A lélek sötét zugai

2015 szeptember 30 5:06 de.10 hozzászólás

Jártamban-keltemben olykor szembejön velem egy fideszes főember, vagy a párt valamelyik befolyásos alakja.
A legutóbb G. Fodort láttam a Mammutban. Előtte Deutschot a Vásárcsarnokban, még korábban Navracsicsot, állni és várni valamire a Múzeum körúton.
Ez mindannyiszor megalázó érzés volt.

Hiszen valamit mondanom kellett volna nekik, odaszólni, ehelyett közönyös arccal továbbmentem, pontosabban lélekben elkullogtam.
Ugyan mit is mondhattam volna?

Azt, hogy fiúk, ne féljetek, lesz idő, amikor csak sötétedés után mertek utcára menni? Vagy azt, amit akkor valójában gondoltam, hogy remélem, börtönben fogtok elrohadni? Ez nem jött volna a számra – hiába, van gátlás, van neveltetés, liberális tradíció, amely többnyire ódzkodik az extrém nyelv használatától.

De az is lehet, hogy mindhárom alkalommal csak a meghökkenés vette el a szavam. Mert egyszerre volt sértő és lefegyverző az a magabiztosság, amivel az általuk tönkretett országban, az általuk szemen köpött emberek között mozogtak.
Lehet, hogy tényleg nem éreznek semmit? Hogy mindazt helyesnek, rendjén valónak tartják, ami a részvételükkel zajlik?
Sejtelmem sincs, hogyan gondolkodnak a bűnözők, de láthatón egyik sem érezte magát veszélyben. És ez a legnagyobb sértés. Egyúttal a legkegyetlenebb bírálat rólunk, valamennyiünkről, akik nem vagyunk ennek a züllött rezsimnek a hívei.
Jung lélekemésztő érzelemnek nevezte a szégyent.

És valóban maró érzés, hogy G. Fodor mer egy mozgólépcsőn utazni az ő hazugságaival megalázott emberekkel, Deutsch meg olyan gondtalanul lődörög, nézelődik a vásárlókkal zsúfolt piacon, mintha csak külföldön lenne, ahol nem tudják róla, ki ő, mi ő, miféle rendszert szolgál. És milyen öntelten, nagyhangúan, a kétség legcsekélyebb jele nélkül!
Az ő félelemnélküliségük az, ami annyira demoralizáló, és ami talán többet mond el rólunk meg az országról, mint róluk.
Vajon hányan éreznek ma szégyent Magyarországon?

Hányan rágják magukat amiatt, hogy azok ott olyan nyugodtak és magabiztosak, mint akik jó ügyet szolgálnak? Hány embert gyötör, amiért tétlenül nézi, amint az esküjét megszegett miniszterelnök és kormányának tagjai önző, egyéni célok érdekében feláldozzák az országot? Hány ember utálja hallgatni, amint a Klubrádióban a „hiteles tájékoztatás nevében” nyugodtan végighazudhatják a nekik átadott értékes műsoridőt?
A szocializmusban rossz volt élni, de nem volt megalázó. Az a rendszer azonos volt önmagával, annak az elnyomás volt a legbelső lényege.
És mi abba születtünk bele. Ikrek voltunk, a rendszer és mi.

Ez itt most más. Ezt a rendszert árulás szülte, s a szemünk előtt, a részvételünkkel vált azzá, amivé: visszataszító diktatúrává.
Árulás és szégyen. Együtt rombolják, emésztik fel a lelkünket.

Bruck András/Facebook

10 hozzászólás

  • A leállatiasodott második világháborús keretlegényeknek sem voltak semmiféle lelki skrupulusaik , hiszen ők úgy tudták hogy a ” trágya zsidó munkaszolgálatosokból történő valóságos trágya-készítés ” hazafias cselekedet.Ezért büszkén és lelkesedésből végezték alávaló munkájukat.
    Vérbeli bűnöző TUDJA hogy az ő cselekedetei társadalomellenesek , dehát a könnyen beszedhető pénz ugye…
    Ebből az következik hogy nem lehet a meggyőződésből “keretlegénykedőket” és a bűnőzőket egy lapon emlegetni.
    Utóbbiak az erkölcs magaslatain foglalnak helyet előbbiekkel szemben.

  • Göllner András

    Bölcs szavak Geyza mester. De azért Bruck András szavai is egy tiszta forrásból jönnek.

  • Bandi :
    Kár hogy a tiszta források egyre inkább csak a jól elrejtett , alig alig megközelíthető helyeken maradnak meg .
    Igen keveseknek adatik meg a belőlük való kortyolás.
    A legszélesebb néptömegek vagy egyáltalán nem kapnak belőle és sárt isznak , vagy pedig tömegtermelésben előállított , újrahasznosított vizet isznak, tele rákklkeltőkkel.

  • Eza Bruck már tényleg az őrület határán van.Olyannyira saját rögeszméi foglya hogy amihez hozzányul azt lealacsonyitja.Nemmrég az atomtévében osztotta az észt,tejtestvére, a népet megnevelni kivánó Friderikusz másság társaságűában.Mint az egyszeri katona ki rosszul lépett a többi 99 helyett bizonygatja ö lép jol a többi 99 rosszul.

    Az iyen Bruck fajták vegyék észe,r melyik országabn élnek hiogy a nem az árnyék miatt süt a nap,hanem a na, miatt van árnyék.
    Világuk vééhez közeledik,utánpotlásuk nincs,Nyugatuk most máészik bele a cspdába.
    Politikai elkárhozottak.

  • Kiss Péter : ??

  • Kiss:
    A CIKKHEZ !
    Az írót hagyd ki fröcsögéseidből.

  • Geyza: mit vársz egy vérbő jobbikostól?

  • Elvárom hogy a cikkhez hörögjön hozzá , ha nem akkor meg steigoljon a sárgába. Hogy Karinthyt idézzem.

  • bocs, Geyza, kicsit lemaradt a moderáció. Amúgy miből gondolod, hogy olvasott Karinthytől – de bárki mástól is – bármit?
    Már az is csoda, hogy írni tud 😀

  • noch dazu

    Rogánt el lehet felejteni, még a gimnázium nevét is elvették, gondolom, rosszul mutatott Rogán priuszában.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.