Kedves ellenzék: pofa súlyba!

2015 február 25 12:00 du.4 hozzászólás

A Veszprémben lezajlott időközi választásnak alighanem számos tanulsága van és lesz. Levonódván a különböző oldalakon. Igaz ez győztesre és vesztesre egyaránt. A veszteséglista birtokosa akár bűnbakot is nekiállhat keresni. Végső soron a saját soraiban is. A győztes oldalán pedig akár azon is el lehet tűnődni, hogy végső soron ki nyert, és miért.

A Fidesz környékén az első reakciók különben tényleg a tanulságok levonásának irányába próbáltak közelíteni a célkereszttel. A realitás azonban az, hogy ez egy elég nehéz mutatvány lesz. Egy olyan vezetővel a puttonyban, aki számára a világ szinte binárisan oszlik meg a tapsoncok és ellenségek táborára valójában nincs mód a realitások talaján álló tanulságok levonására. Hamarabb fognak eljutni a bűnös kereséséhez, mint a tanulságokhoz. Illetve, a tanulság az lesz, hogy valaki bűnös ebben. Ha más nem, akkor Gyurcsány. Mert csak. Ha mégsem Gyurcsány, akkor Simicska. Most bele úgyis divat lehet belerúgni. De itt álljunk is meg egy pillanatra. Simicska Lajos ugyanis tényleg tehet a veszprémi zakóról. Azzal ugyanis, hogy nyílt színen elküldte Orbán Viktort a halál micsodájára, és a kollégiumi közös vakaródzások hangulatát idéző keresetlen jelzővel illette a vezért, valójában előkészítette a veszprémi bukást. Közvetve bár, de tényleg megtette. Azzal, hogy demonstrálta: Orbán nem tévedhetetlen, sérthetetlen, és leszólhatatlan. Azok számára, akik számára Orbán maga volt mindezek nimbusza, komoly cseréptörés lehetett Simicska fellépése. Még akkor is, ha különben kis míves cserépedényke maga is. A csalódottak pedig otthon maradtak. A vereség pedig tovább rombolja Orbán nimbuszát.

A győztes oldalán Kész Zoltán nyilvánvalóan nyert. Független jelöltként nyert. Ami egyben nem csak azt jelenti, hogy a Fidesz zakót kapott, hanem tulajdonképpen azt is, hogy a mai magyar közpolitikai pártok összességükben zakót kaptak. Még akkor is, ha egyes pártok kiálltak a független jelölt mellett, míg mások kiálltak a független jelöltet támogató pártokkal szemben. A független jelölt győzelme érzékeny barométerként jelzi, hogy az embereknek alapvetően több garnitúra hótaposójuk van tele az egymással marakodó, de kétségesen karitatív célok megvalósítására felkerekedett pártügyi mozgalmárokkal. Azt is hallani az elemzések nyomán, hogy a Jobbik lehet pártszinten a legnagyobb haszonélvezője ennek a globális párt-elutasításnak. Amiben nem kis szerepe lehet annak, hogy az általuk felvetett kérdésekre, a féligazságokon alapuló, kirekesztő, és előítéletes szólamaikra nincs valósan alternatív válasz. Mert az a fajta válasz, amit nem lehet egy krimóasztalra könyökölve, két sör után is felfogni, az nem válasz. Aki azt hiszi, hogy az a tömeg, amely tagjainak kilóg a feneke a nadrágból, a cizellákra, az akadémikusi szintekre, és a filozofikus bölcseletekre kíváncsi, az sörnél sokkal keményebb szerrel tekergeti kifele az agytekervényeit. Mondjuk Arisztotelésszel. De Freudig már nem biztos, hogy elmerészkedik. Távolabb már biztosan nem. Mert akkor mégis szembe kellene nézni pár dologgal. Talán még egy tükörrel is. Azt a kínt meg mégsem kívánhatjuk egy egyszerű politikusnak. Az ellenzékieknek sem.

Önkínzásból meg eszük ágában sincs ilyen messzire vetemedni. Akkor ugyanis azt is meglátnák, amit már emlegettem. Veszprémben a pártok általában, és a pártjelöltek állítása, mint koncepció kapott zakót. Visszaigazolva különben azt, amin a civilnek mondott politikai mozgalmak is időről időre feltűznek a zászlóra. Függetlenül attól, hogy aztán az említett zászló árnyékát mennyire sikerül megtölteni tartalommal. A tartalom minőségét illetően pedig nemkülönben lehetnek fenntartásaink. Ezzel kapcsolatban, visszaolvashatóan, legalább annyira szkeptikus vagyok, mint az LMP ellenzékiségével kapcsolatban. A zászlón lebegő lózungok azonban annyiban igazak, hogy a népnek, mint állampolgári összletnek tényleg bejön a pártoktól független politikai jelölt. Nem feledve, hogy egy helyi érdek képviseletére is választott képviselő, vagy akár polgármester esetében természetesebb állapot a pártfüggetlen, helyben megszólítható és lebarmolható jelölt, mint a számon kérhetetlen lojalitás-lovag.

