Stefan Stefanovics lom(b)talanít

2015 június 26 9:23 de.17 hozzászólás

Az úgy kezdődött, hogy volt ugyebár a telek, úgy 15 évvel ezelőtt. Nem volt benne más, csak 8 sor jó magyar novaszőlő, egy csenevész madárcseresznyefa, és egy csenevész eperfa (eper, vagy szeder, a franc se vetyeng felette), meg néhány csenevész lilaakác aminek az a jó tulajdonsága, hogy egész nyáron képes virágozni, amit a méhek ugyancsak díjaznak.

Stefan Stefanovics első felbuzdulásában kiásta a szőlőtőkéket, amit a szomszédság sirató kórusa kísért, mert hogy a régi gazda a termést mind nekik ajándékozta, és az meg micsoda jó cukorfokú volt, meg milyen jót tett a bornak! Ja. A direkt termők már csak ilyenek. Igaz, egy cseppet idegmérgek is, node úgy szép a magyar, ha matt részeg tőle! Mondjuk, termesztőikkel Zalától a Nyírségig csak fél egyig lehet beszélni, mert egyre hülyébbek lesznek, de Stefan Stefanovics nem akarta mindjárt ezzel kezdeni az ismerkedést, hát inkább habogott valamit a hozzá-nem-értésről.

A zeperfa

A zeperfa

Telt-múlt az idő, és a fák nőttek, növögettek, eladdig, míg Doremi el nem nevezte őket ősfásnak.
Az eperfa évről évre többet termett, elannyira, hogy láthatóan lehúzza ágát a termés, aminek a java, persze, veszendőbe megy, mivel éretten lepottyan a magasból. Az okos szomszédok meg mondták, hogy nilont kellene teríteni a fa alá, abból minden nap hordóba gyűjteni az érett gyümölcsöt, hejde, micsoda pálinkát lehetne belőle főzni! Igazuk lehet, mert ha 20kg nem jön le a fáról, akkor egy se, mézédesen, tán még cukor se kellene hozzá! Egy gond van: Stefan Stefanovics nem igazán tudja megbeszélni a kutyáival, hogy ne trappoljanak át a nilonon.

A madárcseresznye

A madárcseresznye

Azután ott van a madárcseresznye. Stefan Stefanovics most már kénytelen volt felnyírni, mert nem fért el alatta. A napozóágyak meg azért vannak lombsátor alatt, mert erős az UVB-sugárzás. Még vissza van két oldalág eltávolítása – nagyon rálóg a meggyfákra, amik 15 évvel ezelőtt sehol se voltak, de egyszercsak kinőttek valami magoncból – de ahhoz Stefan Stefanovics a közönség segítségét igényli, mivel ahhoz láncfűrész kell, az meg neki nincs. Cserébe van egy alulétrája – mivel a Hallgatag Drugics-féle Melanije a múltkor rogyásilag cserben hagyta – amit most már oda támaszthat, ahova akarja. Nomeg, ahova tudja.

A libanoni gyorsannövő

A libanoni gyorsannövő

A kedvenc tócsája – igazából tónak készült, de a fólia ereszt – felett meg ott meredezik az istenbizonyhatméteresrenövő libanoni izé, ami tényleg akkorára nőtt, méghozzá három év alatt. Na, azt is fel kellett Stefan Stefanovicsnak nyírni.
Mindezekből a nyírásokból képződött a mellékelt kupac, amivel Stefan Stefanovics momentán nem tud mit kezdeni, ugyanis önkormányzatilag engedélyezetten füvet-lombot-levelet-kretimiegymást csak pénteken lehet égetni, ez a kupac meg még jó pár péntekig nem lesz égethető.

A fűzfa és a fásodott sövénydarab

A fűzfa és a fásodott sövénydarab

Azután ott van még a fűzfa. Három évvel ezelőtt került ledugásra, akkor még egy bambuszrúd is támasztotta, olyan gyenge volt. Most meg? Azután ott van még az istenbizonygyorsannövő igénytelen libanoni csodasövény egy darabja is. Ha hiszitek, ha nem, ugyanaz, mint ami körbe sokasodik. Csak Stefan Stefanovics hagyta elfásulni. Ide vezet az a fene nagy bizalom ezekkel a közel-keletiekkel!

