Egy bajai levele Orbánnak

2015 május 28 7:59 de.84 hozzászólás

Alapos analízis egy egyszerű polgár – ha nem is olyan, amilyennek Orbán a polgárt képzeli – tollából. Amúgy multikulturálisan, amilyen, persze, még az egyszerű bajai sem volt soh’se – legalábbis Orbán szerint.

Bajai vagyok. Hogy ez mit jelent azon kívül, hogy halevő vagyok, elmesélem, mert el kell. Magyarország miniszterelnöke kedvéért, aki szerint ez az ország sosem volt multikulti.

Persze azzal kellene kezdenem, aki ilyen kijelentést tesz, az buta ember. Ám az olcsó lenne, könnyű kenyér. Gondolom, nem én vagyok az egyedüli jogvégzett ember, aki szégyelli, hogy Ön és a bandája lábbal tiporja, kiröhögi és félrészegen le is pisálja a magyar és az európai jogot úgy is, mint foglalkozása alapját és úgy is, mint az európai társadalmi rendszerek fundamentumát. Nyilván kezdhetném azzal, hogy a frászba vették föl magát a jogi karra, sőt, hogy a fenébe nem buktatták meg magát abban az általános iskolai évben, mikor arról tanult, hogy Árpád-házi királyunk betelepítette a kunokat, akik azóta is itt kunoskodnak. Még tájegység is van róluk elnevezve, ha mást nem, ennyit illik megjegyezni, ha már az európai kollíziós jog nem megy, szerda délutánonként amúgy ráérek, én abban jó voltam. Mindketten tudjuk, hogy ez egy nagyon megérdemelt kettes szigorlatot jelent. Szívesen segítek és kevesebbért tartok korrepetálást, mint amennyibe Szili Katalin kerül. Nekem.

Szóval, ez egyikünkhöz sem lenne méltó, javaslom, tegeződjünk is inkább, majdnem egykorúak vagyunk, és ezt veheted bóknak is, én vagyok a nő, te meg kibasztál velem már annyiszor, és viselkedtél a titulusodhoz méltatlanul annyiszor, hoztál engem és a hazámat-népemet szégyenbe annyiszor, hogy feleslegesnek tartsam a távolságtartó magázódást.

Szóval, bajai vagyok. Zsigófalvi, ha így esetleg jobban beugrik. Ez egy olyan város, ahol svábok, rácok, bunyevácok, sokácok, szerbek, horvátok, zsidók és magyarok élnek nagy egyetértésben majd’ négyszáz éve. A bajai Szentháromság téren olyan természetességgel szalad ki a tősgyökeres bajai száján egy-egy picsku materi, mint a te szádon a nix ugribugri.

Tősgyökeres bajait írtam, nem magyart, feltűnt-e? Baján alig van valaki, aki ne tudna külföldi (rohadt bevándorló, külföldi terrorista, ingyenélő senkiházi a zénadómból) felmenővel dicsekedni. Itt vagyok például én. Anyai nagyanyám hetven is elmúlt, mikor a fejébe vette, hogy ő magyar akar lenni. Úgy értem, állampolgársága szerint. Addig az volt a személyijében, hogy jugoszláv állampolgár. Nisben született, magyar állampolgárságú anya és magyar állampolgárságú apa harmadik gyermekeként. A dédpapa Nisbe ment dolgozni, ott éltek évtizedekig.

Ma rohadt bevándorlónak hívnák. Itt, Magyarországon, a hozzád hasonlók.

Mivel Jugoszlávia sok országhoz hasonlóan a területi elvet követte, nagymamám és testvérei jugoszláv állampolgárok lettek. És azok is maradtak. Később örültünk neki, a mamának olyan útlevele volt a szockóban, bármikor le tudott menni Jugóba, a fináncok csak annyit kérdeztek tőle, hazamegy-e. Persze a mama mindig hazament, mi meg nem csak karácsonykor ettünk datolyát, fügét, narancsot, banánt, volt Deep Purple bakelitom, amin összeverekedtünk a nagybátyámmal, volt Ritt farmerem és nem kellett Mariahilferstrasseig menni egy Gorenje hűtőért.

Aztán a mama úgy gondolta, túl a hetvenen, hogy hát ő mégiscsak magyar is, és tönkretette az egész családot idegileg azzal, hogy hideg élelemmel felszerelkezve beállított a tanácsházára, hogy ő magyar akar lenni. Illetve magyar is.

Mert ragaszkodott ahhoz a másik kultúrához is, amiben felnőtt. Ahogy minden bajai és Baja környéki ragaszkodik hozzá. A másik kultúrájához. Sokáig keringett rólad egy videó, akkor készült, mikor még be sem kerültetek az egyre kevésbé tisztelt házba. Arról beszéltél, ahonnan te jössz, a falu, ott semmi nem volt. Egészen pontosan azt mondtad, egyfajta kulturálatlanságból jössz.

Ahonnan én jövök, az egy olyan izgalmas multikulturális hely, ami kevés van. Nem csak egymás szentjeit ismerjük, de közös búcsújáróhelyünk is van, és mi, magyarok is Vodicának hívjuk, nem Vizecskének. Járunk Bátyára prélóba. Az egy farsangi bál. A töltött káposztát itt felénk szármának hívják, és ismerjük a svábok krumplis flutáját. A svábok minden ételét ismerjük, mert kevés helyen van ilyen sok jó kaja, mint náluk. Jó, hát néha röhögünk is, hogy a svábok szorgos nép, állandóan dolgoznak, pénz nem is kell, csak munka legyen, ahogy a volt kolléganőm mondta. Táncolunk kólót. Nem csak a prélóban. Nemcsak a székely himnuszt ismerjük, hanem a keserédes Jugoszlávia című balladát is. Egy kicsit más a véleményünk Titóról, mint a nagy átlagnak és előbb láttuk a Tövismadarak végét, mert a jugóegyen akkor már ment. Járunk Palicsra strandra. Járunk Nemesnádudvarra és Hajósra, a sváb településekre, csak úgy a pincesorra, vagy Orbán-napra. Hallgatjuk a sváb népdalokat. Ismerjük a népi viseletüket is.

Tudjuk, mi az a pravoszláv vallás, nem megyünk Vízkeresztkor Szabadkára a piacra, mert ott akkor van karácsony. Meg tudjuk különböztetni a szlovén, a horvát és a szerb nyelvet. A szemünk sem rebben, ha egy kislányt Mirjamnak, Zoricának, egy fiúcskát Mirkónak hívnak, ismerjük a Bijelo Dugmét és az Ederlezit már Rúzsa Magdolna előtt dúdoltuk.

És ez csak a déli rész. Alig a Bácska. Majd jönnek és mesélnek a többiek. Akik nem mocskolják ennek az országnak a történelmét, hírét a nagyvilágban, hanem építik és ismerik. Akik szerint a magyar nem attól magyar, hogy féltéglával veri a mellét habzó szájjal a semmire, a magyar nyelvre meg a nemzetre, mindezt lehetőleg műbőr mellényben, amire Nagy-Magyarország térkép van hímezve turullal.

„Mert mi haszna simább, ha jól megfaragják? Nehezebb eltörni a faragatlan fát.”

Ugye? De azt is mondhatnám, könnyebb a saját seggünkbe dugni a fejünket, mert tanulni, kíváncsinak lenni, információt gyűjteni, művelődni, olvasni sokkal, de sokkal nehezebb, mint hőzöngeni meg óbégatni, hogy “a mi drága nemzetünk! Ez az ország sosem volt multikulti, mikor maj’ minden Árpád-házi a szomszédból házasodott? Tán nem kellettek az itthoni bírós menyecskék?

Ez az ország mindig is multikulturális volt. Ez az ország egy jó hely, hiába szakadt kettőbe-háromba, hiába énekeljük búval baszottan, hogy a balsors milyen régen tép minket, hiába próbálják időről-időre a hatalomba belebolondult férfiak élhetetlen hellyé tenni.

Ez az ország a nálad bolondabbak trónolása közben és után is fennmaradt, ezzel a sokszínű nemzettel, ezzel a hihetetlenül színes kultúrával, amit a más nemzetek adtak hozzá, amit közösen hordtunk össze az évszázadok alatt.

Ez az ország túlél téged is, Viktor, és csak egy rossz emlék leszel, mikor véletlenül szóba kerülsz. Éppen sós túrós bureket reggelizünk majd, joghurttal. Ahogy a szerbek.

Hódos Hajni, egy BAJAI

székely

A székely 3 törvénye…

84 hozzászólás

  • Nagyon érdekes, olvasmányos leírás. Van mit tanulni belőle.

  • Csak halkan mondom, a felsorolt etnikumok MIND keleteurópaiak, akik Baján élnek.
    Nem fekete bőrű muszlimok.

