Fényes István téved – Sas István válasza

2015 október 30 6:14 de.19 hozzászólás

Sas István, a Gépnaracs főszerkesztője kérésére közöljük alábbi válaszát Fényes István Gépnarancs, vagy csak bunkó című cikkére.

*

És most finom voltam. Nem az a gond, hogy a magyar helyzet megítélésében neki és egyik állandó szerzőnknek részben eltér a véleménye, és erről mind a ketten karcos stílusban vitatkoznak. Azért vagyok kénytelen főszerkesztőként reagálni, mert két olyan vádat terjeszt a Gépnarancsról, amelynek bizonyíthatóan semmi köze a valósághoz.

Kezdjük mégis ezzel: Fényes István és Zsebesi Zsolt egyetért abban, hogy Orbán nem fogja átadni a hatalmat egy vesztes választás után, sőt az ilyen választási eredménynek is minimális az esélye a választási rendszer megbuherálása és az ellenzék töketlensége miatt. A vita arról folyt köztük, hogy akkor mit lehet tenni. PuPu hangsúlyozta, hogy ellenzi az erőszakot, Zsolt szerint meg ha elfogy a türelem, elszabadul a pokol és óhatatlanul vér fog folyni. Ha jól értettem Zsolt mondandójának a lényegét, az erőszak akkor sem a lázadók, hanem az Orbán-rendszer bűne lesz.

Szerintem nincs semmi baj egy ilyen vitával, még azzal sem, ha karcos stílusban folyik, sőt Fényes István érezhetően sértetten reagál a véleményét vitató cikkre. A Gépnarancson ennél keményebb viták is voltak már, jómagam is rendszeresen teszek ki szerkesztőként olyan cikkeket, amelyekkel részben vagy egészben nem értek egyet. Ez egy olyan felület, ahol deklaráltan helye van a vitának.

A baj az, hogy PuPu azt állítja: valaki a Gépnarancs részéről feljelentette őt a Facebooknál, de a Facebook erre nem őt, hanem a Gépnarancsot tiltotta ki. Nem nehéz belátni, hogy ez egyszerűen lehetetlen, olyan nincs, hogy a Facebook a feljelentő oldalát tiltsa le.

Valójában a következő történt. PuPu megkeresett engem azzal, hogy szeretné, ha a cikkei nálunk is megjelennének, és én ezt örömmel fogadtam. Rögtön meg is jelentettük az első felajánlott cikkét, amihez sajnos PuPu egy elég durva fotót választott. Ezt a helyzetet valaki kihasználta és feljelentette a Gépnarancsot az ott megjelenő fotó miatt. Nem PuPut, hanem a Gépnarancsot. Hogy ki volt feljelentő, természetesen nem tudhatom, azt feltételezem, hogy az oldalunkra állított egyik fideszes troll lehetett.

A Facebook oldalunk letiltása elég nagy csapás volt, mert azt jelentette, hogy megszakadt a kapcsolatunk csaknem 18 ezer követőnkkel és nulláról kellett újraindítani az építkezést. Nem igazán értem miért írja erről PuPu, hogy ezen “nagyon röhögtem”.

A másik “tévedés”, hogy azért szakítottuk meg vele ezek után a kapcsolatot, mert, idézem: “magántermészetű vitám volt a felület gazdasági lótuszfaktuszával, (Copyright by Hofi) aki maga is jó íráskészségű blogger, de miután ő áll a sarkon a kalappal, így aztán vétója felülírta a felület főszerkesztőjének döntését.” Nos, a Gépnarancsot működtető egyesület gazdasági igazgatójának nincs jogköre felülírni a főszerkesztő döntéseit, még informálisan sem tudja ezt megtenni, mivel nem rendelkezik nagy pénzekkel. A Gépnarancs hirdetési bevétele csak arra elég, hogy a külső költségeket, pl. könyvelő fedezze, a szerkesztőség teljesen ingyen dolgozik, a szerkesztők és a szerzők nem kapnak pénzt. Ezt fedi a közösségi újságírás fogalma. Valójában annyi történt, hogy kiderült, az egyesület, illetve a szerkesztőség tagjainak nagy része ellenzi az együttműködést PuPuval (amire nyilván a Facebook balhé is ráerősített), ezt nekem tudomásul kellett vennem és közölnöm vele.