A másik kupac

A másik kupac

A másik kupac lomb már nem is érdekes. Amúgy is a kerti tűzrakó helyen töpped. A sövényből, meg a rálátásból származik. Történt ugyanis, hogy Stefan Stefanovics műholdas tv-je ki találta írni, hogy nincs jel, vagy a jel gyenge. Nosza, hívta a jeles embert, hogyhátakkor. A jeles ember meg is jelent, belenézett a jelbe, és mondta, hogy hát akkor ezt meg azt az akácágat le kellene vágni, mert akadályozza a rálátást. Mire – kérdezte Stefan Stefanovics – tán a műholdra? Arra. Merthogy? Merthogy nem lát át a lombokon – és mutatta a jeles ember a jelet, ami tényleg gyenge volt. Mondta ugyan a jeles ember, hogy nagyobb tányérral nem lenne gond, de Stefan Stefanovics úgy gondolta, hogy azzal felbillenne a faház, hát inkább lombtalanított.

Stefan Stefanovics most várja a láncfűrészes embert – aki szomszéd – hogy kiláncfűrészeljenek három db. akácfát, egy db. madárcseresznyét, meg két db. oldalágat, és akkor a következő 15 évben talán nyugta lesz – nomeg, tűzifája.

Az északi front

Az északi front

Hogy a ház átfestése miért nincs még befejezve? Csak. Nagyon babrás, és Stefan Stefanovics nem szeret babrálni. Az északi front esetében meg azon törpöl, hogy hagyja befutni a vadszőlővel, meg a borostyánnal. Úgysem férne tőlük hozzá.

17 hozzászólás

 • Jaj, Stefan Stefanovics! Margarita Ivanovna 40 évvel ezelőtt úgy hordott ki a Balaton felvidéki szőlőhegy elhanyagolt darabjából egy délután 39 vödör követ, hogy fel is ásta a ragadós agyagot, sőt krumplit is vetett bele. Ősszel aztán nagy örömködések estek, amikor termést hozott a kolompér. A Húsvét-szigeteki őskori szobrok elbújhattak volna a változatos alakzatok mellett: lett kistökös, meg sziámi iker, egyike tökös, másika nunis, meg kampós orrú, meg tülökfejű, ormányos, meg púpos tevére hajazó.
  Ház, az nem lett, így festeni se kell. Ház lett, éppen a járdát, meg az előtte lévő fás, gyomos részt kéne rendbe tenni, de Margarita Ivanovna annak is örül, ha a járdát el bírja söpörni. Miért nem lehet, hogy az ember vágyai akkor teljesüljenek be, amikor még van ereje, ambíciója gondozni is azokat?

 • Ille, vigyázzon a fakivágást engedélyeztetni kell a hatóságnál, sokba kerül, ha valamelyik “mattrészeg, szép magyar” szomszédja feljelenti a fasiszta hatóságnál.(tudja milyen a magyar)
  Azt látni, hogy tényleg nincsenek maguknál ezek a jóemberek, ha hol a bedöglött kútnál segédkeznek, hol láncfűrészeznek magánál.
  A hálátlanok, igazán segíthetnének házat is lefesteni, magának is több ideje maradna arra, amit szeret, a baloldali értékrenden “babrálni”.
  Gondolom e cikket sem olvassák.
  Vigyázzon a bevándorlókat pátyolgató elméletének ismertetésével is, nehogy megcsússzon a szomszéd kezében a láncfűrész.