  • Figyelő: csak halkan mondom, de talán úgy is megérti: multikultúráról szól a cikk, nem a fekete bőrű muszlimokról.
    Fel kellene hagynia a kommentálással, ha ennyire képtelen felfogni egy írás mondani valóját. Nem ez az első, ahol mellé beszél.
    Az orbáni zsigeri rettegés a potenciális terrorista menedékkérőktől – ismét mondom, nem bevándorlók, mivel az egy befejezett tény, letelepedési engedély nélkül sohase lesznek azok – egy másik cikk témája lesz. De még az is lehet, hogy megvárom vele, amíg megérkeznek. 307 menekültből egyet csak szóra tudok bírni. Nagyatádon több volt, mégis sikerült.

  • Maros Zoltán

    Én is bajai vagyok és büszke vagyok erre!

    Pontosan értem Hajni szavait, hiszen ebben a gyönyörű, sokszínű multikulturális környezetben éltem több mint 40 évig.
    Nekem is volt olyan osztálytársam, akit Tumbász Milánnak hívtak és senkinek nem fordult meg a fejében, hogy Milán esetleg nem magyar????????
    Nagyanyám bunyevác volt és a Teta meg az Uja és az Ujna is és ezeket a neveket mindenki természetesnek tartotta. Meg azt is, hogy egymás között bunyevácul beszéltek. Ugyanakkor mindenki magyar is volt.
    Pont ez volt a nagyszerű ebben a városban és talán még ma is az.
    Nekem itt Niagara Falls-on is van bajai halfőző bográcsom és pont ugyanazon recept szerint főzöm a halászlét mint azt apám és annak apja is tette Baján. A pirospaprika is onnan való, mert anélkül nem igazi a bajai halászlé.

    Abba kellene hagyni az egymásra uszítást és végre a szinergia mentén kellene építeni ezt a csodálatos Magyarországot.

    Maros Zoltán producer
    Kanadai Magyar TV

  • A cikkre válaszoltam pontosan.
    Az USA és Kanada multikulturálizmusa nem egyeztethető össze, az európai államokéval! Sorry!

  • Figyelő: melyik cikkre? Mert ebben nincs szó se Kanada, se az USA multikulturalizmusáról. Ez a cikk Orbán tanulatlanságáról és hazugságáról szól.

  • Maros Zoltán: micsoda véletlen! Sajnálatos módon nekem is van egy Tumbas Milán nevű ismerősöm. Igaz, ő eszéki. Egy MAGYAR munkaerő kölcsönző cég ügyvezető igazgatója, aki – most derült ki – két éve nem fizette utánunk a járulékokat. Ez azt jelenti, hogy nincs TB ellátásunk – biza, két év megszakítás ezt eredményezi – és két év kiesett a nyugdíjalap számításából. Most akkor utáljam a multikultúrát? Nem. Inkább a gatyát is leperlem róla.
    Szóval, bajai recept szerint, tehát a lét tésztával feladva, és a kifőzött halszeleteket külön, alkalmanként tepsiben után sütve? Nyamm. Csakhogy, hazai paprika ide, hazai paprika oda, mégsem lesz ugyanaz. Tudod, a dunai hal…
    http://www.bajaihalfozofesztival.hu/index.php/hu/a-bajai-halaszle/a-bajai-halaszle-receptje

  • “Személyi fronton foszlik a Fidesz

    A Tárki legfrissebb mérése szerint ugyan magasan vezet, de személyzeti frontos foszlásnak indult a kormánypárt. Előbb Papcsák esett át 160 valahogy lett millión, aminek eredetéről Simon módra nem kívánta tájékoztatni a közt, majd Rogán ordított teli szájjal, hogy MI FOLYIK ITT GYÖNGYÖSÖN?! Zsigófalva Zseborbánja is elbánhatott végre az ellenkező párttársakkal, aki nem húz egyszerre, nem kap rétest estére, oszt’jónapot. Különvéleménynek, önálló akaratnak, belső ellenzéknek, mindenkire ugyanúgy, szankciók nélkül vonatkozó választási törvénynek a kormánypárton belül helye nincs!”

  • Maros Zoltán

    Én így főzöm a bajai halászlét:

  • Maros Zoltán: hát persze, csak a só íze miatt 😀 Én is azt szoktam mondani 😀
    Nagyon klappol a háttérzene! Szerb, igaz?
    Egyet soha nem értettem: a hal egész életében vízben van. Minek kell megmosni a feldolgozás előtt?

  • Figyelő
    2015 május 28
    10:16 de.

    Miért, ön szerint a kormány a fekete és / vagy muszlimokat nem látná szívesen a magyarok országában? Jól gondolja meg a válaszát, nehogy öngól legyen!

  • HunCanada: miből gondolod, hogy ha nem értette meg a cikk mondanivalóját, felismeri a kormány szándékát – bocs, Orbánt akartam mondani, mert, ha ő nem is a nemzet, de a kormány maga?

  • István és HunCanada,
    ez esetben úgy érzem Figyelő valóban aggódik Magyarországért és a muszlim bevándorlókkal kapcsolatban még Orbánnak is igaza van.Ti nem értitek pontosan az iszlám világuralmi törekvéseit és kivitelezési módjait,de ez legyen a Ti gondotok.Elvileg és értelem szerűen Figyelőnek adok igazat.Másrészt sajnálom az ott élő barátaimat és a tisztességes magyar EMBEREKET.Ha Ők nem lennének ott kívánnék M.O.-nak minimum egy millió békés iszlám bevándorlót.A minket boldogítókat is szívesen átadnám.Ez alkalommal Figyelő nem rúgott öngólt,de az egyetlen tévedése,hogy”fekete”muszlimokról beszél.Ez ugyan annyi, mintha törpe óriásokat mondana.Muszlim az muszlim.Fehéren,feketén, sárgán.Senkit nem gyűlölök,az ellenségeinket sem.Ennek ellenére,majd még megtanulják a krokodil-etető európai népek is,hogy biztonságot az jelent,ha a bevándorlás jelöltek 3 méter mélyen vannak eltemetve,mert onnan már a kutyák sem tudják előkaparni.Amíg erre rájöttök sok sírás-rívás lesz.

  • Kicsit off téma, de mégsem. Történetesen az egyik rokonom iráni születésű, igaz akkor ő perzsa:) Na, de ő azt mondta, hogy az irániak ott a “terrorista” Iránban okos és normale emberek, és Iránnak a legnagyobb baja az országot vezető emberkék mindösszesen. Azt hiszem ebben akkor mindenképpen rokonok vagyunk Iránnal, ha már a jobb(ik) oldal ezt szeretné látni. Nekünk is a vezetőnk a legnagyobb kerékkötőnk és a fejlődésünk útjában a gát.

  • HunCanada
    2015 május 28
    2:23 du
    Tudomásom szerint a magyar egy keresztény ország. Muszlimokkal a török időkben találkozott utoljára. A feketék bőre engem nem izgat, de mikor otthon voltam, egyetlen feketét láttam csak, egy bár portása ként.

  • Fiuk,lányok,
    a 90 es évek elején ellátogattunk Egerbe is.Az egri vár ostromáról láttunk egy filmet.Csodálkozásomra az egri várat támadó(fehér)török muszlimok ugyan azzal az “Allah akbar”harci üvöltéssel támadtak Dobó István várvédői ellen,mint ma a különböző keresztényeket és egymást mészárló”csatáikban”.Az uralomra törés és a tömeggyilkoló ösztönök nem változtak.Az idő haladt előre.Az indulatok maradtak.Dobó István, Dobó Katica,Szondi György,Nádor Fejérvári hősök manapság nem termelődnek és nemsokára a déli harangszó is sérteni fogja az iszlám hívő magyarokat.Aki ezt akarja…egészségére.Proszit!

  • Figyelő
    2015 május 28
    4:35 du

    Így van, Magyarország keresztény ország, igaz a sámánokat és a pogány gyökeret is szeretjük mixelni, ami önmagában abszurd ellentmondás.

    Viszont az 1989-óta nagy számban Magyarországra érkező Buddhista, Taoista kínaiak akkor önt eddig miért nem zavarták, akik 10 ezer számra érkeztek az évek során, 2013 óta pedig letelepedési kötvény vásárlásával további 2500 kínai -nem keresztény- érkezett.

    Miért lett akkor MOST hirtelen terhes az a pár száz szintén nem keresztény menekült, akit egyébként menekülttáborba kényszerítenek, ha illegálisan lépik át a határt amíg az ügyük nem rendeződik? Magyarország nem Kanada ahol szabadon élvezik a menekültek a jóléti és segély rendszert.

    Tehát visszatérve a gondolatmenetére, miért lett most nagy ügy a NEM KERESZTÉNY bevándorlók Magyarországra való érkezése, akik egyébként elenyésző számban vannak és mennek tovább. Akikből ügyet egyedül a kormány kreál? Csak nem azért mert populista és demagóg a kormány?

  • Gyuri10
    2015 május 28
    5:24 du.

    Egerben még Müezzin is van, aki a minaretből összehívja a híveket alkalomadtán. 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=69F4NSE8OYk

    Pécsen is. Azért nem teljesen újdonság az iszlám jelenlét Magyarországon (ahogy Figyelő utalt a törökökre), ezzel együtt persze több tízezres muszlim közösség vizionálása és az ettől való félelem badarság.

