsége van, úgyhogy mi, itt Európában, nem is tudjuk, hogyan kell kezelni őket. Ha egy receptet kapnak a gyógyszertárban, és megtudják, hogy azért készpénzben kell fizetni, a hihetetlen dühkitöréseket kapnak, különösen, ha a gyerekek gyógyszeréről van szó.
    Ők otthagyják a gyermekeket a gyógyszertári személyzetnek ezekkel a szavakkal:
    “Úgy, gyógyítsátok őket ti magatok!”
    Így tehát, a rendőrség nem csak a klinikákat és kórházakat, hanem a nagy gyógyszertárakat is őrzi.
    Nyíltan azt kérdezzük: hol vannak azok, akik a TV kamerák előtt és a pályaudvarokon plakátokkal üdvözölték a bevándorlókat?
    Igen, a határokat már lezárták, de már itt vannak milliók és mi biztos, hogy nem tudunk tőlük megszabadulni.
    Eddig a munkanélküliek száma Németországban 2,2 millió volt. Most lesz legalább 3,5 millió.
    A legtöbb bevándorló egyáltalán nem foglalkoztatható. Ezek a legalapvetőbb oktatásban sem részesültek.
    S mi több, a nők általában egyáltalán nem dolgoznak. Úgy saccolom, hogy minden tizedik nő közülük terhes. Több százezer közülük magával hozta a csecsemőjét és 6 éven aluli kisgyerekét, akik lesoványodottak, elhanyagoltak.
    Ha ez így folytatódik, és a németek újra megnyitják határaikat, hazamegyek a Cseh Köztársaságba. Senki fog tudni engem ebben a helyzetben itt tartani, még ha kétszeres a fizetés itt, mint otthon. Én Németországba jöttem dolgozni, hogy nem Afrikába vagy a Közel-Keletre.
    Még a professzor is azt mondta nekünk, aki a tanszéket vezeti, hogy mennyire elszomorítja , hogy egy takarítónő 800 euróért takarított itt minden nap évekig, majd jön egy migráns fiatal férfi a folyosón, aki mindent csak ingyen szeretne és ha nem kapja meg, akkor dührohamot kap.
    Ez nekem tényleg nem kell! De attól tartok, hogy ha hazatérek, egy bizonyos ponton túl ugyanaz lesz a Cseh Köztársaságban is. Ha a precíz németek nem tudják kezelni ezt, ott Csehországban teljes lenne a káosz. Senkinek fogalma nincs róla, aki nem került velük kapcsolatba, hogy milyen állatok ezek, főleg azok, akik Afrikából jöttek, és hogy a muszlimok hogyan bánnak a mi dolgozóinkkal, munkatársainkkal, a vallásuknak megfelelő ellátást követelve.
    Mostanáig a helyi kórház személyzete még nem kapta el azokat a betegségeket, amiket a sok száz, meg száz napi ellátást kapott bevándorló hurcolt be magával, de ez csak idő kérdése.
    Egy Rajna közeli kórházban a migránsok késekkel támadták meg a személyzetet, azért, mert egy 8 hónapos gyereket halál közeli állapotban adtak át, akit korábban 3 hónapig fél Európán keresztül vonszoltak, és a gyermek két nap alatt meghalt. Annak ellenére, hogy top ellátást kapott az egyik legjobb gyermekgyógyászati klinikán Németországban.
    Az orvost meg kellett műteni és két ápolónő az intenzív osztályon fekszik.
    Senkit nem büntettek meg.
    A helyi sajtóban tilos írni róla, így csak e-mailen keresztül tudunk az esetről.
    Mi történt volna, hogy egy német szúrt volna meg egy orvost és az ápolókat a késsel?
    Vagy ha ő öntötte volna saját szifilisszel-fertőzött vizeletét egy nővér arcába és így akarta volna őt a megfertőzni?
    A minimum az lenne, hogy őt egyenesen a börtönbe vinnék, majd később a bíróság elé. Ezekkel az emberekkel – eddig semmi nem történt.
    És ezért kérdezem, hogy most hol vannak mindazok, akik üdvözölték és fogadták őket a vasútállomásokon?
    Otthon ülnek és várják, hogy még több vonat érkezzen és várják a pénzt a következő szereplésért, hogy statisztaként üdvözöljék a migránsokat az állomásokon.
    Ha rajtam múlna, én felkérném ezeket az ujjongó fogadó üdvözlőket, hogy hozzák őket először ide, mint kísérőket, ide a kórház sürgősségi osztályára. Aztán betenném őket az egyik épületbe a bevándorlók közé, anélkül, hogy a fegyveres rendőrség és rendőrségi kutyák vigyáznának rájuk ott, és nem lenne orvosi segítség sem.
    Mert egyébként ma Bajorországban minden kórházban csak a fegyveres rendőrség és rendőrségi kutyák tudják fenntartani a rendet.

