Nehezen, de végül vezetőséget választott az Ottawai Magyar Ház

2015 március 30 7:03 de.14 hozzászólás

Eszméletlen bukás. Pontosan ezekkel a szavakkal írta le Lapohos Tibor, az Ottawai Magyar Ház (OMH) elnöke a szervezet tavalyi tevékenységét, a 2015 március 29-én tartott közgyűlésen. A közgyűlés elején még erősen úgy tűnt, hogy az OMH lehúzhatja a rolót, mivel egyetlen tag sem lépett elő azzal a szándékkal, hogy indul valamelyik elnökségi posztért, így reális volt a veszély, hogy vezetők nélkül marad a ház. Az OMH-hoz érve, mindkét ajtóra kiragasztott magyar és angol nyelvű felhívásban tájékoztatták vészjóslóan a tagokat arról, hogy az utolsó utáni órában van a ház.

Az Ottawai Magyar Haz bejáratánál kitűzött közlemény.

Az Ottawai Magyar Haz bejáratánál kitűzött közlemény. Fotó: C.A.

Lapohos Tibor elmondta, hogy jelenleg összesen 171 aktív tagja van az OMH-nak. Ebből a tagságból összesen 67 szavazó tag jelent meg a választói közgyűlésen, ám ez a szám 69-re emelkedett, miután két jelenlévő a helyszínen kiváltotta a 2015-ös évre a tagságát. Összesen 33 személy lépett ki az OMH-ból az elmúlt év folyamán és 32 ottawai magyar lépett be, vagy tért vissza.

Az előző év – az OMH-elnök elmondása szerint – lényegében kudarc-sorozatból állt, csupán néhány pozitívabb pillanattal. “Elégtelen érdeklődés” miatt az OMH-nak még saját fennállásának 33-ik évfordulójára tervezett díszvacsorát is le kellett mondania, úgy szintén a Katalin-bált és még számos olyan rendezvényt, ahol valamivel több mint huszan lettek volna csak jelen. Ezen kívül elbukta az OMH az Ontario Trillium Foundation-hez benyújtott pályázatot, mely a tetőjavítást lett volna hivatott fedezni.

Pozitív fejleményként említette Lapohos elnök, hogy Kondor Katalin meglátogatta a házat tavaly és előadást tartott, úgy szintén hogy nemrég Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is megfordult ott.

A konyha (tehát a fundraising ebédek és vacsorák) összesen 33 ezer dollárnyi profitot termelt, ami egy év alatt több mint 8 ezer dolláros (20 százalákos) visszaesést jelent ebben a bevételi kategóriában. Az OMH teljes évi bevétele közel 5 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Amúgy a kiadások is csökkentek, de elsősorban azért, mert egyre több rendezvény maradt el az elégtelen érdeklődés miatt.

Az Ottawai Magyar Ház kívülről 2015. március 29-én. Fotó: C.A.

Az Ottawai Magyar Ház kívülről 2015. március 29-én. Fotó: C.A.

Aztán sor került a szavazásra, bár jelöltek nem voltak. A levezető elnök-asszony jelezte, hogy minimum három posztot okvetlen be kell tölteni az Igazgatói Tanácsban, másképpen bezár az Ottawai Magyar Ház. Erre végül Lapohos Tibor elnök ismét engedte, hogy jelöljék és hozzá csatlakozott még Bánsági Rudolf (alelnök), Köntés Béla (aki leváltotta Páll Szabolcs eddigi titkárt), Tóth Magdolna, mint IT-tag — aki a fiatalabb 30 és 40 közötti generációt képviseli a házban–valamint Deák János, illetve Palencsár Edit nyugdíjas, aki pedig az előző pénztárost váltja.

Lapohos Tibor idei tervei közé tartozik a 25-30 nemrég Ottawába érkezett fiatal magyar család megszólítása és megragadása az OMH számára. Elmondta, hogy ezentúl nem mondanak le többé rendezvényt, még akkor sem ha végül tényleg 20-an jelennek meg és ha így vesztességes lesz. Aztán elmondta, hogy az OMH a Kanadai Magyarok Országos Szövetségére (KMOSZ) fog támaszkodni annak érdekében, hogy magyar előadókat tudjanak Ottawába csábítani.

“Együtt kell működnünk nemzetünk megtartásáért”–mondta az elnök.

Sajnos a Kanadai Magyar Hírlap egyetlen fotót sem tud közölni a közgyűlésről, vagy például az Igazgatói Tanács tagjairól, mert az OMH szigorúan tiltja a fotókat és valamennyi mozgókép, illetve hanganyagot az éves gyűléseken. Oly annyira szigorú ez a tiltás, hogy amikor rendezvény végén, egy tálcányi zsíróskenyér mellett merészkedtem egy-két fotót készíteni, pillanatok alatt oda jött hozzám egy asszony és arra utasított, hogy mutassam meg neki a kamerámon lévő fotókat, aztán szeme előtt töröljem le őket. A Rufus kutyámról készült otthoni képet is megmutattam neki, de azt szerencsére nem kellett törölnöm.

Bár biztosan van egy jó ok arra, hogy az OMH miért riad meg a fotóktól, azért halkan megjegyezném, hogy ez a szigor – különösen a társadalmi média világában – talán mégsem kelti a nyitottság benyomását a fiatalabb generációkban, mely demográfiai csoportokat éppenséggel megszeretnének szólítani.

Amúgy idén békében zajlott le az OMH közgyűlése — állítólag sokkal inkább mint korábbi években. A ház egy megválasztott Igazgatói Tanács-csal folytathatja munkáját. Én pedig kamerámmal és kalapommal együtt hazasiettem, hogy kicsit kikapcsolódva elmerülhessek egy régi Frasier epizód színes, de egyben szalonképes humorában.