Azt gondolom, ezért megsértődött és mostani sértődése is főleg ebből ered, nem Zsolt vitacikkéből. Erre utal egyébként cikke címe is, amely azt sugallja, hogy igaziból nem is a konkrét cikkel, hanem a Gépnaranccsal van baja.

Sas István / Gépnarancs

19 hozzászólás

 • Fényes István

  Kedves Saspista, én a magam részéről ezt a vitát lezártam, ha rossz valamiért a lelkiismeretetek, akkor még rugózhattok rajta egyet-kettőt, lehet, hogy segít.
  Nem sértődtem meg, Zsoltnak is minden jót kívánok, gazdasági vezérigazgatótoknak is kívántam már bő gyermekáldást – mi kell még?

  Szeretettel üdvözöllek téged, az egyesüketet, a szerkesztőség tagjainak nagy részét, a gépnarancsot meg még külön is, ha akarod, dobálok nektek csókokat is, csak egyet kérek, ne nézzetek hülyének.
  És ha azt írjátok, hogy aki akar, küldjön cikkeket, akkkor ne azt írd, hogy megkerestelek titeket, mert ti kerestétek meg azokat, akik képesek három összefüggő mondatot leírni.
  De mindegy is – nem-e lehetne-e, hogy elfelejtsük egymást?

  Csók, csók, puszi-puszi…

  PuPu

 • Egyet nem értek.
  Miért volt szükséges a fenti és a Lévai cikket a KMH-ben közölni?

 • Figyelő: nem ez az egyetlen, amit nem ért 🙂 Amúgy Lévai esetében:
  “Kérem, az objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye jegyében, utólagos helyreigazítás gyanánt ezt a véleményemet szíveskedjenek hiánytalanul (tehát a nevem alatti kiegészítéssel együtt) közzé tenni a lapban.”

 • sebestyén eszter

  Pupu, szerintem te tök szerencsés vagy hozzám képest. 🙂 Írtam egy levelet Lévai Júliának, h legyen szíves tudományos kutatásomat meghivatkozni, mivel merített belőle.
  Erre föl leöntött szurokkal, belekeverte a DK-t és a Vágó Pistát (nem tudom, hogy, ne is kérdezd). Az egészet kvázi maga hozta nyilvánosságra a Gépnarin. Ezek után még meg is zsarolta őket, h ha én írhatok oda, akkor ő nem fog. 🙂
  Majd csak ezek után írtam egy rövidet, nem is a plágiumról, ami bűncselekmény (büntetőfeljelentést megtettem, még akkor is, ha a DK bele van keverve, mivel arról én nem tehetek), hanem a társadalmi vetületéről: http://kanadaihirlap.com/2015/10/08/matchpoint-levai-julianak/
  Majd ez a válasznak nevezett jó hírnév megsértése és becsületsértés-halmaz: http://kanadaihirlap.com/2015/10/30/levai-julia-valasza-sebestyen-eszter-a-kmh-ban-megjelent-cikkere/
  Holnap megint a rendőrségen kezdhetek, vazze, mivel jelen lap domain-je nem magyar, bírósághoz nem fordulhatok.
  A cikket egyébként nem olvastam el, mert a magyarországi főszerkesztők, akik egyike se hozta le ezt a minősítés-áriát (aminek nem mellesleg az eredeti ügyhöz semmi köze), elmesélték, miért vállalhatatlan. Amúgy szerintem ez a DJ önmagát minősíti, nem engem, szóval, én örülök neki, h a KMH lehozta. Egyrészt roppant szórakoztató, másrészt sosem vadásztam legyekre. Ehhez a szokásomhoz pedig tartom magam.

 • sebestyén eszter

  @Figyelő,
  azért, mert Lévai DJ asszony mindenképpen börtönbe akar kerülni öreg korára. Más oka nem lehet. Magyarországon senki nem közölte, mert több BTK-s és PTK-s ügy van benne, ezért a KMH-nak küldte meg. A KMH-t egyébként Chrisnek küldött levele előtt mocsoknak nevezett Facebook oldalán, és boycottot hirdetett a KMH ellen.