  • Ez mind nagyon szép.
    Talán még valóságtartalma is van. Talán.
    De mi köze ennek a dolgnak Scientológia Egyházhoz?
    Vagy netán maga Molmos afféle állami propagandát folytat itt?

  • lelszi

    2015 november 29
    1:50 du.
    Így igaz! Volt itt egy főnököm, ő is ezt mondta. Észak Amerikában remek üzlet.

  • molmossimon

    2015 november 30
    9:42 de.
    Ezt én is olvastam, be akartam ide hozni, de nem ebbe a témába! A “menekült” témához tartozik.

  • molmossimon
    2015 november 30
    9:42 de.

    Nesenyvedj aranyló ereiddel az enlevedben főtt közel-keleti szőrösvirslin kuporogva..

  • molmossimon,
    a beírásod nem ide illik,esetleg egy más cikkhez,de nem elitélendő,hogy leírod az igazat.Különösen ha az egész történetért vastaps jár Európának,mert jobbat nem érdemelnek!

  • molmossimon,

    A cikkhez semmi köze az irományodnak.
    A valósághoz sem okvetlenül. Vagy ha igen, akkor az az orvos, aki állatozza a betegeket (származástól függetlenül), az elindult a dr. Mengele felé vezető úton.

    Amellett. A TBC-t nem kell behurcolni, Európában endemikus.
    A szifilisz detto. Ady-t aligha egy szír menekült fertőzte meg.
    Az AIDS kialakulását követően nem gyalogol valaki több száz km-t. A HIV-fertőződés (HIV+ szerológiai eredmény), és a klinikai kórkép közt lehet jó pár év is, de a 2 nem azonos. Ha nem hiszed kérdezd meg Charlie Sheen ügyvédjét. Gondolom C.S is szír menekült.
    Az “egzotikus betegségek” (pl. ebola, sárgaláz, álomkór, stb) többsgével szintén féluton meghalt volna a fertőzött.
    A menekültek nyilván nem egytől egyig szentek. De egy ilyen politikai baromság összeírása, vagy legalább közzététele előtt jü nlenne egy alapszintű biológiai ismeretet összeszedni.
    Ha nincs, hát nincs. Szegény provokátor hozott anyagból idióta.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Tezsvíreim az Úrban!

    Azért még mindig a Római Katolikus Egyház a leggazdagabb felekezet az egész világon… Nemde? Csak azt mán megszoktuk 😀

  • Andy Mage

    2015 december 1
    1:32 de.
    Hát nincs igazad! A TBC-t a szifiliszt, bizony elkaphatja akárki, ha az illető kapcsolatba kerül egy ilyen beteggel.Az utobbit természetesen csakis szexuláis kapcsolattal.

  • tisztelthölgyeimésuraim”

    2015 december 2
    5:20 de.
    Hány éves is a Romai Katolikus egyház?
    Valamikor a királyok kincseiket, javaikat nekik adták.
    A 20. században már nem,természetesen.

  • Figyelő
    2015 december 2
    1:25 du.

    Hol írtam az ellenkezőjét.
    Az endemikus nem azt jelenti, hogy nem fertőz, hanem azt, hogy benszülött, nem behurcolt….

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.