 • charlie: ez elég gyenge volt. A saját telkemen belül azt csinálok az ott nőtt fákkal, amit akarok.
  Ami azt illeti, maga is babrálhatna magán, talán elmúlna a frusztráltsága 😀
  Látható, hogy maga sincs tisztában egy bevándorló státuszával, de nem ez az egyetlen hiányossága.
  Na, ezen dolgozzon még egy kicsit 😛

 • Igen, egy demokráciában kivághatná az összeset a saját telkén, de sajnos a diktatúra másképp működik:
  Tt. 543/2002. sz. környezet- és tájvédelmi törvénye Harmadik fejezetének 47 paragrafusa: http://www.onkormanyzas.sk/figyelo38.html

 • charlie, kezdek aggódni a szövegértése miatt.
  nem kell engedélyt kérni
  “g) 130 cm földszín feletti magasságban mért 80 cm kerületméretnél kisebb magánkerti és kertvárosi fák esetében.”
  idézet a maga törvényéből…upppsz
  Nem igazán értem, miért erőlködik?
  Ráadásul miért is érdekelne ez az izé, ami innen származik?

  Pro Civis Polgári Társulás – Občianske združenie
  930 40, Štvrtok na Ostrove – Csallóközcsütörtök 512
  http://www.procivis.sk, [email protected]

  charlie, maga helyből ennyire idióta, vagy különórákat vesz?

 • charlie
  2015 június 26
  1:50 du.
  Az ide citált törvény is tájvédelmi körzetben történő fakivágásokról beszél. Ezt mellénézte. A másik pont, hogy közterületen levő fakivágásnál kell engedély, vagyis a kerítésén kívül, de a telek előtt levő közterület, amit gondozni köteles, de nem a saját tulajdon. Tulajdonban levő erdőrészlet, bérelt szántó, gyümölcsös…stb.
  Azért nem ennyire sarkos a dolog, feltételekhez van kötve, mikor kell engedély.

 • Ille, a 130 cm “magas” akácfa miatt nem látja a tányér a műholdat? Szóval nem, magasabb. A 80 kerületméret 26 centi akácfatörzs átmérőt jelent, ami növendékfa kategória.
  + “(7) Az, aki a 4. bek. d) pontja szerinti okból akar fát kivágni, köteles a szándékát legalább 15 nappal a kivágást megelőzően írásban jelezni a természetvédelmi hatóságnak.”
  Szóval csak szépen, hivatalosan.

 • Don Ovuz: odaát, kedves Donom, odaát. Én itt Mogyoródon ezt leszarom. Ráadásul az itteni telepített erdők tulajdonosai is csak akkor termelhetnek ki tűzifának valót a SAJÁT erdőrészükből, ha azt az erdőgazda engedélyezi. Ez azért meglehetősen röhejes. A múlt évben akadt egy vastag erdőirtás az István-hegyen. Szépen felhalmozták a mezsgyén, szabályos erdei ölre szabva, őriztették is, de érdekes módon a tulajdonosokhoz egyetlen öl sem jutott el. Rekultivációt, visszatelepítést azóta se látok. Minek is? Az akác a tönkről is újra nő.
  Ennyit a hazai erdőgazdálkodásról, helyiérdekűleg.

 • charlie: ne erőlködjön, a rálátást akadályozó akácfának csak a lombját ritkítottam meg 🙂 Tényleg komoly szövegértési gondjai vannak.
  Amúgy: köze? Ugye, nem akarja NEKEM maga megállapítani, mennyi is az annyi?
  Kispofám, hol is érvényes a maga által idézett törvény? Csak nem Szlovákiában? Megindokolná, miért ne szarjam le?

  charlie, jöjjön máskor is, szívesen beégetem, akárhányszor akarja 😛

 • charlie: magával is csak fél egyig lehet beszélni, mert egyre hülyébb! Miért kellene, hogy érdekeljen engem az angyalföldi rendelet? Igaz, 15 évig éltem ott, de a negyedik emeleten 😀