 • Fényes István

  Látod Pista, mondtam már, hogy ne buherálgassad a címadást, én a cikkben említett címmel nem írtam posztot.
  De mindegy is, a Sas legyeket nem kapkod, a tevéket szereti, ezexerint.
  Csak most torkán akadt a púpja…
  Mindegy, hagyd a fenébe, nem ér ez az egész két mondatot sem…
  Én meg már beletörődtem – nincs kedvem veszekedni, nem ők az ellnfelek, sőt, ők nem ellenfelek…

  :O)))

 • Fényes István

  Kedves Eszter, ha valamit nagyon sajnálok, hát az, hogy vitába keveredtél az általam nagyon kedvelt Lévai Júliával.
  Talán ez az egész közeg, melyben mozgunk okozza a bajt, itt már lassan mindenki pszichiátriailag értékelhető módon viselkedik, egymást csesztetjük, jóllehet oly kevesen vagyunk, és ha így folytatódik, még kevesebben leszünk.
  A bloggernek elég megküzdenie olvasói elvárásaival, hiszen ha leírsz két szót, mellyel olvasótáborod idolját kritizálod, máris oda a népszerűség, az Istenkáromlás errefelé főbenjáró bűn, nem is szólva a felségsértésről. És mégis, meg kell írnod a véleményed, különben miért is írnál blogot?
  A tetejébe a blogger-népek között elég magas számal találhatók idegrendszeri kihívásokkal küzdő egyedek, akik úgy vélik saját nagyságukat növelni, hogy más fejére állnának, ha az áldozat hagyná.
  Ha nem hagyod, akkor kapsz a pofádra.
  Sokaknál ez egzisztenciális kérdés is, hiszen rengeteg a kényszer-blogger, aki a kényszervállalkozóra hasonlít, rendes állás híján a blogjából próbál megélni, általában kevés sikerrel – viszont az anyagi giondok idegőrlők tudnak lenni.
  Most tekintsünk el a manifeszt elmebetegektől, akik mások csesztetésében élik meg saját – vélt – közírói nagyságukat…
  Talán lehetne Júliával közvetlenül is rendezni a problémát, nem kellene egymást tovább ekézni, meg rendőrségi ügyet kreálni egy – esetlegesen félreértésből eredő – etikai esetből, vagy egy rosszul sikerült mondatból – ennek semmi hozadéka nincs.
  Biztosan meg tudod szerezni a telefonszámát, négyszemközt, egy kávé mellett az egész ügy elrendezhető lenne – szerintem.
  Nem kellene megpróbálnotok ezt az utat járni?
  :O)))

 • Fényes István: bocsánatot kérek, én vagyok a hibás, benéztem a címet 🙁 Szemüveget kellene cserélnem…
  Sas Istvántól elnézést kérek, minden az én hibám, nem volt szándékos!
  Gépparancs – vagy csak bunkó az eredeti cím máris javítom!

 • sebestyén eszter

  Pupu,

  nem fogunk összeveszni. Én is kedvelem a Sas Pistát. Na! 🙂
  Nem keveredtem Julival vitába! Ő igyekszik ezt a látszatot kelteni.
  Elsősorban azért nem, mert a vita érveken alapul, ez pedig Juli készletéből hiányzik.
  Mivel én sem kapkodok legyek után, csak itt hsz-ben, időrendi sorrendben arról, mi történt:

  1. magánlevélben, baráti hangnemben kértem tőle egy hivatkozást, mivel használta kutatásom eredményét és az ebből készült zanzát

  2. nagyon agresszív levelet küldött már elsőre is

  3. a gépnarancs nyilvánosságához fordult (kommentben)

  4. a gépnarancsot megzsarolta, h nem ír nekik többé, ha én írhatok oda

  5. a zsarolás sikertelen lett, ezért azt híreszteli BP-en, h őt onnan kirúgták miattam

  6. a KMH-nak küldött – nem is tudom, mit, mondjuk – választ (? )elküldte több magyarországi helyre, közölni senki nem volt hajlandó (főként azért, mert nem reflektál az eredeti problémára)

  7. ez után bepróbálkozott azzal, h ő a Demokratikus Koalíció támogatását bírja

  8. így SE hozta le senki a cikkét

  (Örülök neki, h a KMH lehozta, ezt Chris előzőleg meg is osztotta velem és támogatásomról biztosítottam.)

