Kanada miniszterelnöke Erzsébet királynőnél járt – Trudeau utoljára gyerekként találkozott vele

2015 november 25 2:17 du.0 comments

Be kell vallanom, hogy amikor utoljára találkoztunk, még nálam sokkal magasabb tetszett lenni–mondta egy mosolygós Justin Trudeau kanadai kormányfő Erzsébet királynőnek a londoni Buckingham palotában. A liberális miniszterelnök arra utalt, hogy gyerekként már volt alkalma látnia a királynőt, amikor édesapja – Pierre Trudeau – foglalta el a kormányfői széket Kanadában a hetvenes és korai nyolcvanas években.

“Nagyon jó ismét találkozni, bár igencsak más körülmények között”–válaszolta a fiatal Trudeaunak Erzsébet királynő, aki hozzátette, hogy számára “egészen rendkívüli alkalom” egy második Trudeau kormányfővel  beszélgetni Londonban.

“Nagyon elfoglalt lehet. Jöjjön, foglaljon csak helyet”–mondta Erzsébet királynő és ezzel véget is ért az audiencia nyilvános része. A királynő mindig privát audienciát ad az éppen regnáló kormányfőnek és ritkán szivárognak ki részletek arról, hogy ott pontosan mi is hangzik el. De annyit tudunk, hogy itt nem csupán teázásról és csevegésről van szó. Azok akiknek rálátásuk van az királynő és miniszterelnökök közti találkozókra jelzik, hogy II. Erzsébet aktuálpolitikai kérdésekre és kihívásokra kiváncsi, ugyanakkor szerepe leginkább az, hogy meghallhatja az audiencián lévő kormányfőt és saját tapasztalaitból merítve jelzi, hogy mire érdemes esetleg figyelni , vagy ügyelni. Nem szól bele közvetlenül a politikai kérdésekbe, az adott kormányfő inkább egy roppant tapasztalt és sok életgyakorlattal rendelkező államfővel beszélget, aki érdeklődéssel és türelmesen hallgatja végig a politikus mondanivalóját és releváns, átgondolt kérdéseket tesz fel.

Pierre Trudeau – Justin édesapja – világéletében alapvetően köztársasági-párti volt, ugyanakkor egy mély tiszteletet érzett II. Erzsébet iránt. Amikor egy 1997-es G7-es találkozón futott össze a királynővel a Buckingham palotában és piruettezni kezdett közvetlenül a brit uralkodó háta mögött. Doug Ball, egy Associated Press újságíró örökítette meg a piruettet és pár évvel később, amikor összefutott Trudeauval Winnipegben megkérdezte tőle, hogy esetleg ittas volt. “Nem, nem. Csak pár pohárral ittam,”–válaszolt Kanada akkori kormányfője mosolyogva. A piruett és a fotó Kanada modernkori történelmének egyik ikonikus pillanata és a kormányfő egy részt a médiával akart szórakozni, másrészt anti-konformista stílusát mutatta be.

Pierre Trudeau, Justin édesapja, piruettezik a Buckingham palotában 1977 májusában.

Pierre Trudeau, Justin édesapja, piruettezik a Buckingham palotában 1977 májusában.

Amúgy a királyi audienciának meg vannak a fontos hagyományai és etikettje. Például egy férfi kormányfő mindenesetben meghajol a királynő előtt, de semmiképpen nem használja erre derekát, hanem kizárólag nyakát és vállait. Az audiencián nem a kormányfő kezdi meg a beszélgetést, hanem megvárja, hogy ezt a királynő tegye meg. Továbbá nem érintheti meg a kormányfő a királynőt és meg kell várnia míg Erzsébet kinyújta kezét kézfogásra, ahelyett hogy a politikus kezdeményezné ezt.

Justin Trudeau II. Erzsébet királynővel. Fotó: Getty.

Justin Trudeau II. Erzsébet királynővel. Fotó: Getty.

Justin Trudeau már korábban jelezte, hogy Kanada hozzáállása a monarchiához nem fog változni miniszterelnöksége alatt. Az, hogy kormányzásának első hónapjában már audienciát kapott a királynőtől jelzi, hogy ez a hagyomány és intézmény a liberális kormány számára is fontos. Összehasonlításképpen, elődje – Stephen Harper – aki kimondottan nagy rajongója volt a brit monarchiának, hat hónapnyi kormányzás után találkozott először a királynővel.

Trudeau londoni látogatása alatt David Cameron brit miniszterelnökkel is találkozik. A 10 Downing Street alatt folytat vele kétoldalú tárgyalásokat. Minden bizonnyal téma lesz Kanada kivonulása az ISIS ellen folytatott bombázási hadjáratból.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.