    Magyarországon a gyér gazdasági helyzet egy dolog, a másik az egyedülálló nyelvünk, ami egy természetes védvonalat húz a tömeges -bármilyen más kultúrájú és nyelvű – bevándorlás előtt.

  • Nagyon jó írás. Olyan mint egy jó zene: elsőre is érdekes, de a felhangjai még élvezetesebbé teszik. Sokszor megfordultam pestiként Baján. Valóban egy elragadó multikulturális atmoszférája van.
    Orbán meg harsányan okádja magából a formatív éveiből kimaradtakat.

  • HunCanada
    2015 május 28
    8:17 du.
    Nem pár száz bevándorlóról van, hanem ezrekről.
    A kinai bevándorlókról, csak utólag értesültem, azt sem tartom a mi kultúránkhoz illőnek. De legalább ők szorgalmasak és maguk között maradnak.

  • Még az tetszett -ha már multikulturális téma – hogy a Deutsch azt mondta a múlt héten, hogy Magyarországon soha nem volt multikulturalizmus. Mondja a Deutsch ezzel a névvel arról az országról, ahol Benčič-ek, Jaworsky-k, Deutsch-ok, Knezić-ek, Poeltenbergek, Aulich-ok, Damjanić-ok, Tanćić-ok, Schweidel-ek, Hrúz-ok, Teller-ek, Wigner-ek, Neumann-ok, Pulitzer-ek és had ne soroljam fel a sváboktól kezdve a szászokon át a szerb-horvát-szlovén, szlovák, cseh, lengyel, ukrán és egyéb vallású és nemzetiségi honfitársainkat, akik együttesen eredeti származásuk szerint többféle, illetve különféle kulturális és nemzeti sokszínűséget alkottak és alkotnak Magyarországon évszázadok óta.

  • HunCanada
    2015 május 28
    8:28 du.
    Én inkább a gazdasági helyzetre tenném a hangsúlyt. A nyelv nem annyira nehéz. Inkább a csúnyán beszélők hadarása miatt érthető nehezebben. Amúgy az egyediség sem egyedi, mivel sok nyelv van még a világon amelyet az adott ország beszél csupán. Vagyis amivel csak az adott régióban boldogulsz.

  • Gyuri10: nem, Figyelő nem aggódik, ő csak a megszokott módján ellentmond. Ami pedig a muszlimokat illet – bőrszíntől függetlenül – ha mi szelektálnánk őket a határon (ugyan, milyen módszerekkel?) az Mengeléhez hasonló cselekedet lenne és korántsem méltó egy, magára (többnyire indokolatlanul) felettébb büszke nemzethez.
    Az Unió által kvótaként küldendőek minden bizonnyal elsődleges szűrésre kerülnek, és akkor valszeg figyelembe fogják venni Orbán görcseit is – vagy nem.
    Azon felül a már jelenleg letelepedett muszlimok közt is lehetnek “alvó” ügynökök, akik bármikor aktivizálódhatnak egy jó kis terrorcselekményre. A bostoni maratonin robbantó Carnajev-testvérek is ilyenek voltak, ráadásul csecsenek, azok pedig az iszlám szunnita vallását gyakorolják. A szunniták pedig – az eddigi tapasztalat szerint – nem igazán a külföldön elkövetett terrorcselekmények kivitelezői.
    Egy szó, mint száz: Orbán ezzel ismét csak rabicol, eltakarja a sokkal fontosabb dolgokat, a kormányzás amatőrizmusát és a hatalmas csalásokat. Addig is, amíg 307 menekült sorsán kérődzik a pór, nem foglalkozik az ő mocskosságukkal.

  • Figyelő: 307. Számtani ismereteim szerint ez csak pár száz. Kezelhető, kontrollálható.

  • Don Ovuz
    2015 május 29
    12:10 de.

    Én értem, de csak képzeld el, hogy mondjuk Te letelepednél Örményországban, vagy Grúziában? ..és most itt ne a gazdasági szempontokat nézd, hanem a nyelvet. Állítólag a magyar meg még sokkal nehezebb nyelv az átlagosnál is.

  • Figyelő
    2015. május 28.
    10:33 du.

    Az,hogy Magyarország keresztényország, az nem azt jelenti, hogy az ország területén nem élhet semmilyen más vallású nép!
    Az tényleg érdekes, hogy bár hosszú évek óta ömlenek hozzánk a kínaiak – a letelepedési kötvény óta meg főleg – ám rajtuk kívül is élnek az országban más felekezethez tartozó más vallású népek, ami ezidáig nem okozott gondot Önnek, mert fogalma sem volt róla, hogy okozhatna – ugyanis nem voltak az Ön érdeklődési körében !

    Magyarul, nem volt mindennapos beszéd téma ezért nem is gondolt rá,ott kinn a messzi Kanadában, hogy most aztán mi is lesz Mo. biztonságával- most viszont piszkosul aggódik !
    Önnek nem teljesen mindegy, hogy Mo. befogad e pár száz menekültet vagy sem?

    Hivatkozik ugyan a kínaiakra, akik szintén nem valók a “mi kultúránkhoz” – itt alapvető kérdés, hogy ki az a “mi”?
    Az önök kultúrája, vagy a mi – magyarországiak – kultúrája?
    Nem fér a fejembe, hogy egy adott ország területén meglévő többfajta kultúra miért nem férne meg – de az pláne nem, hogy honnan veszi Ön, hogy még a kínaiak szorgalmasak, velük ellentétben senki más nem lehet az ?
    Minden kínai szorgalmas, és egyetlen muszlim sem az ?
    Mi pedig a menekült státuszt aszerint osztogatjuk, hogy szerintünk ki szorgalmas vagy ki nem ?

    És mi az hogy a kínaiak egymás között maradnak…? A többiek nem? És ha tényleg így van, akkor ők miért?

    Lássa már be két mondatban annyi hülyeséget tud leírni mint ide Lacháza !
    Egyébként változatlanul tetszik, ahogyan egyik menekült – tehát szükségből befogadott – tudja minősíteni a másikat, javaslatot téve annak befogadására vagy be nem fogadására!

    Ha annak idején az Önt befogadó állam is így állt volna Önhöz – kösz, de a felforgató elemekből nem kérünk, és szépen visszafordítja – akkor Ön max. az aranyhalaknak takaríthatott volna a tenger fenekén !

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T.Figyelő !

    Mit gondol . D u g o v i c s . T i t u s z . a hős nándorfehérvári katona, aki a lófarkas török zászlót éppen kitűzni szándékozó janicsárral együtt, illetve azt magával rántva, a mélybe vetette magát;
    vajh . m i l y e n . n e m z e t i s é g ű . volt ?
    – A mi szabadságunkért …!

  • tisztelthölgyeimésuraim
    Nem akarok kötekedni, de ez a személy soha nem létezett. A legenda adott nevet a hős várvédelem emlékében, a történet is mese.
    Könyörtelen harc volt, és internet híján mindenki tett hozzá néhány szót a történetben.
    Igaz, később egy szélhámos kihasználta Pozsonyban, és irathamisítással összekötötte magát a legendával, mint leszármazottat. Kapott is birtokot.

  • Kedves István,HunCanada,Besancon,”tisztelthölgyeimésuraim”!
    Tudhatjátok,hogy nem vagyok Orbán-bérenc,sőt Figyelő sem vesztegetett meg.”Ha még nem tudtátok,most megtanulhatjátok”,mert az okos ember a más kárán tanul.Én már nem kell hogy tanuljak,Ti pedig olyan humánusak vagytok,hogy már a magyar nyelvet is védővonalként állítjátok be.A MO. n élő arabok nagy része hibátlanul beszéli a nyelvet.Kuriózumként:a 80 as évek közepe táján sétáltunk a Múzeum kőrúton és két korom fekete afrikai hölgyet hallottunk beszélgetni a multi kulturális nyelveteken.Ugyanis a moszlimok és arab törzsek nem mindig értik egymás nyelvjárását.Ezt csak azért írtam,hogy ne bízzatok abban,hogy a másik ember hülye.A Francia gyarmatokról származó arabok jobban beszélik a Franciát a párizsiaknál.Kedves Barátaim, én valójában nem aggódok a multi kulturális Magyarokért,akik mindenkit be tudtak és be tudnak fogadni.Egyetlen probléma az ezeréves(+)hazában a fránya zsidókkal van.Az igazság az,hogy én is néha hezitálok rajta,hogy mi a bánatos bút keresnek ott.Nos,erre megkérdezhetitek,hogy nekem miért viszket ez? Igazatok van!Kár Értetek,értelmes,tisztességes EMBEREKÉRT,még akkor is ha tévedésbe taszít a humánum.Mint már egyszer leírtam a turul záptojásból kikelteknek kívánok másfél,két millió muzulmán új Magyar állampolgárt.Sajnos az viszont Nektek fog viszketni!