  9. kiderült, h a DK-t Vágó Pistán keresztül keveri bele mint Média Mcs-vezető

  10. Vágó Pista és a DK-sok azt állítják, h semmiféle támogatásról senki nem biztosította Lévait

  11. a Kanadai Magyar Hírlap és személyem ellen indított Fb-os hadjárata miatt az adatvédelmi biztoshoz fordultam, mivel a valóságot hamis színben tüntette fel annak okán, h pocskondiázó posztját látszólag public-ra tette, valójában ismerősein kívül senki nem tud hozzászólni, így védekezésre lehetőség nincs

  12. a plágium ügyében büntetőfeljelentést tettem

  13. az egyebekért is fogok az üggyel kapcsolatban

  14. Fb-os hadjáratára (ld. 11. pont) annyit reagáltunk neki – mivel a Fb-on nem tudtunk- a Gépnaraoncson azon a felületen, ahol szintén maga indított egy hónapja hadjáratot, hogy “szerzőtársam és én ingerküszöb alattinak tartjuk” (nem foglalkozunk vele)

  15. ezek után és a KMH nyilvános bemocskolása, valamint a DK belekeverése után küldte meg Chris Adamnek a “válaszát”.

  Magyarán: NEM VAGYOK RÉSZTVEVŐJE AZ ÁLTALA KELTETT, EGYRE ÉRTHETETLENEBBNEK TŰNŐ ÁMOKFUTÁSÁNAK, hiszen magam is utólag értesültem róla.
  Azt hiszem, ezt semmi nem bizonyítja jobban, mint az, h egy egyhónapos ügyet újra melegít, annak témájától merőben eltérően.

 • ” Ha egyszer fröcsögni kezd a trutymó , senki nem úszhatja meg hogy ne kerüljön a ruhájára belőle egy kevés ”

  / Idézet a Murfi Törv.könyv.-éből /

 • Ille István A vitához nem tudok hozzászólni, de tudjátok, hogy a boycott is ír találmány? 🙂 Csak mondom. Bocsánat.

 • llanfair: émmeg aszittem, az is egy viski 🙂

 • Geyza: ezt vitatom. Fröcsögött eddig idehaza a trutymó bőven és számtalanszor, de a Nemzetvezető Testvér tógája, biza, makulátlan maradt!

 • sebestyén eszter

  @llanfair,

  igen, az ír “Majonéz” grófság területéről való, egy katonából lett ingatlan (vagy valami más) ügynök volt a csóka.

 • sebestyén eszter

  @Geyza,
  tökéletesen körülírtad a pszichopátia fő jellemzőjét. vagy nem te, hn mörfi, mindegy. ők olyanok, h a saját szarukat fröcskölik rád, h azt a látszatot érjék el, te, vagy minimum te is szaros vagy. hárítási mechanizmusuk a racionalizáció. ők nem szarosak, ők csak csak lemossák a szart. (értsd: nem úgy ám, h másra átteszik, á, nem!)
  és ezzel célt lehet érni. vesd össze vonatkozó filozófiai művet :), a Stairway to Heaven címűt. 🙂

  a baloldali (-nak mondott) pártok közül ezzel a hagyománnyal, ahogy látom, a PM próbál szakítani. kár, h 6-an vannak, és nem mérhetők.

 • sebestyén eszter

  bocs, helyesen csak-csak

 • Ille István Azért nem lehet whiskey, mert az az alak angol volt, így róla nem neveznek el whiskyt itt ír honban. Legyen elég neki az, hogy azért maradt a neve fent, mert [email protected]ázi volt. 🙂
  Amúgy szép példája volt, a fegyver nélküli szabadságharcnak.

 • llanfair: lehet, hogy valamikor Orbánról is elneveznek valamilyen italt? Mert hát, ő meg szép példája az ész nélküli szabadságharcnak 😀

 • Ille István Itt nem. Nem foglalkoznak vele. Múlt héten megjelent egy olvasói levél, amit valami “ánglius” írt. Ennyi. Nem igen érdekli őket, Orbán, Kövér, Lázár. Ők más szentháromságban hisznek.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.