Magyarok a kanadai jégbor világában

2015 február 26 12:05 du.2 hozzászólás

A jégbor Kanada egyik fontos nemzeti szimbóluma és export terméke. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy az első kanadai jégborok készítői között egy magyar bevándorló is található, aki a korai huszadik századik emigráció “hőskorában” hagyta el Magyarországot és érkezett Kanadába. A Peller András által alapított Peller Estates termékeit manapság Kanada öt legjobb jégborai között említik, másrészt pedig a kanadai borászat szakirodalma az itteni bortermelés egyik alapítójának tartják.

Készül a kanadai jégbor! Fotó: Bigstock.

Készül a kanadai jégbor! Fotó: Bigstock.

Peller András (Andrew Peller) 1927-ben érkezett Kanadába Magyarországról. Első borászatát 1961-ben vette meg a British Columbia-i Port Moody-ban. Első cégét Andrés Wines Ltd.-nek nevezte el néhány év alatt az Alberta tartománybeli Calgary-ban, aztán Nova Scotiában és dél-Ontarióban is megjelentek Peller jégborai. Végül 1969-ban alapította meg legismertebb borászatát a Niagara térségben. Manapság András unókája – John Peller – viszi tovább nagyapja örökségét.

Peller Estates Winery. Fotó: Tripadvisor.

Peller Estates Borászat – Niagara-on-the-Lake-ben. Fotó: Tripadvisor.

A Niagara-térségbeli Peller borpincét kétségkívül impozáns, hiszen a 10 ezer négyzetláb nagyságú komplexumban ezer hordó bor és 60 ezer üveg található. A legismertebb termékük az Ice Cuvée és erről, illetve a niagarai komplexumról tavaly részletes beszámolót közölt a Bold Magazine.

Andrew Peller valóban a kanadai jégbor pionírjai közt található. Ugyanis az első kanadai jégbor 1973-ban készült British Columbia Okanagan térségében a német származású Walter Hainle és fia Tilman által. Az első üveg kanadai jégbort Tilman Németországba küldte ajándékként nagynénjének. A német származású Hainle és a magyar Peller családok mellett ott volt még a hetvenes évek pionírjai között Joseph Pohorly. Amúgy a jégbor-készítők névsorát végig nézve, nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a közép- és kelet-európai gyökerekkel rendelkező kanadaiak meghatározó szerepet játszottak a kanadai borászat fejlesztésében.

Míg Ausztriában és Németországban is készítenek jégbort, az orsztrák, illetve német telek korántsem olyan hidegek mint a kanadaiak és mára a kanadai jégbor termelés messze meghaladja azt, amit Európa produkál. A kanadai jégbor ipar forgalma 2012-ben megközelítette a 40 millió dollárt. Niagara-on-the-Lake-ben általában novemberben lehet számítani arra, hogy mínusz 8 fokra süllyed az éjszakai hőmérséklet és ekkor szokták szedni a jégborhoz használt szőlőt. Egészen mínusz 12 fokig még folytatható a szüret, utána viszont már szinte lehetetlen.

A kanadai jégbor európai forgalmazása azonban nem könnyű és mai napig leginkább Ázsiában (Kínában, Hong Kongban, Dél-Koreában és Szingapúrban) forgalmazható. Míg a Torontóban és Ottawában szolgáló magyar diplomaták ősz óta észrevehetően ráálltak a magyar borok (azon belül elsősorban egy magánvállalat Tokaj-termékeinek) kanadai népszerűsítésébe–nyilván eleget téve a Külügyminisztérium akkor még új, mára viszont lassan háttérbe szoruló külgazdasági fókuszának–lehet, hogy mégis jót tenne a kanadai borászatoknak, ha az Európában működő kanadai missziók is a jelenleginél több figyelmet fordítanának azok EU-s ismeretterjesztésére.

És akkor egy magyar gyökerekkel rendelkező kanadai borászat narratívája is könnyebben eljuthat a távoli Magyarországra.

2 hozzászólás

  • Ádám, te mint szakember??? írod ezt vagy egy kis patriotizmus???-ból?
    a tokaji aszú bor sokkal régebbi és és segiccs ki ha tucc más hasonlót europában vagy a világban, a jégbor elnevezés nagyon “fancy” de a valósághoz semmi köze, a szőlő szőlő cukrotartalma az aszalódás és a hideg hatására kiemelkedő mértékű, lesz és ez aggya az alapját a további boszorkánykodásnak, magam részéről nem szeretem mert ki nem állhatom az édességeket és az édes borokat még kevésbé és egy jó tokaji szamorodni amit megfelelő technológiával csinálnak veri a világ összes borait, csodálatos zamatával és illatával óarany ragyogásával ami bronzba hajlóan kellemes megjelenést ad neki és valami kristályos mellékfényt is ad…nagyon régen volt mikor kipróbáltam, őseredeti volt és meg kell vallanom a demizsonban nem sok maradt reggelre és nem voltam nagyon részeg mert a jó bor és annak ivási kultúrája együtt jár…
    szóval attól hogy ezt itt jégbornak hívják attól még a tokaji aszúbor másolata…ami történelmi bor…beszélgessünk erről…

  • Én se vagyok szakember, és borivó is már csak voltam. De tudod-e rodeo36: nem kell ahhoz tyúknak lenned, hogy megítéld egy rántotta ízét… Jégbort még nem kóstoltam (túl drága nekem), és abban is lehet valami, hogy az aszúbor készítése hasonló. Úgy tudom, hogy a tokaji vidéken is megvárják a szürettel, amíg a szőlőszemeket megcsípi a dér. De a fenti írás nekem arról szólt: Kanada nagy ország, gazdag ország, és gazdagságához minden ott lakó ember hozzájárult, bármilyen nemzetből is érkezett. És ezek között a magyarok sem utolsók: sok sikeres vállalkozás, eredeti termék került ki a kezük közül. Kösz Adam.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.