  • Besancon
    2015 május 29
    5:36 de.
    Úram, ha nem élne Magyarországon azt kivánnám, hogy ismerje meg a muszlimok terrorista hajlamait egész közelről. Mi Kanadában megismertük.
    Ami még feltűnt hosszú írásában, hogy végsőfokon magát nem zavarja sem az hogy esetleg a magy eltiporja egy MÁSIK idegen hatalom, vagy nyelvével mi is történik. Javasolnám, menjen világgá, sok ország biztos befogadná, ahol nem kell a saját faját, nemzetét védenie.

  • Kimaradt, hogy a helyi tapasztalatom ahol élek, és ahol rengeteg kinai is él, bizony szorgalmasok, de nagyon. Azonkivül valóban, maguk között élnek, nem kivánnak egy társadalmat sem tériteni, vagy átvenni, mint a muszlimok.

  • Úgy legyen!!!!!!!!!!!!

  • István,
    előbbi hozzászólásomhoz még hozzátenném,hogy marha nagy probléma lenne,ha a “frányák”nem élnének a multi mifélében.A kunok,rácok, bunyevácok,oláhok,hajdúk,tótok,szerbek,ukránok,svábok,horvátok és ki tudja még hány féle politikai vagy gazdasági újmagyar,hogyan tudnák bizonyítani magyarságukat? Ki-kire mutogatna.Így legalább van egy összetartó konszenzus.Az arabokra nem lehet majd mutogatni.Ők nem fognak asszimilálódni.Ti igen.

  • HunCanada,
    a magyar nyelvet is nagyon szépen meg lehet tanulni.Hátránya,hogy egy nyelvre sem hasonlít egyúttal előnye is.A latin,angol,német, orosz szavakat testvérnyelveik szavaival össze lehet keverni.A magyart nem keverheted,mert nem hasonlít senki nyelvére.Sokszínű és érdekes.A nyelv sokkal szeretetre méltóbb népénél.

  • Gyuri10
    2015 május 29
    12:07 du.

    Egyetértek, én is így gondolom.

  • Gyuri10: én nem aggódom. Majd ráküldöm őket Figyelőre, hadd okuljon egy kicsit.

  • István,
    elnézésedet kérem,de nem értem kiket és miért akarsz Figyelőre küldeni.Ez esetben azt sem értem,miről kell Őt kiokítani.A muszlim kérdésről többet tud,mint vártam volna.Az Ő hozzáállása az életképes
    és egészséges ismeretre vall.Sajnálom,de 1:0 a Figyelő javára.

  • István,
    semmiféle mengelei vagy egyéb szelektálásra nem gondoltam.Tisztában vagyok vele,hogy a “frányákon”kívül mindenki szívesen be van fogadva a már újra jányi féle szenthazában.A sarijja bevezetése után Ti lesztek szelektálva.Aki ezt kívánja,EGÉSZSÉGÉRE!!!
    A frájerok nem halnak ki csak váltják egymást.

  • Gyuri10
    2015 május 29
    11:36 de.

    Elnézést Gyuri, félreértés van. Én nem azt mondtam, hogy nem lehet megtanulni a magyar nyelvet, szó sincs róla. Rengeteg arab származású orvos tanulta meg szinte már-már anyanyelvi szinten -az évtizedek alatt- a magyar nyelvet és le a kalappal! Én azt mondtam fentebb és használtam a természetes védőfal hasonlatot a magyar nyelvre, hogy az az egyik töneges bevándorlás gátja. Néhány ezer, sőt tízezer (évtizedes szinten) bevándorló, akik le is telepednek, az közel sem tömeges bevándorlás. Amit az Orbán kormány vizionál és amivel riogat, az viszont a tömeges bevándorlás képe és félelemkeltés a más kultúrából jövő jelentős és nagyszámú Magyarországon letelepedővel. Erre gondoltam fentebb.

  • Folytatva a gondolatmenetet. Tömeges bevándorlásnál valóban boldog és boldogtalan érkezését is feltételezni kellene a nagy számok alapján. Sőt az általad említett és kívánt másfél, kétmilliós muszlim között szignifikánssá válna az a réteg, amely menekülő és nem a fentebb említett kvalifikált, illetve eleve tanulékony muszlim, akik az elismert magyar medikusképzés okán érkeztek/érkeznek tanulni az országba. Ezek a szerényebb képességű tömegek viszont nem az oktatás miatt érkeznének NEM nem is tanulnának meg magyarul. Ha nem tanulnak meg, akkor életképtelenek volnának az országban, így eleve NEM választják a magyarok országát bevándorlásuk, menekülésük, letelepedésük célországaként hanem olyat, amely ország nyelvét a gyarmati múlt miatt ismernek és sokkal könnyebben tökéletesítenek, ráadásul gazdaságilag is mérföldekkel előrébb járnak. és ez jelenleg is így van, legyen az muszlim, koszovói, afgán, vagy eritreai fekete menekülő milliós nagyságrendű tömeg. Ezért ostobaság, mint már fentebb említettem nagy számú menekülő tömeget egyáltalán valódi veszélyforrásként emlegetni, pláne kormányzati szinten.

  • na mi a baj?
    szalonképtelent írtam?

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    T. Don Ovuz! /10:03/

    Már bocs’, de ezzel az erővel rákérdezhetnénk akár Jézus Krisztusra is; hogy “Könyörtelen harc volt és Internet híján mindenki azt tett hozzá amit akart…”

    Minden hitnek megvan a maga tabuja. Én egy ilyen tabura igyekeztem apellálni Figyelőnél Dugovics Titusz személyében és ez esetben mindegy, hogy az valóságos volt e, vagy csak kitaláció. A lényeg, hogy egy alkalmas példakép, méghozzá aki származását tekintve figyelőék jobboldali környezetében és szemléletében nem is számít magyarnak, hisz szerb lett volna az istenadta. Mellesleg az egri hősöket is Gárdonyi Géza nagyítóján keresztül ismerjük és tartjuk hősöknek, s hogy mennyi belőlük a reális, az már egyenesen kétséges… A piedesztál a lényegük.

    Amúgymeg, rengeteg olvasmányom győzött meg arról, hogy a történelem – és különösen a középkori – telistele van szándékos hamisításokkal. Mert kik is írtak (olvastak) azokban időkben, csakis a papok, és esetleg néhány főúr talán még egy-két kisnemes is.
    A papi írástudás eme privilégiumát, monopóliumát legfőképp a kolostorokban “gyakorolták”, bár akadtak királyi írnokok is – akik úgyszintén csuhában jártak és így uruk szájíze szerint forgatták a lúdtollat…
    A történelem, mint “tudomány” csupán a XIX-XX. század vívmánya. Addig bizony ez a nehéz feladat is az egyházra “hárult”. Ha más nem végezte, mit is tehettek, hát kénytelenek voltak “az atyák” ellátni…
    A kolostorok történelem és iratszerkesztő, másoló, illetve hamisító tevékenysége szinte már legendás… Erre az utóbbi idők modern anyagvizsgálatai – mint pl. a C-14 kormeghatározás is – igen sok iratnál derítettek fényt olyan írásokra amelyeket a datált évnél, v. a dokumentumban szereplő alanynál (uralkodónál,hadvezérnél, stb.) sok száz, vagy ezer évvel fiatalabb papírra, v. pergamenre vetettek… – a kutyabőrről már nem is beszélve.

    Mindeme tény, hamarosan arra kényszeríti majd a historikus tudományok gyakorlóit, hogy alaposan vizsgálják felül az ilyen, klastromokban született, inkább esztétikai, mint tényszerű értékeket hordozó remekművek, kódexek és okiratok reál-történelmi tartalmát is…

    Üdv: …

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Ui.

    Egyáltalán,ki gondolt bele abba, hogy mondjuk Geszta Hungarorum, avagy Kézai Simon Krónikája Árpádék és a történtek után hány-száz évvel is íródott. Megbízhatóságát és igazságtartalmát tekintve, pont olyan mintha egy krónikás ma tollat ragadna, és minden korabeli dokumentum és régészeti lelet híján – csupán szóbeszéd alapján – ő írná meg első alkalommal Mátyás bécsi hadjáratát…

  • “Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez.”

    Azt azért megállapíthatom, hogy egyik hozzászóló sem annyira “multikúlti”, hogy valamelyik muszlim országból fogalmazná véleményét, vagy legalább a házastársa hódolna az iszlámnak. Az utóbbi nonszensz, mert ilyen nincs is. Ugyanis, muszlim nem házasodhat más vallásúval. Áttérése pedig kizárt, mert halálos ítéletet von maga után. Tehát, csak a más vallásúak térhetnek át Mohamed hitére, amelyből “törvényes” visszaút már nincs. Ennyit az istentől kapott “szabad akaratról”, a muszlimok “jámborságáról” és arról, hogy a multikultira hivatkozva lehet-e egyenlőség jelet tenni a vallások közt. Ha hagynák, a muszlim felfalná a többit.