Tags:

14 hozzászólás

  • Kerekes Sandor

    Jaj!

  • Christopher Adam

    Sándor, nosztalgia? 🙂

  • Feszty nem vállalt pozíciót?

  • Hat kedves Ottawai magyarok!!!!

    Sajnalom, hogy nem ugy mukodik a magyar haz mint annak idejen mikor Bakony tesverek kurucz feri, deak jani, szaraz es en magam neki altunk es nehez munkaval megteremtettuk a magyar hazat.

    Nem volt konnyu de osszefogas volt es megertes es szepen mukodott. Sajnos mi mar kifele megyunk de hol vagytok a magyar fiatalok akik tudnak folytatni a munkank gyumolcset?

    Valami nagy baj lehet a haz korul es mi? Nincs kozos megertes ezen dolgozatok hogy minnel tobben tamogatsak a magyar kozosseget rajtatok mullik nem panaszkodni kell hanem normalis szervezesel megertesel kell folytatni es akkor fog tovabbra is mukodni!

    Ne szegyeljetek alapito tagoknak ki kerni velemenyuket. Nem buszkelkedni kell hanem dolgozni es minden megoldodik!

  • PROBALTAM BE IRNI DE NEM FOGADJA ELL VAGY KRITIZALNI TILOS?

  • Christopher Adam

    Kedves Bandi,

    minden komment egy ideig moderálására vár, aztán amint valamelyik szerkesztő látja, felkerül a lapra.

  • HOL VANNAK A MAGYAR OTTAWAI FIATALOK?

    NEM TUDJATOK FOLYTATNI AZT AMIT ELKEZTUNK ES BE IS FELYEZTUNK? EZ CSAK A MEGERTES ES A SZERVEZESEN MULLIK HOGY TOVABB MUKODJON A OTTAWAI MAGYAR HAZ!

    MI MAR MEG TETTUK KOTELESEGUNKET, INNENT RAJTATOK MULLIK!

  • DEAK JANI A NEPI TANC HOSE CSINALJ MAR RENDET OTT!!!!!! EGY REGI BARATOD JOKAT ETTUNK A SZOLYOKI BARATUNKNAL EZ NEM TEGNAP VOLT

  • Christopher, szerintem jol csinalod munkadat. Papad buszke lenne rad, a mamad az boldogan csillogo szemekkel beszel rolad, es van miert. Gratulalok neked!

  • Göllner András

    Nagyszerű riport Christopher. Tárgyilagos, tényszerű és rávilágít mind arra amit már régóta mondunk – ha a magyar közösségek így folytatják, akkor annak nagyon rossz vége lesz. Tudom Te vagy olykor én vagyok e közösségek első számú közellensége – valakire csak rá kell kenni a zsugorodás, az elkorcsulás okait. A KMOSZ elnöksége szerint mi vagyunk a magyar közösségek leg kártékonyabb bomlasztói. E riportból is jól látszik – a sorvadáshoz semmi közünk, ez a sorvadás a sorozatos öngóloknak köszönhető, illetve annak, hogy ez a ház is csak egy műsorba képes gondolkozni: a Jobbikos vén asszonyok (Kondor Katalin) vagy a Fideszes szekértolók (Wetzel Tamás) szerepeltetésében. Azzal, hogy ezeket a szerepeltetéseket tartja a siker kulcsának Lapohos elnök úr, csak azt bizonyítja, hogy milyen távol áll a realitás talajától. Aki komolyan gondolja, hogy ilyen műsorokra kíváncsi a kanadai magyar fiatalság, annak javasolnék egy jó adag Covingtont. De úgy tűnik, van remény. Jön az új “házmester”, “jó öreg” Bede-Fazekas Zsolt a KMOSZ-tól, átveszi az irányítást, immáron ő fogja csinálni a fesztivált. Hajrá Zsolt, Hajrá Magyarok !!!!!

  • Christopher Adam

    Kedves Bandi!

    Nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat!

    Christopher

  • Az írás nagyon jó, a helyzet kevésbé!
    Az összes magyar szervezet nagyjából fényévekre van attól, amitől a Kanadában élő fiatalság ma “gerjed” és ezért is sorvadnak el, mert nincs utánpótlás. Ha ránézünk a szervezetek programjaira, akkor nem csak a klasszik fiatalok, de a középkorúak is sírva menekülnek és maradnak távol. Napjain modern világában kevésbé vonzó már a “magyarkodás”, az ilyen mértékű Magyarországra való visszakacsintgatás, hiszen az elveszítette misztikumát és ráadásul a technológiának köszönhetően nincsenek távolságok, nincs magyarországi hírekben sem hiány az Internet segítségével, pláne nincs arra igény, hogy politikusok lépjenek fel és mondják meg a tutit, a gagyi “zenészekre”, énekesekre sincs igény a fiatalok körében, az időseknek -talán kevésbe használják az internetet – viszont még a gagyi is lelekmelengető és eladható, amennyiban az Magyarországról érkezik, vagy arról szól.
    Teljesen más irányt kellene venni az összes magyar szervezetnek, közösségnek, ha fent akarnak maradni, mert ami most van az nem ad napjainkban nem ad semmi pluszt a fiataloknak, ellenben arra alkalmas, hogy jó távol maradjanak az eseményektől.

  • Mégegyszer kérdezem Feszty nem vállalt vezető szerepet a MH-ban?

  • Christopher Adam

    Nem, idén Feszty Dániel nem vállalt pozíciót.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.