 • Georgina Bojana

  Kedves István,
  mindig is vágytam egy IGAZI EPERFÁRA, no igen, olyan fehéres-sárgás fai eperfára. Néhai Férjtől meg is kaptam, de hamar elment tőle a kedvünk, mert a szövőlepkék – permetezés ellenére! – letámadták. Sőt a közelben lévő diófát is. Ezt már nem tűrhettük, kivágás, kályhába téve felmelegítette összegémberedett csontjainkat a télen. Igaz, még zsenge-vékonyka fa volt, de én mégis megsirattam.
  A lila akác, csodálatos! Nekem sajnos nincs, de másutt már láttam és valóban az illata is, látványa – egyedivé teszi a kertünket.
  *
  A Madárcseresznyefa?! Most kicsit belesárgultam az irigységbe, mert királyi-fenség ott a kertben. Én is elfogadnék egy ilyen hatalmas fát, igaz, nekem van két diófám, de ez talán már el sem férne, vagy ha igen, akkor nem kapnának napot a szilvafáim és az a két sor szőlőm.
  Nekem is sok szőlőm volt, de most, mára már csak két sorom van. Ezt is elég anyagilag is, fizikailag is – megpermetezni.
  *
  Szép birtokod van, DoReMi-nek üzenem, legyen sok szép, békés napja ott, a hatalmas fák árnyékában, szeretetben, egészségben – no és jó időben 🙂
  G.B.

 • sebestyén eszter

  Az eperfán szerintem szeder nő, de itt a hivatalos magyarázat: http://www.nyest.hu/hirek/epernacik-magyarorszagon
  🙂

 • eszterlánc, eper, vagy szeder v secko jedno. Fán van, és lepotyog, amire meg a földi eper – valamiért az a neve – nem képes.

 • Georgina Bojana

  Juj, de NAGYON szeretem! Mármint a fán termő epret. Mindegy nekem, fehér vagy fekete?! Még mindig vágyom rá, de a szövőlepkék miatt nem merem a kertbe ültetni. Gyerekkoromban a szomszédban volt, s ott érdekes módon nem voltak ezek a gusztustalan hernyók. Ma már a szövőlepkék és a hernyóik is ellenállóak, nem akarnék mutogatni, de mit sem ér nekik a permetezés.
  MEGGONDOLTAM,
  mégis “mutogatok” egyfelé – fityesz felé! – hiába “permetezünk”, szólunk, kérünk, kiabálunk, tüntetünk, ők meg- betelepedtek, sőt ránk telepedtek, mint a szövőlepkék, s azok hernyói. Hangosan, harsogva RÁGJÁK a leveleinket, az életünket
  (( 🙁 ))
  Sajna, most a sok “lüke” miatt, akik a fityeszre szavaztak, több évig el kell őket elviselnünk. Részünkről hiába a “permetezés”. Ők maradnak, bebetonozták magukat… Több évre.
  Ezt sokan nem fogadjuk fene nagy örvendezéssel, kitörő üdvrivalgással.
  (( 🙁 ))

  Utalhatnék A.Rajkin híres mondatára: “ccc ez van, de, de NEM AZ IGAZI!” 😮
  Ez a kormányzás, az országunk szakadékba vitele, aztán “vastagon nem az IGAZI”, mint ahogyan azt MI szeretnénk. A baj csak az, hogy hiába tiltakozunk. Ők csinálják amit be- és elterveztek. Mennek a saját fejük után, letéríthetetlenül.
  Olyanok, mint a szövőlepkék.
  Kellemetlenek, kárt okoznak, a hernyóikról – a csókosokra utalnék! – már nem is “suttognék”.
  :O
  G.B.

 • GB, valami lehet az én fámmal, mert a) a közelébe se mennek a szövőlepkék, b) a srévizavé szembe szomszédnak van egy baromi nagy fája, de azon még soha nem volt termés. Meddő lehet, vagy micsoda. Nomeg, az én fámnak három törzse is van, lehet, hogy egymást porozzák be? Most, hogy washingtoni kongresszus megadta az egész USA-ra érvényesen az azonos neműek házasságra lépésének jogát, minden elképzelhető. Még az is, hogy Semjén Harrachhal fog álmodni.
  Vele aludni még kicsit korai lenne neki, de amore vincit!

 • Ille István
  2015 június 27
  8:48 de.
  Pedig már készítettem egy szerződéstervezetet, mivel azt hittem beindul Mogyoródon a selyemszövés iparága. Ha jól tudom, éppen emiatt telepítették az országba az eperfákat. No meg vele együtt a hernyókat amit etettek a levelével, hogy a gubókról azután begyűjtsek a selymet.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.