  • “tisztelhölgyeimésuraim”
    2015 május 29
    11:18 du.
    A leírtakkal teljes egészében egyetértek, ugyanazon a véleményen vagyok én is.
    A jobboldallal nekem az a problémám, hogy a magyar jobboldal összemosódik a szélsőjobbal eszmeiségében. Sőt, a magyar politikában a pártok nem pontosították hol is állnak valójában, így egy totális eszmei zűrzavar található az országban. Ez a pártok hibája elsősorban, mert a szavazószám számukra fontosabb, mint a képviselt ideológia. Ebben viszont mindegy minek nevezik a pártot, mind egyforma

  • “tisztelthölgyeimésuraim”,
    az általános tudás érdekében a Te írásod jónak fogadásával még vegyük hozzá azt is hogy a koránt pár száz évvel mohammed “menybe menetele”után fektették írásba.Az első aki ki is adta könyv formátumban valami renegát zsidó volt,ha jól emlékszem Francia országban.A különböző gyilkos törvényei az iszlámnak a hozzáírók népi indulatait generálja.Ami biztos,hogy mohammed felesége Fatime 9 azaz kilenc éves volt.Allah küldötte pedig egész jól értett a trancsírozó szakmához.Tulajdonképpen ő csak kizárólag az ISIS apostola mai szinten.Ezen túlmenően még annyit,hogy minden nép úgy teszi tönkre hazáját,ahogy akarja vagy ahogy tudja.

  • “tisztelhölgyeimésuraim”

    Gondolod, hogy Figyelő, olyan névvel, mint “Becsics”, vitatná Dugovics Titusz magyarságát? Aki egyébként – ha igaz a történet – Vas megyei volt.

    Szerinted, attól, hogy az új lengyel miniszterelnököt úgy hívják, hogy “Duda”, akkor ő már magyar?

    A hozzászólásod többi része értelmes.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    T. Jani!

    ))) 😀 (((

    .

  • Üdvözlöm a szerző üde írását, kedvem támadt egy pohárka szekszárdi vörösre. A vita már kevésbé üde, nem is szállok be.Inkább egy történet. Gyerekkoromban a szomszédunk volt Szepi bácsi és családja. Szepi bácsi a környék borbélyaként működött, felesége mosolygós tót menyecske volt. A velük élő nagymama olyan magyar-sváb-szlovák keveréknyelvet beszélt,amit mindhárom nemzetiség nehezen értett. A kislányuk, Kati gyakran panaszkodott: Jól nézek ki: apám sváb, anyám tót (akkor még ez nem számított sértésnek), egyedül vagyok magyar a családban…

  • Az ismeritek, hogy a sváb menyecske veszekszik a magyar férjével? Azt kiabálja:
    – Ha magha enghem nem thud megphöcsülni, akkhor thököljön meg!

  • Gyuri10: talán megint elkésett valamelyik, vagy véletlenül elszállt.

  • Gyuri10
    2015 május 30
    3:50 de.
    Szerintm, teljesen értelmetlen bizonyos magyarokkal a muszlim kultúráról, a muszlim harcképességéről beszélni. Majd ha megtapasztalták őket, akkor majd síránkozni kezdenek.
    Sajnos Kanada ez év oktoberében, megtapasztalta, hogy fővárosában mit művelt egyes terrorista. Miután megőlt egy ártatlan katonát, a parlamentbe is berohant hasonló céllal. Szerencsére ott volt aki lelője.

  • Figyelő,
    végre van egy téma,amiben teljesen egyetértünk.Ebben alapvető tudásra tettél szert,mert az iszlám terror testközeledbe került. Sajnálom Magyarországon élő más irányban értelmes,tisztességes és jóindulatú barátainkat, amiért majd akkor fognak rájönni olyan dolgokra,amiket mi élettapasztalatból ismerünk.1,2 éven belül sajnos emlékezni fognak a”na ugye megmondtam”Bencsics Klárira és Gyurira. “Az okos ember tanul a más kárán”de ha nem hát majd megtanulja saját tapasztalatból.Ha nem jól imádkoznak majdnem biztos,hogy késő lesz. A visszaút göröngyös,járhatatlan.

  • Figyelő
    2015 május 30
    12:26 du.

    A tények kedvéért, hiszen a bevándorlásról beszélgetünk. Michael Bibeau (Eredeti nevén: Michael Joseph Hall) a valóban elvetemült ottawai terrorista Kanadában (Québec) született, Kanadában szocializálódott és nem rég tért át az iszlámra. Ilyen formán és ezen minta alapján bárki, aki áttér az iszlámra az potenciális veszélyforrás volna? Vagyis az ottawai merénylő mintája is azt mutatja, hogy nem a bevándorlás a veszélyes önmagában, persze össze lehet mosni vele a fogalmakat ügyes politikusoknak, hogy manipulálják a Zembereket. Tudvalevő, hogy vannak magyarok akik Magyarországon áttértek az iszlámra és gyakorolják a vallást, pedig még csak arab gyökerük sincs. Akkor ők potenciális terroristák volnának, mint Bibeau lett????

    Gyuri értem én az aggályodat, de miből látod, hogy Magyarországra nagyszámú, 1-2 millió muszlim fog érkezni? (Amely már valóban veszélyes és kezelhetetlen volna) Főleg 1-2 éven belül? Mi ennek a víziódnak az alapja. A több évtized óta Magyarországon élő néhány ezer arab semmilyen veszélyforrást nem jelentett korábban. Ebben egyetérthetünk, igaz? Arányukat tekintve és a bűnözési statisztika alapján semmivel nem lógnak ki a többségi társadalomból, sőt. Itt az a kérdés, hogy nagyszámú és ebből adódóan kezelhetetlen menekült és Magyarországon le is telepedő iszlamista reális vízió-e?

  • HunCanada,
    nincsenek vízióim.Az iszlámra tért egyebek veszélyesebbek mint az arabok,mert nekik bizonyítani kell.Az arabok megszállás szerűen csendes dzsihádban sok évre vannak beültetve.Amikor”szól a zeneszó” akkor megindul a valódi dzsihád.Aranyos,békés,nagy tudású muszlimokat is harcba tudják vetni családjuk zsarolásával.A további módszereket nem vagyok hivatott ismertetni.Egyébként számomra ez a téma már 58 éve nem probléma.Anyagismereti alapon pofázok bele.Akik kézlegyintéssel intézik el,nem az én bánatom.Engem tulajdon képen nem zavar,hogy hány arabot enged be a szenthaza az 500.000 produktív,lojális,kultúrában,iparban,sportban és az élet majd minden területén élenjáró zsidók helyett.Akik soha nem veszélyt,hanem előrehaladást jelentettek a turuliának.

  • Gyuri10
    2015 május 30
    6:59 du.

    Gyuri, én ezt mind értem és egyet is értünk maradéktalanul amit írsz. A vita -ha van köztünk- akkor az az, hogy valódi veszély-e, hogy ilyen személyek Magyarországon, letelepednek-e a közeljövőben, ráadásul ahogy írtad másfél-, kétmilliós számban és 1-2 éven belül? Ha jól értettem, és jól olvastam fentebb tőled, akkor ezt azért csak vizionáltad, ahogy a magyar kormány is ilyesmitől tart és ezt a hullámot lovagolja meg a bevándorlás ellenzésével. MI ENNEK AZ ALAPJA, én csak ezt szeretném tisztán látni, vagy tisztázni. (Ilyen terroristákból egy is sok egyébként, nincs vita köztünk.) Az utolsó két mondatod gondolatával is azonosulok.

  • Gyuri, Figyelő:

    Csak a tényszerűség kedvért: ameddig az Orbán-maffia 307 – azaz háromszázhét – főnyi menekült befogadása kapcsán uszít gyalázatos módon azok ellen az épphogy tengerbe nem fulladt szerencsétlenek ellen, akik többségében pont a terrorcselekmények szempontjából kockázatot jelentő iszlám-nácik elől menekültek; addig némi baksisért boldog, boldogtalannak osztogatják az uniós állampolgárságot… Most akkor a pár száz nincstelen, földönfutó befogadása vagy ez utóbbi a nagyobb kockázati tényező…??? ( a kérdés csak retorikus )

    Azért ne mondjuk már, hogy a szíriai, iraki, líbiai, jemeni, szudáni, nyugat-afrikai, afganisztáni poklokból menekülők – még egyszer hangsúlyozandó alapvetően épp azok elől menekülnek akiknek a köreiből a nyugati világban elkövetett terrorcselekmények elkövetői származnak – mind potenciális terroristák, bűnözők lennének – sőt egyáltalán vallásosak lennének csak mert egy bizonyos földrajzi, kulturális környezetből származnak…

    http://www.youtube.com/watch?v=2VSO5iKL0R8

    A nagyhatalmak felelősségét terjedelmi okokból pedig inkább nem részletezném az említett konfliktusokban.