Amikor tehát az ellenzéknek önállított pártok esetleg elkezdik verni a mellüket Veszprém kapcsán, akkor jó lenne, ha csak néhány hangadónak eszébe jutna: ők is buktak. Tehát a melldöngetés hangerejét lehet kicsit lejjebb tekerni. Ellenkező esetben sajnos azt kell megállapítani, hogy a veszprémi időközi választás üzenetét nem sikerült megértenie az ellenzéki pártoknak. Ahogy a tapolcai jelölés kapcsán ez a meg nem értés az MSZP részéről már szinte biztos.

4 hozzászólás

  • Sajnos megint nem tudok egyetérteni. A tapolcai MSZP jelölt jó jelölt, és nem az fogja tönkretenni, hogy az MSZP és a DK jelöli, hanem az, hogy most megint megindul az álvita, hogy pártjelölt ELEVE nem lehet jó jelölt, a civil jelölt viszont akkor is jó, ha amúgy síkhülye.

    Eleddig ezt semmi sem bizonyítja. A korábbi civil mozgalmak eredmény nélkül elhaltak, a mostaniak tevékenysége kimerül a tüntetések szervezésében, megrekedtek, széthúznak, semmivel nem mutattak fel magasabb nívót és nagyobb eredményességet, mint a pártok. Csak éppen zabálja őket az elelnzéki média és szereti őket a gyakorlati politikai tevékenységre amúgy is alkalmatlan és arra nem is hajlandó belvárosi pesti értelmiségi réteg. Ezért látszanak nagyobbnak a valóságnál.

    Kész Zoltán lehet, hogy ún. civil jelölt, de maga ismerte el, hogy a pártok nélkül nem győzött volna. Nem is, mert a kampány haderejét a pártok aktivistái adták, és enélkül az előbb említett belvárosi réteg által mélyen lenézett utcai munka nélkül nincs győztes kampány. Ne tessék azt mondani, hogy nem így van – 18 évig minden kampányban részt vettem, nagyon jól tudom, hogy a plakátragasztót, az aktivistát, a lakásokba becsöngető kampányolót megvetik a nadrágos úri rétegek.

    Szóval a tapolcai MSZP jelöltet – aki mellesleg ajkai, és a körzet legnagyobb politikai súlypontja a baloldali Ajkán van, nem a Jobbikos Tapolcán, tehát még logikus is az ajkai jelölt választása – meg lehetne csinálni, de ahhoz az kéne, hogy mától kezdve az ÖSSZES ellenzéki párt mínusz a fideszes LMP egyértelműen és határozottan, nem pedig tessék-lássék módon odaáll mőgé, és ezt következetesen képviseli is.

    Természetesen ez nem fog megtörténni, mert belepusztulnának a törpepártok, ha jelentéktelenségüket ellensúlyozandó nem éreznék szükségét az öncélú önállóskodásnak.

  • cornelius
    2015 február 25
    12:34 du.

    “hogy most megint megindul az álvita, hogy pártjelölt ELEVE nem lehet jó jelölt, a civil jelölt viszont akkor is jó, ha amúgy síkhülye.”

    Nem áll és nem vita. Ha csak olyan civilt talál az adott környék, aki sikhülye, akkor a sikhülye az a jelölt, akit ott megválasztanak. Bár nem hiszem, hogy Tapolcán csak sikhülyék éljenek.

    A párt-jelölt pedig tényleg rossz. Tegyük fel, hogy a DK jelöl valakit. A fideszesek nem szavaznak rá. A jobbik hivői sem. De nem szavaz rá sok mszp-párti sem, mert mneg van sértve, az lmp közeliben levők tuti nem, és az együtt sem. Hála Juhász Gyurcsányfobiájának. Az eredmény: tuti fidesz vagy jobbik győzelem. S ez igaz az MSZp jelöltjére és mindegyikre.

  • hogy rovid legyek erre a valaszom a kovetkezo!!
    -“mi a kulombseg Isten es orban Viktor kozt?
    Isten nem akar orban Viktor lenni……”-
    -tetszik erteni a celzast ugye??

  • Corneliusnak van igaza. És nem azért, mert bárki síkhülye lenne, akár az ellenzékben, akár a civileknél, akár a kormánypártokban (mindegyikben akad ilyen is, olyan is). Hanem azért, mert beérett az a gyümölcs, ami már negyedszázada (vagy több) rohasztja a magyar közéletet. Az a (jó, Cornelius, elismerem) “nadrágos” értelmiségiek által sulykolt hülyeség, hogy “párt rossz, civil jó”. Semmivel nincs több igazsága, mint a “kétláb rossz, négyláb jó” mantrának az Állatfarm-ban. Csak annyi, hogy azoknak, akik a demokrácia érdekében lépnek föl, fogalmuk nincs a demokrácia eszközrendszeréről. Amihez ugyan kell az Alkotmánybíróság, meg a többi államilag szervezett ellensúly. De demokrácia nincs több párt nélkül. Lehet csúfolni, sőt, gyalázni azt a kevés embert, aki arccal, névvel vállalja a meggyőződését, hidegben-melegben áll az utcán, gyűjti az aláírásokat, vagy csak a támogatókat a meggyőződését képviselő párt logója alatt. Aztán meg lehet siránkozni, hogy miért nem mennek el szavazni az emberek.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.