A Miniszterelnökség válasza a KMH-nak: Évtizedek óta működő diaszpóra szervezetek lettek meghíva Budapestre

2014 november 27 8:06 de.17 hozzászólás

A Miniszterelnökség ma reggel válaszolt a Kanadai Magyar Hírlap által feltett kérdésekre a IV. Diaszpóra Tanácsról. Ebből – többek között – kiderült, hogy a Miniszterelnökség szerint évtizedek óta jól működő külhoni magyar szervezetek lettek megvendégelve adófizetői pénzen Magyarországon. Csakhogy a KMH tudomása szerint a nyolc meghívottal rendelkező jobboldali Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) nem évtizedekkel ezelőtt alakult meg, hanem konkrétan 2012. szeptember 15-én. Ez szerepel a KMOSZ honlapján. Az, hogy pontosan mennyibe kerültek az államnak a vendégek utazási költségei és az elszállásolásuk, még nem tudható, mert a támogatott kanadai és egyéb külhoni magyarok számláit még vizsgálják. (Erre majd még később rá fogunk ismét kérdezni.)

Ime a Miniszterelnökség válaszai a KMH kérdéseire:

Fotó: Teknős Miklós

Fotó: Teknős Miklós

Tisztelt Adam úr!

Alább a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság válaszai:

1. Milyen alapon lettek kiválasztva azok a személyek, illetve külhoni szervezetek, amelyek állami szubvencióval Magyarországra lettek utaztatva és elszállásolva a tanácskozás idején?

A Magyar Diaszpóra Tanács 2011. november 17-én alakult meg a magyar diaszpórában működő szervezet részvételével, megteremtve az intézményes kapcsolattartás lehetőségét. Minden szervezet egy képviselőt küldött az alakuló ülésre. 2014-ben 78 szervezet képviseltette magát a tanácskozáson. Az ülésen az alapítók mellett azon szervezetek képviselői vettek részt, akik már tavaly is jelen voltak a plenáris ülésen. Ezen országos ernyőszervezetek és tagszervezeteik évtizedek óta tevékenykednek, és meghatározó szerepet töltenek be a magyar közösségek életében a magyar nyelv és kultúra megőrzése érdekében. Az évi egy alkalommal megrendezendő plenáris ülés biztosítja a keretet a nagy távolságban működő szervezetek részére az egymással való találkozásra és a közösségi tevékenységgel kapcsolatos tapasztalatok kicserélésére, valamint az egész diaszpóra magyarságára kiterjedő programok irányelveinek meghatározására. A tanács tevékenysége, és a tanács által elindított programok iránt nagy az érdeklődés, amelyet mutat az is, hogy évről-évre sok szervezet kéri felvételét a tagok közé. A hatékonyság megőrzése érdekében a továbbiakban is fontos szerep hárul a regionális elnökökre, akik közvetítik a tanács ülésén elhangzottakat a régiójukban működő többi szervezet felé is.

2. Milyen eszközöket használ a magyar kormányzat annak érdekében, hogy felmérhessék, hogy a szubvencionált személyek és szervezetek valóban végeznek a diaszpórában értékelhető munkát?

A magyar állam által támogatott programok mind megvalósulnak, hiszen a szervezeteknek, a magyarországi jogszabályoknak megfelelően, beszámolási kötelezettségük van. A megvalósult programokról egyébként a www.nemzetiregiszter.hu honlapon bőségesen találhatók információk. A Nemzetpolitikai Államtitkárság mellett Magyarország külképviseletei is figyelemmel kísérik a magyar szervezetek tevékenységét.

3. Pontosan mekkora volt a résztvevők utazási és elszállásolási költségeikhez fűződő magyar állami hozzájárulás és melyik budapesti szállodában lettek elszállásolva?

Azok számára, akik ezt igényelték, a Danubius Hotel Astoriában biztosítottunk szállást. A Magyar Diaszpóra Tanács ülésére a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek küldöttek, számláik és bizonylatainak vizsgálata, összesítése még folyamatban van, ami miatt kérdésére konkrét, összegszerű választ nem áll módunkban adni.

üdvözlettel:
Nemzetközi Kommunikációs Iroda, Miniszterelnökség.

17 hozzászólás

  • Bocs Chris, te komolyan azt hitted, hogy normális választ fogsz kapni?

  • Christopher Adam

    Gyuri, majd ha sikerül megvizsgálniuk a számlákat, akkor azt hiszem ismét váltok egy levelet velük. Kanadában kisebb erőfeszítéssel lehet nyilatkozásra bírni a minisztériumokat, azt viszont már megtanultam, hogy a magyarországiakhoz kitartás és elszántság kell. 🙂

  • Christopher Adam

    2014 november 27
    9:17 de.

    Megvizsgálni? Azt ki mondta, hogy megvizsgálhatod? Egyelőre összesítenek! =))

  • Chris,tudomásom szerint a KMOSZ a kanadai magyar egyesületek összessége. Némelyik m. egyesület bizony elég öreg már, némelyik alakulása, visszanyúlik egész a háború előtti időkhöz.