    A szélsőségesség, erőszakos dominanciára törekvés egyébként más vallásokban sem éppen példa nélküli: például a katolicizmus másfél-két évezredes történelmére gondolva; de például Izraelben az ultraorthodox háredim esetében még ha a robbantgatásig, lövöldözésig, késelésig stb. nem is durvul a helyzet ( tettleges inzultusokig, a rendőrséggel való összecsapásokig viszont igen ); azért azokban az izraeli városnegyedekben ahol nagy számban élnek korántsem éppen problémamentes az együttélés a “vallásosak” és a nem ( vagy nem a háredim által helyesnek tartott módon ) vallásosak között. Az orthodoxiának már így is olyan privilégiumai, monopóliumai vannak 1948 óta mint a róm. kat. egyháznak Írországban, Máltán voltak sokáig … Mi lesz Izraellel ha egyszer ők veszik át a hatalmat ( bár talán már így is sokba kerül az igényeik teljesítése az izraeli adófizetőknek, arról nem is beszélve hogy a nem-orthodox többség esetleg nem-orthodox keretek között szeretne házasodni – és válni ) és szaúdi, iráni stb. mintára megalapítják az “Izraeli Halachikus Államot” ( esetleg valamelyik a Bét HáMikdás újjáépítését kezdeményező barom kikiáltja magát Júdea királyává vagy akár Messiássá – mint a “Daesh” önjelölt “kalifája” … ) a Főrabbinátussal vagy egy “új Szánhedrinnel” mint az állam élén álló hatalmi szervvel, amely kezében összpontosulna törvényhozó, a bírói és végrehajtó hatalom ( ez az Iráni Iszlám Köztársaság berendezkedésének a lényege is csak nem Szánhedrinnek hanem “Őrök Tanácsának” hívják ) … A probléma alapvetően az, hogy a vallások sokszor a társadalmi, politikai hatalmi törekvések és berendezkedések igazolását – beleértve a gyilkos erőszakot is – szolgálják, nem pedig az, hogy ki honnan származik.

    Amúgy Izraelben sem biztos hogy minden arab potenciális terrorista, bűnöző, szörnyeteg stb. és hogy lehetetlen a békés ko-egzisztenica.

    http://www.timesofisrael.com/at-kidnapping-site-jews-and-muslims-join-in-prayer/

  • Eleftheria: az igazsághoz tartozik, hogy ma már 800 fővel megnövelt kvótáról van szó, tehát max. 1107 menekült befogadásáról. Lényegtelen, bőven kezelhető számról van szó, de az orbáni kevély magyarkodás céljának nagyon megfelelnek. “magyar ország akarunk lenni, így, két szóban, kisbetűvel” – böllenkedi. Hiába, no, komoly nemzetpusztító ereje van ezeregynéhány földönfutó befogadásának. Esetleg kasztrálni kellene őket. Az Uniótól kapott pénzből talán telik erre is. Hogy ez embertelen? Mégis, Orbánék eddigi rendelkezései – cigányok, hajléktalanos, közmunkások, rokkantak, gondozottak stb. esetében – talán emberségesek voltak?

  • Ille:

    Nem is beszélve arról, hogy többnyire még Magyarországnál is szegényebb közel-keleti, afrikai országok az utóbbi évek , évtizedek már, már a második világháborút idéző brutalitású tömeggyilkos konfliktusai – Szudántól, Szomálián, Szírián, Irakon át Afganisztánig stb. – következtében földönfutóvá vált menekültek százezres, milliós tömegeinek ellátásának , lakhatásának problémájával kell kezdeniük valamit – fukar nemzetközi segítséggel ( sokszor karitatív NGO-k – olyasmik amelyeket Orbanisztán és a hasonló rezsimek ki nem állhatnak – többet tesznek mint amennyit a gazdag országok kormányai/ENSZ segítenek… ) Nyilvánvaló hogy még akár néhány ezer, vagy tízezer menekült nemzetközi keretek között ellenőrzött letelepítése – pláne ha még EU pénzzel is támogatott – semmi érdemi veszélyt nem jelent ( pláne egy egyre fogyatkozó gazdaságilag aktív korú népességgel rendelkező országban ) -, ellenben a legkisebb transzparenciát is nélkülöző állampolgársági biznisszel…

  • Eleftheria: hát, éppen ez az – EU-s pénzekkel támogatva. Akkor most mire is jó ez a hiszti? Megmondom: manipulálásra. Orbán lételeme a manipulálás, a nélkül hatalma már rég semmibe foszlott volna.

  • HunCanada
    2015 május 30
    5:47 du.
    Abban igaza van, hogy az általam terrorista nem született muszlim volt, csak “megtért”.
    De ezen felül, Kanadának adott egy példát arról, hogyy mi lehetséges, ha egyszer valamelyik eredeti muszlimot elkapja a harci tett.
    Én már megszoktam a kendős nőket és a bajszos férfiakat Kanadában, amíg senkit sem bántanak, minden rendben.
    Kanada valóban egy multikultúrális ország, és sem a többféle afrikai, sem az arab nem feltűnő jelenség.
    Aki nem dolgozik, az szociális segélyből él meg, minél több a gyerek, annál jobban.
    Viszont az európai országok kicsit más elbirálás alá esnek. Bár Németországban és a franciáknál sok ilyen bevándorló van (Angliáról nem is beszélve), de szerintem, ezzel bűneiket róják le, az előző évszázadok gyarmatósitása végett. Viszont a fentieket nem lehet a magyar vonalra fogni.

  • Ille:

    Meg valószínűleg arra is, hogy a személyek EU-n belüli szabad mozgásának, letelepedésének alapelvét elutasító nyugat-európai xenofób, rasszista szélsőjobbal együttműködve megpróbálnak ennek az uniós alapelvnek a “reformján” azaz korlátozásán vagy akár megszüntetésén munkálkodni ( ebben olyan “tekintélyek” is segítségére lehetnek mint a brit kormány, amely orbánékét követően az egyik legjobboldalibb az unióban, de más erősen jobbos pártok kormányközelbe jutása is segíthet nekik mint pl. a sógoroknál az FPÖ. Sajnos azt kell mondani, hogy ezek és Orbán egy követ fújnak… Lehet találgatni vajon miért… Gyengébbek kedvéért a nyugatiak kint akarják látni a Nyugat-Európában élő magyarokat, a turul-náci maffia pedig egy új vasfüggöny mögött ( akár egy “megreformált” EU keretein belül ) a cipőpucolójukként… Orbánt korántsem tartják olyan kényelmetlen figurának; a költségvetési és gazdaságpolitikájával – például a bérek letörésével, a munkavállalói – és más emberi – jogok tiprásával – a kizsákmányolható, ideális cselédek tömegeit bocsátja a nagytőke rendelkezésére… A baloldali ( és nem szélsőbaloldali ), a demokratikus jogállami játékszabályokat tiszteletben tartó görög kormánnyal a padlót felmosó uniós vezetés, ha akarna igenis sokkal többet tehetne az orbáni immár nyíltan vállalt autokrácia megbuktatásáért. Csakhogy sajnos egy olyan fejlődési szakaszban van maga az unió is – mindenek előtt az eurózóna szabályaira hivatkozó, az EB/EKB kezeiben központosított gazdaságpolitikai döntéshozatal ( az Európai Parlament jogköreit tekintve egy sóhivatal ), amely lényegében a német gazdasági vezető körök érdekeit erőlteti az összes többi tagországra – amely nem a demokratikus , transzparens döntéshozatali mechanizmusok felé halad. Sajnos – még ha ezt az alapvetően maradi, jobboldali beállítottságú Magyarországon bármennyire is nehéz elfogadni – ahogyan Róna Péter is többször fejtegette az utóbbi időben, demokrácia és kapitalizmus egyáltalán nem egymás harmonikus kiegészítői, sőt…

  • Elnézést, mert egy szó ebből a mondatból kimaradt, helyesbitek:

    “Abban igaza van, hogy az általam EMLITETT terrorista nem született muszlim volt, csak “megtért”…

  • Eleftheria: a cselédtömegek tekintetében igazat adok, azonban ez csak Magyarországra érvényes – ami az általa sokat átkozott, haldokló nyugat embernyúzó kapitalistái aláfekvését jelenti – , ugyanis a Lajtán túlra jobbadára a képzettek mennek. Odaát meg köszönik szépen, szívesen fogadják őket. Fekete mosogatójuk és áruházi takarítójuk van elég. Korábban olvashattuk ezen a fórumon Llanfair olvasónk és szerzőtársunk – fantasztikus sorozatot írt a whiskeyről – feleségének a történetét, aki patológusként itthon is viszonylag elismert volt, de csak viszonylag. Írországban – mondjuk így, az anyagiak nevesítése nélkül – tízszer olyan megbecsültségnek örvend, mint itthon.

    No, az arányok javítása érdekében – nomeg, a képzetlen, elégedetlen tömegek manipulálhatósága érdekében – veri szét Orbán középszinten az oktatást, mivel a felsőfokúval nem tud mit kezdeni, pedig elég izzadságosan küzd ellene, ugyanis a végzés után az ösztöndíjasok a boldogulás érdekében fogják elhagyni Magyarországot (mert röghöz kötés ide, vagy oda, boldogulni nem fognak), a fizetősek meg azért, hogy visszaszerezzék befektetésüket (a pénzes családok se hülyék), meg még jobban rápakoljanak.

