Újabb pofont kaptunk

2015 október 1 7:19 de.15 hozzászólás

No igen, akik gázzal fűtenek. Kötelező gáz-kazáncsere.
Mit eszelnek még ki, milyen köveket gördítenek a nyakunkba? Csak azért, hogy még nehezebben élhessünk?
Mélységesen fel vagyok háborodva!

Ha megérné, nem lázonganék. De nem annyira hatékonyak ezek az új kazánok, hogy KÖTELEZŐVÉ tegyék a régiek lecserélését.
Emberbarát, nemzeti kormányunk ismét kinek a malmára hajtja a vizet?
Melyik “csókos” van ez újabb döntés mögött? Kinek kevés az a lé, amit eddig becsapolt ?
Kit kell “megsegíteni”, hogy újabb vagyonokhoz jusson.

Mi pedig dőlhetünk be, a hiteleinkbe.
Normál fizetésből egy ilyen kazáncserét képtelenség “lejátszani”, de akár írhattam volna “leosztást” is.
Undorító.
Nem is írom tovább, csak annyit, hogy no comment…
Amit írnék, az nem publikus.
Ettől függetlenül pontosan tudom, hogy minden olvasó, e sorok mögé lát, hogy a fejemben milyen gondolatok cikáznak.
Okkal (( :O ))
“Olyanok”….

Csere-bere

15 hozzászólás

  • Kis korrekció: De, megérné lecserélni őket, mikor a régiek már elavultak, és ha lenne pénz az újra.

    Viszont valóban, több részlet felháborító:

    1. Maga az, hogy kötelező. (Tényleg van ilyen rendelet? vagy csak terv? lufi? sajnos el tudom hinni). Még ha nagyon hatékony lenne, biztos megtérülne egy éven belül, és lenne rá pénz (pl. az oligarchia adna rá kamatmentes kölcsönt), akkor sem szabad valamit, ilyesmit kötelezővé tenni.

    2. Ha mégis, akkor is csak megfelelő idő ráhagyásával, pl. hogy 5 év múlva már csak ilyet szabad felszerelni, forgalmazni, és akinek van régi, nem kötelező lecserélnie, míg az működik.
    Olyan ez, mint a menet közbeni szabályváltoztatás: Már megy a meccs, még 20 perc van hátra, és hirtelen megváltoztatjuk a lesszabályt.
    Például az érettségi szabályok megváltoztatása azonnal (4 vagy 6 vagy 8 év kifutás helyett), vagy a diplomaszerzés szabályai a 4 vagy 5 év kifutás helyett, vagy a nyugdíjjogosultság és -számítás szabályainak változtatása.
    Ennek extrém példája a visszamenőleges hatályú rendelet.

    3. Hogy lehet a háztartások nagy tömegét ilyen extrtém kiadásra kötelezni, mikor azok nagy százaléka a létminimum környékén vagy alatta tengődik, és akik fölötte vannak, azok nagy része is napi gondokkal küzd és a lecsúszás ellen kapaszkodik?!

  • Én úgy tudom, hogy a már meglévő kazánok maradhatnak, viszont újonnan csak 90 százalék feletti hatékonyságú kazánt szabad felszereltetni.

  • Egyébként, új kazánokra van pályázati lehetőség

  • jani: van. És maga szerint mekkora a keret? Csak nem akkora, mint a nyílászárók cseréjére, ami nem elég, hogy egy hét alatt kifújt, de akkora önrészt követelt, amit nem igazán lehetett a többségnek bevállalni?

  • Geyza: nem, csak kormányzati túltengés, környezetvédelmi szempontokra alapozva. Alibizés, ráadásul G.B-nek van igaza, tuti, hogy áll mögötte egy haveri kazángyártó. Az Illatos-úti vegyszertároló ivóvíz bázis szennyező rohadványa meg le van szarva.

  • Nem lesz kötelező a csere!!
    Az ErP rendelet szerint ami még kereskedelmi forgalomban van kéményes illetve turbós kazán felszerelhető és beüzemelhető.
    A meglévő üzemelő kazánok cseréje nem kötelező, alkatrész ellátása továbbra is biztosított!

  • Én azt hallottam hogy a boltok már nem adhatják el a meglévő normális kazánokat.

  • Csókosok az EU-ban és világszerte!

    Sokak naptárába fekete napként kerül be 2015. szeptember 26-a. Ekkortól él Magyarországon is az az uniós rendelet, amellyel a fűtési rendszerek környezetterhelését kívánják csökkenteni. Ennek értelmében pedig itthon is csak olyan gázkazánokat lehet majd forgalmazni és felszerelni, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal dolgoznak. Ilyenre pedig most csak a borsos árú kondenzációs kazánok képesek.(Az írás a Népszabadság 2015. 01. 16. számában jelent meg.)
    A hagyományos kazánok a lakosság részére még egy évig kaphatók!

  • Naa akó gyorsan veszek tízet.
    Jól jön majd az a kis plusz pénzecske később.

  • T. Ille István !

    “…tuti, hogy áll mögötte haveri kazángyártó.”

    Az biztos, de az is, hogy a haveri . k é m é n y s e p r ő . lobbi is ott áll. Barátoméknál ez a bizonyos “kondenzációs kazán” engedélyezéshez nemcsak a 10 éves társasház kéményét kellet most átépíteni, újra bélelni stb., de a fölötte lakó tetőtéri lakás tető részét is át kellett törni, mely munkadíjban, már önmagába véve is egy vagyont jelentett a lakónak. Mindez egyelőre egy tíz éves lakópark, kb.100 lényegében hasonló lakása, ugyanolyan típusú 100 kéménye és ugyanannyi idős, 100 gázkazánja közül, egy lakáscsere miatt kötelezett első átépítés kapcsán történt. Gondoljuk meg mit is jelent majd a továbbiakban mindez a különböző jövedelmű ott lakók számára?!

    Förtelem, hogy a kéményseprő lobbi kezében is mekkora “hatalom” összpontosul. Eddig is felháborítóan . z s a r o l t a k. ki >a jogszabályra hivatkozva< külön, csak maszekban elvégezhető munkákat a megszeppent megrendelő kárára. Most pedig, ezzel a fidSS által kiagyalt törvénnyel a kéményseprők számára már kész Kánaán nyílott meg.

  • Ez a kazán panama félelmetesen emlékeztet a villanylámpa negligálási panamához.

  • Nem kötelező kicserélni a meglévőket.
    Ezt olvastam valahol.

  • Ha lesz egy kis pénzem , úgyis veszek egy pellet-kazánt , aztán minden hatóság elmehet a francba.
    Sokkal olcsóbb mint a gáz.
    (A kazán ugyan drága , de mégsem annyira.)

  • voronyezs
    2015 október 22
    12:11 du.
    Ez nem annyira lobbi. A régi kémények szellőzése nem megfelelő, és mindössze időszakos terhelést bírnak. Egyszerűsítve, a vízmelegítőket bírja el, a folyamatos terheléshez kicsi a huzat.
    A kondenzációs kazán esetében ez fokozottan érvényes, hogy a kémény megfelelően húzzon, mivel a kér akna miatt a gázok lelassulnak, nem nyom eléggé a kazántérből.

    Amúgy még a régieket is be lehet építeni, mivel van készletezve az országban, csak hát az a fránya alkatrész utánpótlás lesz a bibi ha valaki ragaszkodik a régihez.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.