  • Christopher Adam

    “2014-ben 78 szervezet képviseltette magát a tanácskozáson. Az ülésen az alapítók mellett azon szervezetek képviselői vettek részt, akik már tavaly is jelen voltak a plenáris ülésen. Ezen országos ernyőszervezetek és tagszervezeteik évtizedek óta tevékenykednek, és meghatározó szerepet töltenek be a magyar közösségek életében a magyar nyelv és kultúra megőrzése érdekében.”
    “Csakhogy a KMH tudomása szerint a nyolc meghívottal rendelkező jobboldali Kanadai Magyarok Országos Szövetsége (KMOSZ) nem évtizedekkel ezelőtt alakult meg, hanem konkrétan 2012. szeptember 15-én.”
    – A Nemzetközi Kommunikációs Iroda válasza tényleg felületes! Fel kellett volna sorolniuk, hogy a 78 szervezet milyen régóta tevékenykedik, melyek azok akik már 10-,20-, 30-, 40-éve, s kik akik csak egy-két éve tevékenykednek!

  • Figyelő

    2014 november 27
    9:59 de.

    Ez azért így nem stimmel: csak az arra érdemeseket tömöríti! =))

  • Van itten pénz kérem…ha öntömjénezésre kell.

  • Christopher Adam

    Az államtitkárság válasza valóban felületes volt. De adok pár napot, hogy “vizsgálhassák” a számlákat, aztán megint írok nekik. Amúgy első levelemre természetesen nem is válaszolt a minisztérium. Ezért kellett lehoznom egy második cikket ezügyben, ahol tippelni probáltam a támogatás összegét. Ez a cikk már jobban felkeltette figyelmüket és mit ad Isten, válaszoltak. Vagy talán arról volt szó, hogy valaki a Külügyből oda szólt nekik, hogy jobb ha valamit irnak az Adamnak, mert a végén még honlapot indít ellenük, meg nyilt levelet publikál a Népszabadságban, meg éjjel-nappal balhézni fog.

    Mert sajnos Magyaországon, illetve a jobboldali diaszpórában csak igy lehet bármi elérni: a nukleáris opcióval kell kezdeni, és ha látnak elég erőt, akkor talán, esetleg szóba állnak veled. A szép szó náluk gyengeség. Sajnos.

  • Christopher Adam

    Én is ezzel próbálom magamat vigasztalni. 🙂

    Meg azzal is, hogy ha a KMOSZ-on múlna (ha tőlük kéne bármilyen jellegű kérdésre, vagy megkeresésre választ kapni), akkor még annyit sem írnának, mint amit a 444-nek válaszolt a külügy kitiltás-ügyben. 🙂

    Amúgy jellemző az egész helyzetre, hogy a KMOSZ elnökétől kocsival néhány percre élek Ottawában, ugyanazon az egyetemen tanítok ahol ő, ő is katolikus és én is az vagyok, nálam csak pár évvel idősebb, de amikor a nyár folyamán normális, demokratikus és publikus párbeszédet akartunk folytatni vele, teljesen elzárkózott ettől. Ott is csak akkor válaszolt emaileinkre, amikor már volt belőlük vagy kéttucat és kezdett az egész necces lenni.

  • Az ernyőszervezet ernyője nem mindent (mindenkit) fed be 🙂 A párbeszédtől való elzárkózás tipikus Fidesz taktika, hiszen ha leülnek akkor kellemetlenül érezhetnék magukat és úgy beszélnének mint Kósa Lali -össze-vissza. Teljesen érthető, ha emiatt lesülne az arcukról a bőr, inkább megelőzök azzal, hogy nem ülnek le, sem a Fidesz általában, sem a KMOSz. Azért szerintem folyamatosan párbeszédet kell kezdeményezni és, ennek sikertelenségét publikálni.

  • Fenyvesi Glória

    Magyarországon hadd lehessen már külhoni magyarokat fogadni, tisztességes körülmények között.
    Fogadunk mi másokat is elég sokszor, még fényűzőbb körülmények közzé is.
    Sok-sok konferenciát rendeznek nálunk…

  • Fenyves Glória: közé fogadunk 😛

  • Fenyvesi Glória

    Azt két “z” vel kell írni…Amit kifogásol…

  • A Hotel Astoriának bizony szimbolikus jelentősége is van:

    1. 1919-ben néhány hónapig itt székelt a Magyar Tanácsköztársaság kormánya.
    2. Orbanini, a Vezér ellenzékbe kényszerülvén mindig itt, az e hotel előtti kereszteződésben tartotta árpádsávokban is bővelkedő naggyűléseit.
    3. Valaha – még a kádári “antivilág” hetvenes éveiben – itt tengette puritán életét nemzetünk nagy olimpikonja és machinátora, mint eme állami hotel igazgatója; dr Schmitt Plág.
    .

  • Bocs, Plagi utolsó “elért” címét, a Köztársasági Elnökit kihagytam, de a MOB-it is …

  • Hülye lólika,
    még a magyar nyelvet is lepleffölöd!Látható,hogy a rovottírást még a kopasztott turulcsirkén lovagolva tanultad.”Így nézünk ti ki”.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.