    Persze, mint valamelyik főbaromtól tudjuk, a külföldön megélhetést keresők csak kirándulni mennek.

  • A nyugati polgári demokráciákban a tőke képviselői nem tudják korlátlanul érvényesíteni igényeiket, a rendszer lényegéből adódóan kompromisszumokra kényszerülnek. Ezek olyasmikben realizálódnak mint az univerzális egészség és társadalombiztosítás , minimálbér, korlátozott munkaidő, munkahelyi egészség és balesetvédelmi előírások, gyermekmunka tilalma stb. , amelyek mind költségeket rónak a tőke képviselőire. Ezért tendenciaszerű az, hogy minél több munkahelyet szerveznek ki az Orbanisztánhoz hasonló harmadik világbeli “illiberális” országokba. Most itt a történelmi jelentőségű fejlemény: íme itt egy ilyen rezsim az unión belül is; jó poén, mint ahogyan a legutóbbi uniós csúcson kiderült…
    Amúgy a nyugatra emigráltak mindenféle munkakörben dolgoznak – erről érdekes lenne egy statisztikai összeállítás – a legmagasabb kvalifikációt igénylő munkahelyektől kezdve, a középfokú szintű képzettségeket igénylő szakmunkákon át a betanított, alapfokú képzettséget igénylőkig.

  • Végigolvastam a fentieket és szeretném igazán tudni, hogy a magyarok (az itteniek) Kit szeretnének Orbán helyett megfelelő vezetőnek?
    Aki nem járatta le már magát a lakosságnál és sokan bíznak abban, hogy Orbán helyett, sokkal jobb gazdasági és etnikai vezető lenne.
    Másik: Miért nem választották meg az illetőt elmúlt áprilisban?

  • Figyelő: maga reménytelen. Képtelen felfogni, hogy Orbánt NEM VÁLASZTOTTÁK MEG? Kit érdekel, hogy az OTTANIAK kit szeretnének? Köhög a bolha?

  • Nem, most nem mond igazat Ille.
    Orbánt áprilisban nagy többséggel megszavazták a magyarok. A külföldi magyarság NEM ismeri sem Orbánt, sem a többi jelöltett.
    Tehát, csak a hírekből és a forumokból értesül.

  • Figyelő: mondja, tényleg ennyire ostoba, hogy nem ismeri a magyarországi választási rendszert? Miniszterelnököt nem szavaznak meg senki magyarok, mivel még az idióta alapizéjük se volt képes ezt alátámasztani!
    SENKI nem szavazhatta meg ezt a seggfejet, mert az nem így működött, hanem a csicskása – a csornai fasz Bronson – kérte fel! Tud követni?
    Ha pedig a maga által nevesített hírforrásokból értesül a külföldi magyarság, akkor magukat is erősen sajnálom.

  • Figyelő
    2015 május 31
    1:04 du.

    A kérdése jó és jogos. Azért jó, mert bízom benne, hogy ezen komolyan elgondolkodott.

    Számtalanszor hallom a Fidesz szavazóktól a saját szájukból, hogy hiába fújolnak az Orbán ellenzői, akkor sincs jobb választás.

    Azt mondom, hogy sajnos ez majdnem igaz is, de így. Nincs más a helyébe jelenleg. Viszont ezt nem tudom érvként intelligens emberektől elfogadni, ugyanis van egy nívó.

    Előre elnézést a profán hasonlatért, de aki így vélekedik, hogy nincs jobb, az egyszerűen megelégszik a szarral amit elő tolnak. Jelenleg a szar mellett a magyar emberek asztalára a mégszarabb és a híg fos a választék. De elnézést, ha én nem akarok erről az asztalról enni, és elnézést ha megpróbálok a szakácsnak szólni, hogy valami ehetőt is tálaljon fel néha (működjön a demokrácia), ha pedig nem megy, akkor átülök egy másik asztalhoz, ne adja Isten egy másik étterembe megyek, ahogy sok százezer elkeseredett magyar már kivándorolt ebből a szart tálaló étteremből. Nem ízlett nekik, ami érthető is. Ők elgondolkodtak. Van aki csak addig jut, hogy szól a szakácsnak, de legalább szól, hogy közösen jobb ételt együnk mi magyarok. Ekkor jön Bodamarcsus és társai, és azt mondja, hogy: “de hát ezüstből van a villa meg a kés, mit akartok?, talán jobb volt amikor alumínium volt? “Igen, mert akkor ételt szolgáltak fel”-mondják az ellenzők.
    Ezzel szemben a kormány mit csinál. Azt mondja, hogy de hiszen meg van terítve (azaz formálisan van demokrácia) Van kés, van villa, van pohár és víz is. A kormány azt mondja, hogy minden adott, hogy jól lakjanak az emberek és nem igaz, hogy pl. nincs evőeszköz a felszolgálandó ételhez. A tavaly áprilisi szavazáson a túlnyomó többség NEM ült le, nem jött be ebbe az étterembe ahol szart oszt a szakács. A szűk kisebbség, akinek csupán az az alapelve, hogy “Nincs jobb” ezért megelégszik azzal ami van, azok pedig szavaztak 27%-ban a Fidesz főztjére és még néhány százalék választotta a szarabbikat meg a híg fost. Vagyis minden világos és a számok nyelvén is tükröződve látszik, hogy nem szeretik a magyar emberek ezt a mostani menu-t.
    Én azt mondom, hogy látni kéne a nívót, mert a jelenlegi kormány erősen a nívó alatt van amely a magyarok millióinak okoz napi bosszúságot anyagilag, életszínvonal tekintetében és egyszerűen a közérzet kapcsán. Rettentő káros ez nem csak rövid, hanem az ország jövőjét tekintve közép és hosszútávon. Hogy kit kellene Orbán helyébe? Még nem látszik ez a személy, de bízom abban, hogy legalább már megszületett és akár a közép / v. jobbközép oldalon egy erős párt színeiben hamarosan fel is fog bukkanni. A Baloldal feléledése szerintem a következő választásokra még nem lehetséges, hiszen ahogy Figyelő is zsigerből utálja a baloldalt, úgy vannak ezzel egy jó páran. Erre tudatosan is játszik rá a kormány a kommunikációval. Tehát kedves Figyelő, sajnos még nincs olyan személy aki vezetni tudja az Országot Orbán helyett. Orbán formálisan vezeti, de én egy olyan személyt szeretnék látni, aki jól kormányoz, jól vezet, mert nem elégszem meg azzal, hogy napi szinten csak a szar és a mégszarabb, meg a híg fos között lehessen választani, azzal álcázva, hogy ezüstös az evőeszköz és szép a teríték, aztán mikor kihozzák a kaját, mindenki meglepődik. Ez egyszerűen nem fair, elfogadhatatlan etetés és hozzáállás a kormány részéről, hogy átejti országa népét és azért mert nincs vetélytárs, így bármivel megetetheti az embereket. Egyébként -ha nincs jobb, az pontosan az mint amikor monopol helyzetben van egy cég: Bármit megtehet, amíg hagyják.

  • Ille István
    2015 május 31
    3:35 du.
    Kösz. Ezt a politikai tájékoztatót továbbitani fogom a külföldön élő magyaroknak, hogy és mint is van Magyarországon.
    Ez olyan értelmes, informáló, hogy biztos tanulnak belőle.

  • Figyelő
    2015 május 31
    12:28 du.

    Én mindig próbálom a logikát követni és globálisan az igazat védeni. Könnyű a dolgom most is, mert az álságosság (vagy a téves meggyőződés) mentén előbb utóbb ellentmondásba keveredik mindenki. Kibújik a szög a zsákból.
    Az alább Idézett hozzászólása is éppen azt támasztja alá, hogy Orbán bevándorlás ellenes politikája álságos és valójában nincs veszélye nagyszámú -bármilyen- menekültnek Magyarországon. Ugyan is, ha a sors a gyarmatosítás miatt “bünteti” a németeket, angolokat, franciákat az “ilyen” bevándorlókkal, akkor nekünk magyaroknak – megint csak nem kell tartani ettől a fajta bevándorlási hajcihőtől, vagyis az Orbán bevándorlás ellenes politikájának hamissága az alábbiak szerint ismét kiviláglik. Hiszen nekünk nem voltak gyarmataink, így nem is “bűnhődünk” nagyszámú bevándorlókkal a sors által, ahogy Figyelő alább idézett korábbi hozzászólásából logikailag is következik.

    Figyelő: “Kanada valóban egy multikultúrális ország, és sem a többféle afrikai, sem az arab nem feltűnő jelenség. Viszont az európai országok kicsit más elbirálás alá esnek. Bár Németországban és a franciáknál sok ilyen bevándorló van (Angliáról nem is beszélve), de szerintem, ezzel bűneiket róják le, az előző évszázadok gyarmatósitása végett. “

  • Figyelő
    2015 május 31
    3:13 du.

    Ez tényleg így van, hogy nem miniszterelnököt, hanem pártot választanak a magyar választópolgárok. Bár hozzátartozik, hogy minden párt megnevezi miniszterelnök-jelöltjét a kampány során, így aki Orbánt szeretné látni miniszterelnökként, az fogja magát és szavaz egyet a Fideszre, mégha utálja is az összes többi Fideszes politikust. Ilyen módon közvetve, de csak közvetve ez a szavazó az Orbánra szavaz. De ez nem szentírás és bárki más is lehet miniszterelnök, vagyis tényleg CSAK pártra szavaznak a választópolgárok. Ergo Ille István nem hazudott, a Fideszre szavazó emberek a pártot szavazták meg, hogy alakítson kormányt.

  • Figyelő: nagyon köszönöm az ingyen reklámot. Azért arra kíváncsi lennék, hogy milyen adatbázisa van a külföldi magyarokról, hogy bevállalja az összes tájékoztatását?
    Ha pedig csak a maga ismeretségi körébe tartozó gyökös jobboldaliakról van szó, határozottan nem érdekel a kényszeressége 😀
    Mi lenne, ha az első körben maga is tanulna belőle – már, ha képes még bármiből tanulni?

  • Csak igen halkan mondom annak, aki a számarányokrtól beszél, ki, hány ember ment el szavazni. Itt Kanadában, szerintem tovább mennek. Sokkal kevesebben mennek szavazni százalékban, mint a magyarok. Mégis, az van akit a többség számarányben megfelel.
    A helyi konzervatív nem nagyon népszerű, mégis bejött, ime már többször. Valószinű, jobbhián újra bejön ősszel.

  • Figyelő: ettől még nem lesz többseggileg megszavazott az idolja, I. Csüngőhasú Viktor 😛

  • Ille, érdekes a helyi konzervatív pát vezetője és ma miniszterelnőke is “csűngőhasú”
    Úgy látszik a konzervaty pártok vezetői, fiatalkori sportjaikat politikára fordították.
    Orbán focizott, Harper hockizott!

  • Figyelő:

    Harperék is egyoldalúan lecserélték Kanada Alkotmányát egy általuk írt senki más által jóvá nem hagyottra és felszámolták a hatalmi ágak szétválasztását; nyíltan vállalva, hogy szerintük az autokratikus, antidemokratikus kormányzás ( “illiberaéizmus” ) felsőbbrendűbb a Nyugat demokratikus jogállamainál; ugye…? Ezeket kulturált országában közönséges bűnszövetkezetként kezelnék, amely az államszervezet megszállására tesz kísérletet. Ezek az ex-bolsevik köpönyegforgató férgek rendesen behülyítették az 56-os és egyéb jobboldali diaszpórát…

  • Ille és Eleftheria,
    a “kasztrálásról” a lány gyermekek csiklójának kimetszése és a “csalásra” a “jogos” családon belüli halálbüntetés jut eszembe. Nem is tiltakoznék érte ha a saríjját ennyire kívánjátok.Egészségetekre! Eleftheria,
    Neked igazad van abban,hogy nem minden arab terrorista.Azt azért még hozzáírhatnád,hogy az eddigiek alapján megállapítható,hogy 99% ban minden terrorista arab.Ha beszámítod számszerűen a Chizballa, Hamasz,Aszad és az ISIS terroristáit valamint felkészülésként beültetett ügynökeiket,akkor azért sürgősen le kell szállnod a charedimokról!

  • Gyuri:

    Az lehet, hogy az Izrael elleni terrorcselekmények 99%-t arabok, mégpedig iszlámista ideológiát vallók ( régebben inkább a PLO által képviselt pán-arab nacionalista, nasszerista, baathiista ideológiájúak Habash-tól, Abu Nidalon át Arafatig ) ) viszont ezekkel az eszmékkel senki sem születik. Igaz, hogy csak a maradék egy százalékban voltak nem arabok, de Goldstein és Yigal Amir akciói elég “nagyot szóltak”. Jól van, a charedimet hagyjuk, bár gondolom Te sem lennél boldog tőle ha ők mondanák meg neked, hogy hogyan kell élned…

    Viszont ha globálisan nézzük a képet, akkor a terror mint kifejezés a jakobinus terror mocsarába süllyedt Nagy Francia Forradalom idejétől datálódik… Azóta volt vörös meg fehér terror, náci, nyilas terror, de volt még 1945 után is fasiszta terror a Francoktól, Salazaroktól, Perónoktól, Stroessnerektől, Videláktól ( s még vagy tucatnyi latin-amerikai kollégájuktól ), kezdve a Ghaddafikig, Száddám Husszeinekig, Khomeini ayatollahokig, illetve a vas és a bambusz függönyök mögöttiekig…

    De a dolog még bonyolultabbá válik, ha azt kérdezzük, hogy a módszerei vagy a céljai ( vagy mindkettő ) tesznek e egy egyént vagy csoportot terroristává. Az ír, baszk, katalán vagy éppen kurd szeparatizmusok esetében csak egyes terrorcselekmények, vagy ezen függetlenségi mozgalmak teljes egészükben is elítélendőek lennének…? Az terrorizmus ha a törökországi kurdok küzdenek az ellenük irányuló erőszakos asszimilációs törekvések, sőt brutális etnikai tisztogatások ellen…? A török állam velük szembeni viselkedése az nem terrorizmus, csak mert egy NATO országról van szó? ( amúgy Izrael rendesen ráfaragott a törökök elvtelen támogatására, az új iszlámista ankarai vezetés besorolta Izraelt is a kurdok, örmények, görögök mellé… ) A Ciprus vagy Izrael függetlenségéért küzdőket a britek éppenséggel terroristáknak nyilvánították, akárcsak azokat a görög partizánokat amelyek Görögország majd háromnegyedét felszabadították a náci megszállás alól… Bin Ladenék az afganisztáni szovjet kivonulásig pedig a Nyugat által támogatott szabadságharcosoknak voltak kinevezve, akárcsak tavaly júniusig a Bashar ellen harcoló iszlámisták, amelyekből kinőtt az önjelölt “kalifa” iszlámnáci “Daesh”-e…
    Szívem mélyén örök anarchistaként annyit tudok csak mondani, hogy szar dolog a mindenkori hatalom cinizmusa.

  • Eleftheria

    Nem annyira bonyolult ez. Arról szól ez a “kit támogatok” dolog, hogy ki az, aki ha nem is velem van, de az ellenségeim ellen igen. Így lehetséges, hogy az USA ilyen bin laden- féle eszelősöket támogatott, vagy hogy Izrael azzal a törökországgal működött együtt gazdaságilag, amely- ha most meg tudná tenni – letörölné őket a térképről.

    Másik dolog meg, hogy az ilyen “támogatók” nem tudhatják, miért fog a “támogatott” durván ellenük fordulni. Megesik, hogy a támogatott a támogató ellen fordul, a támogatótól független okok miatt. Kitűnő példa erre az izraeli- török viszony, vagy az USA- Vén Szaddam relációja. De említhetném a “hidehháború” utáni orosz- euro- atlanti kapcsolatokat is, mely önmagában is egy hatalmas tudományág.

    Ki tudja, mit hoz a jövő.

  • HunCanada
    2015 május 31
    5:12 du.
    Kedves HunKanada, bár ebben a beírásában a logikai fogalomról ír az elején, de a logikát a többi szövegében teljesen megcáfolja.
    Én arra utaltam, hogy vannak országok Európában, akik bűnhödhetnek korábbi gyarmatosági politikájuk miatt. Felhoztam, hogy a magyarok soha nem vettek ebben részt. Erre őn arról ír,hogy Orbán “hamissága ebben kiviláglik” Mennyiben? Nincs igaza? Szerintem a kis ország nem képes sem munkát sem erkölcsi támogatást adni, fekete, muszlim vallású menekülteknek. Talán, állami adományokban tudná segíteni őket, teljesen jogtalanul. A fentiek miatt.

  • 307.

  • Eleftheria,
    én a mostani terroristákról írtam.Hogy voltak mások is azt tudjuk. 1. Baruch Goldstein bosszúálló volt a legyilkolt barátai miatt. 2. Yigál Amirt hagyjuk ki.A téma lehet,hogy még 50 év múlva is kétes marad.Nem tudom miért, most már vagy 20 éve szilencium van a sampagneról. Ha Te tudsz valamit, homályosíts fel.A terroristákra vonatkozólag csak annyit,hogy:”ha egy népnek a 70%-a szőke,akkor az egy szőke nép”.A politikai megfontolásból származó országok barátsága vagy annak megfordulása nem tartozik a terror kategóriába.Hacsak nem a marmarára gondolsz,de az is az iszlám számláján van.Ha Te látsz különbséget naszrallah,abu mázen hanije vagy a többi hámásznyik gyilkosok között akkor értékeld a differenciát.Hagyd a Franciákat,Íreket,Baszkokat.Megvan a saját fekálunk. Van mibe turkálni nélkülük is.
    Igen, a charedimek nem szeretném,hogy diktálják életünk menetét,de azért inkább őket vállalom,mint a cfonbon-frusztrált szövetséget.
    Már a fuzionáltakról ne is beszéljünk.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.